February 24, 2020

Ok kah anak lelaki?

Monday, February 24, 2020 0 Comments
Ok kah anak lelaki? | Assalamualaikum guys tengah free ni memang curi masa update blog, anak dah semakin aktif memang susah sikit buka laptop..so hari tu, cousin sha datang kenduri tahlil mak..borak punya borak isterinya dah masuk 9 bulan mengandung..sha dan dia ni kahwin pada tahun yang sama..lahirkan anak pertama pun pada tahun yang sama..beza anak dia perempuan lahir bulan 8, edan lelaki lahir bulan 9, insyallah anak kedua pun tahun yang sama haha..baby 2020 la kata kan..

So sha tanya dia dah scan ka? dia cakap dah anak lelaki, alhamdulilah kalau betul dah dapat sepasang kan..soa dia tanya sha, macam mana jaga anak lelaki? Ok kah anak lelaki? kiranya dia mau tahu lah dari segi dalaman dan luaran bila dapat anak lelaki..sebab anak sebelum ni kan dia dapat perempuan..memang bezalah kan..hihi..


So sha jawab dengan pantas kuat menyusu dan aktif, walaupun sha ni baru ja dapat baby boy..orang tanya sha..sha jawab ja la haha..memang dari dulu lagi edan memang kuat menyusu..kebanyakan orang tua-tua pun cakap begitu..sampai suggest sha suruh selang seli kan dengan susu formula..nanti tak angkat kalau harapkan susu badan ja..tapi sha ni degil sikit haha..sampai sekarang edan masih susu badan ahhh..tak tahu lah sha nak sedih or gembira haha..

Aktif pula..yes memang aktif sejak dia dah 'dapat kaki' ni tak terlayan penat dia asyik ke sana sini ja dia..dah tu dapat tangan pula asyik mengambur ja kerja..terutamanya barang dekat kabinet dan paling sadis sekali pakaian yang sudah dilipat..warggghhhh 

Ni dari mata kasar sha lah..kot-kotlah dalam kandungan sha ni anak perempuan terus 'closed' buat sementara waktu haha..rehat dulu bah..mana la tahu kan...membesarkan anak perempuan dan lelaki ni lebih kurang lasak nya..istigfar umie setiap hari haha

Sha nak tanya juga pendapat ibu-ibu diluar sana..apa komen korang...beza kah tak anak lelaki dan perempuan..betulkah anak lelaki ni kuat menyusu?

February 23, 2020

Taubatlah nak beranak lagi

Sunday, February 23, 2020 0 Comments
Taubatlah nak beranak lagi | Assalamualaikum haha awatlah tajuk entry macam seram kan..al kisahnya ternampak gambar ni dekat facebook, macam sama ja situasi..eh ada yang tersindir kah? haha..gambar pertama tu ala first time beranak kan..,siapalah tak merasa sakitnya beranak tu..sakit bah..tapi lepas ja tengok baby keluar..semua sakit tu hilang ahh ni ayat biasa kita dengar haha

Baca entry kelahiran edan di entry yang lepas : http://www.opzzpinky.my/2018/10/kelahiran-putera-sulung-ku.html

Gambar kedua tu pula bestnya cium bau baby..wangi tau, bila besar-besar sikit baby..mula lah rindu nak ada baby haha..umur dah lanjut macam sha ni beza 2 tahun ok apa..nanti beranak jauh-jauh anak lambat besar..umur dah tua..so time ini lah kita pulun nak beranak..hahaha..biasa dengar juga kan ayat ni?


Gambar ketiga tu mula lah ingat balik trauma yang dulu mai datang balik haha..alahailah wanita trauma sakit sekejap ja pergi..lepas tu trauma balik sampailah anak ke 10..ah kau..haha..itulah pengorbanan seorang isteri dan ibu, walaupun macam mana sakitnya pun beranak, ada rezeki tetap tak boleh tolak, sakit beranak tu tetap juga kena hadap..Allah gantikan dengan PAHALA. Insyallah



Image may contain: possible text that says 'Ya ampun.. Mintak nyawa. Tobat la nak beranak lagi Alah comei anak mak. Rasa lepas ni boleh la mak beranak lagi.. Ya ampun.. Kenapa aku kat sini lagi.. Semasa nak beranak Lepas beranak Setahun kemudian'

February 21, 2020

Awal tahun 2020 yang menyedihkan

Friday, February 21, 2020 5 Comments
Image result for sedih

Assalamualaikum, sepanjang bulan january, sha teramat sibuk..lagipun sha berada diluar kawasan internet yang kuat..sha berada di kampung ulang alik jaga dan temankan mak, sedihnya mak meninggalkan kami pada 25 January 2020 jam 8.30 pagi di hospital dutchess of kent, sandakan, hari ini adalah hari yang ke 27 pemergian arwah..arwah menghadapi penyakit kanser payu dara pada awal 2017, lepas operate tahun yang sama sebelah kiri, pada akhir tahun 2019 pula disahkan merebak sebelah kanan, dan akhirnya terus merebak ke kepala arwah..

ajal arwah sudah sampai, dan selamat dari menanggung kesakitan yang arwah tanggung selama 2 minggu..sakit, sha nampak kesakitan nya..semoga arwah tenang bersama orang-orang beriman dan beramal soleh

al-fatihah juga kepada blogger doodle dayang deno meninggal pada hari yang sama

mereka sudah pergi, kita pasti akan menyusul..bila dan bagaimana itu rahsiaNya..

T.T


February 5, 2020

Barang Lepas Janganlah Dikenang

Wednesday, February 05, 2020 5 Comments
Image result for benda dah lepas"

Barang Lepas Janganlah Dikenang | Assalamualaikum, lately ada ja komen datang yang explain pasal hubungan lama..maaflah ya..entry ini saja-saja nak bagitau, yang diri ini tak mau dengar apa-apa ulasan mahupun alasan..kenangan yang lepas tu..stop sampai situ ja la..anggap ja lah itu batu lonjatan untuk kebahagian hari ini..haha..husband pun ada cakap..macam hal tu ada yang belum dirungkai kan..kah..kalau nak stalk blog sha, sila kan..mohon doakan yang baik2 untuk kelaurga kecil sha juga..sha sekarang bz jaga husband dan edan..so tiada masa nak kenang kembali hal lama haha..




Jawatan Kosong Online Sabah

Wednesday, February 05, 2020 2 Comments


Jawatan Kosong Online Sabah | Assalamualaikum, sha nak share dekat korang info jawatan kosong bagi warga Sabah korang boleh pohon sekarang di laman web Kerajaan Negeri Sabah di SINI, korang boleh pohon jawatan kosong bersesuaian dengan tahap pendidikan korang bermula dari PMR. SPM,Diploma, dan Ijazah. Tarikh tutup mengikut jawatan yang dipohon dibawah ini





Semoga berjaya..



January 21, 2020

BSH fasa 1 sudah masuk

Tuesday, January 21, 2020 2 Comments
BSH fasa 1 sudah masuk | Assalamulaikum guys alhamdulilah duit Bsh untuk fasa pertama telah pun masuk pada account maybank sha..duit berkenaan mulai dikreditkan start 20hb tu..tapi macam biasa maybank.lambat terima hihi..


Untuk fasa seterusnya dijangka direditkan pada bulan berikut

Alhamdulilah..adalah duit tambah tambah sikit untuk belanja tapi duit tu sha simpan di asb biar dia beranak haha..untuk keperluan emergency adik edan nanti insyaAllah..korang pula buat apa dengan duit tu?

Imunisasi Polio boleh didapati di Klinik Kerajaan Sandakan Secara Percuma

Tuesday, January 21, 2020 1 Comments
Imunisasi Polio boleh didapati di Klinik Kerajaan Sandakan Secara Percuma | Assalamualaikum, sha masih dikampung..sha dapat info dari kawan sha imunisasi polio boleh didapati di kawasan area Sandakan bermula hari ini secara percuma kepada warga negara dan bukan warganegara..

Info lanjut korang boleh tengok di gambar dibawah ataupun boleh pergi ke klinik berdekatan korang

Harap anak anak kita terhindar dari sebarang penyakit yang menular ganas awal tahun ni..amin

January 20, 2020

It Starts With Your First Letter of Your Name

Monday, January 20, 2020 10 Comments
It Starts With Your First Letter of Your Name | Assalamualaikum guys, ini entry game tau..kalau korang free dan rasa macam best ja game ni..boleh lah join sekali tempek ja pada entry korang..game ni sha follow kak pip di entry ini 

Rule nya korang jangan google tau, haha

Image result for huruf s


  • WEAR - Sandal
  • DRINK - Sky juice -.-
  • PLACE - South Korea
  • FOOD - Seafood (Jawapan selamat haha)
  • ANIMAL - Snake
  • GIRL'S NAME - Shazriana (amboi haha)
  • BOY'S NAME - Shafiq
  • PROFESSION - Sabahan Blogger (haha)
  • WORD TO DESCRIBE SOMEONE - Silly
  • SOMETHING IN YOUR HOME - Speaker
  • BODY PART - Shoulder
  • FIRST NAME - Sharina
ok guys..senang ja kan kalau capital S haha..korang try la ya..sangat mencabar minda haha..tanpa menggunakan mr google haha..

January 19, 2020

Perginya Pakcik Yob Penjual Ayam Goreng Bajet Uitm Sabah

Sunday, January 19, 2020 4 Comments
Perginya Pakcik Yob Penjual Ayam Goreng Bajet Uitm Sabah | Assalamualaikum, sedihnya mendapat berita sedih orang yang pernah kita kenal pergi menghadap Ilahi, ia..memang semua kita pasti akan pergi, cuma tak tahu bila dan bagaimana..


Kalau korang nak tahu, pakcik yob adalah seorang penjual ayam goreng bajet di tempat sha belajar dulu, pakcik yob adalah orang semenanjung yang datang berniaga di Sabah bersama isterinya..menjual ayam goreng itu perkara biasa bagi sha..tapi ayam goreng pakcik yob sangat beza berbanding dengan penjual yang lain, selain ayam gorengnya sedap, ayam gorang pakcik yob juga sangat murah..boleh tapau kuah sup lagi, rata-rata student uitm sabah memang tak missed untuk membeli dan menapau ayam gorengnya untuk makan di hostel..

Rindunya zaman study dulu..sha ingat nanti bila jalan pergi KK nanti mau bawa edan dan baba makan sana..apapun semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan beramal soleh..

January 18, 2020

Pahala Free

Saturday, January 18, 2020 2 Comments
Pahala Free | Assalamualaikum, sekarang ni senang sangat kan nak dapat pahala free kan, buat-buat cerita dekat orang tanpa usul periksa..boleh ja kalau nak tanya pun ini tak..suka ja buat cerita dekat orang..aish tak baik betul perangai..tapi bila kena dekat dia amboi bukan main lagi suruh orang shhhhuuuuu..nasiblah kita ni bukan tergolong dalam perangai dia..

Orang macam ni kan..tak boleh layan sangat..dengar ja dia bercakap percaya jangan sekali..ala orang sekeliling pun dah banned dia..cuma hormat ja sebagai manusia sebab tu tak kena pulau..ermm..geram sha orang yang macam ni..tak apa sha..husband cakap nanti kita juga dapat pahala free..hihih


January 17, 2020

Edan Bakal Jadi Abang Tahun ini

Friday, January 17, 2020 7 Comments
Edan Bakal Jadi Abang Tahun ini | Assalamualaikum guys, tahniah edan bakal naik pangkat jadi abang long, alhamdulilah offically, sha nak story dekat blog yang sha mengandung anak kedua..yeahh..hihi kandungan alhamdulilah dah ke 2nd trimester dengan jayanya, walaupun dugaan mengandung kali ini sangat mencabar berbanding mengandungkan edan, itu ada masa nanti sha story panjang-panjang..apapun korang doakan sha dipermudahkan sepanjang mengandung dan bersalin InsyaAllah..


January 7, 2020

Edan di kampung

Tuesday, January 07, 2020 6 Comments
Entry ringkas, haha dari minggu lalu, umie dan edan dikampung..kampung takla jauh sangat area sandakan juga haha..cuma kali ni lama la sikit dikampung sebab mak sakit..

Edan kalau balik kampung..aktif nya bukan maintak menang tangan umie nak jaga..baru 1 anak haha..sejak pandai berjalan ni semua dia mau pergi alahai..

Payah sikit mau update blog kalau dekat kampung..line tak berapa ok..