Kelahiran Putera Sulung ku - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

October 3, 2018

Kelahiran Putera Sulung ku


Assalamualaikum guys..sha dah bersalin..alhamdulilah dah boleh gelar diri sendiri ummie..sha nak sharing story kelahiran putera sulung sha..fuhh sememangnya proses kelahiran itu bukan nya mudah..dan sangat sakit..hahaha..ampun makk..ceritanya begini..

Sha start sakit kontraksi pada 22/9/18 pagi..tunggu husband pulang untuk hantar sha pergi hospital, sampai hospital cek bukaan 2cm..sakit begitu 2 cm ja buka guyss..so sha pun disuruh pulang sebab lama lagi nak sampai 10cm kan..tapi pengalaman kena celuk kali pertama amatlah mengerikan..ampun mak sekali lagi...sakit sangat hahahaha..sakitnya sampai keesokkan hari tauu huhu..darah balik2 mengalir..

23/9/18 - 5am
sha batuk, terkencing sikit..tapi sha syak air ketuban yang keluar..sakit kontraksi macam biasa tapi jarak agak lama..sha sempat bawa husband jalan jalan keliling perumahan hihi.. tengah hari sha start kontraksi lagi..sakit sangat..sha start buat senaman ketuk ketampi..smpai jam 3 lebih tahan sakit, terus pergi hospital..sampai hospital sha demam. Takut baby dalam perut kena jangkitan sebab air ketuban dah leaking..cek bukaan tapi tak sakit dari yang pertama..bukaan 3cm so sha pun kena masuk wad jam 4.

23/9/18 - 10pm
Allah ja tahu bertapa sakitna kontraksi yang sha alami..datang every 5min dan makin kerap sha dah tak tahan nak cek bukaan almost 4cm tapi labour room penuh..mulut sha dah kumat kamit baca zikir nabi yunus..sakit makin kerap then 10.30 sha masuk labour room.bukaan 4 cm sakit gilaaa..tapi katil depan bukaan 8cm tenang ja pun tiada meraung raung hahaha..

24/9/18 - 12am
Sakit makin sakit..air ketuban belum pecah lagi..darah mengalir banyak..orang cakap kalau darah keluar dulu memang sakit..ampun makkk..begini rupanya sakit nak bersalin..sedut gas pun rasa sakit tak hilang..tapi disebabkan overdos sha adalah sikit sikit terlelap sekejap..jam 2 pagi sha dah start sakit teramat sangat..sikit2 nak mengajan sebab terlampau sakit sangat..cek bukaan dah 8cm ya allah alhamdulilah lagi 2 cm nak melahirkan..sha strat mengajan rasa nak terberak pula haha..malu nak cakap tapi hakikatnya sha dah buang air besar..malu dekat doktor tolong bersihkan huhu..

24/9/18 - 3.30am
Sha dah tak tahan..meraung dekat doktor suruh cek bukaan sebab sha dah nak push..tapi doktor cakap tak boleh sebab masih 8cm dorang jangka jam 4 dah boleh beranak..tapi sha nak juga dorang cek bukaan..mungkin doktor tu dah fade up dengan sha jadi jam 3 50am dia cek..dah rasa selaput kepala baby..tengokkkk.. sha dah cakap kan..huhu..jadi doktor pun pecahkan ketuban dan dorang prepare peralatan semua sha dah bersedia nak teran..doktor puji sha..sha pandai teran tapi disebabkan baby besar 3kg lebih, anu sha kecil dan keras terpaksa gunting sebab baby dah nak keluar..time kena gunting tu terdengar koyakan tapi sakit kontraksi menguasai

24/9/18 - 4.20am
Teran punya teran alhamdulilah lahirlah baby boy seberat 3.36kg panjang 49cm lahir pada sebelum azan subuh..hari isnin sama dengan babanya pn lahir hari isnin juga..hihi lahir dengan selamat dan terus nampak najis baby..terus doktor letak baby didada sha..syukur nikmat Allah nampak baby sendiri keluar dari rahim yang dikandung selama 9 bulan..comel dan bersih anak ummie..alhamdulilah tapi belum lega lagi..ada lagi cerita nak sha kongsikan..

Pengalaman sadis dijahit hidup hidup nanti sha share next entry..baby dah menangis nak susu ni..

Terima kasih Allah untuk kurniaan yang telah Engkau berikan kepada ku dan suami..akan aku jaga amanat ini sebaik mungkin

Wangi bau baby..

8 comments:

  1. Allahuakbar. Selamat datang sayang ke dunia. Tahniah Sha! Ummie Sha dah la sekarang ni ya ^^ Pengalaman beranak ni memang takkan pernah kita lupakan, betul tak? ^^

    apa pun selamat berpantang taw ^^ Take care of yourself dan baby. salam peluk cium dari aunty syaza ^^

    ReplyDelete
  2. Tahniah atas kelahiran baby ^^

    ReplyDelete
  3. Allah.. tak dpt nak bayangkan sakitnya macam mana. Husband selalu pesan jgn tgk gambar2 atau video2 org beranak ni nanti sy takut terlebih pulak. Tp nak buat cemana, mmg takut pun bila terbayang sakit nak bersalin tuu. Due date awal tahun depan tapi skrg ni dah rasa cuaknya. Hahahaa. Doakan sy pulak yaa!

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. tahniah sha! selamat berpantang ya.. tak sabar nak tengok baby comel :)

    ReplyDelete
  5. Congrats on your newborn! Bestnya bau baby..

    https://www.tipsummi.com/tips/cara-hilangkan-sembelit-semasa-dalam-pantang/

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin