2019 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

September 15, 2019

Sunday, September 15, 2019

Dah dapat komen blog korang dah

Dah dapat komen blog korang dah

Assalamualaikum, guyss malam2 syok kan blog walking haha..sha update entry dua kesayangan sha dah lena dibuai mimpi, sha oula syok betul pulun BW yg lama dah xbuat sebab masalah tak dapat komen blog korang..

sha dah lama tak buka laptop, maklumlah ada anak aktif ni semua benda dia nak try haha..tak bole nampak umie mula buat kerja dia dulu yang buat..sudahnya tinggal gtu ja laptop, so ada HP senang sikit, dia main atau tidur bolehlah sambil2 baring tu up sikit entry panjang hahaha...

so sha lebih senang up entry dan balas komen guna HP..then bila google plus dah xda..baru perasan komen sha xmuncul..lama juga lah xsinggah blog korang..maaf tauu..

then tadi petang ada kawan blogger share siapa yang tak dpt up komen dkt blog boleh guna browser lain..sha apa lagi terus download apps tu dan try..sha tengah guna ni la..memang laju jika dibandingkan dengan google..

korang download browser puffin yg gmbr burung kaka tua tu..lepas tu layan blog cm biasa..siap..simple kan..hihi..

jom komen blog sha..nnt sha pulun komen blog korang hihi

September 14, 2019

Saturday, September 14, 2019

Idea jadikan buahan untuk kek birthday

Idea jadikan buahan untuk kek birthday
Idea jadikan buahan untuk kek birthday|Assalamualaikum, sha plan nak sambut birthday edan minggu depan ala kadar ja..maklum lah dia kan masih kecil lagi, so kek mestilah yang dia makan..sha terpikir mau buat kek dari buahan..asasnya tembikai..macam senang dan bujet kan?


Comel kan kek buah ni..mesti pandai main warna dan kreativiti..sha ada order word happy birthday so main cucuk ja nanti di atas kek..

Tak sabarnya umie nak buat hahaha..jom kita tengok pilihan umie nak combine mana satu untuk jadikan kek birthday edan nanti
 Pilihan 1. Ok ini nampak simple sangat hanya guna 4 buah ja..tapi kecil hihi

 Pilihan 2. Wah meriahnya kek buah ni..rasa syg pula nak makan hahaha..tapi sha suka blueberry yg tersusun tu..namapk cute ja
 Pilihan 3. Amboi sedapnya..rasa macam air koktail pula..susuan strawberry tu lawa kan..
 Pilihan 4. Ni mesti topping guna cream whipping..bole try tp edan bole ka makan? Ni umie sama baba deluan sapu krim dkt muka hahah

Pilihan 5. Ni ok..smua wrna ada..hiasan dibawah tu ctk ja kan

Ok nanti sha sharing sha pilih dan combine yang mana..semua pun nampak comel dan lapar haha..semua gambar credit to google..semoga dipermudahkan.

Saturday, September 14, 2019

Mendung Atau Jerebu?

Mendung Atau Jerebu?
Mendung atau Jerebu? | Assalamualaikum, cuaca 2 3 hari ni nampak agak suram, sha pun dah lama xbawa edan jalan2 pergi taman permainan..sebab edan kena selesma pula..mesti terjangkit oleh baba ni..selesma baba dah sembuh..oh iya sekarang musim jerebu kan..Sandakan pun terkena tempias nya..

Permandangan dari bilik, itu adalah airport sandakan..kelam ja cuaca kan..

Umie decide xmo keluar ari ni, lagipun baba kerja halfday..ingat mau pergi ninso cari barang..Tapi cuaca xbagus pula huhu


So kita tutup tingkap, dan pintu, duk dalam bilik ja hari ni..on penapis udara..jom tidur hihi

Moga2 jerebu ni tidak buatkan mood kita jadi 'mendung'..hihi..happy selalu tauu

September 13, 2019

Friday, September 13, 2019

Edan Ke Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang

Edan Ke Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang
Edan Ke Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang| Assalamualaikum guys..hari tu edan ikut hantar makcik nya pergi sambung belajar dekat UMS kk, so singgah dekat kundasang, 1 tempat dimana memang menjadi favourite place umie iaitu tempat lembu2 new zealand berada hihi..dah berkali kali jugalah umie singgah sini tak pernah jemu..kali ni dengan baba dan edan


Sadly masa mau pergi kk, edan sakit, selesma, batuk dan demam..so edan xbole lama2 dekat sini cuaca pun tak bagus sangat..tapi niat umie nak bawa edan jalan2 tengok lembu pada bulan 9 ni tercapai hihi bulan kelahiran edan tau bulan ni..alhamdulilah..lepas ni nak jalan2 pergi Kk lagi bulan 12 ni sempena birthday sha dan 2nd anniversary

Adik ipar sha yang sambung belajar tu..gud luck sarah

Edan dan keluarga sebelah baba..

Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang xpernah mengecewakan pengunjungnya..balik dari sini mesti dapat banyak gambar menarik dengan view yang sangat cantik..banyak lagi tempat korang boleh kunjung di kundasang ni..



August 8, 2019

Thursday, August 08, 2019

Tak dapat komen blog korang

Tak dapat komen blog korang
Assalamualaikum, hi guys, seriusly sha dapat tahu yang komen sha tidak timbul pada blog korang, itupun selepas sha pulu komen byk2 dkt blog yg singgah di blog sha..pelik bin ajaib la..awat pula tak dapat komen ya? Sebab sha dah tak pakai google plus ka cmna? Atau sebab sha komen pakai HP ja?? Hahaha lama betul lah sha baru nak aktif balik..hopely problem cepat solved..sha tengah banyak masa ni nak BW blog korang hihi..


Belanja gambar edan tengah syok tidur hihi..korang jemput komen entry sha pasal edan tumbuh gigi..tq in advance

August 5, 2019

Monday, August 05, 2019

Lirik lagu Kisah Cinta Kita - Hafiz Suip

Lirik lagu Kisah Cinta Kita - Hafiz Suip
Assalamualaikum, pagi pagi begini edan memang akan tidur dengan lagu, lagu pilihan umie untuk dia dah set awal2 dalam playlist Nisa Sabyan tu..

tiba2 pula keluar lagu Hafiz yang baru..taklah baru sangat tapi sha feeling pula alahai romantik nya lagu ni hahaha..ehh lagu ni khas tuk isteri dia kan..rasa di awang awangan pula dengar lagu ni sambil tutup mata pegang tangan suami..haha suami kita kerja wakk

So sha nak share feeling tu dekat korang..korang suka tak lagu ni?


Kan ku cerita pada semua
Kisah cinta antara kau dan aku
Agar semua tahu
Dan tak akan dekati dirimu
Andainya mampu kan ku ukir
Namamu dan namaku di bulan
Agar satu dunia
Melihat restui cinta kita
Aku selalu tersenyum
Bayangkan kita hidup berdua
Berjalan berpegangan tangan
Takkan kau lepaskan
Tiba waktunya nanti
Kan ku cerita pada dunia
Yang telah kau pun jadi milikki
Buat selamanya
Ku pernah rasa
Kau kan pergi
Tinggalkan diriku sendiri
Kan ku seru dunia
Berdoa kau kembali pada diriku
Aku selalu tersenyum
Bayangkan kita hidup berdua
Berjalan berpegangan tangan
Takkan kau lepaskan
Tiba waktunya nanti
Kan ku cerita pada dunia
Yang telah kau pun jadi milikki
Buat selamanya
Kisah cinta kau dan aku
Kekal selamanya
Aku selalu tersenyum
Bayangkan kita hidup berdua
Berjalan berpegangan tangan
Takkan kau lepaskan
Tiba waktunya nanti
Kan ku cerita pada dunia
Yang telah kau pun jadi milikki
Buat selamanya
Monday, August 05, 2019

Ungtunglah ada Blog

Ungtunglah ada Blog
Assalamualaikum, good morning guys..selamat bekerja korang, jangan monday blues tauu..hahah..korang kalau monday blues hujung bulan ada juga bikin isi dompet tu ahh..haha xapa rezeki masing2 kan..rezeki sha tak berkerja tapi dapat tengok anak sendiri membesar depan mata..tapi sha hanya ada blog ja..untung kan haha



Semalam sha tengok balik entry masa mengandungkan edan, sharing pasal edan dilahirkan, edan kena kuning, edan warded..ya terasa betul cepatnya masa berlalu, seingat sha tahun lalu sha kehulu hilir jalan dengan keadaan sakitnya kena jahit..sekarang edan dah 10 bulan dah..nasib baik ada up entry dalam blog ni, boleh lah baca bila lapang

Untungkan bila ada blog..

Sebab apa yang kita taip, akan tersemat sampai bila dekat dalam ni, walaupun ingatan kita ni kuat tapi ada juga seinci tu kita akan lupa..

So mereka yang pernah gunakan khidmat blogger memang sangat tak rugi..entry memang akan stay dekat google until entry kena deleted..

August 4, 2019

Sunday, August 04, 2019

Edan 9 Bulan, Gigi Dah Tumbuh 6 Biji

Edan 9 Bulan, Gigi Dah Tumbuh 6 Biji
Assalamualaikum guys, budak edan umur 9 bulan dah tumbuh 6 biji gigi, 4 di atas, 2 dibawah, seingat sha umur dia 6 bulan lepas injik dia tumbuh gigi 2 sekali gus dekat bawah, mula-mula memang syak dia tumbuh gigi sebab timbul putih2 dekat gusi nya, kuat mengigit tu jangan cakap lah haha, umie dia ja teriak menangis tiap malam kena gigit time menyusu, lagipun dia kuat berliur..memang ramai yang cakap dia akan tumbuh gigi..sebab dah banyak tanda2 menunjukkan dia mau tumbuh gigi

gambar edan 10 bulan

Ada satu kakak di facebook share satu petua iaitu, sapu gusi nya dengan jari telunjuk dengan selawat ke atas Nabi 3x gusi atas dan bawah, sebab? mau mengelakkan dia dari meragam, sakit demam dan cirit birit..alhamdulilah memang sha amalkan petua ni berbanding dari petua orang tua yang lain, entah mengarut ka tak sapu emas di gusi nya? jap binggung sha nak buat haha..ada lagi minum minyak ular untuk elakkan dia demam hihi..setakat ni 2 ja yang sha dengar, sha tak follow sangat, iyakan saja..

Demam tu perkara biasa bagi bayi yang tumbuh gigi, itu refleksi kepada perubahan, jangan risau sangat, cek suhu ja..jangan sampai 37 keatas itu kena jumpa doktor, edan setakat ini belum pernah minum ubat demam, kalau boleh elakkan lah sebab baby bawah 2 tahun kan, kesian tengok dorang makan ubat, that's why sangat penting susu ibu..

Edan asal tumbuh gigi memang akan tumbuh 2 ketul sekali..tapi kali kedua tumbuh gigi besar dia jarang pula hahaha..sha ada google sebab edan belum jumpa doktor gigi lagi, katanya, mommy jangan risau, gigi susu tak kekal, dewasa nanti gigi akan rapat..kata mama sha ok apa gigi jarang lambat buruk..iyaka?

August 3, 2019

Saturday, August 03, 2019

Lama sha menghilang dan Pindah Rumah Lagi

Lama sha menghilang dan Pindah Rumah Lagi
Assalamualaikum, lama sha menghilang kan..asal ja lambat up entry memang akan timbul entry macam ni, haha dah berhabuk bersawang blog sha, sayang sangat blog terbiar, rindu mau up entry pasal edan, pasal rumah baru, eh sha pindah lagi tau haha..kali ni pindah di Batu 7, Taman sejati, alhamdulilah dapat rumah yang selesa dari yang sebelum ni, walaupun harga sewa sama..berbaloi sha pindah tau, dapur cantik yang paling penting ahh..

belanja 1 pic umie dan edan

Sha bukan sibuk jaga edan ja, tapi internet line tiada dekat rumah lama, terpaksa terminate postpaid Umobile, tapi sha tetap pakai prepaid, sebab sayang mau tukar line sebab Umobile ni lah yang paling jimat dan murah jika dibandingkan dengan telco yang lain.

So sejak pindah di rumah baru, alhamdulilah line tip top, lancar ja..walaupun sha pakai prepaid lagi best top up ja, langgan data RM12 untuk seminggu dapatlah internet dan call unlimited, nanti habis just renew ja balik, kira punya kira RM48 la kan sebulan, jimat tak? haha

Ok berbalik pada rumah baru sha, sewa masih RM450 murah kan? harga rumah sewa sekarang makin mahal tau, sha beruntung dapat rumah sewa murah macam ni, dengan dapur ada kabinet atas bawah, lantai tiles, bilik utama ada air cond, ada meja belajar dan ada almari perhiasan, kalau nak dibandingkan dengan rumah lama memang kosong habis walaupun rumah lama tingkat 1 air super laju, mati 3 hari pun tak sedar haha..sebab cepat refill, itu ja lah masalah rumah baru, tingkat 3 air kureng sikit naiknya..lambat mau penuh tangki..maka bersabarlah hahaha

Deposit sha dapat 1+1 tambah utilities RM100 so semuanya RM1000 ok set dengan owner terus bagi deposit on the spot, sebab husband suka rumah tu, hihi alhamdulilah dipermudahkan kami pindah dan sekarang di rumah baru dah..

Alahai penatnya mengemas haha..slowly sha kemas dan buat pembersihan..ahh itu yang busy sikit..kena tunggu edan tidur baru dapat buat kerja..esok dah janji dengan husband jangan pergi mana-mana set masa untuk kemas rumah haha..

April 23, 2019

Tuesday, April 23, 2019

Kedai Cuckoo ONLINE sha

Kedai Cuckoo ONLINE sha
Image may contain: text

Assalamualaikum hi guys, beberapa hari lagi nak puasa, meh nak cerita sikit tetang periuk cuckoo ni,

Percaya tak kalau sha cakap 2 periuk ni boleh 'bangun' siapkan makanan sahur korang?? 

Ahhh... Betul lah..hanya set timer pada periuk ni.. Dan dia akan masak atau panaskan lauk on time.. 

Bajet RM50 dan RM70 untuk 24 bulan


senang lah sahur korang nanti kalau nak masak tak perlu nak bangan panaskan, periuk ajaib ini tolong masakkan nanti..

lagi satu, beli barangan cuckoo sekarang tak perlu bagi dokumen, korang just beli dekat kedai cuckoo online sha, hari ini order, besok terus sampai senang kan?


just klik link diatas ya..

selamat membeli hihi

April 22, 2019

Monday, April 22, 2019

Resepi Kek Sarang Semut Menggunakan Periuk Cuckoo

Resepi Kek Sarang Semut Menggunakan Periuk Cuckoo
Image may contain: food

Assalamualaikum, dekat nak puasa ni bolehlah try resepi simple kek sarang semut aka kek gula hangus, kali ni sha try guna periuk Black HN10 Cuckoo, perghh hebat sekejap ja dah masak tau, hasil nya memang terbaik..terima kasih Cuckoo

Bahan-bahan
Gula hangus 1 cawan
Tepung 1 cawan stgh
Susu pekat 1 tin 
3 sudu mkn majerin
1 sudu mkn soda 
1 sudu mkn baking
1 cawan air
4 biji telur

Caranya
1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. 
2. Bila sudah cair dan perang, masukkan air  
3. Bila gula sudah larut, tutup api dan masukkan butter, biarkan sejuk pada suhu bilik. 
4. Blender telur 10 minit atau kacau sampai sebati. 
5. Masukkan susu pekat kacau hingga sebati. 
6. Masukkan soda bikarbonat dan baking powder.
7. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kacau sampai sebati (guna mixer pun boleh). 
8. Akhir skali masukkan air gula yg sudah disejukkan, kacau higga sebati atau smpai tidak berketul (guna mixer). 

Kemudian masukkan dalam periuk cuckoo dan set kan button oven, set masa 20minit dan siap

# untuk periuk ini, ada button khas untuk kek, tapi kalau nak ranggup diatas kek guna button oven..simple kan..nasib ada cuckoo..hihi

April 21, 2019

Sunday, April 21, 2019

Sepupu Edan

Sepupu Edan
Assalamualaikum guys, edan kalau diikutjab kan sebelah adik beradik sha memang banyak sepupu, latest edan cucu ke 9 dari 10 orang tapi yang sebelah baba dia, just ada seorang sepupu sahaja memang semirip dengan muka edan, anak adik husband sha..

Image may contain: 2 people, people smiling, baby

Nama sepupu edan Dato Ryzal, eh lelaki ka? ingatkan perempuan tadi, haha..yup edan hanya ada 2 kakak sepupu ja, next adik edan maybe kan..umie haha..insyaAllah..


April 11, 2019

Thursday, April 11, 2019

Kerjaya ku Di Cuckoo

Kerjaya ku Di Cuckoo

Assalamualaikum, hi guys, ok blog sha rasanya hambar kebelakangan ni, adapun entry pasal edan, so far ok, tapi mood ke laut la pula, so sha decide nak buatkan entry blog ni simple, sahaja, memandangkan sha masih suri rumah sepenuh masa, just jaga edan at the same time eyahh Im blogger yg kurang nak aktif haha, mungkin sebab dah jadi mak haha..alasan tak boleh pakai..orang lain pun beranak juga, tetap aktif blog, jeles sha tauu..

So kerjaya sha nak share dekat korang, bukan mau hasut nak join tau, ini entry santai ja, sambil2 ayun edan, actually sha dah mula join sejak bulan 1, tapi xla aktif sangat sebab masih busy jaga edan, haha alasan lg, sebab edan masih kecil kan, terpengaruh dekat husband yang baru beberapa bulan join mampu dapat sales 10 net wahhh..masyukk..

Benarlah kata orang usaha tangga kejayaan, kami dah bergabung tenaga kumpul sales, of cos bukan mudah, kena menghadap hp dan laptop setiap masa, nak curi masa, terkejar2 dengan kerja hakiki lagi, guys sha suri rumah, bukan goyang kaki tau, cuci kain pakai tgn, masak semua sha buat sendiri memandangkan dah ada rumah baru, rumah pun belum kemas lg haha..

Apa sha nak kata, yang penting usaha, tawakal dan berdoa, insyaAllah Allah nampak, apapun bisnes yang kita join memang kena consider yg di Atas sana, dia pemberi rezeki, tapi kalau dah join, cepat give up, tak buat kerja..mana ada sales haha..kan

Sha harap dengan cuckoo ni dapat membantu masalah kewangan kitaorg, sekarang pun semuanya perlukan duit, lagi2 edan nak membesar kan, banyak keperluan nak sedia kan..yang mak mak juga melopong, dalam hati tak apalah asal anak aku dapat yang terbaik untuk ku..ko tak nak ka? hihi

banyak lagi sha nak share, sikit2 la nak kena paksa hati hadap blog untuk terus update, sayang tau domain bayar sampai 2021 kalau blog hambar kann..hihi

siapa nak join cuckoo, eh kata tadi tak paksa haha..kot la kan nak join ka nak beli cuckoo ka, sha cover ja seluruh malaysia, simple

ni nah pergi kedai online sha, shopping dekat sana..

https://store.cuckoo.com.my/estore/familykitchen/

cau cin cau..
wassalam

March 22, 2019

Friday, March 22, 2019

Edan kena warded

Edan kena warded
Assalamualaikum, sha baru keluar ward kemarin sebab edan demam panas dan cirit birit berdarah sejak selasa tu.


Al kisahnya ini kali pertama edan demam mencecah 37.6, disertai dengan cirit birit lebih dari 8kali sehari, lagi teruk terdapat sedikit lendiri bercampur darah dekat najis edan..ibu mana tidak risau walaupun ramai yang cakap edan dalam proses nak ringan kan badan memandangkan dia sudah mula bertiarap dan mau masuk umur 6 bulan

Pengalaman pertama kali warded sangat pahit buat umie dan edan, bila nampak edan kena jarum ambil darah kedua2 tanganya dan edan sangat trauma bila nurse mula pegang tangan nya..manatah nya 4x edan kena jarum, nak salahkan nurse tak pandai ambil darah pun susah nak cakap, sha lagi suka pakar yang buat..steady ja edan..

Maafkan umie nak, umie terlalu careless bab makan sedangkan umie masih breastfeed edan sepenuhnya, dan juga careless dalam kebersihan mainan edan..memandangkan edan sudah mula suka memasukkan semua benda kedakam mulut.

Doktor syak edan ada jangkitan kuman menyebabkan cirit birit yang kerap..maafkan umie nak..ermm

Sehingga hari ini edan masih berak, tapi warna najis sudah bertukar warna kuning..kesian anus edan merah dan berbadas..

Korang ada petua tak untuk hilangkan cirit birit dan sembuhkan badas ni?

Doktor memang sarankan kerapkan bfeeding..dan minum air garam tuk gantikan air yang hilang dalam badan edan dan ada bekalkan cream khas untuk badas.

Hopely edan cepat sembuh nak.

March 8, 2019

Friday, March 08, 2019

Pindah Rumah Baru

Pindah Rumah Baru
Assalamualaikum guys..minggu yang sibuk yang amat, mengemas, berangkut dan mengemas kembali, finally sha duduk rumah sendiri

Sebelum ni sha tinggal quarter husband, then pindah ke rumah ipar sha..tumpang sekejap tunggu edan besar sikit baru pindah..tunggu punya tunggu dekat 5 bulan juga baru dapat pindah hihi..



Rumah idaman sha..pink color, tapi kami sewa rumah ja, rumah apartment biasa2 ja..hihi..tak apalah kan yang penting susah senang sendiri ja yang tahu..betul kan?? Part yang pemalas tu laki bini dan anak ja sendiri tau, kalau tinggal dekat rumah orang lain..kena control macam macam..so better duk rumah sendiri tak kiralah menyewa ka..beli ka..

Dah masuk bulan 3, entry pun tiada lagi huhu..bulan lalu 1 entry ja update alahai..ni la simptom mak mak kan..haha

Okla nak sambung kemas lagi..nanti sha story pasal edan ya..
Cau cincauu

February 13, 2019

Wednesday, February 13, 2019

Manfaat Air Kosong Pada Badan Kita

Manfaat Air Kosong Pada Badan Kita
Image may contain: drink

Manfaat Air Kosong Pada Badan Kita | Assalmualaikum guys..lama sha menyepi, mesti nak bagi alasan edan lagi la ni? haha pengurusan lebih kepada edan sekarang ni, lagi-lagi edan sekarang dah pandai tukar-tukar perangai..haha nak tidur kena popok dia, nak susu tak nak berenggang dengan umie dia..puhhh tough jadi ibu sebenarnya, so sha tabik pada blogger yang jadi ibu kepada 2-3 anak dapat update blog juga..tepokkkk..hihi

Ok sebenarnya sharing pada hari ini berkenaan air kosong kalau istilah kami, ait mati, air putih yang dimasak. kajian mendapati bahawa air yang diminum pada masa yang sesuai dapat membantuk sistem dalam badan kita.

Thats why kenapa kita disarankan meminum air sekurangnya 6 gelas sehari, agar kulit kita tidak kering, sistem dalam badan pun bergerak dan lain-lain lagi

Sha sebagai ibu yang menyusukan juga perlu minum banyak air, sebab edan kecil lagi, so memang perlu, dalam 2-3liter sehari. Untuk ibu mengandung juga digalakkan minum air yang banyak, jangan takut kepada mitos minum air banyak ketuban jadi banyak juga, itu semua karut hihi, malah ianya menghindari dari masalah baby dalam kandungan lambat mendapat nutrisi.

Tapi ingat air kosong yang dimasak sahaja tidak memberi jaminan air yang terkandung benar-benar bersih dari bahan-bahan karat dan sebagainya, maklumlah paip sekarang dah lama kita pakai, so karat memang tak boleh nak cakap kan.



Tapislah air yang korang minum dengan penapis air, sekarang banyak yang mampu milik serendah RM75.47 sahaja sebulan, kalau nak pasang boleh roger sha, sha antara seller yang menjual penapis air jenama Cuckoo

No photo description available.

Nak tahu lebih lanjut boleh whatsapp sha https://wa.me/60128427478 untuk dapatkan promosi, terhad kepada 10 orang sahaja.

January 7, 2019

Monday, January 07, 2019

Giveaway Let's Beauty By Apekinah.com

Giveaway Let's Beauty By Apekinah.com
Monday, January 07, 2019

Printcious - Jadikan Hadiah Korang Ekslusif

Printcious - Jadikan Hadiah Korang Ekslusif
Printcious - Jadikan Hadiah Korang Ekslusif | Assalamualaikum guys, korang nak tahu tak satu laman web yang boleh jadikan hadiah korang ekslusif hanya dengan harga yang berpatutan? eh mestilah nak kan, lagi-lagi yang suka shopping online macam sha hihi..teruja tak? meh sha nak share dengan korang laman web mana yang boleh jadikan hadiah korang ekslusif.


Peningnya nak cari hadiah yang simple tapi ekslusif, korang nak tahu Printcious adalah salah satu laman web yang memudahkan korang mencipta sesuatu hadiah dengan design sendiri, banyak pilihan hadiah korang boleh buat design dekat situ..

oh ya, sha nak bagitau yang Printcious kini available di Singapore, Australia dan New Zealand..wah tahniah buat Printcious yang kini sedang melebarkan sayapnya ke serata dunia..hebat hebat..ok kita sambung cara nak purchase dekat laman web printcious :)

Macam-macam korang boleh pilih nak design yang mana satu, tapi mouse pad ini rare sikit, sha ambil contoh, korang bole design gambar family atau anak dekat mouse pad ni, lepas tu tengah stress dengan kerja dekat office, cair bila tengok gambar comel family atau anak tadi, terus jadi pemangkin semangat untuk kerja, ini bagus kalau nak hadiahkan pada baba edan hihi..

Cara untuk mendaftar :-

1. Klik website --> https://www.printcious.com/my

2. Login mudah dengan facebook atau guna manual pun boleh, sha link kan kepada account facebook senang ja dah login hihi.



Untuk login hari ini akan dapat 50% off dan free shipping above RM60, so cepat-cepat fill in korang punya details dan alamat, senang nak purchase nanti tinggal klik proceed ja haha..lagi satu kalau birthday korang tak lama lagi, baik betul Printcious ni, bagi code voucher dekat korang, sob sob, birthday sha dah lepas tauu huhu kena tunggu bulan 12 lama lagi, tapi tak apa sha dah dapat 50% off tadi time login haha..dah boleh start design hadiah..

Voucher 50% off korang boleh tengok dekat Message, klik pada button shop now untuk claim semua barang yang available untuk 50% off tu



Dan sha decide untuk hadiahkan edan baby romper hihi, suka sangat nampak edan pakai romper, nampak tegap bahagian paha tu haha, cadang nak beli 3, untuk 2 orang anak bff sha juga, sha belum bagi hadiah lagi ni..haha, so memang ngam sangat beli dekat Printcious kan, oh ya..warna putih sahaja yang availabe, sokay putih kan suci hihi..untuk saiz sha pilih yang paling besar sebab edan dan kawan-kawan sudah semakin besar..kalau longgar sikit pun tak apa yang penting edan dan kawan-kawan  pakai, senang hati umie tak membazir voucher umie ni ahh hahaha.


Ok dah siap design simple umie untuk edan, kawan-kawan edan sha buatkan juga tapi ikut nama dan tarikh lahir masing-masing..nanti sha buat review dekat korang bila dah sampai nanti, sha nak sambung design lagi ni..haha, excited pula kan..maklumlah manfaatkan diskaun yang ada..

oh ya pembayaran boleh melalui band yang tersenarai dibawah ini


selesai bayar tunggu ja la barang korang sampai, pihak Printcious hantar menggunakan aramex , pastikan alamat korang betul ya..

untuk info korang boleh check it out dekat sini


January 3, 2019

Thursday, January 03, 2019

Tahun Pertama Perkahwinan

Tahun Pertama Perkahwinan
Tahun Pertama Perkahwinan | Assalamualaikum, haha macam biasa late post lagi, actually 1st anniversary sha dengan husband 22 Disember, tapi lambat celebrate sebab bulan tua kan, haha, sha tak kisah semua tu, adakah ianya bermaksud sha sudah semakin matang sekarang? haha 


Alhamdulilah syukur ke hadrat Allah usia perkahwinan kami sudah masuk ke tahun kedua, untuk tahun pertama ermmm, bukan tempoh yang singkat untuk kami saling mengenali antara satu dengan lain..lagi-lagi bercinta selepas nikah, sedangkan yang bercinta bertahun pun baru tahu perangai sesama sendiri ohh dia begini pula, apatah lagi kami yang baru berkenal ni..so memang banyak cabaran nya, paling mencabar dari segi hati (sha mengandung time tu memang banyak sangat songeh) dan kewangan

Tapi dalam tempoh setahun itu juga sha banyak belajar untuk menjadikan fikiran sha bertambah matang, walaupun usia sudah masuk 30an haha

Banyak lagi kenangan pahit dan manis, sha tak sempat nak taip, edan dah bangun haha.doakan semoga perkahwinan kami kekal bahagia sampai ke akhir hayat.amin :)

January 2, 2019

Wednesday, January 02, 2019

Guide for young Malaysians to start planning for retirement

Guide for young Malaysians to start planning for retirement

Money doesn’t fall from the sky but if you have done proper investment planning, they can grow like one. Whether you are approaching 25 or big 4-0 in life, you are never too late or early to start planning for your own retirement. The moment you reached the golden age you’d want the peace of mind of knowing that you have a stable bank account and a roof over your head. 

If your retirement plan is poorly done, you will suffer in your later life. Thus, it would be ideal to start thinking about saving for your retirement as soon as you begin earning your first paycheck. If you planned for your retirement early, it will make the biggest difference in your retirement age. Whether it is investing condos in Penang or bank in your money in fixed deposit. We are about to list down reasons why you need to start planning for your retirement now.



1. Capitalise on compounding interest
Are you aware that compounding interest makes the biggest difference between the beginning of your retirement? The sooner you begin saving, the more time your money can grow. Plus, each year’s gains will generate bigger gains the following year.

For instance, if you start saving RM 1000 at age 25 for 30 years in a tax-deferred retirement account with a 5% annual return, by the time you reach the retirement age of 55 your investment would have grown to RM 835,726.38. In contrast, if you start saving the same amount of money every month with the same percentage of annual return at age 35, your money will only grow to only about RM 412,746.31 by the time you retire.

2. Retiring early
Yes, you heard it right. You can retire early, isn’t that your ultimate goal? Imagine to be kicking back at home at only 45, sipping some coffee by your fresh lawn or pool side and never have to worry about being late for work or meeting deadlines. If you keep tabs on your spending from a young age and start saving for your retirement in 20s, you are more likely to reach a state of financial independence at a younger age.

There are studies shown that those who have achieve earlier retirement are significantly healthier due to higher quality life and reduced stress. If you retire early, it also means that you have more energy to travel and live in exotic places. You could also start exploring hobbies that you have always dreamed of.

3. Lesser insurance coverage
It is also the time for you to start thinking about getting insurance coverage for yourself. Your rates increased as you get older, assuming that you age well without the slightest hint of illness. One day, your health has taken a serious hit, you will be deemed as ‘high risk’ and will be charged a premium price for compensation on risk of early death. The insurance company have the rights to choose to exclude coverage illnesses that you have been diagnosed with. Thus, do remember that the younger you are, the cheaper your premium will be.

4. Longer loan tenure
You can begin researching on property investment - ideal location and development type to invest on. The maximum loan tenure given out by banks is 35 years. However, for borrowers who are 30 years old and above, the maximum tenure is tied to their age. Thus, their home loans will have to be repaid before they reached 65 or 70 years of age. Those in their 20s have the privilege of stretching their loan tenure to the maximum and paying lesser monthly installments. This shows that it is much cheaper to buy property in your 20s than at a later age and your chances of getting loan approved are a lot higher than those in your 40s.

5. Greater flexibility to get creative with your finances
The benefit of retiring early is that it gives you better flexibility in terms of financial, you can explore and be creative with other investment options out there. It also gives you room to diversify your investment and significantly beat the inflation rate. For example, you can use an amount of your money to invest in mutual fund and also invest in property. Selecting the right property is crucial in not only ensuring that your investment is suitable to live in your retirement years, but it also enable you to capitalize on rental yield in years leading to that.

Easy right? so enjoy your retirement :)

Wednesday, January 02, 2019

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com

Giveaway SemakanOnline.com Di Mialiana.com

Pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019 atau BSH 2019 fasa pertama akan dibuat pada 28 Januari nanti. Bantuan tersebut dijangka memanfaatkan lebih 4.1 juta penerima di seluruh Malaysia. Terdapat lima jenis kategori bantuan untuk pembayaran BSH kali ini. (rujuk gambar di bawah)


Pembayaran pertama akan dibuat sebanyak RM300 untuk setiap isi rumah. Baki bayaran BSH yang akan disalurkan pada fasa kedua dan ketiga akan menggunakan kaedah baharu seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2019. Urusan kemaskini BSH 2019 akan dibuka semula dalam tempoh terdekat. Setiap penerima wajib kemaskini permohonan masing-masing sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh 3 tahun. 

Untuk maklumat lanjut layari portal Bantuan Sara Hidup di https://bsh.hasil.gov.my



Giveaway ini dianjurkan oleh SemakanOnline.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM350 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

Read more: http://www.mialiana.com/2019/01/giveaway-semakanonlinecom-di-mialianacom.html#ixzz5aZkarwuZ
Wednesday, January 02, 2019

Selamat Tahun Baru 2019 - Azam 2018 Tercapai

Selamat Tahun Baru 2019 - Azam 2018 Tercapai
Selamat Tahun Baru 2019 - Azam 2018 Tercapai | Assalamualaikum tahun baru, macam biasa lambat update haha, sha agak busy kebelakangan ni memandangkan mertua sha datang rumah time cuti sekolah ni, memang tiada masa nak buka laptop..apapun masih belum terlambat untuk say happy new year guys, sekejap ja dah 2019 kan, azam 2018 korang tercapai ka?


Alhamdulilah, 3 tahun azam besar sha tercapai, azam-azam sebelum ni sha pernah ceritakan di sini--> LINK, tahun 2018 Allah makbulkan doa sha yang nak sangat ada baby selepas kahwin, maka lahirlah Muhammad Fyirdhan Uthman, sekarang dah 3bulan 1 minggu, terima kasih ya Allah, syukur sangat walaupun keperluaan belum mewah tapi cukup untuk kami bertiga.

Kenangan 2018 paling terkesan adalah pemergian adik sha menghadap Ilahi pada 6.10.18 seminggu selepas edan dilahirkan, sakit kanser darah acute, Allah lebih menyayangi arwah, semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman, sha masih tetap juga perlu meneruskan hidup..

Azam tahun ini, semoga dipermudahkan sha dan husband mencari rezeki, moga rezeki tersebut dapat bantu keluarga sha dan keluarga husband, orang-orang miskin..diberikan kesihatan yang baik, edan membesar dengan sihat, untuk blog, macam tahun-tahun yang sudah, insyaAllah akan tetap aktif berblog, alhamdulilah awal tahun rezeki ada job datang.

Amin :)

January 1, 2019

Tuesday, January 01, 2019

Simple mistakes to avoid if you want to sell your property quick

Simple mistakes to avoid if you want to sell your property quick

When it comes to selling your home, it can be time-consuming for first-timer. Besides, it can be emotionally exhausting and challenging if during the process of selling is handed roughly which might end you up in small claims tribunal. When you end up in small claims tribunal, you will end up wasting more time and effort to claim from the dispute between you and the seller. 



However, there could be reasons why such incidents happened, some of which can be the house owner’s mistakes itself. Here are some of the common mistakes to avoid if you want to close the deal in the quickest and smoothest way possible. 

1. Totally forgotten to clean your house for viewing 
First impression matters - the classic advise for everyone, be it for first date or first viewing with potential buyers. You will be able to confidently convince your buyer by saying that the house will be guaranteed clean when they move in. On the contrary, if the house is a messy and dirty one, the first reaction they will give is shock and disgust, there goes your potential buyer. But, do take note that all the houses put for sale in the market are competing with one another. Some of these houses have been renovated and cleaned up for viewing, so those not tidied up will look less attractive. For house owners who are pet lovers, ensure that the compound is clean as well. It would be a deal breaker if the buyer were to step on the droppings or seeing pet’s fur on the floor. 

2. Sky high property price 
Every seller has the intention to maximise their profit when you get rid of your house, but if you price your property at an outrageous rate which immediately turns down your potential buyers. Many sellers think that marking up the price will leave more room for bargaining when the buyers asks for discount, however they fail to realise that the price tag is too high and it can be a mistake. House hunters would be reluctant to approach the seller if they knew the price is way out of their budget. This might result your house being on the market for a long time. After a long period, if there’s no interested buyer ringing your door bell, perhaps you may consider to adjust your pricing lower. 

3. Engaging the wrong agent 
If you think of skipping in engaging an agent, that could be a big mistake. However, hiring a wrong agent is going to cost you big headaches and heartaches. Most property owners will pick the agent that gives them the highest price and experienced agent with the best marketing strategy and plan to sell your property. In that case, your requirement of engaging an agent is an agent that has working experience in the area in which the property is situated and have a depth of knowledge on the property market. 

4. Going for ‘hard sell’ approach 
There are times if you tried too hard, that’s when things don’t work out. The same logic apply to property selling. Opting to use ‘hard sell’ approach can lead to potential buyers finding you annoying and irritating. No one wants to be pushed and forced to make such an important decision quickly. Thus, if you keep calling them or constantly telling them the good features of the property, then they might immediately say no to you because overselling is always a bad idea. 

5. Taking bad quality pictures of the property 
We all do know that first impression matters. In the age of internet, most of the house hunters will either look for a house on the line or at least do a quick research at property websites. If the house looks unattractive, they may not even bother to drive to the location for viewing. After all, a picture worth more than a thousand words. Avoid taking your property pictures in low resolution, dim lighting and awkward angles. Such images can immediately turn off buyers. It is also important to use a good camera and if you have the budget, you can consider hiring a professional photographer that specializes in taking property photos. Don’t forget that picture sells. Click here to see tips on taking property photos.

Hope these tips can help you guys, :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin