November 2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

November 22, 2018

Thursday, November 22, 2018

Sakitkah Kontraksi?

Sakitkah Kontraksi?
Sakitkah Kontraksi? | Assalamualaikum guys, morning, umie edan kembali mengimbau kenangan manis melahirkan edan, hihi siuk bah throw back ni, rasa nak mengandung lagi pulak tapi nanti lah tunggu edan besar sikit kan b hihi..kawan sha banyak tanya, ok memandangkan kawan-kawan sha subur mengandung sama tahun dengan sha memang ramai yang bertanya sakitkah kontraksi? hahaha..hanya mampu ketawa dalam hati, sakit ka?? ermm

Related image
pic credit to google

Kawan sha yang tanya tu mostly dah beranak, due date kami pun beza beberapa minggu ja, so entry ni sha saja-saja mengimbau kenangan sebab ternampak post sakitnya kontraksi huargghhhh..haha..kena alami baru tahu sakit ke tak, tapi ada ja time beranak tiada kontraksi berlaku, macam ibu mengandung katil depan sha, dah 8cm releks ja dia tengok sha meraung, sedangkan bukaan baru 4cm huhu kannn ada kann..

Berbalik kepada tajuk entry ni, sakitkah kontraksi? pada sha, sha sudah alami sakitnya itu saat mengandungkan edan minggu ke 32 korang boleh baca dekat >>>sini<<< tapi guys, sakit kontraksi saat melahirkan itu lagi dahsyat tau ngakk..sha sahaja alaminya start jam 10 malam sampai 4 pagi, dalam 6 jam guys bayangkan malam itu sha langsung tak tidur dek kerana sakitnya hendak melahirkan huhu

Tapi walaupun sakitnya kontraksi, sha tak lepas untuk berzikir kepada Allah dan Rasul, sha masih dalam keadaan sedar waktu kesakitan melanda, walaupun husband sha tak nampak bertapa sakitnya sha pada malam itu, sha tetap harap dia tak mengalaminya, huhu..tapi sesudah sha cerita bertapa sakitnya kontraksi itu, sha harap dia lebih menghargai ibu dan isterinya sebagai wanita yang melahirkan dia dan zuriatnya.

Guys, sakit beranak adalah sakit kedua selepas mati, korang kena sentiasa sedia dari segi mental dan fizikal, banyakkan baca ilmu2 tentang sebelum bersalin, banyak sangat membantu, insya Allah.

Pada semua ibu-ibu yang mengandung sha doakan korang dipermudahkan bersalin..amin

November 11, 2018

Sunday, November 11, 2018

Header berwajah baru

Header berwajah baru
Header berwajah baru | Assalamualaikum, sejak dua menjak dah ada anak kekangan masa membuat sha jarang sangat buka laptop nak update blog, ahh ni free time ada mood pula nak kemaskan sikit header blog..dulu bukan main edit tukar sakan..haha adakah ini simptom mak mak newbie..

Eh ada muka edan lah haha comel kah header baru sha? Nampak fresh kan..ada bunga bunga gitu..Pink of course tak larikk..favourite mak kau nakk hahah

Sha update entry pun guna handphone ja wakk..edan tak bagi chance umie dia buka laptop..buka sikit lapik laptop ja dah ngekk..sambung wayar dah mula tinggikan vokal..terus tak jadi hahaha...

Oklah kan yang penting umie rajin up entry iyo dok?

Salam sayang dr umie dan edan..

November 10, 2018

Saturday, November 10, 2018

Beli Pump Susu Dekat Shopee

Beli Pump Susu Dekat Shopee
Beli Pump Susu Dekat Shopee | Assalamualaikum hi mummies out there, rindu edan tak? haha umie edan nak story beli pump susu murah-murah ja dekat Shopee, mostly umie edan beli barangan baby dekat sana, kalau korang nak tahu pump susu pun penting tau untuk ibu selepas bersalin, nak tahu sebabnya, eh umie edan share dekat korang kenapa perlu beli pump susu dekat shopee cehh haha..


Semua orang tahu shopee adalah mall online termurah diabad ini, iya itu sha akui..sebab kebanyakan barangan anak sha beli dekat sana termasuklah Beg Mummy 5 in 1, murah tauu tapi korang kena pandai carilah, ada yang murah tapi belum masuk postage, ada yang murah tapi nun diseberang china, lambat dapat, ada yang murah tapi belum ada orang beli, so itu kena teliti, tengok komen betul2 ada yang rating tak cantik boleh cari yang more better.

Image result for susu ibu pertama

So lepas bersalinkan edan hari, susu tak keluar, stress gila, suami marah sebab anak dah lapar sehari tak menyusu, sha dah try makan dan minum macam-macam, still keluar cuma susu pekat putih yang dipanggil colostrum. pump guna pump manual sakit yang amat ya, so decided untuk beli pump susu, maka gigih lah mencari dekat shopee heee..



Untuk Pump Susu ni sha beli dekat kedai sini murah-murah ja sha beli yang penting boleh pump susu dengan baik dan keluarkan susu haha kan korang. Oh ya time sha beli ni on sale jadi harga dia RM26+ tambah postage bolehlah dapat RM31. So korang pun boleh tunggu nak purchase besok sebab on sale juga sha tak tahu berapa harga tapi try la kan hihi. Stok hanya ada pink, i like pink hihi

November 5, 2018

Monday, November 05, 2018

Datang Bulan ketika sedang Berpantang

Datang Bulan ketika sedang Berpantang
Datang Bulan ketika sedang Berpantang | Assalamualaikum, alhamdulilah besok genap 44hari berpantang..besok ok..sekarang belum lagi haha..saja tengah free susu kan edan teringat minggu lalu darah banyak macam datang bulan..emm iyaka sha datang bulan?time berpantang?



Sha memang bab ni zero pengalaman haha semestinya la kan baru ja bersalin..adoi sha ni pun..seingat sha 20 hari memang darah nifas tu tinggal sisa baki ja..bau perghh hebat..haha rasa takut pun ada..tanya punya tanya memang darah nifas ada bau sikit..sha pun rasa happy nak habiskan 44hari..

Tiba-tiba masuk edan sebulan seminggu lagi nak habis pantang..darah datang pulak..aishh..banyak pula tu..3 hari datang siang malam sekali dengan pakej sengugut..bila dah lepas 3 hari 2 hari terakhir siang ja ada itu pun tinggal sisa ja..sha memang syak oww mesti datang bulan..tapi iyaka datang bulan? Macam awal ja haha..

Kawan sha cakap tak mustahil sebab lain orang lain ragam nya haha..so sha pun plan dengan husband tuk ambil ubat perancang..ermm kemarin dulu lupa makan sebiji..apa ya kesan nya? Hahaha..

Ok itu ja..korang jawab ya..bagila respond sikit dekat umie newbie ni hahah..

Salam dari umie edan

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin