May 2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

May 31, 2018

Thursday, May 31, 2018

Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin

Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin
Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin | Assalamualaikum, hi korang selamat berpuasa, alhamdulilah hari ini sudah puasa yang ke 15, tidak terasa cepatnya ramadhan berlalu, bagi korang yang masih tidak putus untuk membuat resepi berbuka puasa didapur sendiri, tahniahh, bukan mudah untuk tahankan hati lagi-lagi nak beli belah dekat bazaar ramadhan, maklumlah setahun sekali kan..hihi so hari ini sha nak kongsikan Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin


Comel kan? kalau korang nak tahu, ini adalah kali pertama sha buat makanan kegemaran sha ini, hihi dah berlaki baru nak berjinak-jinak buat kuih hasil tangan sendiri nak bagi suami makan lah kan..dapat pahala hihi. Ok sha kalau pergi bazaar mesti akan beli RM1 kuih burger sardin ini, tapi sha buat kuih ni memang puas hati, inti sardin banyak dan timun fresh punya, lagi kriuk kriuk bila dimakan hahaha.

Bahan-Bahan :-

4 cawan Tepung gandum
1/2 paket yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam 
3 sudu gula pasir (blend gula biasa)
1 sudu majerin (sha pakai minyak masak)
2 sudu susu tepung (sha pakai susu cap junjung)
Sedikit garam 
Sedikit air untuk mencanai doh

Untuk inti sardin; Masak sardin bersama bawang putih, bawang besar dan sedikit garam


Cara buat :-
  • Campurkan dan kacau sehingga larut yis bersama gula pasir, biarkan sehingga berbuih
  • Masukkan tepung, buatkan satu lubang ditengah tepung tadi, masukkan majerin, susu tepung, garam, adunkan dengan sedikit air untuk menjadikan satu doh 
  • Biarkan sehingga 30-40minit, selepas itu, tumbuk perlahan doh tersebut untuk hilangkan angin
  • Buat bentuk mengikut saiz kesukaan sendiri dan biarkan doh mengembang.
  • Panaskan minyak dan goreng burger dengan api perlahan
  • Apabila kekuningan, toskan burger tunggu sehingga sejuk baru belah 2 (jangan belah sehingga putus)
  • Masukkan inti sardin dan timun


Untuk satu doh boleh buat sehingga 10-15 biji burger, so puas hati bila masak sendiri kan..jom try..selamat berpuasa :)


May 30, 2018

Wednesday, May 30, 2018

Paras Gula Tinggi Ketika Hamil

Paras Gula Tinggi Ketika Hamil
Paras Gula Tinggi Ketika Hamil | Assalamualaikum, 15hb May yang lalu sha ada mention dekat FB yang sha akan jalani test air gula untuk ibu mengandung buat kali pertama, of cos lah sha gementar, sebab ramai orang cakap tidak berapa elok tentang test ini haha, ada yang siap bagi tips senang minum air gula, alhamdulilah sha lalui proses ini dengan mudah tapi sedihnya Paras Gula Tinggi huhu

Image result for gula naik ketika hamil
Credit to google

Tadi pagi ada nurse dari klinik datang periksa memandangkan sha sekarang berklinik hanya sebulan sekali, jadi dorang bagitahu result keputusan test air gula hari tu tinggi sampai paras 10, sejujurnya sha langsung tidak tahu menahu tentang paras normal atau tinggi pasal air gula ini, sebab dah lalui proses minum air gula itu pun sha dah cukup happy, tapi memandangkan paras 10 itu terlalu tinggi maka sha wajib minum air gula lagi pada isnin depan sebanyak 3 kali dalam sehari, ya Allah, terus terkenangkan tangan sha kena jarum 3 kali nanti..huhu

Related image
Credit to google
Berikut adalah peringkat bacaan gula dimana paras10 adalah yang sangat tinggi

5 risiko kepada kandungan apabila kita gagal mengawal paras gula :-
  1. Bayi meninggal semasa dilahirkan & keguguran. 
  2. Kelahiran pra-matang 
  3. Kecacatan bayi semasa kelahiran terutama yang berkaitan atau berkaitan dengan otak, jantung dan tulang belakang 
  4. Bayi anda terlebih besar di dalam rahim. Tanpa kawalan gula semasa hamil, gula yang berlebihan boleh memasuki tali pusat dan mencetuskan insulin tambahan pada bayi menyebabkan bayi terlalu besar untuk dilahirkan normal. 
  5. Mencegah komplikasi pada ibu seperti preeclampsia, tekanan darah tinggi ketika mengandung.
Allahu Akhbar, mudahan semua ini tidak berlaku pada bayi dalam kandungan kita, maafkan ummi sayang, ummi terlalu ambil mudah dengan perkara manis sebegini, alhamdulilah Allah sedarkan ummi untuk terus berhati-hati.

7 tips makanan untuk mengawal paras gula.
  1. Sayuran Mentah, Dimasak, atau Panggang
  2. Sayuran hijau
  3. Minuman berkhasiat, rendah kalori
  4. Makanan Serat Tinggi
  5. Tomato
  6. Pisang
  7. Telur
4 amalan gaya hidup sihat bagi mengawal paras gula
  1. Hadir Setiap Sesi Pemeriksaan Kehamilan dengan doktor
  2. Makan ubat-ubatan yang diberikan doktor
  3. Konsisten amalakan pemakanan sihat
  4. Bersenam

InsyaAllah dengan perkongsian ringkas ini dapat membantu sha dan mama diluar sana untuk mengawal paras bacaan gula ketika hamil, jangan ambil mudah, kesannya kepada baby..doakan paras gula sha menurun ataupun dalam keadaan normal sepanjang tempoh sha mengandung ini, terima kasih semua..

May 18, 2018

Friday, May 18, 2018

Sinopsis Cinta Fatamorgana

Sinopsis Cinta Fatamorgana
Sinopsis Cinta Fatamorgana | Assalamualaikum, guysss, selamat berbuka puasa semua, macam biasa, Sabah adalah negeri yang terawal berbuka puasa heee, mesti korang tengah layan habis cerita ini kan? sha tak berapa suka tengok drama TV3 jam 7 tapi since cerita ini lain dari yang lain, terlayan lah juga kan haha..mari baca Sinopsis Cinta Fatamorgana

Image result for sinopsis cinta fatamorgana

Cinta Fatamorgana mengisahkan tentang Huzair dan Rifqi yang telah bersahabat baik sejak mereka masih kecil lagi. Kedua-duanya menyimpan perasaan terhadap seorang gadis bernama Nur Wildad. Selepas selesai SPM, ayah Huzair telah membiayai pengajian mereka di sebuah universiti. Ditakdirkan Huzair dan Wildad bertunang. Namun Huzair selalu sibuk dengan kerjanya membuatkan Wildad semakin rapat dengan Rifqi. Suatu hari Huzair ditimpa kemalangan yang menyebabkannya lumpuh sebelah kaki dan hilang penglihatan. Setelah kembali sembuh, Huzair kembali untuk menjalin hubungan dengan Wildad. Dan Rifqi mengalah demi menjaga persahabatan mereka. Namun akhirnya Huzair menyedari bahawa Wildad lebih menyayangi Rifqi berbanding dirinya.

Apakah pengakhiran cerita ini? kenalah tengok kan haha, sha pun ternanti-nanti episode akhirnya..eh korang jangan lupa pergi solat terawih tauu..selamat berpuasa :)
Friday, May 18, 2018

Baju Raya dengan Rekaan Kain Bercorak Sendiri

Baju Raya dengan Rekaan Kain Bercorak Sendiri
Baju Raya dengan Rekaan Kain Bercorak Sendiri | Assalamualaikum, selamat berpuasa korang semua, alhamdulilah puasa pertama telah selamat disempurnakan, paling teruja bila berada dalam bulan pertama ramadhan kali ini sebagai isteri, hihi. Ok bercerita mengenai ramadhan, mesti ramai dah kecoh pasal buat baju raya, eh of cos lah kan, mesti korang dah hantar dekat tailor? kalau korang masih lagi tercari-cari kain pasang, meh sha nak share dekat korang buat baju raya dengan rekaan kain bercorak sendiri, cun bukan???

print- fabric

Sebagai isteri, lagi-lagi feeling excited gila macam sha dapat beraya dengan suami buat kali pertama, mesti nak yang sedondon kan, ada juga orang yang nak update sikit, nak buat baju raya tahun ini dengan rekaan kain bercorak sendiri, adakah tempat yang boleh print kain dengan rekaan sendiri?? ishh ada lahh..korang ni, zaman sekarang dah alaf baru tauuu.

Custom.my adalah salah satu pakar reka design dan percetakan pakaian secara online yang telah bertapak sejak tahun 2014 lagi. Lokasi terletak di Ipoh, Perak, yang bestnya semua order tiada had, kalau nak order even 1 meter kain pun boleh, tapi lagi bagus buat sedondon, lagi meriah kan? mana ada orang buat baju dengan hanya guna 1 meter haha..


Tidak dapat nak merasa kain print? korang boleh order sample pack dengan harga RM13 sahaja, adalah lebih baik sebelum korang decide nak pilih kain jenis apa korang nak guna, bagus korang order sample pack untuk merasa sendiri fabric dan hasil cetakan, sample pack juga korang boleh tunjukkan kepada kawan-kawan, keluarga untuk hasil print yang memuaskan.

Setiap pemilihan kain, Cutom.my akan suggest kain ini untuk fashion dan accessories yang mana satu sesuai. Dan ada juga dinyatakan secara terperinci material dan texture kain tersebut. Harga akan terpapar disetiap coloum jenis kain mengikut kelebaran kain tersebut.



Harga korang boleh bandingkan, setiap harga akan berubah tanpa notis, so korang kena alert sebelum bayar ya. Harga mengikut material dan kelebaran kain.



Sempena bulan Ramadhan ini, Custom.my bagi diskaun sehingga 10-20% kepada semua pelanggan, kalau korang salah satu dari agen akan terima extra 5%, sah sehingga 14 June 2018. Tapi khas untuk produk seperti sport shirt, fesyen lelaki dan wanita, eh adakah? mari kita sambung cerita lagi..hihi

Kedai all in 1, selain dari reka kain bercorak sendiri, Custom.my juga ada menyediakan pelbagai service lain antaranya adalah :-

1. Cetak Sticker terdapat pelbagai jenis sticker, kiss-cut, die-cut, transparent, one way, dan cetak canvas

2. Dekorasi Rumah seperti sarung bantal, bantal hiasan, beg simpanan, sarung galon, cadar tilam, wall scroll




3. Print T-Shirt Wanita dan Lelaki, Beg, Topi, Hoddie, Tudung, dan Barang Keperluan Baby 



Description Sesebuah Produk


Apa yang bestnya dalam laman web Custom.my ini, ada terselit description sesebuah produk, selain dari jual produk, web ini juga ada berkongsi ilmu kepada new parent diluar sana, caranya korang klik pada CATEGORY > KIDS & BABIES ACCESSORIES > KIDS NECK PILLOW description itu ada bahagian bawah, so kita akan tahu kenapa bantal baby khasnya ada bentuk bulat tidak seperti bantal orang dewasa, bahagian sebelah dalam gambar diatas pula, korang akan dijelaskan bahagian yang sesuai untuk design korang di print out, saiz juga ada disertakan, hanya material dan qualiti yang terbaik digunakan oleh Custom.my.


Cara Nak Order


Ada 4 cara termudah korang boleh lakukan untuk place order :-
1. Pilih produk - Masuk lama web Custom.my dan mulakan shopping, pilih produk yang korang nak.
2. Upload Design - Klik button upload pada petak design, file mestilah dalam bentuk JPG dan PNG
3. Bayaran - Harga akan tertera sebaik sahaja korang place order, harga mengikut saiz, kalau sudah confirm korang boleh mula membayar
4. Produk sedia untuk dicetak mengambil masa 5-10 hari untuk menyiapkannya dan akan dihantar kerumah anda, postage menggunakan pos laju ke seluruh malaysia.

So, korang tidak perlu pergi satu-satu tempat printing untuk survey service dalam list korang, bazir masa kan? lagi-lagi kalau dalam projek besar seperti hari keluarga, pakaian seragam sekolah boleh lah tempah sekali, paling best boleh dijadikan goodie atas korang punya design sendiri, inilah masanya korang tunjukkan kepakaran korang dalam mencari barang yang lain dari yang lain. Mesti orang yang memakainya turut teruja sama.




Sebarang pertanyaan korang boleh chat dekat green box sebelah kanan, ataupun korang boleh hubungi mereka melalui :-

Custom My Printing Sdn Bhd (1210459P) 
No 46A, Hala Meru 11, Pusat Komersial Meru 2B, 30020 Ipoh, Perak, Malaysia.
05-528 0854 / 013-484 5800 

May 6, 2018

Sunday, May 06, 2018

Sumbangan Nur Ramadan Bantu Persediaan Menyambut Aidilfitri

Sumbangan Nur Ramadan Bantu Persediaan Menyambut Aidilfitri

Sumbangan Nur Ramadan Bantu Persediaan Menyambut Aidilfitri | Assalamualaikum dan salam hujung minggu, pejam kelip dah nak menghampiri bulan Ramadan, mesti orang ramai sibuk fikir apa juadah berbuka memandangkan Facebook sudah viral 30 menu hidangan bebuka puasa. hihi, best tau tahun ini sha dapat menunaikan rukun islam yang ketiga ini sebagai seorang isteri, mesti teruja kan? tapi warga Wilayah persekutuan lagi teruja tau, sebab Sumbangan Nur Ramadan Bantu Persediaan Menyambut Aidilfitri sekali gus membantu meringankan beban golongan asnaf.

Image result for sumbangan nur ramadhan

Sumbangan Nur Ramadan yang dilaksanakan oleh Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), Yayasan Al-Bukhary dan Yayasan Wilayah Persekutuan turun padang untuk membantu golongan asnaf dengan sumbangan wang RM150 setiap seorang selain daripada mendapat 10 kilogram (kg) beras dan dua kg gula, di kawasan yang terpilih sekitar Kuala Lumpur.

Najib Tun Razak menyampaikan sumbangan berupa bekalan makanan kepada golongan gelandangan pada Program Nur Ramadan
kredit kepada Astro Awani

Golongan Gelandangan juga tidak terkecuali untuk menerima Sumbangan Nur Ramadan, walaupun bertapa pesatnya ekonomi di Ibu Kota Kuala Lumpur, masih ada terselit ribuan gelandangan yang terpaksa kesana-sini untuk hidup. Kadang sha sedih bila sendiri melihat didepan mata, ibu membawa anaknya meminta sedekah pada waktu ramadan yang terik, apa mereka akan jamah bila berbuka puasa nanti? dimana mereka akan makan bila waktu maghrib berkumandang, sedangkan kita sibuk membeli di bazaar yang akhirnya berlaku pembaziran..sedih bukan?

Peranan program ini antara salah satu usaha untuk tidak meminggirkan golongan gelandangan agar dapat bantuan berupa wang RM200 seorang dan bantuan lain seperti kain pelikat, kain batik dan makanan.

Banyak lagi bantuan lain yang telah dibuat oleh Wilayah Persekutuan untuk membantu golongan kurang upaya, ibu tunggal, miskin tegar, anak yatim, dan warga emas. Diharap dengan adanya program ini dapat lagi diteruskan dan dipanjangkan kepada negeri yang memerlukan.

Rujukan :-


May 5, 2018

Saturday, May 05, 2018

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa

Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa
Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa | Assalamualaikum guys, meet again dalam entry support blogger dengan join GA mereka, hihi..kali ini sha join GA dari blogger Siqa, sha suka betul dengan posisi gambar yang siqa ambil, oww sweet sangat dengan kolor pink dia..haha..guys kalau nak join prizes nya sangat exclusive tauu, cer klik banner :)


Nak kongsi lagi boleh? pun tiada dalam terma dan syarat nak join GA ini, tapi entahlah hari ini rajin pula nak sharing sesuatu hahaha..Siqa bagi hadiah GA yang dia suka untuk mereka yang lucky dengan harapan mereka itu juga akan suka dengan hadiah tersebut, oww best kann..sha dulu paling tak suka bila orang pakai, ambil benda yang sha sayang, lagi-lagi benda itu berwarna pink, maklum lah sha suka pink color, tapi lama kelamaan sha jadi matang, macam siqa cakap bagi benda yang kita suka, sha ada terbaca satu ayat tak silap sha la,  jika nak bersedekah bagilah barang yang kita sayang, terkesan dihati sha selama ini sha hanya bagi benda yang sha tidak suka, tapi hakikatnya itu dalam konsep sedekah tapi sebaik sedekah adalah benda yang kita suka.

Nak dekat bulan ramadhan ni, moral of the story rajin-rajinlah bersedekah hihi, berganda pahala nya kan..ok guys good luck yaaa :)
Saturday, May 05, 2018

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures
Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures | Assalamualaikum, hi guys, hari sabtu cuti begini sha duk rumah ja, haha memang hari-hari pun duduk rumah nama juga housewife, tunggu husband cuti baru bawah keluar. So dalam keboringan ni, sha nampak GA yang sedang berlangsung, sha pun dah lama tidak join GA. Simple ja GA kali ini, ikut syarat macam biasa ja. Korang boleh cehck it out dengan klik banner dibawah ya. Good Luck

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures

Tapi dah alang-alang tajuk dia 'Balik Kampung' sha nak story sikit pasal pengalaman sha berada di tempat orang, actually story ini tiada dalam syarat nak join GA ya, sha just nak sharing ja hihi. Lama juga sha merantau ditempat orang, kerja, sambung belajar, kerja balik dan jaga anak buah sha, mana sha pergi kampung halaman tetap dihati, di tempat orang kita belajar berdikari, susah senang sendiri fikir, tapi part balik kampung tu, jangan cakaplah, excited sangat, walaupun tempat sha pergi tu dengan kampung beza 6 jam ja kalau naik bas hahaha..bila nak balik time peak day memang akan serabut fikir cuti nak apply, balik naik bas, duit tambang kena prepare awal, segalanya decide sendiri, tapi sekarang bila dah kahwin menetap dikampung halaman sendiri terasa nak feeling 'balik kampung' tu lagi hahaha..sekarang ni fikir nak balik kampung husband ja la tapi tu pun dekat ja 1 jam haha, apapun balik kampung memang best.

