January 2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

January 31, 2018

Wednesday, January 31, 2018

Manfaat Baby Balm Tok Syed

Manfaat Baby Balm Tok Syed
Manfaat Baby Balm Tok Syed  | Assalamualaikum, cuaca dipagi rabu amat baik, tapi cuaca sebelum ini asyik hujan hingga ke petang membuatkan sha suda seminggu kena batuk berkahak, tadi baru balik dari klinik untuk periksa kahak, harapnya tiada yang serius, resultnya minggu depan, nanti sha share dekat sini ya. Ok kali ini sha nak share tentang manfaat baby balm tok syed yang menjadi pilihan sha.

Baby Balm Tok Syed ini diproses di kilang bertaraf GMP, ianya juga diadun dari bahan-bahan semulajadi seperti Beeswax, Minyak kelapa dara, Minyak Bunga Matahari dan Pati Minyak Lavender menjadikan Baby Balm Tok Syed sangat wangi dan tidak melekit.



Manfaat Baby Balm Tok Syed

1. Sesuai untuk peringkat umurBaby Balm Tok Syed ini sangat sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan tidak kira bayi, dewasa ataupun orang tua. Jadi setiap satu keluarga wajib ada Baby Balm Tok Syed ini untuk keselesaan dikongsi seisi keluarga.

2. Menghilangkan batuk, selesma dan hidung tersumbat Wangian lavender yang amat harum dan mengasyikkan ini sememangnya sudah terkenal sebagai bahan aromaterapi. Ianya bukan hanya dapat menjadi penenang malahan mempunyai kebaikan untuk meredakan demam dan selsema.

3. Membantu mengatasi masalah radang kulit - Dengan adanya Beeswax atau lebih di kenali sebagai Lilin Lebah adalah merupakan pekatan bahan asli yang dihasilkan dari lebah setiap sapuan ianya membantu mengatasi masalah radang kulit.

4. Melembapkan kulit - Minyak kelapa dara baik untuk kesihatan luaran dan dalaman serta dapat melembapkan kulit tanpa sebarang kesan sampingan ini sememangnya telah diiktiraf di seluruh dunia.


Cara Penggunaan Baby Balm Tok Syed


  • Sapukan sedikit di bahagian dada, belakang badan, tapak kaki, leher dan bahagian 'T' muka.


Testimonial

Ramai ibu diluar sana telah memilih untuk menggunakan Baby Balm Tok Syed ini untuk melegakan demam dan ketidakselesaan si manja. Berikut adalah testimonial yang telah diutarakan oleh para ibu yang sangat berpuas hati dengan pembelian Baby Balm Tok Syed



Selain dari itu, ini merupakan salah satu testimonial orang dewasa mengenai penggunaan Baby Balm Tok Syed ketika mengalami selesma, sakit kepala dan ketidakselesaan dibahagian dada.



Testimonial dari sha sendiri


Untuk pengetahuan korang, sha memang pengguna baby balm dan sha sangat suka dengan balm ini dan sha ada selitkan testimonial ringkas setelah sha menggunakan dan cara penggunaan Baby Balm Tok Syed  menggunakan video, sebab ini kali pertama sha buat video hihi.


Jika korang ingin menjadi pengedar yang sah boleh Daftar dan Semak Stokis berdekatan dengan korang. Menangi Contest Cabutan bertuah jika korang membeli ataupun telah menjadi pengedar yang sah, info klik Fan Page Tok Syed dan jangan lupa untuk Subcribe Youtube Tok syed untuk dapatkan banyak lagi info mengenai baby balm ini.






Whatsapp : 016-826 2990

January 26, 2018

Friday, January 26, 2018

SEGMEN BLOGWALKING BY CIKYAN

SEGMEN BLOGWALKING BY CIKYAN
SEGMEN BLOGWALKING BY CIKYAN | Assalamualaikum, dipetang jumaat yang mulia ini sha nak ajak korang join segmen dimana sha sendiri pun dalam misi nak mengambil mood BW blogger lain, sementara ada line ni, boleh lah jenguk-jenguk rakan blogger kita. Syarat simple sahaja..jom join klik banner ya :)



January 25, 2018

Thursday, January 25, 2018

Traveloka Fly & Win CNY Contest

Traveloka Fly & Win CNY Contest
Traveloka, Fly & Win CNY Contest | Assalamualaikum, beberapa hari sahaja lagi kita nak masuk bulan Februari, eh sedar tak sedar kita dah tinggalkan satu bulan dalam tahun 2018, cepatkan masa berlalu. Maka sudah genap sebulan sha mendirikan rumah tangga pada 22hb hari itu, inai masih dijari, jadi sha masih dianggap pengantin baru kan? hihi elok sangat Traveloka ada buat contest, sesuai betul dengan mood pengantin baru kalau dapat menang pakej bulan madu, ahhh ini sha nak bercerita panjang tentang Traveloka, Fly & Win CNY Contest, macam best kan?


Kalau korang nak tahu, Traveloka adalah salah satu platform penerbangan dan penginapan hotel terkemuka di Asia Tenggara. Jadi tdak hairanlah jika traveloka membawa korang untuk merasai percutian hebat sempena Tahun Baru Cina ini. Plan nak ke mana cuti Tahun Baru Cina ni? kalau jawapannya stay dirumah sahaja untuk tengok drama korea, eh rugilah cuti Tahun Baru Cina panjang tahuu. Kebanyakan syarikat berbangsa Cina akan bagi cuti paling banyak seminggu, paling baik hati. Kena lagi cuti perayaan ini jatuh pada hari jumaat, bagi yang kerja hari sabtu juga double horey, gaji tetap jalan sebab time itu memang cuti, paling heaven. Belum kira bonus tahunan kaching-kaching dalam poket..Kalau sha dulu kerja disyarikat Cina, bulan Tahun Baru Cina memang bulan kemeriahan apatah lagi bagi yang berbangsa cina yang merayakan perayaan ini, mana tidaknya, angpau dari boss, bonus tahunan, gaji, dan komisen, senyum yang biasa pun yah boleh jadi lebar punyaa oooo hihihi. 

Berbalik dengan apa yang sha nak kongsikan dengan korang mengenai Traveloka dalam perkongsian entry kali ini, Traveloka akan melancarkan promosi percutian melalui pertandingan online yang mana Traveloka memberikan penerbangan, penginapan dan percutian yang sangat-sangat menarik kepada pelanggan yang Traveloka sayangi dengan syarat perlu sertai dan memenangi contest tersebut dan korang bersama pasangan akan berpeluang untuk mendapatkan hadiah seperti pakej percutian yang eksklusif dan paling penting sekali tiket penerbangan pergi dan balik beserta penginapan hotel diluar negara free beb, lumayan kan korang? itu sha belum ceritakan lagi tentang dimana tempat-tempat yang bakal korang kunjungi kalau korang antara salah satu pemenangnya, sha pun excited sangat-sangat pasal contest ni. Mari kita check it out.

Terma dan Syarat

  • Traveloka Fly & Win CNY Contest ini terbuka kepada semua warganegara Malaysia, tidak kira suka main game, pemain game tegar ataupun yang tidak minat main game dengan syarat 18 tahun keatas pada bulan January 2018, yang genap umur 18 tahun pada bulan ini akan disifatkan telah pun meminta kebenaran ibu bapa ataupun penjaga mereka.
  • Contest ini juga tidak valid kepada kakitangan dan ahli terdekat Traveloka Sdn Bhd (penganjur), anak syarikat, pengiklanan/agensi PR dan pembekal.

Tempoh Peraduan akan dijalankan dari 22 Jan 2018 hingga  28 Feb 2018. Sempat lagi kalau nak join..hihi Pihak Penganjur berhak untuk memendekkan atau memanjangkan Tempoh Peraduan jika dianggap perlu tanpa perlu memberi notis terlebih dahulu.




Cara Menyertai Permainan 
  • Pergi ke laman web Traveloka CNY 2018 Contest.
  • Klik button START GAME untuk bermula. 
  • Sentuh skrin sekali lagi untuk membolehkan kapal terbang korang terbang dan memulakan permainan. 
  • Tinggal di tengah-tengah skrin sehingga set pertama bangunan dan halangan muncul

score tertinggi, jangan lupa untuk share di laman facebook korang ya


Peringkat Kelayakan 
1. Peserta dikehendaki mempunyai yang berikut untuk memasuki Cabaran Traveloka Fly & Win CNY: -
  • Peserta mestilah mempunyai akaun Facebook yang sah kepada orang ramai untuk menyerahkan penyertaan permainan mereka. 
  • Peserta hendaklah menjadi pengikut Peminat Facebook Facebook Page. 
  • Peserta dikehendaki memainkan Cabaran Traveloka Fly & Win CNY di laman web yang disediakan oleh Penganjur. 
  • Peserta perlu mengisi butiran mereka di halaman pendaftaran yang disediakan oleh Penganjur.
2. Peserta boleh berkongsi maksimum 5 kali sehari. 
3. Peserta dikehendaki mencapai skor tertinggi; hanya tiga pemenang utama yang akan dipilih untuk 4 Hadiah Utama yang dinyatakan di bawah seksyen 5.2. 
5. Peserta juga berpeluang untuk memenangi hadiah yang dinyatakan di bawah seksyen 5.3 dengan berkongsi Cabaran Traveloka Fly & Win CNY di Facebook. 
6. Pemenang akan dipilih secara rawak. 
7. Kegagalan mematuhi perkara di atas akan mengakibatkan kehilangan kelayakan peserta dan tidak layak untuk memenangi hadiah.

Hadiah untuk Pemenang Peringkat Akhir
Terdapat 3 hadiah untuk pemenang peringkat akhir yang akan memenangi Cabaran Traveloka Fly & Win CNY.

Hadiah cabaran adalah seperti berikut:
  • Pemenang Hadiah Utama akan memenangi trip selama 6 hari 5 malam di Seoul (Penerbangan dan penginapan sahaja) untuk 2 orang.
  • 1st Runner Up akan memenangi trip selama 5 hari 4 malam di Phuket (Penerbangan dan penginapan sahaja) untuk 2 orang.
  • 2nd Runner akan memenangi trip selama 4 hari 3 malam di Langkawi (Penerbangan dan penginapan sahaja) untuk 2 orang.
Hadiah Cabaran Traveloka Fly & Win CNY kategori share di laman Facebook adalah seperti berikut:
  • 2 voucher Traveloka bernilai RM1000; 2 pemenang yang layak di mana setiap pemenang  akan memenangi 1 voucher Traveloka bernilai RM 1000.
Bagi pemilihan pemenang, keputusan Penganjur adalah muktamad dan mengikat dan tiada surat-menyurat atau rayuan selanjutnya akan dilayan. Terma & syarat tambahan berhubung dengan hadiah akan dikenakan.

Pemenang Cabaran Traveloka Fly & Win CNY akan diumumkan di laman Facebook rasmi Traveloka. Pemenang akan dihubungi menerusi alamat e-mel yang sah yang dikemukakan oleh mereka semasa menyertai Cabaran Traveloka Fly & Win CNY.

Jadi apa tunggu lagi, jom kita mula kumpul score banyak-banyak untuk menang percutian impian korang dan pasangan. 

January 24, 2018

Wednesday, January 24, 2018

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com
Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com | Assalamualaikum, selamat tahun baru 2018 hihi, memang teringin mahu buat entry mengenai AZAM BARU, almaklumlah sudah masuk pengakhiran bulan Januri 2018, tapi masih belum tentu apa azam untuk 2018, eh penting kah azam ni? eh, Bro Elih ada buat Giveaway ni, ada juga asalan untuk melalut pasal azam 2018 haha.

Klik banner kalau mau join ya

Menjangkaui usia ketuaan ini, haha, bagi sha azam itu sangat penting, kerana disitulah kita boleh lihat bertapa usaha untuk menjadikan ianya berjaya ataupun tidak, tapi persoalannya disini, adakah azam yang lama sudah tercapai? ermm..cuba korang ingat balik apa azam korang tahun lalu? 

Secara jujurnya sha mula ada azam pada tahun 2014, masa itu, sha baru habiskan pengajian di Uitm dan secara tidak langsung ini adalah antara salah satu azam sha, dimana kepayahan mendapatkan segulung kertas yang luar biasa setelah berhempas pulas keberadaan dimenara gading.

2015, sha mengimpikan berada di puncak Gunung Kinabalu, dimana sha telah kecundang untuk merealisasikan azam tersebut, tapi sha bangkit untuk membuktikan azam itu bukan untuk dilepaskan, akhirnya pada 2016 sha terjaya tawan puncak Gunung Kinabalu, terasa sha begitu hebat jika punya azam hihi..

Agak pelik azam ini, tapi alhamdulilah 2017 merupakan tahun tamatnya zaman bujang sha, status cik sudah bertukar puan hahaha, sha tidak begitu yakin untuk dapat kahwin pada tahun 2017, disebabkan banyak sebab yang berlaku, tapi itu tidak membataskan sha dan suami untuk capai azam gila-gila sha ini hihi nak kahwin azam yang gila-gila kah??..tapi suami sha langsung nda tahu bahawa azam sha pada tahun 2017 adalah kahwin hahaha..

Apa azam sha di Tahun 2018? memandangkan azam sha ditahun yang lepas tercapai dengan jayanya, terutamanya part kahwin tu, haha, maka dengan itu, tahun ini sha berazam kalau ada rezeki, sha nak dapatkan baby pula..hihi part ini, berserah pada kekuasaan Allah yang maha berkuasa, kita hambaNya teruskan berusaha, sha yakin sangat-sangat bila rezeki itu atas nama kita, cepat atau lambat, ianya tetap milik kita..hihi

Jadi apa azam korang?

January 23, 2018

Tuesday, January 23, 2018

Jana Pendapatan Dengan Involve Asia

Jana Pendapatan Dengan Involve Asia
Jana Pendapatan Dengan Involve Asia | Assalamualaikum, mungkin ramai sudah kenal dengan nama besar INVOLVE ASIA, cumanya sha baru saja join haha, sha memang sudah serasi dengan pengiklanan ini dan sekarang sha baru berjinak untuk menambah pendapatan sampingan memandangkan sha sekarang tengah free hihi

Blogger yang hebat adalah blogger yang dapat memanfaatkan blognya menjadi side income, ceh sha buat falsafah sendiri, haha, tapi bila difikirkan balik, eh siapa yang tidak mau menjana pendapatan melalui blog, lagi-lagi keuntungan boleh jadi mencecah ratusan ringgit. Caranya senang sahaja, meh sha tunjukkan.

 


Cara daftar dan Jana Pendapatan Dengan Involve Asia



  • Isi maklumat yang diperlukan 
  • Korang akan terima satu emel notification account korang telah aktif. Buka emel tersebut dan klik pada link yang diberi untuk aktifkan akaun korang. Dalam emel tersebut diterangkan secara terperinci kelebihan dan cara-cara dapat earning dari Involve Asia.

  • Lepas korang dah login ke akaun affliate
  • Klik menu "Browse Merchant" dan taip Involve Asia untuk dapatkan link refferal. Lepas tu korang klik "Get Link" klik "Generate Link" dan "Short Link" untuk bagi link nampak kemas.


  • Copy link dan share ke laman sosial korang, setiap satu register akan dapat RM5
Selain itu juga korang boleh promote web site lain seperti lazada, zalora dan macam-macam lagi, caranya sama seperti diatas dan boleh masukkan banner promosi web site tersebut kedalam blog masing-masing

Selamat mencuba dan semoga ada rezeki, all the best :D

January 19, 2018

Friday, January 19, 2018

Photobook RM1 - Mudah dan Berkualiti

Photobook RM1 - Mudah dan Berkualiti
Photobook RM1 - Mudah dan Berkualiti | Assalamualaikum, sha sangat teruja melihat gambar kahwin diabadikan dalam buku secomel 6 x 6 square mini ini, lagi-lagi buku yang memuatkan 21 halaman dengan kualiti terbaik dari ladang semurah RM1, percaya atau tidak Photobook ini berharga RM1? haha susah percaya bukan? dizaman kemodenan sekarang susah untuk kita percaya harga barangan ini RM1, sedangkan harga minyak sudah RM2.00+ seliter..amboi amboi amboi..haha


Alkisahnya bermula apabila aplikasi photobook menjadi viral di laman Facebook minggu lepas baru perasan sebenarnya haha..maaf sha tidak seaktif dahulu sharing tutorial buat photobook ini. Harga asal RM79, tapi disebabkan korang boleh apply discount maka harganya hanya RM1, siapa yang tidak tergugat dengan harga RM1, dan mula memilih gambar untuk diprint out hohoho kita sama :P

Caranya simple sahaja
1. Install apps Photobook dekat smartphone korang
2. Pilih simple book
3. Pilih 21 gambar menarik korang lebih dari 21, harga suda tidak sama yaa
4. Tulis ayat dekat belakang
5. Pilih Premium Silk
6. Check Out

Gunakan Discount Code : MERRYBOOK
Sha kurang pasti kalau masih valid, boleh try dulu ya

Lepas settle kan bayaran, proses upload gambar, harga postage ikut negeri, kalau macam sabah RM12+ jadi kalau tambah RM1 jadi RM13+ jangan terkejut pula, hihi

Bolehlah simpan buat kenangan, daripada simpan dekat handphone, handphone hilang atau memory card rosak, menangis tak berlagu kan hihi. Selain tu korang boleh edit cantik-cantik sebelum select gambar, boleh guna apps cymera atau apps lain yang korang rasa sesuai. Ikut creativity koranglah, serlah bakat yang terpendam untuk edit-edit gambar ni, dan jangan risau kalau pening nak susun, boleh buat draft, nanti ada idea boleh sambung susun gambar balik. Kunjungi PHOTOBOOK sekarang



Semoga bermanfaat, jom mula kumpul koleksi photobook korang sekarang..hihi

Friday, January 19, 2018

Doa Susah Tidur

Doa Susah Tidur
Doa Susah Tidur | Assalamualaikum, hi semuanya, meskipun sudah larut malam, dunia masih kelihatan sibuk, tidak kurangnya ada yang sudah baring dikatil tapi masih membelek smartphone dan gadget yang lain. Aishh sudah menjadi kebiasaan bukan? Sedarkah kita, bertapa pentingnya tidur yang cukup untuk prestasi kerja yang maksimum pada keesokkan harinya?

Allah SWT menciptakan siang dan malam untuk kepentingan manusia. Siang adalah waktu untuk menghabiskan masa mencari nafkah, malam pula adalah masa untuk istirahat, kerana tubuh kita pun punya hak untuk istirahat. 

“Sesungguhnya tubuhmu punya hak atas dirimu. Kedua matamu memiliki hak atas dirimu,” sabda Nabi Saw (HR. Bukhari dan Muslim).

“Dan Dialah yang menidurkan kamu di malam hari dan Dia mengetahui apa yang kamu kerjakan di siang hari, kemudian Dia membangunkan kamu pada siang hari untuk disempurnakan umur(mu) yang telah ditentukan…” (QS. Al-An’aam:60).

Tidur kurang dari 6 jam boleh membawa maut. 
Menurut kajian dari London, menunjukkan mereka yang suka tidur lewat berisiko 48% menghidap atau meninggal dunia akibat serangan jantung dan 15% menghidap atau meninggal dunia akibat serangan angin ahmar, bahaya kan?  maka dengan itu, sha ingin berkongsi doa bagi mereka yang susah untuk tidur.

Image may contain: text

Namun tidur yang panjang juga, iaitu lebih daripada 9 jam mungkin juga menjadi petanda kepada penyakit. Jadi, tidur perlu dijadualkan, waktu siang pun perlu rehat sekurangnya 30 minit, namun kita ditegah untuk tidur selepas waktu asar boleh memudaratkan pada otak kita.

Amalkan hidup sihat, InsyaAllah tidur pun enak hihi
Semoga bermanfaat :)

January 18, 2018

Thursday, January 18, 2018

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting
Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting | Assalamualaikum, sebelum tutorial ini sha terbitkan, keberadaan google ads dalam blog sha amat mengecewakan, secara tidak langsung membuatkan sha berusaha untuk memperbetulkan posisi sampailah google ads berada di tengah posting seperti yang korang lihat pada entry ini.


Kaedahnya sama seperti entry tutorial yang korang cari pada halaman google, tapi entry yang sha temui dari negara jiran ini amat membantu sekali, mungkin juga korang berada dalam situasi sha maka entry sha juga boleh menyeselaikan masalah google ads ditengah posting

Cara Letakkan Google Ads Di Tengah Posting

1. Login google ads dan pilih unit iklan yang sesuai, sha pilih unit iklan 336 x 280

2. Parse kan code iklan terlebih dahulu.

Google ads tidak akan muncul jika korang menggunakan kod itu secara terus. Untuk menggunakan kod ini dalam templat blogger (xHTML), korang perlu mengurai terlebih dahulu. Gunakan Alat Parse HTML ini untuk menukar aksara khas ke entiti HTML yang sesuai.

3.Login ke blog korang dan EDIT HTML dan Cari code <data:post.body/> dan gantikan kode tersebut dengan code dibawah
<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/> <div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'> <center> --Letakan kode unit adsense hasil parse disini-- </center> </div> <div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div> <script type='text/javascript'> var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;); var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;); var s=obj1.innerHTML; var t=s.substr(0,s.length/2); var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;); if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);} </script>
kotak merah adalah contoh bagi code yang berhampiran dengan code <data:post.body/> dan
gambar diatas contoh code selepas di gantikan dengan code <data:post.body/>

#NotaPink : Jika terdapat 2 atau 3 code  <data:post.body/> dalam HTML korang, pastikan korang ganti code berkenaan pada code yang terakhir, contohnya sha klik <data:post.body/> sebanyak 3 kali

4. Seterusnya save dan preview

Settled, mudah kan? jom letakkan google ads ditengah posting, banyak manfaatnya meletaknya ditempat yang betul antaranya menarik pembaca untuk klik dan duit masuk kaching-kaching..hihi



January 17, 2018

Wednesday, January 17, 2018

Apa Yang Paling Menyengat Sepanjang 2017

Apa Yang Paling Menyengat Sepanjang 2017
Apa Yang Paling Menyengat Sepanjang 2017 | Assalamualaikum, selamat datang 2018, dipertengahan bulan January ini sha baru nak update kenangan indah yang berlaku sepanjang 2017, banyak sangat yang seronok walaupun sha ni jarang sangat nak bertemu dengan blog. Harapnya ditahun 2018 ini tidak sesibuk malah tidak semalas tahun lalu haha.


Entry menyengat untuk bulan Disember sha sekalikan dengan entry ini dimana jumlah keseluruhan untuk tahun 2017, adil lah kan? haha

5 Entry Paling Menyengat Sepanjang 2017

1. Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides dibuka pada 2015, dengan reka bentuk bandar koboi mini membuatkan Tuaran menjadi salah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi oleh pelancong luar dan penduduk setempat. Tetapi sukar untuk mendapatkan pengangkutan awam kerana ianya mengambil masa kira-kira 20 minit dari Tuaran atau lebih bergantung kepada pemandu.

2. Hari dan Doa Arafah Hari Arafah adalah hari ke-9 dalam bulan Dzulhijjah dan merupakan hari ke-2 dalam perlaksanaan ibadah haji. Hari Arafah merupakan hari yang istimewa karena pada hari itu Allah SWT membanggakan hamba-Nya yang berkumpul di Arafah kepada para malaikat.

3. Pengalaman Membida di Laman Web Chilindo laman web ini akan melelong kesemua barangan bermula dari RM 0.10 dalam erti kata lain, minimum 10 sen sahaja, sehinggalah pengguna lain turut sanggup membayar berapa banyak jumlah untuk sesuatu barang dalam tempoh masa yang telah ditetapkan, maka dia adalah pememangnya, seronok bila dengar kan.

4. Bukit Piramid, Kundasang Sebelum mendaki, sha memang dah nampak bukit ni, bentuk piramid, comel ja macam bukit teletubies tapi jangan ambil mudah, sebab disepanjang trek untuk naik ke bukit ini sangatlah curam dan hanya ada lalang, tali pun hanya ada 2-3 tempat sahaja.

5. 59 Senarai Homestay di Kundasang, Sabah Kundasang merupakan salah satu pusat percutian yang menghimpunkan pelbagai tempat menarik untuk korang kunjungi, rugilah kalau pergi Sabah, kalau tidak singgah ke Kundasang

5 Blogger Paling Menyengat Sepanjang 2017 (Top Refferals)


5 Blogger Paling Menyengat Sepanjang 2017 (Top Commentators)


5 Keyword Paling Menyengat Sepanjang 2017

1. Pengalaman mendaki Gunung Kinabalu
2. Baby Shark
3. Cowboy Town Tuaran
4. Hari Arafah 2017
5. Harga Naik Kuda di Cowboy Town 

Alhamdulilah, terima kasih pada blogger yang tersenarai diatas, korang memang awesome, juga ribuan terima kasih pada pembaca setia blog Opzzpinky menjadikan Pagaview sebanyak 944,010 setakat ini dan follower 2,396

Thank you so much :)

January 16, 2018

Tuesday, January 16, 2018

HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COM

HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COM
www.sishawa.com

Hai awak awak semua. Kalau nak tahu SIS HAWA sedang meraikan ulangtahun blognya yang pertama sekarang ini. Awak semua turut di undang untuk memeriahkan lagi suasana dengan menyertai contest HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COM yang awesome!

Contest ni terbuka pada semua blogger Malaysia dan hadiah yang di tawarkan adalah sangat-sangat lumayan. Antaranya, WANG TUNAI $$$ dan lain-lain hadiah sampingan yang menarik dan best!! Seramai 10 pemenang akan di cari dan hadiah akan di tambah sekiranya jumlah peserta berjaya melepasi sasaran yang telah di tetapkan. Yang lebih menariknya lagi, semua peserta yang mengambil bahagian akan di masukkan ke dalam bloglist SISHAWA.COM untuk tahun 2018.   


SYARAT UNTUK MENYERTAI
1. Buat entry yang bertajuk - " HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM "

2. Follow blog SIS HAWA dan SISHAWA DESIGN

3. Follow semua blog dan IG milik sponsor yang terlibat dengan contest ini:

FOLLOW BLOG ( Wajib!! klik icon untuk follow) :
          

FOLLOW INSTAGRAM (jika ada akaun IG)

6. Publish entry dan tinggalkan URL ENTRY , URL IG bersertaEMAIL ke ruangan komen di bawah.

7. Jangan lupa Share entry contest ini ke facebook masing-masing berserta dengan hashtag #sishawadotcom . untuk mengajak rakan-rakan yang lain

Senarai semua hadiah akan di umumkan dalam masa yang terdekat. Yang pasti, hadiah untuk contest kali ini akan ada wang tunai $$$$ untuk di rebut. Tunggu apa lagi, jom join segera beramai-ramai.


CONTEST AKAN TAMAT PADA : 08 FEBRUARI 2018
Tuesday, January 16, 2018

New Year Giveaway Whoot Whotttt

New Year Giveaway Whoot Whotttt
New Year Giveaway Whoot Whotttt | Assalamualaikum, petang yang indah dan mood join segmen sudah bermula, jadi apa tunggu lagi, cepat-cepat klik banner dibawah ini, yaaa


Gambar yang paling sha suka dalam tahun 2017

Image may contain: 2 people, outdoor

Sudah semestinya gambar kahwin sha, haha..2017 adalah tahun sha bertukar status kepada Puan Sharina, walaupun kahwin pada hujung tahun iaitu bulan 12 tetap hari perkahwinan sha menjadi hari favorite sha selamanya hahaha. Uniknya pada gambar ini, sha memakai baju warna biru, warna kegemaran suami, walaupun hakikatnya sha sangat benci warna biru dan moralnya adalah, kita sebagai manusia jangan terlampau benci akan sesuatu yang pastinya kita akan menghadapinya  suatu hari nanti hahaha..Love you, suamiku always..cia cia cia

January 15, 2018

Monday, January 15, 2018

Resepi Mudah Tempoyak Durian Merah

Resepi Mudah Tempoyak Durian Merah
Resepi Mudah Tempoyak Durian Merah | Assalamualaikum, musim durian merah datang lagi, tapi sayangnya dua tiga tahun kebelakangan ini, musim buahan, durian merah amnya sangat sukar untuk ditemui mungkin cuaca yang tidak stabil membuatkan terbantutnya pertumbuhan buah ini. Tapi itu bukan alasan untuk tidak dapat makan, malah disini sha berkongsi Resepi memasak dengan cara mudah Tempoyak Durian Merah.

Kelihatan kelibat penjual durian merah area Sandakan sudah memunculkan diri, ianya mulai bertapak disekitar Jalan Batu 7, depan Pejabat hinggalah depan Masjid Pengeran, untuk harga sekilo agak mahal tapi berbaloi untuk menghilangkan rasa ingin makan durian merah. Sekilo RM35


Durian merah sangat popular di sekitar Borneo, mempunyai bentuk fizikal sama seperti durian biasa, namun perbezaan warna pada isi dan kulitnya. Rasa isi durian merah kurang manis dan berlemak. Ianya sesuai untuk dibuat tempoyak.

Resepi Mudah Tempoyak Durian Merah


  • Tumis bawang besar dengan durian merah yang sudah masak (tips memilih buah durian merah yang masa; kulitnya terbuka dan isi kemerahan) bersama biji durian merah, letakkan sedikit garam dan gaul sehingga baunya naik.


Kebanyakan pengemar durian putih secara automatiknya akan suka dengan durian merah ini, namun tidak kurangnya juga ada yang tidak suka makan durian putih tapi obses dengan durian merah, namun bagi sha agak malang bila seseorang tidak suka merasa kenikmatan kedua-dua durian ini, suami sha terutamanya hahaha, it's ok b, nda juga habis tempoyak durian merah sayang haha


January 10, 2018

Wednesday, January 10, 2018

Bulan Madu di Hotel Four Point Sandakan

Bulan Madu di Hotel Four Point Sandakan
Bulan Madu di Hotel Four Point Sandakan | Assalamualaikum, menurut wikipedia bulan madu merupakan percutian tradisi yang diambil oleh pasangan baru sebagai meraihkan perkahwinan mereka dalam keintiman dan berdua sahaja. Dan sebagai pengantin baru, sha dan suami diberi peluang untuk mencuri sedikit masa dari kesibukan majlis selepas kahwin untuk berkenalan antara satu sama yang lain memandangkan kami boleh dikategorikan dalam bercinta selepas nikah.

Selepas 3 hari majlis perkahwinan sha dan suami, rezeki bulan madu kami telah ditaja oleh kakak sulung sha bersama suaminya di Hotel Four Point Sandakan. Kami bercadang untuk melangsaikan percutian singkat bulan madu kami pada 25hb Disember 2017 memandangkan aktiviti kemas rumah belum siap sepenuhnya dan ahli keluarga mulai pulang ke rumah masing-masing untuk menjalani aktiviti harian mereka. Alhamdulilah, sejujurnya sha tidak pernah tidur dihotel bertaraf 4 bintang seperti ini, tapi itu bukan halangan untuk sha berkongsi mengenai pengalaman kami berbulan madu di Hotel Four Point Sandakan.


Hotel Four Point berada di hujung bandar Sandakan bersebelahan dengan pusat membeli belah Harbour Mall menjadikan hotel bertaraf 4 bintang ini menarik kunjungan para pelancong luar negara amnya, juga permandangan laut membuatkan lagi hotel ini mempunyai latar belakang yang sangat indah.



Usaha abang ipar sha untuk memberi kejutan sempena hari bulan madu kami, berjaya apabila kami suami isteri teruja apabila disambut mesra oleh staff hotel ini, ditambah lagi dengan hiasan tuala melambangkan bentuk Love diatas katil pengantin baru hihi.



Permandangan pada waktu pagi

Swimming pool

Jamuan sarapan pengantin baru

Sejujurnya belum ada sebarang photo berdua dengan suami sepanjang tahun baru ini, agaknya terasa diri sudah menjangkaui usia, jadi mood untuk selfie sudah semakin kurang? iyakah? haha tapi yang pasti sha memang ingin tangkap gambar kenangan bersama suami sebanyak yang mungkin suatu hari nanti.

Ini sahaja ringkasan reveiw sha berBulan Madu di Hotel Four Point Sandakan, malah jika ada hotel lain yang ingin sponsor bulan madu kami lagi, sangatlah dialukan hahaha.

January 3, 2018

Wednesday, January 03, 2018

Majlis Perkahwinan Sharina dan Azrin

Majlis Perkahwinan Sharina dan Azrin
Majlis Perkahwinan Sharina dan Azrin | Assalamualaikum, sha baru ada kesempatan untuk update blog walaupun hakikatnya sudah hampir 2 minggu majlis berlalu, maklumlah mood masih pengantin baru hahaha. Alhamdulilah, majlis perkahwinan dikediaman sha, Ran. Sungai Manila dan tempat suami Mini Dewan Balaban, Beluran, berjalan dengan lancar, meriah dan puas hati.

Pertemuan pertama sha dan suami pada raya ketiga 2015 dan bertunang pada 20.2.2016 dirumah sha sendiri, sha juga ingin abadikan kenangan kami ditempat dimana cinta ini mulai bersemi. Sejujurnya sha kenal dengan suami melalui Facebook sekitar 2011, suami terpaut dengan post sha dalam facebook, menjadi stalker tegar blog dan media sosial yang lain, eh sha ada secret admirer ka?? haha 

Thanks b jadikan sayang isteri b :) zaman mengurat-ngurat dulu dan selepas bertunang sha dan suami masih lagi guna gelaran pakcik dan babu, lepas kahwin agak kekok sikit. Tapi trust me guys, lepas kahwin bila dah panggil pasangan dengan panggilan manja, lagi best, feel nya sangat berbeza, sebab dah halal kan.

Majlis Nikah - 22.12.2017 | Jumaat | Lepas Asar
Disebabkan ini adalah kali pertama sha menggunakan mekap, muka sha 100% berubah, sha sendiri tidak kenal muka sendiri, so beauty haha..sesuailah dengan impian sha selama ini 'aku akan cantik seperti mana cantiknya orang yang bernikah' cia cia cia..haha, sudah semestinya bakal pengantin mahu kelihatan cantik pada hari pernikahan mereka. kannn..Mekap oleh Nurshiela Chill



Image may contain: 2 people, people smiling, closeup
Abang sha merangkap wali, yang banyak membantu mengatur majlis perkahwinan adiknya tersayang hahha

Image may contain: 4 people, people sitting, table, wedding, living room and indoor

Image may contain: 6 people, people smiling, people standing

Malam Berinai - 22.12.2017 | Jumaat | Lepas Isyak
Masa nikah tu, sha belum lagi pakai inai, pelik kan? haha sebab malam berinai sha buat selepas nikah, waktu ini suami sudah pulang ke rumah pakciknya untuk buat malam berinai masing-masing. Selain berinai, diadakan aktiviti karaoke dan ada hadiah, sha nak ikut tapi sibuk berinai haha. Inai kedua belah tangan dan tapak tangan siap pada jam 11.45pm. Inai oleh Mawar Hitam

Image may contain: 1 person, closeupImage may contain: one or more people, people sitting, table and indoor

Majlis Bersanding - 23.12.2017 | Sabtu | 11.00am - 11.00pm
Rombongan pengantin lelaki dan para jemputan sampai awal dari jadual, sha pula sibuk dimekapkan, jurumekap datang lewat jam 10am disebabkan kesihatan yang tidak mengizinkan sedangkan majlis bermula jam 11am, membuatkan jantung sha bagai nak terjatuh, semuanya belum settel lagi tapi jurumekap sha sangat pro, mengambil masa yang singkat untuk mencantikkan muka sha haha alhamdulilah sha sanding tepat pada masanya. 

Mekap oleh Raisa Aisha
Busana dan Pelamin oleh Halim Iskandar
Indoor Photographer Fatni Aisah

Image may contain: one or more people, car and outdoor

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing

Image may contain: 3 people

Image may contain: 4 people, people sitting, table and indoor


Image may contain: 3 people, people smiling, people standing

Majlis Bersanding Baju Pertama Tema Hijau+Grey 



Image may contain: one or more people

Image may contain: one or more people and closeup

Image may contain: 1 person, smiling, phone

Image may contain: 3 people, people smiling, closeup and indoor

Image may contain: 2 people, people sitting, people standing, table and indoor

Majlis Bersanding Baju Kedua Tema Biru+Putih

Image may contain: 2 people

Image may contain: 2 people, people smiling, flower and wedding

Image may contain: 2 people, drink, closeup and indoor

Image may contain: 1 person, sitting and wedding

Image may contain: 3 people, people smiling, indoorImage may contain: 3 people, people smiling, people standing and indoor

Thanks Blogger Lya dan Suami turut hadir ke majlis perkahwinan sha, nasib nda sesat haha.

Outdoor : sekitar kediaman pengantin perempuan
Sha dan suami tidak sempat untuk keluar mencari tempat photoshot disebabkan rumah sha jauh dari bandar dan keadaan cuaca yang mendung, namun alhamdulilah hasil semua cantik. 
Outdoor Photographer Wan D'astroboy

Image may contain: one or more people and closeup

Image may contain: 1 person, smiling, closeup

Image may contain: one or more people and outdoor

Image may contain: 2 people, people standing and outdoor

Majlis Bersanding Baju Ketiga Tema Merah+Gold

Image may contain: 2 people

Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and wedding

Image may contain: 12 people, people smiling, people standing

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing

Image may contain: 3 people, people smiling, people sitting, child and indoor

Image may contain: 1 person, smiling, sitting and indoor

Majlis Bersanding - 30.12.2017 | Sabtu | 11.00am - 1.00pm
Majlis bertingkuang atau majlis sebelah lelaki dibuat di Mini Dewan Balaban, Beluran, walaupun jurumekap last minit, tapi hasilnya juga buatkan muka sha berubah jadi cantik, tapi suami sha lebih muka suka tanpa mekap hahaha..Mekap oleh 2 orang cousin suami dan gambar oleh adik perempuan suami

Image may contain: 4 people, people standing

Image may contain: 2 people, table and food

Image may contain: 2 people, people smiling, plant, outdoor and nature

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, wedding, child and outdoor

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing, sky and outdoor

Banyak lagi liku-liku kehidupan untuk sha dan suami tempuhi, semoga Allah permudahkan semuanya, terima kasih tidak terhingga pada semua yang menjayakan majlis persandingan kami, halalkan penat lelah selama majlis berlangsung, terutamanya keluarga sha, keluarga mertua, dan kawan-kawan. Terima kasih juga yang mendoakan dari kejauhan, lepas ini doakan pula kehadiran penyeri hidup kami berdua, InsyaAllah..

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin