Top 5 Malaysian Street Food Inspired from Chinese | Assalamualaikum, cerita pasal makanan, Malaysia memang sangat terkenal dengan kepelbagaian jenis makanan, tidak kira kaum Melayu, India Dan Cina, semuanya sedap-sedap belaka, namun orang muslim payah sikit nak makan makanan dari kaum Cina sebab kebanyakannya bukan halal, tapi sekarang korang jalan ja dekat tamu pasar malam memang akan nampak signboard Chinese Muslim Halal Food..

Jadi sha nak list dekat korang makanan yang korang boleh dapat dekat tamu pasar malam am nya..memang banyak jenis makanan Cina, kenapa pula sha pilih makanan kaum Cina? ala kan tak lama lagi Tahun Baru Cina, so kita up sikit makanan kegemaran sha versi Cina punya..hihi

1. Kung fu Ramen - Sha suka sangat dengan ramen ni, selain dari buatan Cina Muslim, ianya dihasilkan 100% menggunakan tangan..sha suka makan memang my favourite tau,  rasa asli mee tarik ini memang sedap..yang ayam BBQ pun satu gabungan yang mantop..sha selalu makan dekat Giant Kolombong, disitu hanya ada satu-satunya kedai kungfu ramen dibuka, nak order kena banyak jawab soalan..haha sebab banyak sangat jenis mee, ada lebar, ada nipis..dan mee tersebut akan dibuat depan mata korang..ahh siap berkungfu pakcik Cina tu..lambat sikit tunggu tapi enjoy..sampai ja makanan terus tak pandang tepi dah..sedap sangat.

pic credit to google

2. Dim Sum - Siapa tak kenal makanan ni dia rugi, haha..even di pasar malam pun banyak ja Cina Muslim jual ni dengan pelbagai bentuk dan rasa..saiznya kecil saja tapi bila dah masuk dalam mulut..punya sedap..lagi satu, orang Cina lebih suka makan Dim Sum bersama Teh,Yam cha maksudnya minum teh hihi..Sha selalu makan dekat kedai Fook Yuen di Kolombong, time kerja dulu selalu tapau sebelum pergi kerja, memang mengoda betul dim sum ni, banyak sangat pilihan, saiz bentuk dan rupa..

Image result for dim sum
pic credit to google

3. Keow Teow - atau dikenali sebagai Wat Dan Hor adalah makanan Cina yang sangat lazim, keow teow ada berbagai jenis masakan, iaitu basah dan gorang, selain mee kasar, ayam/udang dan sayuran juga disertakan. Tambahan dengan adanya telur menjadikan masakan ini bertambah pekat dan sedap. Makanan ni sudah menjadi menu lazim dekat mana-mana restoran, sha memang suka makan keow teow ni even dikedai India pun kita boleh dapat.

Image result for kuey teow basah sabah

4. Asam Laksa - ok ini korang selalu sangat makan, lagi-lagi dekat warung tepi jalan tu memang akan sedia satu kerusi dan meja untuk kita menikmati kelazatan laksa..aduhai..terasa di hujung lidah pedas-pedas laksa ni haha..Asam Laksa versi Cina ni ada rasa masam, manis dan pedas, sangat seimbang rasanya bila sekali hirup..

Image result for laksa cina
pic credit to google

5. Mee Kari - Eh jangan cakap kari hanya kegunaan kaum India saja, masakan Cina pun ada letak kari..biasanya mee kari atau mee berkuah ini dalam Bahasa Cina dipanggil hokkien mee tapi seriously sha memang pengemar masak kari..mee kari adalah pilihan terbaik kalau korang tak tahu nak lunch apa..mee kari dekat Sabah, lebih suka pakai bihun, rasanya lebih enak..


Image may contain: food
pic credit to google


Sha tambah 1 minuman haha, dah alang-alang makan yang sedap-sedap apa kata korang minum jus Lai Chi Kang untuk redakan panas dalam badan, seharian berjalan tengah panas, bak satu jus ni..memang sedap..bahan-bahan dalam ni memang untuk menyejukkan badan.

Image result for minuman buang panas cina
pic credit to google

Kadang-kadang tak sempat nak keluar makan, lidah pula nak makanan dalam entry sha..haha..adui sha jadi rasa bersalah pula, korang jangan skip makan pula ya, boleh ja order online dekat CHINESE FOOD disana banyak sangat pilihan makanan yang korang nak makan.

Cepat-cepat download aplikasi Food Panda ditelephone korang sekarang, ini aplikasi paling wajib ada di handphone sha, al maklumlah sha ni ibu yang menyusukan cepat sangat lapar, demand pula nak makan sedap-sedap, lagi satu sha kalau siang memang tiada masa nak keluar, baba edan pula kerja, senang ja ada Food Panda boleh tolong hantar sampai rumah sebab Food Panda ni bagi sha fast food delivery Malaysia..terbaikk