Pengikut

Resepi Kek Marble Koko

by - Mac 25, 2020

Resepi Kek Marble Koko | Assalamualaikum, lapar tak? jom buat kek haha..rasa nak makan kek pula, mau beli diluar masih lagi kawalan pergerakan..apa kata buat sendiri, kurang gula, banyak dan puas hati yang penting sedap bebenor tauu haha

Kalau korang jarang-jarang sangat rajin masuk dapur buat kek, hihi kita sama la..sha pun ini dah second try..1st try ari tu failed..ngok ngek ja buat kek time birthday edan hari tu..tu la pandai sangat ubah resepi orang dah tak jadi..so sekarang sha follow ketat-ketat resepi ini..dan hasilnya..sedappp sangat

Resepi Kek Marble Koko

Bahan-Bahan
(a)
2 cawan tepung gandung
1 sudu kecil baking powder

(b)
1 1/2 cawan majerin
1 cawan gula (boleh kurangkan ke 1/4 cawan)
1 sudu kecil esen vanila

5 biji telur
2 sudu besar serbuk koko

Cara-Cara
1. Mixkan bahan b hingga kembang/gebu (10-15 minit)
2. Masuk telur 1 per 1 sampai habis. Mix hingga sebati.
3. Masukkan tepung sikit² hingga habis. Mix sebati.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian. 1 campurkan 2 sudu kecil serbuk koko. 1 lagi biarkan tiada warna.
Masukkan selang seli 2 adunan ni ke dalam loyang sampai abes. Boleh taburkan coklat cip bagi cantik, sha tiada bahan hahah..
Panas kan oven 200c 15minit (kenali oven memasing)
5. Bakar 180c 40-50 minit. Untuk pastikan sudah masak, cucuk pakai lidi kalau tak melekat itu dah masak

Resepi ni sha ambil dari FB Jom belajar buat kek credit :Tina Jair

Selamat mencuba ya.

You May Also Like

1 Comments

  1. sy hari tu lagi mau buat kek marble.. tp belum ada bahan huhu

    BalasPadam

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)