April 2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

April 30, 2018

Monday, April 30, 2018

Bolehkah Ibu Hamil Puasa??

Bolehkah Ibu Hamil Puasa??
Bolehkah Ibu Hamil Puasa?? | Assalamualaikum, ada beberapa hari lagi Ramadan akan tiba, alhamdulilah ini kali pertama sha berpuasa sebagai seorang isteri, juga kali pertama berpuasa dalam keadaan mengandung, precious moment ! tapi bolehkah ibu hamil puasa? macam mana kalau lapar? sebab sha sekarang ni dalam mood nak makan ja, tidakkah menganggu proses pembesaran bayi dalam kandungan??


Mesti bakal ibu diluar sana sangat teruja apabila mengandung pada bulan Ramadhan, mana tidaknya, boleh puasa penuh kan..wish list setiap wanita tu hihi, tapi bolehkah ibu hamil puasa? boleh sangat selagi ianya yakin puasa nya tersebut tidak memudaratkan pada bayi yang dia kandung, sha pun ada tanya dengan doktor pakar, doktor pun kata benda yang sama, tapi kalau datang gastrik kena buka puasa, daripada nak capai impian puasa penuh, pikir kesihatan diri sendiri juga tau ibu-ibu hamil diluar sana.

Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya. Ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyapihnya dalam usia dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu. Hanya kepada Aku kembalimu . (QS.Luqman: 14) 

Sesungguhnya Allah memberikan keringanan bagi orang musafir berpuasa dan shalat, dan bagi wanita hamil dan menyusui berpuasa. (HR. Ahmad)

Jadi bagi ibu-ibu hamil yang pasang niat untuk berpuasa penuh pada bulan Ramadhan yang bakal tiba, korang memang hebat, tapi jikalau mereka yang lain tidak dapat meneruskan wajib dignti pada hari lain dan bayar fidayah sama seperti kes wanita datang bulan hihi..harapnya dapatlah mengenapkan puasa penuh kan..

Beruntung tauu..kita yang mengandung pada bulan yang penuh dengan kelebihan, jadi grab banyak-banyak pahala

Semoga Allah permudahkan perjalanan ramadhan kita bersama baby dalam perut hihi
InsyaAllah moga entry ini bermanfaat kepada semua :)

April 25, 2018

Wednesday, April 25, 2018

LiveCollagen Minuman Kecantikan Dan Kesihatan

LiveCollagen Minuman Kecantikan Dan Kesihatan
LiveCollagen Minuman Kecantikan Dan Kesihatan | Assalamualaikum, dah nak penghujung bulan april ini, sha nak kongsikan dengan korang minuman 2 in 1 dimana untuk kecantikan dan juga kesihatan, mesti semua sudah kenal dengan Collagen kan, ok hari ini sha nak bagitahu manfaat minuman 2 in 1 ini, jom baca LiveCollagen Minuman Kecantikan Dan Kesihatan.


Siapalah yang tidak mahu minuman yang merangkumi 2 manfaat penting untuk badan kan, jimat harga pun ia juga, jimat masa lagi, hanya minum sahaja boleh jadi cantik dan sihat, produk apa tu?

LiveCollagen adalah rumusan yang unik terdiri daripada hydrolyzed marine collagen dari France glycine (an amino acid) dan wild berry fruit complex from USA (9 jenis buah beri yang berbeza). Ianya adalah minuman yang lazat dan berkhasiat tanpa bau yang kuat.

Bahan-bahan :-
Hydrolyzed Marine Collagen (5000 mg), Glycine (1000 mg), Wild Berries Complex (4000mg) consisting Blackberries, Red & Black Raspberries, Blueberries, Strawberries, Boysenberries, Mulberries, Cranberries and Cherries.


Cara Pengambilan LiveCollagen
1 kotak LiveCollagen ini ada 20 Sachets, Campurkan 1 sachet LiveCollagen ke dalam 125ml atau bersamaan 1/2 gelas air atau jus dibawah suhu 50° C, Lebih baik ambil minuman ini sebelum tidur. Untuk 2minggu pertama amalkan 2 sachets setiap hari ( pagi dan sebelum tidur) selepas itu maintain ambil sehari 1 sachet.


Macam sha cakap tadi, minuman 2 in 1 ini memberi 2 manfaat kepada kita, antaranya adalah :-

Kebaikan LiveCollagen untuk Kecantikan

  • Menggalakkan kehilangan inci badan 
  • Mengurangkan selulit 
  • Meningkatkan kesihatan rambut dan kuku 
  • Menghilangkan garis-garis kerutan, kaki merekah, garis pada hidung dan juga kedutan 
  • Meningkatkan keanjalan dan kelebihan kulit 
  • Membantu kulit agar lebih bersinar dan berseri-seri 
  • Membaiki kulit kering, kulit merekah dan kulit rosak akibat panahan cahaya matahari 
  • Anti-Penuaan 
  • Membantu pembesaran payudara secara semulajadi 
  • Mempercepatkan keberkesanan produk penjagaan kulit
Kebaikan LiveCollagen untuk Kesihatan
  • Melindungi tulang rawan dan cecair sinovial 
  • Mengurangkan kerosakan oxidative kepada sendi dan mengurangkan sakit sendi 
  • Mengurangkan rasa sakit akibat gangguan keradangan seperti arthritis 
  • Mencegah pembekuan darah dan membantu mengekalkan jantung yang sihat 
  • Meningkatkan kemampuan dan corak tidur 
  • Mencegah kerosakan sel dari tekanan emosi dan fizikal 
  • Menggalakkan penyembuhan luka 
  • Menguatkan sistem imun badan 


Testimonial ringkas dari Sha sendiri
Sha sebagai ibu yang mengandung amat sensitif untuk mencuba pelbagai produk yang disarankan, tapi produk 2 in 1 ini, sha akui dapat membantu mencantikan kulit dimana kepentingan kologen juga khasnya untuk wanita lewat usia banyak kehilangan, so nak cover balik kena start minum kologen dari sekarang. Tentang bau pula, al-maklumlah ibu mengandung selalu alah dengan bauan yang kuat dan tidak menyenangkan, tapi minuman LiveCollagen ini membuatkan sha terkejut, tiada bau yang kuat yang boleh menggangu proses hadaman harian sha sepanjang sha consume produk ini. wow, cantik mulus lah ummi lepas ini kan..

Guna Promo Kod "opzzpinky5" untuk melayakkan korang dapat diskaun sebanyak RM5 untuk setiap pembelian mana-mana produk dari Dynamic Nutrition ini




No. Telefon +603 80812128 

Email enquiries@dyna-nutrition.com

April 17, 2018

Tuesday, April 17, 2018

3 Langkah Natural Cantik dengan Althea Bare Essential

3 Langkah Natural Cantik dengan Althea Bare Essential
3 Langkah Natural Cantik dengan Althea Bare Essential | Assalamualaikum, hi guys, entry terperap ini hahaha sha nak tujukan khas buat mereka yang diluar sana tidak berapa minat ataupun tidak memakai mekap apabila keluar rumah, so sha nak ajak korang bergosip tentang 3 langkah natural cantik hanya dengan menggunakan Althea Bare Essential


Ok, bergosip mengenainya, Althea telah berjaya menghasilkan produk kecantikan jenama sendiri pada awal bulan April ini, Chukaehyoo !! maksudnya tahniah hihi. Dengan itu, produk tersebut telah menjadi tumpuan ramai pengemar simple natural tanpa mekap termasuklah sha sendiri.



Pihak Althea dengan baik hati telah menghantar gossip box comel berwarna pink diterbangkan khas dari Korea ke Sabah, yeahhh im so exciting :P



Apa yang ada dalam gossip box Althea Bare Essential
1. Contour Cleanser 150g
2. Primer Water 200mL
3. Fixer Cream 50g
4. Mirror Limited Edition
5. Kit Pack Travel bare Essential
6. Althea Marble.

3 Langkah Natural Cantik dengan Althea Bare Essential



1. Contour Cleanser Pembersih wajah adalah langkah pertama untuk natural cantik, sama seperti pembersih wajah yang lain, Bare Essential Cleanse ini mengandungi ice plant dan lemon verbena leaf untuk membersihkan wajah serta berfungsi meningkatkan peredaran darah untuk mendapatkan bentuk V di wajah. Kandungan mirco capsule nya boleh menanggalkan kulit mati dan membuatkan kulit merasa sejuk dan segar, sha suka bau lemon pada pembersih ini.
(Harga : RM23)


2. Primer Water Selepas bersihkan wajah, langkah kedua adalah sapuaan lembut Primer water sebagai toner ataupun primer pada wajah. Fungsi 2 in 1 ini untuk membantu menutup liang pori dan secara tidak langsung dapat memberi kelembapan kepada kulit. Korang akan nampak hasil kulit lebih glowing dan anjal secara natural. Kandungan ekstrak Snow Lotus nya bertindak melembutkan kulit wajah, meningkatkan kelembapan kulit dan menyihatkan kulit secara semulajadi. Magik kan !!
(Harga : RM43)


3. Fixer Cream Akhir sekali, gunalah cream wangian green tea yang menyenangkan berfungsi untuk 24 jam penghidratan. Tambahan 2 kandungan dalam satu cream comel ini iaitu Trehalose untuk mengekalkan kelembapan dan Baobab Tree membantu mengingkatkan kolagen pada kulit agar kulit tidak berminyak.
(Harga : RM50)

3 Langkah Natural Cantik dengan Althea Bare Essential seisi keluarga boleh guna, suami sha pun pakai tau..malam-malam sha kena rajin sapu Primer Water dan Fixer Cream dekat mukanya, haha maklumlah kadang dia kena pergi site, cuaca panas sekarang ni, kulit dia pun jadi kering dan tidak sekata, 3 langkah ini boleh bantu kulit suami sha jadi natural cantik, dia kan tak pakai mekap..haha, so sharing is caring kan, boleh jimat pakai dan cantik laki bini..hihi

Untuk setiap pembelian 1 set Bare Essential ini korang akan dapat lagi diskaun sebanyak 10%, free shipping, dan free cermin Althea yang limited edition, *sementara stok masih ada

April 14, 2018

Saturday, April 14, 2018

Sepanjang Mengandung 1st Trimester- Alhamdulilah Dipermudahkan

Sepanjang Mengandung 1st Trimester- Alhamdulilah Dipermudahkan
Sepanjang Mengandung 1st Trimester - Alhamdulilah Dipermudahkan | Assalamualaikum, yes sekarang sha dah masuk 2nd trimester, tapi rasanya nda banyak beza dengan 1st trimester, orang lain cakap waktu mengandung diperingkat pertama, loya, pening, muntah semuanya berlaku pada peringkat ini, tapi kan sha pula lain tau, diperingkat kedua pun sha alaminya juga. 

picture of early 2nd trimester

Macam orang cakaplah, nda semestinya muntah itu pada awal kehamilan saja, kawan sha mengandung dari 1st trimester sampailah mau dekat bersalin masih muntah juga, perghhh seram wehhh..alhamdulilah sha setakat ini muntah-muntah tu boleh kira berapa kali, cuma pening, loya lemas, cepat penat itu semua memang simptom-simptom orang mengandung kan hihi.


Sepanjang Mengandung 1st Trimester sha banyak rasa penat, berat badan sha naik mendadak, itu yang terpaksa beli baju mengandung haha. Diakhir 1st trimester pun sha selalu kena sembelit, pernah kejang kaki waktu tidur malam, memang husband lah yang banyak bantu urut kaki, lagi-lagi kaki sha cepat bengkak kalau seharian berjalan, haha..sengal badan dan sakit kepala pun banyak berlaku diakhir-akhir 1st trimester. 

Banyak lagi minggu nak ditempuhi, sekarang pun dah 15 minggu lebih, minggu depan 16 minggu, baby dalam perut dah masuk 4 bulan, minggu depan yeaahhh..hihi ada lagi 5 bulan lebih, maksudnya raya nanti dah memboyot pergi beraya dirumah orang, mesti orang akan tanya "dah berapa bulan?" hahah..kann

Semoga Allah permudahkan perjalanan baby nak jumpa ummi dia
Itu Sahaja entry saja-saja hihi 
Sekian dari sha dan baby dalam perut hihi

April 13, 2018

Friday, April 13, 2018

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed

Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed | Assalamualaikum dan selamat pagi jumaat yang indah, alhamdulilah, sebagai seorang suri rumah, moh lah kita mencari side income bantu suami ataupun untuk guna pakai pada masa depan kelak, memandangkan dunia sekarang segalanya perlukan duit, syukur sangat ada platfom yang membantu orang luar untuk menambah pendapatan sampingan, mari ambil tahu entry yang sha nak story dalam Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed.



Marketplace Tok Syed ialah salah sebuah laman web yang berasaskan e-dagang yang mengumpulkan pelbagai produk untuk dijual dan paling seronoknya terdapat juga peluang pekerjaan untuk semua golongan mengikut kemampuan masing-masing. Marketplace Tok Syed menjadikan Buat Duit Online lebih mudah dan pantas. Hebat bukan?

Klik ---> SAYA NAK REGISTER

4 Cara Buat Duit Dengan Marketplace Tok Syed
1. Melalui affiliate - Sama seperti sistem affiliate yang lain, korang boleh mempromosikan link affiliate korang sebaik sahaja telah berjaya menjadi sebahagian dari member Tok Syed, promote lah seberapa link yang korang suka, lagi banyak link yang didaftarkan atas nama korang, lagi banyak income yang korang dapat. 



2. Jual beli produk di Marketplace yang telah disediakan - Dalam Marketplace ini, korang boleh lihat secara terperinci pelbagai produk mengikut kategori masing-masing, untuk korang pasarkan dimedia sosial korang ataupun keluarga dan kawan-kawan





3. Buat Jobs yang available di Marketplace - Part ini sha memang suka, korang hanya perlu menggunakan sosial media korang untuk lengkapkan dan sebarkan tugasan yang diberikan, lepas siap, habuan akan dikreditkan kepada korang. Simple ja kan, kalau korang rajin buat, banyak income boleh dapat hihi.




Dan kerja-kerja online yang dimaksudkan adalah seperti 
  • Post review di blog korang
  • Share post di wall FB korang
  • Like Page FB sesuatu perniagaan 
  • Follow account instagram seseorang 
  • Share URL di wall FB korang
  • Buat review produk di account social media korang
  • Blast mesej di group Whatsapp di telefon korang
  • Dan banyak lagi.. Dan semua kerja-kerja di atas dibayar dengan kadar yang bersesuaian dengan kerjanya. 

4. Jual produk Tok Syed sebagai pengedar dan dapat keuntungan runcit darinya



Yang Cara ke 4 untuk buat duit dengan marketplace tok syed ini korang kena mesej sendiri HQ untuk menjadi pengedar yang sah Saya nak jadi Pengedar. Mereka akan membantu korang bagaimana untuk menjadi pengedar Tok Syed.

Klik ---> SAYA NAK REGISTER

April 12, 2018

Thursday, April 12, 2018

Pengalaman Beli Baju Mengandung Di SG Shop

Pengalaman Beli Baju Mengandung Di SG Shop
Pengalaman Beli Baju Mengandung Di SG Shop | Assalamualaikum, hi guys, Im Back, selamat datang bulan April, bulan ke empat perkahwinan sha sedar tak sedar baby dalam perut pun seminggu lagi nak 4 bulan, selamat tinggal 1st trimester haha, bulan March sha sangat tiada mood nak blogging, hopely bulan ini sha rajin lah ya..banyak product kena buat review lagi ni, tapi sebelum itu nak story dulu kisah excited sha Pengalaman Beli Baju Mengandung Di SG Shop.
Daftar SG SHOP Sekarang ==> Link

Sebenarnya ini bukan kali pertama sha beli barang dekat SG Shop, tapi memandangkan 2 tahun account SG Shop sha menyepi, sha teringin nak tengok-tengok baju mengandung, lagi-lagi perut dah memboyot kedepan, baju saiz s dah tak muat dah, sob sob, tapi happy juga dapat shopping baju baru kan.

Terkejut bila sha buka account SG Shop, tup tup ada RM100 SGReward, perghhh, inilah masanya untuk sha beli baju mengandung haha, thanks tau SG Shop sebab bagi sha reward banyak tu.

Jadi sha pun lepas tengok mana yang berkenan dengan harga dapatlah 1 baju mengandung saiz L, 2 baju besar saiz L, dan  1 maternity pant, terpaksalah pakai saiz L sebab badan sha dah tak muat saiz s hahaha, korang sebelum beli kena ukur dulu saiz tau takut nanti tak ngam pula, tapi saiz baju dari SG Shop kecil-kecil maklumlah orang Asia kan hihi. Dan sha menyempat juga beli selipar cute pink color hihi.

RM 26.21

RM 13.66

RM 18.97

Maternity pant only RM 19.31

RM 9.52



Ok total semua harga diatas tidak termasuk postage, sha pun ada juga pakai duit sendiri untuk postage dari China ke Sabah, berat kesemua barang 1340g untuk 5 item, Shipping method pula menggunakan Economy Air RM 36.00 

Alhamdulilah sampai ke tangan sha dengan selamat dan sangat puas hati, postage ambil masa dalam seminggu lebih sahaja. Untuk Daftar SG SHOP Sekarang ==> Link

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin