Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Bismillah,
Assalamualaikum.



Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin | Ada orang sekejap saja sakit, dah bersalin. Ada orang menderita berhari­-hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak. Padahal punyalah sakit. Allah saja yang tahu. InsyaAllah dalam entry ini sha kongsikan cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin.


1. Banyakkan berjalan
Ya, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.

2. Jangan minum air selusuh terlalu awal
Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil. Banyak juga kes rahim pecah sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh. Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal­awal ye. Bila bukaan dah mencecah 6 cm dan anda dibawa masuk ke labor room, boleh minta kebenaran doktor untuk minum.


3. Doa Nabi Yunus dalam perut ikan yu
Jangan putus baca doa ni. Minta pertolongan dari Allah. Minta dipermudahkan urusan kita bersalin. Minta supaya kita dan bayi selamat. Insya Allah, Allah maha mendengar. Jangan lupa juga untuk banyakkan berzikir dan selawat ke atas nabi.


4. Minta maaf dengan ibu bapa dan suami
Yang ni part paling syahdu. Dekat-­dekat nak bersalin minta maaf dengan ibu bapa, lebih­-lebih lagi suami. Minta dorang doakan supaya kita mudah bersalin. Minta dorang doakan agar kita dan baby selamat. Lagi bagus kalau kita minta maaf dengan semua orang. Manalah tahu kot ditakdirkan kita syahid sewaktu melahirkan, at least kita dah sempat minta maaf.

5. Baring mengiring sebelah kiri
Bila dah penat berjalan, ketuk ketampi, dan jalan itik mesti kita nak berehat kan? Bila baring atas katil pastikan kita baring mengiring sebelah kiri. Bukan terlentang.

6. Banyakkan bersujud
Posisi bersujud akan membantu mempercepatkan bukaan jalan untuk kita bersalin. Ia juga boleh mengurangkan sakit bersalin yang kita alami. 

Itulah dia cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin yang boleh korang amalkan. Sha doakan supaya korang melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi & semoga korang dan baby selamat. Doakan juga dipermudahkan sha bersalin nanti, Insyaallah

Post a Comment

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Previous Post Next Post