February 2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

February 24, 2018

Saturday, February 24, 2018

Mereka (Blogger) Tidak Lagi Seaktif Yang Dulu

Mereka (Blogger) Tidak Lagi Seaktif Yang Dulu
Mereka (Blogger) Tidak Lagi Seaktif Yang Dulu | Assalamualaikum, entry sedih malam ini, haha, tadi terbaca entry lama, nampak komen-komen dari blogger yang sama-sama aktif sekitar 2012, ramai sangat, blogging pun jadi meriah, tapi sayang, kebanyakan blogger tersebut dah cuci tangan, mungkin sudah tidak seaktif yang dulu. Sha jadi rindu..


Sha harap sha tetap jadi blogger yang aktif, tak banyak pun entry tapi harap rajin lah update ya..hihi..sayang tau bayar domain untuk 5 tahun, InsyaAllah sha akan aktif dan sha mahu semua rakan blogger lain terus aktif sama..

February 23, 2018

Friday, February 23, 2018

Aku Bunting Pelamin?

Aku Bunting Pelamin?
Aku Bunting Pelamin? | Assalamualaikum hi guys, kandungan sha sudah memasuki 2 bulan seiring dengan usia perkahwinan sha dan suami, actually anggaran kiraan lepas dari sha kahwin, masa perut dalam keadaan 'kosong' hanya seminggu, lepas itu dah mula tunjukkan simptom mengandung, cepatkan sha detect haha boleh baca entry sebelum ini Alhamdulilah Im Pregnant. Jadi ramai yang musykil, sha ni dalam kategori bunting pelamin ka tidak?


Apa itu Bunting pelamin?

Menurut blog sweetcherry Bunting pelamin adalah ‘misnomer’. Ia seolah-olah menggambarkan pengantin perempuan telah hamil ketika bernikah dan menaiki pelamin sedangkan bukan itu yang berlaku sebenarnya. Bagi individu yang bunting pelamin, anda akan mendapati usia janin anda akan awal 1-2 minggu sebelum tarikh pernikahan dan mungkin boleh mengundang pandangan seorang orang ramai.

So sha kahwin pada 22/12/17, sha period pada 27/12/17 kalau sha kahwin selepas 14 hari waktu sha period sha memang akan dikategorikan sebagai bunting pelamin, usia kandungan lebih 2 minggu dari tarikh kahwin, tapi sha kahwin sebelum period, so itu kira rezeki awal lah kan? *betulkan sha kalau sha salah ya* then itulah sebabnya sha ada masa seminggu gap antara tarikh kahwin dan usia kandungan. Ini korang kena rujuk balik subjek sains tingkatan 4 haha.

Aku Bunting Pelamin? tidak sebenarnya, cuma kitaran subur sha kebetulan kena pada tarikh tu, alhamdulilah, sha diberi rezeki awal, happy ka tidak? of course happy sebab sha memang nak sangat dapat baby diawal perkahwinan, tapi orang cakap bagus lagi puas-puas honeymoon, haha sekarang sha dah tahu kenapa orang selalu cakap begitu, sebab alahan mengandung sangatlahh hebat, ada masa sha story pasal mengidam dan alahan ya.

Bunting pelamin kah tidak, itu semua ketentuan Allah, yang penting, hubungan kita dengan suami halal dulu ya, jadi zuriat kita pun InsyaAllah jadi soleh dan solehah kelak, amin. 

Doakan sha dan baby dalam perut selamat mengharungi 9bulan 10 hari..hihi

Sekian dari sha dan baby dalam perut hihi

February 22, 2018

Thursday, February 22, 2018

Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari

Nikmati 18% Pulangan Tunai sempena Kempen Hari Gaji Shopee dari 26 hingga 28 Februari
Nikmati 18% Pulangan Tunai Sempena Kempen Hari Gaji Shopee Dari 26 Hingga 28 Februari | Shopee, platform eDagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan akan melancarkan Kempen Hari Gaji dari 26 hingga 28 Februari 2018 - satu inisiatif yang didorong oleh tabiat membeli-belah pengguna dalam tempoh penerimaan gaji. Pengguna Shopee boleh menikmati pelbagai tawaran hebat dan potongan harga sepanjang kempen ini, termasuk pulangan tunai sebanyak 18% berbentuk syilling Shopee atas produk promosi. Bagi setiap pembelian RM1, pengguna akan menerima 18 syiling Shopee yang memberikan lebih ganjaran dan penjimatan. 


“Tahun lepas, kami mendapati purata peningkatan sebanyak 25% dalam bentuk jumlah transaksi sepanjang tempoh penerimaan gaji iaitu dari tarikh 25 hingga 31 setiap bulan. Aliran ini mendorong kami untuk melancarkan Kempen Hari Gaji dan skema pulangan tunai 18% yang membolehkan pengguna setia kami berjimat semasa waktu kemuncak aktiviti membeli-belah,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee. 

Pada masa yang sama, aktiviti membeli-belah ini menunjukkan peningkatan semasa waktu makan tengah hari dan selepas makan malam dengan rekod trafik tertinggi antara pukul 12.00 tengah hari hingga pukul 1.00 tengah hari dan dari pukul 8.00 malam hingga 9.00 malam. Bagi menyelesaikan pembelian mereka, pembayaran berbentuk pemindahan wang secara dalam talian merupakan cara pembayaran paling popular, diikuti oleh pembayaran menggunakan kad kredit dan debit dan seterusnya pemindahan bank. 

Kategori Popular Sepanjang Tempoh Penerimaan Gaji
Berikut merupakan kategori popular sepanjang tempoh penerimaan gaji:


● Mobil dan Gajet 
Sarung dan Pelindung, Audio; Bank Kuasa & Bateri 

● Kesihatan dan Kecantikan 
Produk kecantikan kulit, makanan tambahan, berus dan peralatan solek.

● Permainan, Kanak-kanak dan Bayi 
Fesyen kanak-kanak, permainan dan pendidikan, perkakas untuk makan dan penyusuan.

● Pakaian Wanita 
Baju, pakaian dalam dan pakaian tidur, gaun.

● Perabot dan perhiasan rumah 
Hiasan dalaman, tempat menyimpan untuk dapur, kelengkapan bilik tidur.


Jom Shopping Hari Gaji Bersama Shopee
Shopee akan memulakan keraian sempena hari penerimaan gaji ini dengan jualan pra-kempen bermula dari 21 Februari yang membariskan tawaran eksklusif daripada jenama terkemuka seperti Elianto, Pro Shop, Reckitt Benckiser dan banyak lagi. Sepanjang 3 hari kemuncak kempen (26 hingga 28 Februari) ini, pengguna boleh menikmati tawaran hebat atas lebih 5,000 produk dari kategori terpilih termasuklah Mobil dan gajet, kesihatan dan kecantikan, permainan, kanak-kanak dan bayi, perabot dan perhiasan rumah, perkakas rumah, barang runcit dan haiwan peliharaan, fesyen wanita dan fesyen lelaki.


Shopee turut bekerjasama dengan jenama seperti L’Oreal, Nestle, Big Pharmacy, Bagstation, XES Shoes dan Vivo untuk memberikan penjimatan berganda untuk pengguna tegar Shopee di seluruh Malaysia. Pada masa yang sama, Jualan Murah Shocking Sale akan digandakan hingga 5 kali sehari sepanjang tempoh kempen yang menawarkan pelbagai produk kegemaran ramai pada harga yang amat rendah bagi tempoh terhad, hingga kehabisan stok.

Sepanjang kempen ini, Shopee turut melancarkan permainan Facebook Live: Edisi Hari Gaji pada 26 Februari pada pukul 2.00 petang yang membolehkan pengguna memenangi syiling Shopee dan hadiah utama berupa telefon bimbit Samsung Galaxy Note 8 bernilai RM3,999. Bagi menambahkan lagi keriangan kali ini, pengguna juga boleh menyertai Jualan Lelong Mobil Hari Gaji di shopee_mamak pada aplikasi Shopee sepanjang kempen dan berpeluang memenangi hadiah bernilai lebih RM4,000 termasuk sebuah Nubia M2 Lite, sebuah OPPO F5 dan sebuah Penyedut Hampagas Dyson. 

Untuk maklumat lanjut, layari www.shopee.com.my . Muat turun aplikasi Shopee secara PERCUMA menerusi App Store atau Google Play.

February 21, 2018

Wednesday, February 21, 2018

Dapatkan Topup Percuma dari Aplikasi Boost

Dapatkan Topup Percuma dari Aplikasi Boost
Dapatkan Topup Percuma dari Aplikasi Boost | Assalamualaikum, hi guys, benda free sha nak share dekat korang, sebelum ini sha memang guna aplikasi Boost untuk topup kredit dari account bank dan korang akan diberikan duit secara percuma (shake your mobile) dalam account Boost, bermula dari 20sen sampailah RM10, kalau korang bernasib baik dapatlah banyak, kumpul-kumpul dah boleh beli topup minimum RM5 

Tips - korang topup RM5 untuk melayakkan dapat duit percuma, maksudnya, kalau topup terus RM20 hanya sekali sahaja layak, kalau topup RM5 x 4 kali so 4 kali korang boleh main shake shake dan dapat duit masyukk, kalau boleh korang selang dalam beberapa jam ya hihi.

Sempena Tahun baru cina ini, Boost dengan baik hati nak bagi 2 angpow dalam sehari untuk pengguna aplikasi Boost. Bagaimana caranya? mari sha nak tunjukkan...

Dapatkan Topup Percuma dari Aplikasi Boost


1. Download aplikasi boost di google store
2. Lengkapkan maklumat untuk Register 
3. Aktifkan account korang pada profile > redemption code > letakkan code > sha8zpo
4. Pergi ke Home dan klik SHARE & GET ANG POWS
5. Pilih salah satu ang pow (amount ikut nasib)
Pilih button teruskan untuk dapatkan satu lagi ang pow, datang kembali pada jam yang sama keesokkan harinya untuk tebus 2 lagi ang pow, kalau lambat ang pow tersebut akan expired

Tempoh terhad sha kurang pasti sebab sha pun baru tahu kemarin sha dapat RM8, siapa mau bagi kan..hihi, so apa tunggu lagi jom dapatkan ang pow korang sekarang.

February 20, 2018

Tuesday, February 20, 2018

Cara Jimatkan Masa Melipat Pakaian

Cara Jimatkan Masa Melipat Pakaian
Cara Jimatkan Masa Melipat Pakaian | Assalamualaikum, hi guys melipat pakaian adalah suatu pekerjaan yang membosankan malah membuatkan orang melihat pakaian yang membukit boleh menyumbang kepada tekanan perasaan, terutamanya kepada golongan suri rumah dan ibu-ibu yang bekerjaya. Melipat pakaian akan menjadi jimat apabila korang tahu caranya, mari sha nak share dengan korang Cara Jimatkan Masa Melipat Pakaian.


Semasa kecil, melipat pakaian adalah rutin pekerjaan sha. Sehingga kini sha juga tidak lari dari pekerjaan tetap ini, lebih-lebih lagi sha sudah mengalas sepenuhnya jawatan suri rumah tangga selepas mendirikan rumah tangga bulan 12 tahun lalu.  

Cara Jimatkan Masa Melipat Pakaian 

1. Pilih masa yang sesuai - Melipat pakaian adalah aktiviti yang memerlukan mental yang tinggi, apabila korang melipat pakaian dalam keadaan penat, maka terbakarlah pakaian tersebut. Masa yang sesuai untuk melipat kain adalah waktu malam dan subuh, dimana waktu begini suasana agak tenang dan damai. 

2. Asingkan pakaian - Mula melipat dengan jenis pakaian yang sama contohnya habiskan melipat baju dahulu baru seluar, diikut dengan pakaian kecil, dan letakkan ke dalam bakul mengikut susun mengelakkan pakaian bertabur.

3. Guna Hanger - Banyakkan penggunaan hanger dalam almari korang ini kerana ianya dapat membantu penjimatan masa dan kelihatan kemas berbanding dengan lipatan baju. Juga dapat mengelakkan baju berselerak apabila hendak cepat pergi kerja.

4. Melipat sambil tengok TV - Melipat juga sangat membosankan, jadi ambil masa korang tengok TV sambil tangan melipat pakaian, aktiviti ini secara tidak langsung dapat menjimatkan masa melipat pakaian sebelum habis rancangan TV tersebut.

5. Jangan bertangguh - Lipat sebaik sahaja pakaian di ambil dari jemuran, elakkan sikap bertangguh selagi mood masih ada, duduk dan mula tarik satu persatu pakaian dalam bakul tadi.

6. Ajak suami dan anak melipat kain - Tentu seronok bila aktiviti melipat pakaian ini dibuat bersama keluarga, bahagikan tugas anak dengan mengajar dia terbalikkan baju dan seluar budak dan ajak suami lipat benda yang tidak complicated seperti cadar atau tuala.

7. Upah orang melipat pakaian - Kerja hakiki membuatkan kurangnya masa untuk melipat pakaian, tapi terpaksa cari jalan untuk memastika rumah sentiasa kemas. Jadi, korang boleh upah adik/kakak untuk menolong melipat pakaian, tidak semestinya bayar dengan duit, tapi boleh juga belanja makan, atau masakkan makanan kegemaran mereka.

8. Hantar dobi - Self service dobi juga ada service melipat pakaian, hantar pakaian kotor korang dan ada penjaga dobi tolong korang settlekan selebihnya termasuklah melipat pakaian, anggaran melipat pakaian dalam RM2-4 untuk seorang.

Itu sahaja Cara Jimatkan Masa Melipat Pakaian dari sha, selebihnya tawakal banyak-banyak haha, tapi biasanya lepas habis melipat pakaian, kepuasan adalah reward terbaik untuk diri sendiri, sebab berjaya habiskan berbakul-bakul, selamat mencuba dan semoga berjaya hihi

Tuesday, February 20, 2018

Cara Jimat Buat Gambar Passport Dengan Hanya RM1

Cara Jimat Buat Gambar Passport Dengan Hanya RM1
Cara Jimat Buat Gambar Passport Dengan Hanya RM1 | Assalamualaikum, hi guys, baru-baru ini sha kena tegur oleh nurse waktu Buka Buku Ibu Mengandung ada minta 2 keping gambar passport yang diperlukan, jadinya sha lupa sediakan hihi. So entry kali ini sha nak share dekat korang jimatnya buat gambar passport sendiri dan cuci dekat kedai dengan hanya bayar RM1 sahaja, jimatkan?


Ok guys, perkara wajib yang korang perlu ada ianya handphone, paling cun camera 13mp keatas, quality gambar terbaik, then korang mulalah pakai lawa-lawa depan cermin dan snap berapa banyak gambar yang korang suka, tapi sebelum itu pastikan background gambar korang warna biru macam diatas atau warna plain (background biru nanti edit melalui apps dalam handphone ataupun adobe photoshop nanti)

Lepas dah edit korang masuk web ini http://online-passport-photo.com/ (guna handphone pun boleh) select your country, crop dan korang boleh download 8 photo bersaiz 4R, pergi kedai photo, cuci dan bayar RM1 dapat 8 keping gambar passport mudah kan?

February 13, 2018

Tuesday, February 13, 2018

Buka Buku Ibu Mengandung

Buka Buku Ibu Mengandung
Buka Buku Ibu Mengandung | Assalamualaikum, hi guys, mood hari ini ada baik sikit, bagi ibu mengandung, loya dan pening berpisah tiada, syukur alhamdulilah, ternyata saat mengandung juga paling mengerikan, bagaimana bisa ibu-ibu sekalian boleh tahan ya? hihi, itulah hebatnya jadi wanita kan..ok bertambahlah label baru dalam blog sha iaitu DIARY MENGANDUNG, maklumlah first time kan, haha memang akan dicatat sepenuh rasa kasih sayang untuk mu zuriat tercinta..sehh, so minggu lalu (9/2/18) adalah hari pertama sha menjalani pemeriksaan kesihatan sebagai ibu mengandung, jadi sha nak kongsikan pada korang proses buka buku untuk ibu mengandung.


Bestnya cerita pasal mengandung ni, banyak ja idea muncul, siap boleh buat entry mesra SEO, haha, ok berbalik pada cerita proses buka buku ibu mengandung, buku tahun 2018 adalah warna putih, bukan warna kegemaran sha seperti yang diwar-warkan sebelum ini, huh sedihh haha, never mind babe, tetap akan menjalani proses yang sama kan.

Setelah dapat tahu yang sha mengandung 4 minggu di entry Alhamdulilah, Im Pregnant, sha terus dapatkan pengesahan mengandung, pengesahan ini korang boleh dapatkan dimana-mana klinik kerajaan, pergi buat pregnancy test daftar RM1 sahaja hihi, murah kan, dan lepas tu korang bawa pengesahan tadi untuk buat temujanji buka buku ibu mengandung diklinik desa berdekatan kediaman korang, biasanya rawatan bermula pada usia kandungan 6 minggu, macam sha hahaha. Sha buat rawatan pemeriksaan di Klinik Kesihatan Sungai Manila, Sandakan, Sabah. Dekat ja dengan rumah sha.

Dokumen yang perlu ada semasa Buka Buku Ibu Mengandung
1. Salinan IC suami dan isteri 2 keping
2. Salinan Surat Nikah 2 Keping
3. Gambar berukuran passport suami dan isteri 2 keping

Datang awal ke klinik pada tarikh temujanji bagi mengelakkan korang bertapa lama disitu, sebab proses hari pertama buka buku ibu mengandung sangat lama, tunggu nombor korang dipanggil dan staff nurse akan isi 2 buku, satu putih untuk salinan kita dan original buku berwarna pink untuk simpana pihak klinik, banyak sangat soalan sejarah kesihatan diri dan keluarga nurse akan tanya, so jawab dengan yakin ya, lepas itu dia akan bawa kita ke bahagian pemeriksaan anggota badan, periksa mata, breast kalau ada ketulan (korang pastikan tiada 'cop mohor' dari suami ya haha), rahim, kaki kalau ada bengkak dan seterusnya buat test kencing dan ambil darah untuk cek gula dan cek darah.

Proses test kencing agak lama memandangkan time sampai makmal, sha baru lepas membuang air, baru dorang bagitahu mahu ambil test air kencing errrr, bayangkan sha terpaksa tunggu air kencing seterusnya hahah, pastikan korang minum air banyak-banyak setiap kali pergi klinik, kalau boleh bawa air putih banyak-banyak, juga boleh memendekkan masa untuk ambil air kencing haha. 

Ambil darah biasanya sekejap ja, tapi mungkin staff makmal orang baru, so prosesnya menghampakan, staff tu perempuan, ketara gegaran tangan bila dia ambil darah sha dengan lengan, then bila dia siap cucuk jarum, dia boleh pula tekan jarum tu, emmm sampai biru lengan sha, kalau setiap kali ambil darah macam tu ampun, sha nak orang lain yang cucukkan huhu..

Lepas dapat keputusan dari makmal, sha pun kembali pada staff nurse tadi, dia rekod result tadi dan bagi sha ubat sampingan; Acid Folic, Vitamin B, Vitamin C dan Iron, ok bercakap pasal ubat pula, memandangankan HB sha bagus 13.0 dan kandungan belum sampai 3 bulan so sha tidak digalakkan untuk makan ubat selain ubat Acid Folic tu, ish memandai ja staff nurse tu, nasib sha tanya doktor. Dan kesan untuk ubat Iron tu, sha maaf cakaplah, kalau boleh sha nda mau makan lagi, buat sha pening 1 hari 1 malam, dengan moody yang tak tentu, najis tukar warna jadi hitam, seram tengok, tapi disyorkan kalau nda mau makan itu ubat, boleh ja gantikan dengan sayur peria, hati ayam, tempe untuk dapat zat besi.

Lepas siap proses buka buku, nurse tadi suruh jumpa doktor untuk scan baby, ok fine, terpaksa ambil nombor baru, time ni korang kena prepare makanan banyak-banyak, menunggu sangat memenatkan bagi ibu mengandung haha. Untuk scan baby, sebelum ini sha pernah scan baby diklinik swasta, nanti sha ceritakan pada entry seterusnya, perasaan scan di klinik swasta dengan klinik kerajaan jauh beza kan, klinik kerajaan hambar ja doktornya, tiada explain bagai mana satu pundi kencing mana satu baby, tapi sha faham sebab ramai lagi pesakit tengah tunggu diluar.*Maaf tiada gambar scan baby*

Siap ja scan baby dah boleh pulang, jangan lupa tanya tarikh temujanji lepas ni, biasanya dorang akan bagi sebulan sekali, tapi bagi ada kes berat dorang akan jumpa dalam masa 2-3 minggu sekali. Apapun, pengalaman nampak baby kita dalam scan, terus rasa terharu, inilah nilai kasih sayang kita dengan suami yang Allah berikan pada kita, bahagia rasa, kecil ja kan, sekarang pun dah 7 minggu, alhamdulilah.

Tidak ternilai kasih orang tua mengandungkan kita selama 9 bulan, dengan alahan yang teruk mengidam macam-macam, demi anak dalam kandungan, maka kita patut berterima kasih pada mereka yang melahirkan kita.

Terima kasih yang mendoakan kesejahteraan sha, dan sha sentiasa mendoakan ibu-ibu yang ingin mendapat zuriat, semoga Allah makbulkan doa kalian, itu sahaja coretan entry kali ini.

Sekian dari sha dan baby dalam perut hihi



February 12, 2018

Monday, February 12, 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana
Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana | Assalamualaikum, rajin betul sha join Ga kan haha, so guys kalau korang nak travel totebag ni, kak ana cari 5 orang yang bertuah untuk memilikinya, so kalau nak join cepat-cepat, klik banner kalau nak join tauu..gud luck

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana
Monday, February 12, 2018

Minyak Gonggang Giveaway by Pokcikblogger

Minyak Gonggang Giveaway by Pokcikblogger
Minyak Gonggang Giveaway by Pokcikblogger | Assalamualaikum, hye korang, uniknya GA dari pokcikblogger ni kan hadiahnya pula Minyak Gonggang, eh sha baru 1st time dengar

Apa itu minyak gonggang?

Minyak Gonggang dihasilkan dari kulit pokok gonggang, sejenis pokok yang sukar ditemui hanya terdapat didalam hutan dikawasan berbukit. Diproses secara tradisional oleh pokcik sendiri tanpa menggunakan bahan kimia. Minyak ini terhad. Demi menjaga kelangsungan hidup pokok gonggang ini, kulitnya harus diambil sedikit dan harus membiarkan kulit pokok ini sembuh semula untuk mengambil kulit yang lain pula. Dan stok minyak gonggang ini pun terhad. Sebelum ini pokcik hanya memenuhi permintaan jiran tetangga saudara mara dan sahabat terdekat sahaja. 

Jadi start 11 Februari 2018 pokcik blogger nak bagi hadiah minyak ini kepada 10 orang blogger yang bertuah bagi memcuba Minyak Gonggang. wahh khasiatnya pun hebat, so guys apa tunggu lagi..jom try

Klik banner kalau nak join ya

February 9, 2018

Friday, February 09, 2018

FEMINGRA Rahsia Keunggulan Wanita

FEMINGRA Rahsia Keunggulan Wanita
FEMINGRA Rahsia Keunggulan Wanita | Assalamualaikum, hi girls out there, sha nak sharing benda baik punya, kalau korang bergelar "perempuan, wanita, ibu, kakak, makcik, nenek, asalkan korang mempunyai rahim", (sebab sekarang jantina sangat diragui) haha, korang wajib baca entry ini, sebab Femingra ini adalah salah satu minuman yang merungkai rahsia untuk keunggulan setiap yang bergelar wanita.


Mesti korang takut dek kerana sudah terlalu banyak makanan tambahan yang dikeluarkan oleh ratusan jenama diluar sana, ada yang menjanjikan "pasti ketat mengikat" ada pula "minum terui abang nak seround lagi" tapi kita lupa apa kandungan pada produk berkenaan, jangan kata makanan tambahan, nak pakai set penjagaan wajah pun takut, sebar iklan bagai nak rak tapi kelulusan KKM tiada, ish ish..sia-sia produk kena tarik balik..nda kah rugi tu guys?

Apa kebaikan FEMINGRA kepada setiap wanita?
Femingra diformulasi khas dari 7 bahan organik utama berkepekatan tinggi serta diperkaya dengan teknologi MPPT (Micro Pine Pollen Technology). Bahan-bahan yang 100% dari sumber semulajadi dan organik ini telah terbukti membantu meningkatkan tahap kesuburan wanita. Ia diperkayakan dengan agen perangsang hormon terbaik iaitu Debunga Pain (Pine Pollen). Femingra bertindak balas pantas dan selamat digunakan bagi wanita pelbagai peringkat usia.

FEMINGRA ini diproses di kilang bertaraf GMP, ianya juga diadun dari 8 bahan-bahan organik yang semulajadi dan ada kelulusan KKM. Sebarangan pertanyaan mengenai produk ini, korang boleh rujuk sini. Tapi sebelum itu, mari sha terangkan secara terperinci mengenai FEMINGRA :)

8 Bahan Organik ada pada FEMINGRA
  1. Buah Markisa - Kaya dengan nutrisi, mineral dan vitamin. Tinggi kandungan antioksida  dan  dapat membantu meningkatkan peredaran darah. Selain dari melancarkan pencernaan ianya juga merangsang sistem imun tubuh serta sekaligus memperkuatkan tulang. 
  2. Debunga Pain ( Pine Pollen) - Merupakan egen peransang hormon terbaik Mengandungi mineral, protien dan vitamin yang lengkap untuk tubuh badan Terdapat lebih dari 20 asid amino dan 8 asid amino yang penting Anti penuaan Mengimbang hormon dan meningkatkan testosteron untuk meningkatkan libido Mampu mengurangkan gejala-gejala tidak baik menopause. meningkatkan stamina,kecergasan dan kesihatan wanita
  3. Horny Goat Weed (Epimedium) - Merangsang libido & daya seksual wanita. ianya juga menggalakkan aliran darah dan membantu mengimbangi hormon semasa PMS atau menopause. Mengandungi icariin yang membantu mengurangkan gejala menopause. 
  4. Akar Maca - Afrodisiak yang hebat. Mengimbangi hormon seks dan meningkatkan keinginan seksual. Melaraskan gejala menopause seperti panas badan, gangguan tidur, berpeluh ketika malam, dan kemurungan juga sebagai perangsang kesuburan wanita. 
  5. Manjakani - Mengetatkan tisu dalaman wanita. Menegangkan kulit. Ianya terbaik untuk faraj atau prolaps rahim, gejala pendarahan rahim tidak normal, masalah keputihan dan lendiran tidak normal di dalam faraj. Dapat menghapuskan bau di kawasan kemaluan dan membantu menegangkan payudara. 
  6. Habbatus Sauda - Membantu mengawal pendarahan haid, mengawal intensiti kitaran bulanan dan mengurangkan masalah penghadaman. Ianya juga sebagai pelembap yang baik untuk kulit dan rambut. Mempunyai ciri-ciri anti-radang. Sangat tinggi antioksidan. 
  7. Tribulus Terrestris - Meningkatkan prestasi seksual dan sensitiviti wanita. Selain dari mengurangkan gejala menopause seperti panas badan, kemurungan dan ketidakstabilan emosi ianya juga dapat mengawal insomnia, tekanan darah tinggi, cepat marah, dan kehilangan minat seksual. 
  8. Pueraria Mirifica - Melegakan gejala menopause dan merangsang nafsu seks. Meningkatkan kelembapan faraj dan membantu meningkatkan saiz payudara. Menggalakkan penghasilan kolagen serta memberi kesan awet muda.


Cara Penggunaan
  1. Bancuh sepeket Femingra bersama 120ml air sejuk/suam.
  2. Minum sehari sekali sebelum makan pada waktu pagi atau tengahari. Tidak digalakkan minum pada waktu malam.
  3. Gunakan secara konsisten sekurang-kurangnya sebulan. Kesan penggunaan dapat dilihat dalam masa 7 hari.
Sekotak FEMINGRA ada 15 sachets. AMARAN !! Ibu mengandung, menyusukan bayi, atau sedang menjalani rawatan, sila dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Testimonial ringkas dari Sha sendiri


Setiap kebaikan perlu dikongsi bersama, apatah lagi pengantin baru seperti sha, tapi korang yang belum kahwin pun wajib mula menjaga dalaman dari sekarang tau. Terdapat 8 bahan organik yang sha percaya dapat azam 2018 sha tercapai, selebihnya tawakal kepada Allah, tapi apa yang sha ingin kongsikan mengenai kesan FEMINGRA terhadap diri sha sendiri adalah, perubahan ketara apabila "mahkota wanita" kita dipuji suami, eh bukan bahagian sensitif itu sahaja, tapi part luaran, makin menonjol, hormon serasi, haid teratur, bertenaga selepas berani mencuba produk FEMINGRA ini. Kalau nak ikutkan testimonial sha minum jamu dengan minum FEMINGRA ini, rasa dan baunya hampir sama tapi sha masih boleh minum lagi sebab FEMINGRA ini ada rasa manis-manis sedap.

Jadi apa alasan korang untuk tidak mencuba FEMINGRA yang rahsianya sudah terbongkar untuk keunggulan setiap yang bergelar wanita, sebarang pertanyaan korang boleh layari terus ke link yang telah sha share dekat bawah, ingat tauu, siapa lagi akan jaga dalaman kita selain diri sendiri..




Email : info@maxwellhealth.com.my

Khidmat Pelanggan : +6012-326 3304

Alamat : MAX WELL HEALTH SDN BHD (1187418-K) 
21-1, Jalan Cempaka SD12/2, Bandar Sri Dam


February 8, 2018

Thursday, February 08, 2018

Alhamdulilah, I'm Pregnant

Alhamdulilah, I'm Pregnant
Alhamdulilah, I'm Pregnant | Assalamualaikum, sujud syukur kepada Allah, walaupun usia perkahwinan sha dan suami baru sebulan lebih, inai dijari pun belum hilang lagi namun rezeki itu tidak pernah salah alamat, bagaimana cara sha mengetahui yang sha sedang pregnant? mari sha nak sharing hihi..*excited mommy to be*

Belum sebulan sha bergelar isteri, mood honeymoon masih ada, namun simptom mengandung sangat ketara, antaranya mual, pening, sakit bahagian breast, kerap kencing, perut cramp dan lain-lain lagi, tersangat nda selesa pada awal perkahwinan, sha selalu mengadu sama suami, dia pun hairan, sebelum kahwin jarang betul sha ada sakit sebegini. Jadi dengan hati yang curious, sha pun cari dekat internet, blog banyak membantu,  hampir setiap hari sha google sakit yang sha alami, dan semua jawapan menjurus kepada simptom PREGNANT, "eh nda akan lah aku pregnant, awal sangat kali" itu ja ayat sha selalu cakap dalam hati, bila bagitahu suami tentang perkara ini, dia jawab "nda mustahil, Allah bagi rezeki awal"


24/1/2018 - Sha suruh suami beli pregnancy test dekat farmasi, sebab curios sangat dengan tanda-tanda yang sha alami sejak kebelakangan ini. Lagi ketara apabila sha gemar makan asam boi cicah dengan limau kasturi pada waktu malam, suami sedang kusyuk dibuai mimpi sha merata benda masam seorang diri haha, sedap owww. Jadi, sebelum solat subuh sha sudah siap-siap kencing dalam bekas, sebab excited betul mau test air kencing buat kali pertama hihi. Lepas suami pergi kerja, sha buat pregnancy test sorang-sorang sebab takut harapan untuk punya anak kecewa depan suami hihihi..sha terus titis air kencing 3 kali pada pregnancy test tadi, kemudian kelihatan 1 line warna merah pada alat tersebut, dalam kepala otak sha, pregnancy test ni kena ada 2 lines baru dicop mengandung, "ok fine, 1 ja pula line yang keluar" dengan nada kecewa sha tengok kotak pregnancy test tu, "eh kejap dia bilang mau tunggu 5 min baru result ada, adehh excited punya pasal bah ni haha" the result showed me 2 lines, 1 line sangat terang dan 1 lagi nda betul terang, macam samar-samar (macam dalam gambar diatas), jadi sha pun dengan rasa excitednya pergi tanya my bff, "tahniah sayang, pregnant sudah kau tu", terus terkaku, Allah mendengar doa sha dan suami.

Sampai ja tempat kerja, suami whatsapp sha tanya result, terus sha kasih tengok dia gambar pregnancy test, dia bilang belum ada rezeki, "astaga b, 2 line bah tu" hahaha suami sha macam nda percaya sebab yang satu line nda clear kan, so dia sudah tanya cousin nya yang juga seorang doktor, dia bilang test balik hari ahad, sebab time sha test pun period baru 1 hari missed, jadi memang baru lagi la kan..adehh sharinaaa, walaupun suami sha macam masih meragui keputusan tu tapi naluri keibuaan sha tu memang menunjukkan yang sha pregnant hihi..kuat kan aura nyaa.


28/1/2018 - Again, sha pun test lagi, memang test waktu subuh sebab air kencing pertama itu memang berkesan, jadi sha pun pergi tandas sorang-sorang lepas kami solat subuh, kali ini main rendam tu pregnancy test di dalam bekas, senyum-senyum sendiri bila kenampakan sudah itu line yang hari tu nda clear, terus dalam hati "nah kan, mengandung bah aku" haha terus cepat-cepat naik pergi atas bilik, kasih nampak result sama suami, terus dia happy tapi nda kasih nampak tu muka happy dalam hati, jadi bapa sudah aku haha

Mulalah hari-hari sha sebagai orang yang mengandung haha

Perkara pertama yang sha mau buat lepas tahu sha sahkan sha mengandung, ialah kasih tahu semua orang tentang berita gembira ini, tapi sayangnya suami kasih limit sama orang yang terdekat sahaja, cehh haha..orang sudah excited dia mau tangguh-tangguh lagi, tapi setiap apa yang dia cakap mesti ada terselit 1001 kebaikan, itulah bestnya suami sha ni, haha kematangannya terserlah haha, lepas itu, nda jadi sha share sama seluruh dunia, sha just bagitahu keluarga terdekat sama kawan-kawan sahaja.

Dan hari ini sha mengambil keputusan untuk sharing dalam dunia blog selepas 6 minggu baby dalam perut dengan izin suami atas niat perkongsian pengalaman kali pertama mengandung, InsyaAllah selepas ini lagi banyak entry mengenai pregnant sha dalam blog ini, harap sangat sha rajin mau taip haha..

Itu sahaja setakat ini, cerita Alhamdulilah, I'm Pregnant, dikesempatan ini, sha tadahkan kedua tangan,  mendoakan agar pasangan diluar sana semoga Allah makbulkan doa korang untuk mendapat zuriat yang soleh dan solehah..amin..

Dan sha mohon doa kalian agar sha dapat menempuhi hari-hari yang mendatang sebagai ibu yang mengandung, yang juga sha yakin dugaannya sangat kuat terutamanya bab alahan..hihi

Sekian dari sha dan baby dalam perut hihi

February 7, 2018

Wednesday, February 07, 2018

Full Movie Apocalypto 2006 Watch Online

Full Movie Apocalypto 2006 Watch Online
Full Movie Apocalypto 2006 Watch Online | Assalamualaikum hi guys, kalau korang jenis yang suka tengok filem ganas, wayang ni memang terbaik, walaupun sha bukan antara dalam list yang suka tengok filem ganas dan seram, sha pun belum tengok lagi filem ni, actually tidak berani pun mau tengok hihi, so sha share dekat korang link untuk korang tengok sendiri scene yang ganas itu, errr 

Image may contain: 2 people, swimming

Filem ini ditayangkan pada 2006 arahan Mel Gibson dan tengah viral di facebook selepas sha terbaca post dari NAZRI HAMID

Cerita tentang pengorbanan seorang ayah kepada anak dan isterinya. Ada 2 suku kaum orang asli, 1 kaum baik dan 1 kaum lagi suka menindas dan membunuh kaum lain demi ritual agama mereka. Kaum yang jahat ni pergi la mencari mangsa ke perkampungan kaum lain untuk mencari manusia untuk dibunuh dan dijual.
Si hero dalam cerita ni adalah bapa kepada seorang anak dan suami seorang isteri yang ditangkap untuk dibunuh. Kampung mereka dibakar dan kaum yang lain dibunuh dengan kejam. Cara diorang bunuh memang 18SG betul beb! Ganazzz. Dalam huru hara tu si hero sempat lah menyorokkan anak dan isteri di sebuah lubang. 
Si hero ni ditangkap dan berusaha sampai titisan nafas terakhir untuk menyelamatkan diri untuk pergi ke lubang di mana isteri dan anaknya menyorok. Sedih, suspen, gembira, bangga semua perasaan ada masa korang menonton cerita ni nanti. Banyak pengajaran dalam cerita ni. Begitulah yang patut seorang ayah ada iaitu sifat melindungi anak dan isteri selagi hayat ada.
Full Movie Apocalypto 2006 Watch Online
korang boleh pergi ke laman --http://vexmovies.org/apocalypto

Selamat menonton 
Wednesday, February 07, 2018

SEGMEN BLOGWALKING BY ZATI

SEGMEN BLOGWALKING BY ZATI

klik banner tanda support, jom join guys

Assalamualaikum, mood hari ini nak join segment, lama menyepi blog sha ni, jadi jom kita menjoinkan diri, syarat mudah sahaja hihi

Mangsa tag : +Mia Liana dan +Eca Dwinky Asha 

February 5, 2018

Monday, February 05, 2018

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan
[Siapa Nak Join Contest Ini Sila Tekan Banner Diatas]

PolicyStreet Menawarkan Insurans Terbaik di Malaysia Serendah RM5/Sebulan | PolicyStreet merupakan syarikat insurans yang menawarkan perkhidmatan insurans untuk sesiapa sahaja yang berkemampuan. Mereka memberikan nama syarikat mereka sebagai PolicyStreet kerana mereka mahu menjadi sebahagian daripada perjalanan hidup anda ketika anda melalui waktu – waktu yang kritikal seperti mendapatkan telefon pintar pertama anda, percutian ke luar negara, gadaian yang pertama, perkahwinan anda dan juga menjadi ibu bapa.

No automatic alt text available.

Teknologi telah membantu mereka untuk menjalani komitmen ini tetapi apa yang lebih penting adalah semangat mereka untuk membantu masayarakat telah membuatkan mereka untuk menubuhkan syarikat PolicyStreet ini. Insurans ini ditubuhkan oleh sekumpulan orang dan mereka mahu meneruskan legasi ini. Mereka juga komited dalam menawarkan insurans untuk orang yang tersayang, untuk benda yang anda hargai serta masyarakat dengan cara yang mudah dan berkemampuan.

Image may contain: text

Pakej – Pakej Yang Ditawarkan di PolicyStreet Yang Anda Perlu Miliki
  1. Manulife ManuProtect Term Life Insurance 


Ia merupakan pakej insurans yang digelar sebagai insurans yang paling berpatutan di dalam insurance kehidupan di Malaysia. ManuProtect memberikan bayaran penuh pada waktu kematian atau kecacatan yang disebabkan oleh sebab semulajadi ataupun kemalangan, dengan beberapa pilihan untuk liputan untuk sakit yang kritikal. 

Antara ciri – ciri dan tawaran yang diberikan oleh Manulife ManuProtect adalah;

  • Insurans Premium yang bermula dari RM5/ Sebulan
  • Amaun keseluruhan yang bermula dari RM 50K – RM 600K
  • Amaun kematian dari kemalangan yang berjumlah 2X ganda dari amaun keseluruhan
  • Penyakit kritikal akan menerima 30% dari amaun keseluruhan
  • Umur kemasukan yang terakhir adalah 60 tahun manakala umur yang ditamatkan adalah 80 tahun
  • Tiada kontrak untuk jangka masa yang panjang dan anda boleh membatalkan pada bila – bila masa

Kelebihan yang disediakan oleh ManuLife ManuProtect adalah;
  • Kematian disebabkan oleh faktor semulajadi 
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada penama
  • Kecatatan yang disebabkan oleh faktor semulajadi atau kemalangan
          - Amaun keseluruhan berjumlah RM50K – RM600K
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans
  • Kematian disebabkan oleh kemalangan 
          - 2X ganda daripada amaun keseluruhan
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans ataupun penama
  • Penyakit kritikal 
          - 30% daripada amaun keseluruhan (RM15K – 180K)
          - Dibayar kepada orang yang membayar insurans

Dapatkan ManuLife ManuProtect SEKARANG di https://products.policystreet.com/manulife/manuprotect/overview 


2. AXA 200 Cancer Care 

Image result for axa 200 cancer care

Dengan jumlah pesakit kanser yang ramai pada hari ini, insurans ini ditawarkan untuk melindungi orang ramai daripada penyakit kanser, dengan memberikan bayaran penuh apabila anda dikesan dengan kanser, dan juga bayaran tahunan untuk anda merawat kanser.

Antara ciri – ciri AXA 200 Cancer Care adalah;
  • Ia berada di bawah AXA Affin Life di mana bayaran adalah dijamin kepada pembayar insurans
  • Bayaran premium yang bermula dari RM45/bulan bergantung kepada umur
  • Bayaran Rawatan Terapi yang bermula dari RM30K
  • Bayaran Untuk Kesihatan yang bermula dari RM6K setahun
  • Pendapat Perubatan Kedua yang diberikan secara percuma 
  • Umur terakhir untuk menyertai insurans ini adalah 50 tahun dan perlindungan diberikan selama 20 tahun
  • Pemeriksaan kesihatan yang berjumlah RM 599 di Beacon Hospital
  • Anda tidak memerlukan pemeriksaan kesihatan untuk menyertai AXA 200 Cancer Care

Tujuan insurans ini diwujudkan adalah untuk menyediakan satu jumlah wang untuk rawatan kanser  sekiranya anda didiagnosis dengan penyakit tersebut. Anda akan diberikan bayaran keseluruhan dan juga bayaran ‘bonus’ sehingga lima tahun untuk setiap tahun anda hidup. Insurans ini akan bertahan sehinga 20 tahun dan apabila tahun tersebut berakhir, anda boleh mendapatkan insurans yang baru sekiranya anda berumur di bawah 50 tahun.

Image may contain: text

Kelebihan – kelebihan yang ditawarkan oleh AXA 200 Cancer Care termasuklah;
  • Manfaat untuk Rawatan Terapi
        - Sekiranya orang yang membayar insurans tersebut didiagnos dengan kanser, mereka akan                   menerima bayaran insurans minimum RM30K.
  • Manfaat Untuk Sembuh
        - Orang yang membayar insurans juga akan menerima bayarann insurans secara tahunan yang                 berjumlah minimum RM6K setahun selama 5 tahun.
  • Pendapat Perubatan Kedua
        - Apbila anda mendapat pendapat untuk terapi atau pembedahan yang pertama daripada seorang             doktor, insurans ini menyediakan pendapat kedua dari doktor panel secara percuma.
  • Manfaat untuk Penama
       - Sekiranya orang yang membayar insurans meninggal sebelum didiagnos dengan kanser, penam            akan menerima bayaran insurans minimum RM1K.
  • Servis Penjaga
      - Orang yang membayar insurans boleh menghubungi AXA untuk mendapatkan penjagaan dari              jururawat, perubatan, ataupun pembuatan rambut palsu.
  • Baucer Pemeriksaan Kesihatan
      - Anda akan menerima baucer pemeriksaan kesihatan bernilai RM599 dengan setiap pembelian              pakej AXA 200 Cancer Care.


Dapatkan AXA 200 Cancer Care SEKARANG di https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

3. MSIG Take It Easy Pet Insurance

Image result for pet insurance

Insurans ini dijamin oleh MSIG, di mana ia adalah satu – satunya insurans untuk haiwan peliharaan anda yang berada di pasaran. Bermula dari hanya RM18/bulan, insurans haiwan peliharaan ini memberikan perlindungan untuk veterinar, bil ER, ubat – ubatan & suntikan dan juga kos untuk pengebumian sekiranya haiwan peliharaan anda sakit, cedera ataupun meninggal. 

Ciri – ciri MSIG Take It Easy Pet Insurance adalah;

Related image
  • Dijamin oleh MSIG
  • Bayaran Premium bermula RM18/sebulan
  • Manfaat Perubatan Haiwan Peliharaan sehingga RM5K
  • Manfaat kematian disebabkan oleh sakit dan juga kemalangan sehingga RM5K
  • Manfaat pengebumian dan pembakaran sehingga RM1K
  • Pengiklanan dan juga kos penembuhan untuk haiwan peliharaan yang hilang sehingga RM1K
  • Boleh didapati untuk anjung dan kucing yang mempunyai mikrocip yang berumur 12 minggu sehingga 9 tahun
  • Insurans ini tidak disediakan untuk haiwan yang larangan ataupun spesis yang diharamkan oleh keraajaan, orang awam, ataupun pihak berkuasa.


Kelebihan – kelebihan yang boleh didapati sekiranya anda mengambil MSIG Take It Easy Pet Insurance termasuklah;
  • Manfaat Veterinar dan juga Pembedahan
Sekiranya haiwan peliharaan anda cedera ataupun sakit, insurans ini akan memberikan perlindungan kepada bil veterinar sehingga RM5K. Sekiranya terdapat pembedahan, ia akan melindungi kos selepas pembedahan sehingga 60 hari.
  • Manfaat Kematian 
Tuan kepada haiwan peliharaan yang mati akan menerima sehingga RM5K untuk mendapatkan haiwan peliharaan yang baru.
  • Manfaat Untuk Pengebumian 
Anda akan menerima sehingga RM1K untuk kos pengebumian ataupun pembakaran.
  • Pengiklanan Untuk Haiwan Peliharaan Yang Hilang 
Anda akan menerima bayaran sehingga RM1K untuk mengiklankan haiwan peliharaan anda yang hilang dan juga untuk membayar ganjaran kepada orang yang menemui haiwan anda.
  • Asrama Untuk Haiwan Peliharaan Anda
Apabila tuan haiwan peliharaan tersebut dimasukkan ke hospital lebih dari tiga hari, haiwan peliharaan anda akan dimasukkan ke asrama dan dibayar sehingga RM 2.5K.
  • Liabiliti Pihak Ketiga
Apabila haian peliharaan anda melakukan kecederaan kepada orang lain ataupun merosakkan harta benda mereka, insurans ini akan memberikan perlindungan sehingga RM100K.

Dapatkan MSIG Pet Insurance SEKARANG di : https://products.policystreet.com/axa/cancercare/overview

Kelebihan Mendaftar Insurans Dengan PolicyStreet 

Image may contain: text

Mudah Digunakan

Policy Street tidak memerlukan anda untuk pening kepala kerana ia menawarkan pakej – pakej yang sesuai untuk anda. Setiap pakej telah diberitahu akan fungsi dan kelebihan masing – masing, jadi anda hanya perlu memilih pakej yang anda perlu gunakan dan mula mengambil insurans tersebut untuk kehidupan, harta dan juga kesihatan anda. 

Pelbagai Pakej Yang Ditawarkan

Image may contain: text

Anda boleh memilih pakej – pakej yang diberikan berdasarkan keperluan dan juga kepentingan anda. Contohnya, jika anda mempunyai penyakit kanser, anda boleh memilih AXA 200 Cancer Care kerana Policy Street akan memberikan perlindungan insuran untuk anda yang mendapat penyakit ini dan juga duit tahunan untuk anda gunakan bagi mengubati penyakit ini. Anda juga boleh memilih pakej untuk melindungi kehidupan, harta dan juga perniagaan anda.

Harga Yang Berpatutan

No automatic alt text available.

Setiap pakej Policy Street akan memberikan anda komitmen bulanan yang amat rendah dan mampu milik di mana anda tidak akan terkesan dengan potongan insurans pada setiap bulan. Anda boleh membayar serendah RM5 / sebulan untuk insurans perlindungan kehidupan anda dan anda akan dilindungi oleh insurans Policy Street.

Dapatkan Insurans Daripada PolicyStreet Sekarang!

PolicyStreet sedang mengadakan promosi sempena Tahun Baru Cina jadi anda perlu mendapatkannya sekarang. Anda boleh menerima Ang Paw bayaran balik sehingga RM 50 dengan menggunakan kod rujukan yang anda akan terima apabila anda melakukan pembelian melalui Policy Street. Caranya adalah dengan menekan link seperti berikut;

Promosi Tahun Baru Cina PolicyStreet: http://campaign.policystreet.com/web/cny/index.html

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin