July 2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

July 31, 2018

Tuesday, July 31, 2018

Lirik Lagu Original Sabahan - Atmosfera ft. Floor 88

Lirik Lagu Original Sabahan - Atmosfera ft. Floor 88
Image result for lirik lagu original sabahan

saya ini original sabahan
mantad kampung nuntunan apin apin
jangan koti kau tidak percaya saya
menyesal nanti bila kau dengar ini

odoi sayang kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya original

andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nakorongou
dusun mantad keningau

saya ini original sabahan
mantad kampung nuntunan apin apin
odoi sayang kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya original

andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nakorongou
dusun mantad keningau

July 30, 2018

Monday, July 30, 2018

Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester

Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester
Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester | Assalamualaikum guys, lama sha tak update entry mengandung, sha tersangat excited namun kekangan masa ditambah dengan awal bulan ini berpindah ke Quarters husband sha, so sangat terhad untuk sha online. untuk minggu ini kandungan sha telah pun memasuki 31 minggu, yeahhh..tapi nak story pasal suka duka sepanjang mengandung 2nd trimester, aishh lambat benar update nya ni haha..sokay, nanti baby dalam perut boleh baca bila dah besar nanti.

picture of early 3rd trimester

Semakin besar kandungan semakin rasa penat dan mudah letih, bangun dari tidur pun susah, sha kerap sakit belakang dan of course kerap kencing, haha tapi sejak sha pindah rumah baru, kerja-kerja pembersihan sha buat seorang diri, jadi memang tiada rasa lamanya masa nak berlalu. 

Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester sha disahkan ada kencing manis ketika mengandung, korang boleh baca Paras Gula Tinggi Ketika Mengandung menyebabkan air ketuban sha banyak that's why kandungan sha besar semacam ja, bila pergi klinik nak check up ramai cakap "dah nak tunggu hari ka?" sedangkan sha baru ja 6-7 bulan huhu..sha pergi tanya doktor, dia cakap oleh sebab badan sha kecil so normal lah kandungan nampak besar..eh yaka? tapi scan baby berat normal 1.2kg, cuma air ketuban ja yang banyak..so guys yang mengandung tu kena jaga permakanan ya.

Disebabkan sha ada kencing manis ketika mengandung, so rutin setiap bulan kena check up BSP, check kandungan gula dalam darah, bayangkan sha berklinik di batu 12, then sha sekarang tinggal di batu 5, jauh sangat nak kena ulang alik naik bas sendirian untuk check up doktor, sebab husband sha kerja, so sha okay ja check up sendirian..itu belum lagi kena checkup dengan nurse untuk review mengandung..huhu..tabahnya hati ummie lalui semua ni kan, baby hihi..harap semunya dipermudahkan sampailah sha bersalin.

Kelengkapan baby, sha pun belum prepare lagi, sebenarnya nak tunggu jantina baby baru beli barangan, even 1 helai pun belum beli lagi huhu, baru 1 set baju new born itupun dihadiahkan oleh cousin sha hihi, tapi sha dah risik-risik dah kedai jual kelengkapan baby, of course sha sangat excited nak beli, tapi mungkin belum masanya,,hihi

Jantina baby dah nampak, actually sha scan dekat klinik kerajaan every month, 1st scan tu jantina agak samar-samar, tapi doktor bagitahu juga baby girl, hurayy ada geng ummie bergosip nanti, tapi bila 2nd scan pula dah nampak 2 bulatan kecil hahaha, ok itu geng baba pula..nanti sha nak scan dekat klinik swasta, nak print untuk kenangan, dekat klinik kerajaan tiada print gambar huhu..tapi apapun jantinanya sha tak kisah, asal anak ummie lahir selamat dan sihat walafiat hendakNya.

Sejak 4-5 bulan lagi banyak dah pilihan nama ummie dan baba nak bagi dekat baby, hahaha excited lah kata kan..tapi belum ada yang kena lock lagi..insyaAllah soon

Semoga Allah permudahkan perjalanan baby nak jumpa ummi dia
Itu Sahaja entry saja-saja hihi 
Sekian dari sha dan baby dalam perut hihi


Monday, July 30, 2018

Lirik Lagu Sumandak Sabah - Marsha ft Velvet

Lirik Lagu Sumandak Sabah - Marsha ft Velvet
Image result for lirik lagu sumandak sabah

Jalan-jalan di Tamu Tuaran,
Silik-silik baju tradisi Unduk Ngadau,
Tidak sabar mau tunggu Tadau Gao Kaamatan,
Ramai sumandak-sumandak sibuk menunggu.

Omingi-gingzoh zi bakal Unduk Ngadau,
Berlinggang-linggang Linangkit dan Lilimbo,
Aragang-ragang oh monung dia,
Tinggi-tinggi gunung dandan rambutnya

Sumandak Sabah mana kau mau cari,
Semua lawa-lawa, pandai masak nasi
Muka cantik memang tidak lari, 
Pandai lagi dari kaum lelaki

Sumandak Sabah mana kau mau cari,
Unduk Ngadau gelaran diberi
Satu Sabah ternanti-nanti
Kalah atau menang ada yang sampai menangis
Terlampau barabis

July 17, 2018

Tuesday, July 17, 2018

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda
Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda | Assalamualaikum, iya untuk peminjam PTPTN, kerajaan PH mengumumkan berita baik dimana penangguhan bayaran pinjaman sehingga gaji peminjam RM4000 ke atas dikecualikan dari blacklist, tapi guys bunga dari pinjaman tetap akan jalan setiap bulan. So ini cara mudah untuk kemas kini pendapatan PTPTN melalui handphone.

Memandangkan laptop sha tinggal di rumah, update blog pun guna handphone, why not sha sharig dengan korang benda simple ni kan..sama-sama peminjam lah kata kan haha.

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda

1. Pergi serbu laman web PTPTN https://www.ptptn.gov.my dan klik link kemaskini maklumat pendapatan (rujuk gambar dibawah)

2. Isi IC dan no. Pinjaman (boleh dapatkan dari email PTPTN)


3. Isi maklumat korang dan siap


Senang kan, tapi korang, hutang kena bayar yaa..jangan lah tunggu sampai gaji kita mencecah 4k baru nak bayar kan..bunga makin tinggi hihi..semoga kita dipermudahkan membayar hutang aminnn..



July 15, 2018

Sunday, July 15, 2018

Tips Mudahkan Bersalin

Tips Mudahkan Bersalin
Tips Mudahkan Bersalin | Assalamualaikum, mengandung saat yang paling berharga buat para ibu, terutamanya sha yang baru 1st mengalaminya, ternyata perjalanan mengandung bukanlah senang dan mudah seperti yang dibualkan walaupun sha bukan jenis yang ada alahan seperti muntah yang teruk. Tapi setiap ibu mengandung selalu mengharapkan proses kelahiran itu berjalan dengan mudah dengan izin Allah..dengan tu sha kongsikan dengan korang tips mudahkan bersalin.


👉2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga. Ini kerana proses kelahiran memerlukan tenang untuk push baby keluar.

👉Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. Ermm boleh ka tak nak telan telur mentah? Hihi sha pun belum try lagi..hihi

👉Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka. Sha baru dengar tips ini, mungkin boleh try.

👉Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction..kena siapkan awal2 rebusan ini.

👉Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin. Ini boleh mula membaca dari baby 3bulan.

👉Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

👉Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je) selain dari tu boleh bersihkan air kencing.

👉Makan kurma dalam bilangan ganjil..jangan makan banyak nanti kencing manis..hihi

👉Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby..ini sha dah praktis start kandungan 6 bulan lebih hihi..penjalan sha ni.

👉Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby..rebus buat ulam sedap ni hihi..husband sha suka makan.

👉Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

👉Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nt koyak teruk

👉Amalkan menyapu minyak kelapa dara di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut. Banyak para ibu yg consume..baru sha tahu bole sapu dibahagian tut..hihi

👉Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2

👉Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

👉Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu..ok fine hihi

👉Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang :) ini sha ada dengar juga..nanti pesan husband siap siap

InsyaAllah tips ini sedikit sebanyak dapat membantu mudahkan para ibu bersalin..memang bersalin ini adalah kesakitan kedua paling sakit dalam dunia selepas mati, tapi dengan izin Allah..mudahan kita dipermudahkan..

Sakit itu kan penghapus dosa 😊
Kalau sakit itu tidak dapat ditanggung oleh para ibu, xkanlah ada anak selepas baby itu lagi kan..hihihi..

Tips credit to fb : Shuhara Shukri
Gambar credit to google

July 14, 2018

Saturday, July 14, 2018

Lirik Lagu Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena Mentor

Lirik Lagu Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena Mentor

Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Ku Amat menyayanginya
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Tolong jaga dia untukku
Kerana hidup ini
Tidak Bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Ku Amat menyayanginya
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Tolong Jaga dia untukku
Kerana Hidup ini
Tidak Bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Kau Utuskanlah
Rinduku Kepadanya
Agar Dia tahu
Tentang Perasaanku padanya
Tuhan
Tolong jaga dia untukku
Kerana hidup ini
Tidak bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Saturday, July 14, 2018

Raya Berdua 2018

Raya Berdua 2018

Raya Berdua 2018 | Assalamualaikum hi guys, habis dah raya, dan sha baru nak up entry hari raya haha..sha tersangat excited dapat beraya berdua bersama suami, InsyaAllah tahun depan raya bertiga dengan baby...

Tema raya tahun ini adalah peach, maklumlah raya pertama sebagai isteri, suami kena ikut tema hahaha..overall isteri yang kena plan everything sampailah sesi beli kain dan hantar tailor, memang harga baju raya lelaki lagi mahal dari perempuan kan? Huhh..tapi alhamdulilah my husband jenis yang masuk air ja..apa apa lah isteri dia buat yang penting isteri dia happy hahha.

Okey, raya pertama dirumah sha, rumah sha dengan kampung husband nda berapa jauh..dekat area sandakan juga..dibeluran drive pun hanya makan masa sejam sahaja..tiada gaduh gaduh macam dekat facebook tu hihi..so raya kedua boleh pergi kampung husband..tapi raya kedua rumah sha ada buat kenduri doa selamat..lagipun family husband tahun ni beraya dekat taman mawar, sandakan..so memang dekat sangat hihi.

Macam raya tahun sebelum ni, kerja hakiki sha tetap iron baju raya adik adik tambah 1 pasang baju raya suami haha..dan ingatkan sha tengah pregnant boleh skip kerja mencuci piring yang tegar rupanya huuuu...tapi it's ok haha..

Apapun sha terasa raya berdua bersama suami tahun ni best sangat haha..siap salam beremosi lepas solat raya tu hahaha..semoga ramadhan dan syawal tahun ni bermakna buat kita semua..

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin