List Keperluan Persiapan Anak Kedua

Bismillah,
Assalamualaikum



List Keperluan Persiapan Anak Kedua | Biasanya mengandung anak kedua dan seterusnya, pengalaman tu sudah ada, jadi bab beli barangan baby ni, kita dapat jimat sikit sebab boleh ja pakai baju anak pertama, itupun kalau korang mengandung jarak 2-3 tahun kan. Alhamdulilah mengandung kali kedua ini, sha hanya toupu ja barangan yang tiada, tambah sikit baju dan ubatan serta pampers itu penting.

Mengandungkan edan hari tu, semua sha nak beli, maklumlah anak pertama kan, lagi satu sha tiada pengalaman ubatan mana yang perlu dibeli sebelum bersalin dan mana barangan yang tidak berapa penting yang boleh dibeli selepas bersalin, macam set bersalin tu, sha beli sebelum bersalin tapi tak semua sha guna habis, ada yang langsung tak sentuh pun sampai sekarang, rugi ja beli mahal-mahal

So bersalin kali kedua ini, sha beli ja ala cart, contohnya mandian serai atau uncang , ini boleh pakai banyak kali untuk stabilkan emosi sambil-sambil ambil ketenangan ketika mandi, losyen panas tu boleh gantikan dengan balsem biasanya letak bahagian perut, paha dan tapak kaki. Minuman herba boleh dapatkan di kedai Cina, sha hari tu guna set Afiat memang bagus minuman akar kayu nya, sha nak beli tapi pkp sekarang lambat sangat sampai, so nanti iktihar cara dekat mydin kalau ada.

Untuk barangan baby, packing awal dari 30 minggu, takut beranak awal, anak kedua ni ada potensi beranak awal sebab nurse kata dah ada jalan kan. Bolehlah korang beli sikit-sikit mulai 30 minggu tu, musim pkp ni ibu mengandung susah sikit keluar, tapi bila dah beres semua barangan, rasa lega dihati tinggal tunggu baby keluar ja kan hihi.

List Keperluan Persiapan Anak Kedua

Ikut kemampuan ibu-ibu diluar sana, ada yang memang akan pakai balik baju, seluar, tuala anak pertama, itu lagi bagus, barang masih elok kan kita cuci saja, so duit lain tu boleh pakai time emergency pula, selepas baby lahir segelintir akan kena demam kuning, kena beli ubat lagi, so boleh save dekat situ

Bagi sha list yang sha ingin share kan ini atas pengalaman sha sendiri jika tertinggal bolehlah roger sha, kita tambah dekat entry ini, sha harap sangat dapat membantu ibu-ibu diluar sana, mana lah tahu kan anak pertama dengan kedua jaraknya lima tahun, dah lupa dah list nak beli apa yang penting hihi

1. Baju Hari Pertama - yang ini sha beli baru, dan semestinya warna putih, time edan dulu lahir pun sha belikan juga baju warna putih, pilih saiz newborn atau saiz s, baby sha kali ini kecil sikit hihi ikut badan sha kot, edan ikut badan babanya itu yang lahir 3.36kg. Sha beli baju jenis romper lengan panjang dan berstokin, beli sekali dengan swaddle, time edan shabxda beli swaddle, sha beli dekat servey sahaja. Barangan yang sha pakai balik anak pertama contohnya barut, tuala, alas tilam kalis air, bantal semua tu masih elok lagi. Make sure sebelum guna cuci dulu.


2. Barangan mandian dan ubatan - ini of cos kena beli baru haha..beli ja yang mini saiz, pilihan sha adalah mandian anakku..lembut pada kulit baby..1 box ada shampoo, losyen, mandian, dan bedak..bawa set ni..jimat ruang beg. Untuk ubatan sha beli minyak kayu putih dan minyak batu untuk luka jahitan sha hihi

3. Pampers dan Modes - dari pengalaman sha pampers yang sesuai untuk edan adalah pet pet, sebab lembut pada kulit, sebelum edan lahir sha beli huggies tapi timbul merah merah pada celah paha, jadi sha suka pet pet, sampai sekarang edan guna pet pet..untuk baby pula sha ambil saiz s, kalau new born kecil sangat, saiz s ada 80pcs, bawa ja 5 pcs ke hospital. Modes pun bawa ja 5pcs, sha pilih librease saiz besar dan panjang dan beli seluar dalam pakai buang..tak perlu cuci dan bawah balik..untuk dirumah pula beli ja kotex 1box besar 

4. Set bersalin - Macam sha cerita kan di atas tadi, set bersalin option ja..tapi kali ni sha hanya beli mandian yang menyegarkan ni bole beli dekat kedai cina dan minuman akar kayu dr afiat memang recommended, tungku dan bengkung  sha masih bagus lagi, bole guna untuk bersalin  anak kedua nanti.

5. Tilam dan kelambu baby - actually ini ok ja kalau tiada, tapi biasanya kita letak baby depan tv tinggal kejap buat kerja at leqst baby safe dalam kelambu tak kena kacau dek nyamuk, tilam sekali kelambu ni memang sha beli dulu sebelum bersalin kan edan pakai pun 2 bulan ja sebab baby cepat besar kan..dah tak miat masuk kelambu,..kalau korang belum ada, korang beli la katil, sebabnya sha takut  baby diganggu oleh abangnya pula hahaha..sha tengah suruh orang buatkan set katil.

6. Susu formula, botol dan pump susu - rasanya ini penting bila lahir anak 1st, ibu kekurang air susu, bukan langsung tiada ya..ada cuma sikit sahaja, kalau baby kuning boleh kerapkan minum susu formula, cadangan sha susu s26 membantu mengurangkan demam kuning. Pump susu pun penting juga kalau korang ada urusan tak perlu bawa baby, pump ja banyak2 susu..

7. Barang lain - ada ja baranga lain yang kita terlepas pandang contohnya pencek suhu dan sedut hingus, dari pengalaman sha dua benda ni penting sangat, sebab baby baru lahir senang sakit, so kena prepare awal. Ni pun sha dah ada bekas edan punya..masih elok lagi tapi kalau sedut hingus tu boleh ganti bila dah lebih 6bulan pakai.

InsyAllah semoga entry ini bermanfaat, sha pun kalau terkurang bahan dalam entry maafkan la ya..ini semua dari pengalaman sha ja..semoga dipermudahkan ibu ibu bersalin nanti..wassalam




Post a Comment

0 Comments