Sekian cerita sha yang tiada kena mengena dengan GA :P
Good Luck guyss

May 3, 2018

Thursday, May 03, 2018

Program Baiti Jannati bantu kurangkan beban rakyat Wilayah

Program Baiti Jannati bantu kurangkan beban rakyat Wilayah
Program Baiti Jannati bantu kurangkan beban rakyat Wilayah | Assalamualaikum, Rumahku Syurgaku, kita memang sinomim dengan ayat ini kan, tapi tahukah kita bagaimana caranya untuk mendapatkan sesebuah rumah kediaman yang diimpikan oleh setiap keluarga tapi tahukah kita bagaimana caranya untuk mendapatkan sesebuah rumah kediaman yang diimpikan oleh setiap keluarga, lagi-lagi mereka yang berpendapatan rendah atau ibu tunggal, mahupun orang kurang upaya, walhal harga rumah sekarang sangat mahal dan susah nak dapat. Jadi inilah entry yang sha nak kongsikan dengan korang semua mengenai salah satu program yang dapat membantu kurangkan beban rakyat wilayah sekaligus merealisasikan impian mereka untuk memiliki sebuah rumah.

Image result for baiti jannati
Kredit kepada Sinar Online

Menurut akhbar sinar online yang bertarikh October 2017, program ini telah berjaya membantu membaik pulih dan menyelesaikan baki pinjaman perumahan penghuni miskin tegar di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan Perumahan Awam Dewan Bandaraya Kuala Lumpur dan telah dilanjutkan sehingga hujung tahun 2017 yang lalu.

Kredit kepada Sinar Online

Dalam akhbar yang sama, pada Februari 2018 yang lalu, sebanyak 10 keluarga dari Wilayah Persekutuan Labuan turut mendapat bantuan hasil peruntukan sebanyak RM150,000 oleh Kementerian Wilayah Persekutuan. Manfaat daripada program ini juga, sha dapat tahu sehingga bulan berkenaan sejumlah 56 keluarga dari golongan sasaran seperti miskin tegar dapat memiliki rumah impian masing-masing.

Program Baiti Jannati ini juga merupakan salah satu program yang melibatkan syarikat milik kerajaan (GLC) seperti TNB untuk turut sama turun padang membantu kerajaan untuk membaiki rumah kediaman golongan yang memerlukan seperti orang kurang upaya, ibu tunggal, warga emas dan penduduk miskin. 

MGF13042018_TR Projek Kesyukuran Projek Baiti Jannati TNB 2018_05
Kredit kepada TheRakyat

Pada 13 April yang lalu, Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani telah menurunkan tandatangan sebagai gimik penyerahan rumah pada Majlis Kesyukuran Projek Baiti Jannati TNB 2018 di Kampung Baru, Kuala Lumpur.

Alhamdulilah, dengan adanya program sebegini, pasti ramai lagi penduduk miskin tegar dapat merasai nikmat tinggal dirumah impian mereka seiringi dengan kepesatan ekonomi yang semakin mendadak . Dan ada baiknya jika program ini diperluaskan lagi dinegeri-negeri lain, sha yakin lagi ramai diluar sana yang memerlukannya. 

Rujukan :-
Sinar Harianhttp://www.sinarharian.com.my/edisi/selangor-kl/program-baiti-jannati-wp-bantu-300-keluarga-1.741471http://www.sinarharian.com.my/edisi/sabah-sarawak/program-baiti-jannati-wilayah-persekutuan-taja-10-keluarga-1.796297
Utusanhttp://www.utusan.com.my/berita/nasional/tnb-peruntuk-rm5-8-juta-laksana-program-baiti-jannati-1.502620
TheRakyathttps://therakyat.com/2018/04/13/datuk-jo-mahu-sekolahkan-pembangkang-isu-kg-baru/mgf13042018_tr-projek-kesyukuran-projek-baiti-jannati-tnb-2018_05/

#AkarUmbiBinaNegara
#hebatkannegaraku
#ketuakampungkl

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin