Buat BSP Sendiri Di Rumah Semasa Mengandung

Bismillah,
Assalamualaikum




Buat BSP Sendiri Di Rumah Semasa Mengandung | BSP adalah penting untuk memantau paras gula semasa ibu mengandung, walaupun tidak disenangi oleh para ibu-ibu yang mengandung, namun semua yang dilakukan oleh doktor dan nurse adalah untuk menyelamatkan dan memastikan bayi dalam rahim sihat dan tidak begitu besar sehingga ianya dilahirkan nanti.

Sebelum ibu mengandung membuat BSP sendiri di rumah, ada prosuder yang ditetapkan oleh klinik ibu dan anak di tempat masing-masing, selain perlunya ada mesin Glucometer, apapun jenis atau jenama mesin Glucometer, ianya mengikut ketepatan paras gula pada mesin tersebut dan juga pada mesin yang selalu digunakan pada klinik ibu dan anak


Dukacitanya, paras gula sha tinggi sebanyak dua kali pada waktu pagi, menyebabkan sha terpaksa mengambil ubat kencing manis sebiji 500gm sebanyak dua kali sehari, dan sepanjang sha makan ubat dan control permakanan alhamdulilah, paras gula semakin turun dan appointment BSP dijarakkan kepada 3 minggu sekali.bagi sha dengan adanya mesin glucometer sendiri sangat membantu untuk kita buat BSP sendiri dirumah, kerana dapat mengawal makan kita sehari sebelum ujian dilakukan.


Sebelum makan ubat, sha memang control makan yang manis, tapi oleh kerana pembawaan baby dalam rahim, maka sha memang perlu makan ubat juga..hihi..waktu edan pun sha ada kencing manis, tapi tak makan ubat pula, kali ini lain pembawaan, mungkin lain jantina, siapa tahu hihi..

Yang tak bestnya bila suda makan ubat, kena bersalin 2 minggu lebih awal untuk mengelakkan baby besar dalam rahim, so 22hb ini sha kena pergi hospital pakar untuk dapatkan tarikh temu janji masuk wad, berdebar rasanya, tapi semuanya untuk baby, insyaAllah umie akan kuat :)

Cara buat BSP Sendiri Di Rumah Semasa Mengandung, macam sha cakap tadi kena tepat pada kedua mesin yang korang sendiri punya dan yang klinik punya, caranya macam biasa, puasa jam 10 malam, check pertama di klinik jam 8 pagi, lepas tu check pula di mesin yang korang ada, begitulah juga pada tengah hari dan petang, bawah saja alat mesin korang untuk cek bersama dimakmal, tulis pada buku disebelah result yang diterima mesin di klinik untuk rujukan doktor bila petang nanti.

Guna Glucometer sangat senang bergantung pada mesin yang korang belilah, tak sampai 5 minit dah dapat result, sha memang syorkan korang belilah satu mesin ni, penting untuk kita tahu paras gula semasa mengandung ni, selain kawal makanan, sebab kadang kita pun tak sedar diri time makan sedap kan hihi

Semoga baby dalam rahim sihat walafiat hendakNya, semoga ibu mengandung dipermudahkan bersalin, amin ya Rab.




Post a Comment

0 Comments