Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

January 18, 2018

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting | Assalamualaikum, sebelum tutorial ini sha terbitkan, keberadaan google ads dalam blog sha amat mengecewakan, secara tidak langsung membuatkan sha berusaha untuk memperbetulkan posisi sampailah google ads berada di tengah posting seperti yang korang lihat pada entry ini.


Kaedahnya sama seperti entry tutorial yang korang cari pada halaman google, tapi entry yang sha temui dari negara jiran ini amat membantu sekali, mungkin juga korang berada dalam situasi sha maka entry sha juga boleh menyeselaikan masalah google ads ditengah posting

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting

1. Login google ads dan pilih unit iklan yang sesuai, sha pilih unit iklan 336 x 280

2. Parse kan code iklan terlebih dahulu.

Google ads tidak akan muncul jika korang menggunakan kod itu secara terus. Untuk menggunakan kod ini dalam templat blogger (xHTML), korang perlu mengurai terlebih dahulu. Gunakan Alat Parse HTML ini untuk menukar aksara khas ke entiti HTML yang sesuai.

3.Login ke blog korang dan EDIT HTML dan Cari code <data:post.body/> dan gantikan kode tersebut dengan code dibawah
<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/> <div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'> <center> --Letakan kode unit adsense hasil parse disini-- </center> </div> <div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div> <script type='text/javascript'> var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;); var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;); var s=obj1.innerHTML; var t=s.substr(0,s.length/2); var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;); if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);} </script>
kotak merah adalah contoh bagi code yang berhampiran dengan code <data:post.body/> dan
gambar diatas contoh code selepas di gantikan dengan code <data:post.body/>

#NotaPink : Jika terdapat 2 atau 3 code  <data:post.body/> dalam HTML korang, pastikan korang ganti code berkenaan pada code yang terakhir, contohnya sha klik <data:post.body/> sebanyak 3 kali

4. Seterusnya save dan preview

Settled, mudah kan? jom letakkan google ads ditengah posting, banyak manfaatnya meletaknya ditempat yang betul antaranya menarik pembaca untuk klik dan duit masuk kaching-kaching..hihi



6 comments:

  1. thanks. sebab dah bnyak kali try test tapi tak muncul juga, lepasni kena try hard lagi hehe

    ReplyDelete
  2. Google Ads Siqah masih tak approve lagi. Kalau dah approve nanti (tak tahu bila) boleh rujuk balik entri ni. Good info :)

    ReplyDelete
  3. yeayyy !! ok starred entry sha ni untuk rujukan !!!! thnks tau =D

    ReplyDelete
  4. Perkongsian yg dapat memudahkan publisher adsense.

    ReplyDelete
  5. Oo..gud info! Nanti ciktie boleh rujuk sini bila ciktie dah dapat akaun ads

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin