Edan Demam dan Swab Test

Bismillah,
Assalamualaikum




Edan Demam dan Swab Test | Ceritanya bermula lepas sehari PRN berlangsung, cuaca sangat panas, dan edan kurang minum air, memandangkan sha masih di kampung, sha kurang hirau dengan edan yang kurang minum air, tapi kekal aktif bermain dengan sepupunya, memang salah sha..lagi2 bila air botol edan selalu guna tertinggal dekat rumah, so nak minum air kena amik gelas dan tuang sedikit sebab takut edan tersedak, itupun berapa kali ja dia minum, nasib dia tak demam time kami di kampung, kalau tak susah hati sha macam mana nak jaga dia dan adiknya, eshal

Bila edan sakit, memang perlu banyak perhatian, nasib eshal bagi kerjasama sepanjang edan demam, selepas kami balik dari kampung, badan edan start panas 37c, sha penat dan tertidur, baba edan yang baru balik dari beluran, lepas ja mandi kejutkan sha, edan demam panas, malam tu kami memang tak tidur, suhu menjangkau 38.6c bergilir kami lap badan edan guna tuala, bagi dia makan, bagi dia minun baru bole makan ubat itu pun terpaksa dengar jeritan nya tengah malam

Bila cek balik suhu alhamdulilah suhu dah turun, dan subuh tu kami pun tidur kepenatan, secara jujurnya merawat anak sakit ni memang perlu emosi yang kuat, edan dalam tempoh dia sakit tiada selera makan, nampak betul dia kurus, rindu pula time dia sihat makan non stop, tapi bagi sha asal dia kuat minum air, itu sudah cukup untuk hidrat kan diri nya

2 hari sebelum swab test, baba bawa edan pergi klinik kerajaan memandangkan klinik swasta semua tutup, peliknya demam edan pagi surut lepas asar akan tinggi balik, makan ubat turun balik..sha pun heran, tiada jalan lain pergilah hospital, doktor lebih tahu keadaan nya. Kebetulan pula area rumah kami ada beberapa orang positif covid19, so siapa yang bergejala akan di ambil swab test, ngerikan dengar swab test, sedangkan ambil darah pun edan teriak gegar 1 hospital apatah lagi swab test melalui hidung tak dapat sha nak gambarkan.

Sehari sebelum swab test, hati ibu mana yang senang melihat anak nya sakit demam, mata lesu, pipi cengkung, tiada nafsu makan, subuh tu sha google semua website yang ada, ada terjumpa 1 entry yang boleh menyebabkan demam adalah tonsil, so sha terfikir nak belikan dia ais krim vanila..itu ja ubat mujarab bagi sakit tonsil, doktor ada bagitau yang tonsil edan ada merah sikit, tapi tak bagi ubat langsung, so pagi tu juga sha siap2 pergi beli ais krim vanila..pulang ja lepas mandi terus sha bagi edan makan, dalam 2 3 gelas juga..tak apa la nak..makan ja asal edan sembuh

Petang tu dia dah boleh minum air dengan banyak, malam pula dia start makan nasi, alhamdulilah syukur ya Allah malam tu edan tiada demam, tidur lena dan pampers penuh..Allah mendengar rintihan seorang ibu, ais krim vanila tu asbab edan sihat

Swab test
Awal pagi edan bangun macam dia tahu dia nak jalan pergi hospital untuk swab test haha, maklumlah lama dah edan tak keluar rumah haha, dalam hati sha nanti edan sampai klinik edan akan teriak berabis, sebab swab test tu sangat menyakitkan, kakak sha pernah diarah untuk swab test, jadi dia ada bagitahu benda tu sangat sakit, tapi edan masih kecil belum tahu apa itu swab test, pagi tu sha pakaikan dia baju, baba yang teman dia, sha jaga eshal di rumah, sebab eshal fully breastfeed, hati sha memang tak keruan di buatnya memikirkan edan akan karau menangis sebelum dan selepas menjalani swab test tersebut, dan sha memang tak mampu lihat anak sha menangis begitu, jadi memang baba yang akan temankan edan, even cucuk darah pun baba yang teman kan sha takut tengok huhu

Bila siap dan edan balik, terus pergi mandi baba cerita edan orang ketiga lakukan swab test, memandangkan sandakan antara daerah yang banyak kena positif di sabah, so keadaan kawasan klinik tersebut sangat sesak dipenuhi oleh orang ramai, nasib saja baba datang awal, so bole balik awal, dari nama edan kena panggil sampai dia selesai swab test, dia menangis tak henti sampai tidur pun teresak2 kesian, bila sampai rumah macam tiada apa yang berlaku, maka edan pun jalani tempoh kaurantin di rumah selama 14 hari, alhamdulilah keputusan negatif sebab pihak hospital tiada call selama 14hari tersebut..

Semoga edan dan eshal sentiasa sihat hendakNya, semoga juga Malaysia dan dunia kita cepat2 sembuh dari penyakit covid 19 ni..aminn

Post a Comment

4 Comments

  1. semoga anak2 terus terpelihara...amin ya rabbal alamin

    ReplyDelete
  2. alahai, kesian si edan kena swab test.
    tapi baik juga sebagai langkah berjaga jaga kan.

    ReplyDelete
  3. kesian anak-anak kecil kena buat swab test.

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)