Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

August 28, 2018

Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan

Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan | Assalamualaikum hi guys, actually kandungan sha dah sekitar 35 minggu, entry ini cuma nak share dekat korang bagaimana rasa kontraksi palsu untuk pengalaman pertama ummie to be macam sha ni haha..Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan sakit ka tidak? T.T sakit tauuuu...ok jom kita baca selanjutnya hihi

Image result for kontraksi palsu

Sudah tidak boleh begitu tenang kalau ini yang dinamakan kontraksi palsu, sedangkan begitu palsu pun sudah sakit apakan lagi yang beneran, pasti lagi dasyat kan? huhu..seram sejuk gueeee...

Pada 11 Ogos yang lalu, lepas ja husband sha pergi kerja jam 7.45pagi, sha memang akan bersendirian dirumah, macam biasa buat kerja rumah, cuci kain guna tangan, jemur kain, cuci piring, masak sebab husband balik kerja half day memandangkan hari sabtu, tapi hari itu memang berbeza sangat, semua kerja sha tidak boleh buat sudah, berdiri pun susah, berjalan pun susah, duduk pun tak senang duduk. Perut sha mengeras dan sakit, adakah sha mau bersalin sudah??

Sha start kesakitan, dari bahagian perut sampai ke punggung, kaki mengeletar dan tidak selesa, sha ada whatsapp husband sha, tapi mungkin dia busy, then sha chat kakak sha, dia cakap dia belum pernah alaminya sepanjang dia mengandungkan 2 anaknya, dia sarankan untuk pergi ke hospital, sha bukan jenis yang sikit-sikit nak pergi hospital haha..sebab banyak sangat appointment dengan klinik so malas mau deal dengan hospital hihi

Kesakitan berterusan sampai jam 9 pagi, Ya Allah sha teruskan juga buat kerja rumah, stop bila sha sudah tidak tahan cuci kain, sambung balik bila dah redah sikit, apa yang boleh sha bayangkan kesakitan tu macam perut dan punggung sha ni dihampas pulas, bertapa berat pengorbanan ibu mengandung kan..husband pun call sha risau takut terberanak dirumah sorang-sorang, then dia cakap itu hanya kontraksi palsu..

Apa itu Kontraksi Palsu???
Kontraksi palsu atau dikenali sebagai Braxton Hicks merupakan hal normal yang terjadi pada wanita hamil. Kontraksi semacam itu merupakan persiapan rahim untuk menghadapi persalinan.


Pic Credit to Mrs Pip on Braxton Hicks Kerap Menyerang

Beberapa cara untuk mengatasinya Kontraksi Palsu adalah:-

  1. Sebenarnya, kontraksi palsu ini makin sakit apabila kita melakukan kerja, berehatlah dan kawal pernafasan membantu untuk lebih tenang
  2. Makan dan minum secukupnya
  3. Mandi air suam untuk buat tubuh badan menjadi rileks

Sehingga kini, sha sudah mengalami 2 kali kontraksi palsu, tapi kali kedua ini berlaku pada malam, sakit lebih kepada sakit pinggang macam sakit senggugut, tapi sakit jugalah sampaikan tidak mampu bercakap, marah-marah husband hahhaa..kesian dia.

Apapun kesakitan yang sha alami sekarang ini, semoga baby keluar selamat dan sihat hendakNya, pengalaman pertama sakit kontraksi ini InsyaAllah membuatkan sha lebih bersedia bila tiba masa melahirkan..

4 comments:

  1. semoga dipermudahkan urusan for both mummy and baby =)

    ReplyDelete
  2. bestnya baca pglaman sha, insyallah di permudahkan urusan sha ya.. amin =D baru buka blog hari ni haha

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan semuanya buat Sha...
    harap baby sihat dan aktif ...

    ReplyDelete
  4. InsyaAllah dipermudahkan semuanya nanti....aamin..
    Terima kasih follow blog PC.
    Alhamdulillah dah follow juga blog ni..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin