Perbezaan Mengandung Anak Lelaki dan Perempuan

Bismillah,
Assalamualaikum


Perbezaan Mengandung Anak Lelaki dan Perempuan | Alhamdulilah dah dapat anak sepasang, rasanya dah boleh stop kilang dah ni umur pun dah lanjut haha..tapi bilang nurse boleh lagi kalau nak tambah 1 anak sebelum umur 35 tahun, hihi..tengoklah dulu nurse, tu la rugi sangat lambat kahwin kan..kalau awal kahwin, anak dah sebaya dengan mak..eh haha...tak apa guys..jodoh yang terbaik itu selalunya datang lambat haha.

So topik sha nak sharing dengan korang adalah Perbezaan Mengandung Anak Lelaki dan Perempuan. Semasa sha mengandungkan anak pertama rata-rata ramai meneka dengan tepat yang sha tengah mengandungkan anak lelaki, maka lahir pun anak lelaki..begitu juga dengan anak kedua..eh korang memang campin la..tahniah korang yang meneka tu haha..ada yang magik, pegang perut dha terus tahu jantina ya? Ada yang lagi pro tengok perut pun dah tahu lelaki..haha

Sejujurnya sha sebagai ibu yang mengandungkan anak pertama gagal meneka jantina anak pertama..maybe sebab sha nak anak perempuan kan haha..sehinggalah doktor sah kan sha mengandungkan anak lelaki..sebabnya sha ingat lagi time usia kandungan anak pertama 3 bulan, sha rasa teruja nak ada set mekap..haha sedangkan sha langsung tak pandai mekap pun, apatahlah punya barang mekap..

Jadinya..husbandlah yang jadi mangsa untuk dimekapkan hahaha..lucu la time tu sha dah lah xpandai mekap, mekap pun time kahwin ja, ada hati nak mekapkan husband..buruk benor muka dia sha mekapkan..jadi itu yanh menyakinkan sha, yang anak dalam kandungan itu perempuan hihi..then bila dah tahu jantina, perasaan gugurl tu dah hilang..muka sha jadi kusam..jalan pergi mana mana pun pakai ja ala kadar yang penting tutup aurat, beza ya dengan kandungan kedua ni..sha lebih kepada kecantikan dan kekemasan haha..

Ok kita cerita time mula mengandung ya, anak pertama dan kedua time sha mula mula detect mengandung of cos sebab sha tak datang period beberapa hari lewat, sebab sha jenis yang period on time 28 hari..senang kira hihi..terus feeling dia lain matchiam..anak pertama memang excited haha..anak kedua haru biru sebab anak pertama baru masuk setahun 1 bulan haha..fikir positif ja..Allah dah bagi rezeki awal, kena ready dah ni..dua2 ni sebab sha pergi berurut dengan bidan sha..so tambah subur lah jawab nya kan

Awal mengandung, anak pertama seingat sha dalam 2 minggu juga lah alahan sakit kepala, muntah di oetang hari, kuat kencing, tak boleh hidu bau asap, bau minyak wangi, kuat makan asam, mangga dan yang masam masam, anak kedua puladekat 3 bulan sha alami alahan tahap 1, lebih kepada sakit kepala dan muntah muntah, agak emosi sikit sebab anak pertama terlampau aktif..sha kuat menangis time ni..rasa nak husband beri perhatian lebih..haha..

Bila dah masuk 2nd trimester, anak pertama sha jadi pemalas, makan tak ingat dunia..makan makanan masam dan manis sehingga kena kencing manis tapi diet control, sha kuat tidur..tak boleh ada masa tidur ja kerja..banyak sangat sha mengidam secara tiba2 tapi yang selalu mau makan roti canai dan teh tarik..

Anak kedua pula, sha jarang tidur siang, sebab rajin sangat kemas rumah, urus anak yang aktif, buat kuih raya, memasak macam macam resepi..makan kurang sikit sebab tak ada selera tapi kena juga kencing manis siap pakej makan ubat metformin hahaha..sha selalu mau makan nasi kuning..sampai mak mertua kirim nasi kuning dari kampung.

Kalau dilihat memang banyak perbezaan mengandung anak lelaki dan perempuan, husband pun selalu cakap kalau time mengandungkan edan dulu, sayang malas betul, tau nya tidur ja hahah..time eshal ni rajin sampai tengok barang bertaburan pun kena kemas time tu juga kalau tak naik marah sha nampak rumah tak kemas..ahh mesti time eshal besar nanti jadi pengemas orang nya hahah..

Sampaikan satu tahap, edan sendiri kemas balik barang yang dia hambur bila dengar umie nya cakap, kemas balik!!  Hahaha selalu termarah dan kadang tercubit gak edan kerana emosi umie ni, maafkan umie nakkk..huhu

Apapun, mengandung adalah saat yang paling best dalam hidup sha..walaupun penat bawa perut yang besar, badan semakin gemu, hidung kembang, celah badan hitam, tidur tak lena, sakit pinggang, cepat emosi, nak makan ja kerja, tapi hakikatnya itulah yang dirindui oleh setiap ibu ibu..kan

Sha doakan korang yang tengah menanti zuriat, semoga korang juga berpeluang untuk merasai manusia kecil singgah di dalam rahim dan lahir kedunia..insyaAllah amin.


Post a Comment

3 Comments

  1. Alhamdulillah dikurniakan sepasang.. mesti ada beza juga kan mengandung anak perempuan & lelaki. apapun semoga dimurahkan rezeki buat kak sha sekeluarga, diberikan kesihatan yg baik & dipermudahkan urusan dunia akhirat..

    ReplyDelete
  2. www.nonwovenbagmalaysia.com.my/ www.magspremiums.com
    MAGS PREMIUM GIFTS SDN BHD We specialize in premium and corporate gifts printing (cenderamata korporat) , Welcome to custom made your own design on the gifts. Example: non woven bags, tshirt, lanyard, keychain, etc...

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)