Mudahnya Buat Ais Krim Sendiri Dirumah


Mudahnya Buat Ais Krim Sendiri Dirumah | Assalamualaikum, Salam PKP fasa ke 3, sha pasti semuanya sudah sebati duduk rumah, haha, mesti rajin ke dapur dan buka buku resepi kan, sha 2 3 hari ini kena ulser, mungkin sebab musim panas, kurang minum air, so terfikir mau makan ais krim untuk melegakan anak tekak yang tengah sakit ini, maka sha decide untuk buat ais krim sendiri dirumah..memandangkan payah mau keluar rumah..ais krim sha buat ni siap boleh control tahap kemanisan nya lagi, maklumlah sha kan pregnant hahah..so jomlah kita buat ais krim sendiri ya.

Resepinya mudah saja, sha buat tengah malam, jadi besok boleh terus ngap, tak perlu tunggu lama dah haha..hanya gunakan blender saja, sha tak pasti kalau guna mixer tapi korang bolehlah try and error ya.

Bahan-Bahan untuk buat Ais Krim

1 tin susu cair
1 sudu besar ovelatte
5 sudu besar susu pekat (resepi asal setengah tin, tapi sha kurangkan, ini pun dah cukup manis bagi sha, boleh kurangkan kepada 3 or 4 sudu)
2 penutup esen vanilla
1 sudu kecil tepung jagung

Satukan semua bahan kedalam blender, dan putarlah semampu yang boleh haha, kalau nak gebu gebas boleh ulang banyak kali, ala tekan on off ja pada button blender tu, make sure gap dalam 2 min nanti meletop pula blender korang haha..

Kalau rasa dah puas hati dengan kegebuan nya, letak pada bekas dan masukkan dalam peti sejuk, tunggu sampai tengah hari baru boleh makan sambil tengok tv, kalau nak tambah pewarna lain pun boleh ikut suka koranglah kan..haha

Memang puas hati, sha selagi tak habis ais krim dalam peti sejuk tu, memang rajin betul makan, haha maklumlah musim panas kan..eh lupa pula nanti kena minum air gula buat kedua kalinya -.-' awas musim pkp ni semua benda dimakan, harapnya stabil la gula sha hihi..

Lepas ni sha akan kongsikan biskut 2 bahan, stay tune...

Post a Comment

2 Comments

  1. wahh thanks for the sharing. hehe boleh try buat ni yumyumm

    ReplyDelete
  2. ala.. ovelate je tak de.. kalau tak, boleh juga cuba..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)