2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

December 11, 2018

Tuesday, December 11, 2018

IC Saya Digunakan Tipu Bisnes Cadar

IC Saya Digunakan Tipu Bisnes Cadar
IC Saya Digunakan Tipu Bisnes Cadar| Assalamualaikum guys marah betul dengan seorang peniaga online yang gunakan IC orang lain untuk buat bisnes..eh ko makan duit haram lah..takkan kemana juga rezeki haram ko dapat tu..aishh geram nyaaa


Ok sha mengaku pernah upload gambar ic pada tahun 2012 macam tu..since dah lama sha dah lupa entry tu dekat mana..cari tak jumpa..dekat google just ada gambar ja..link tiada so susah nak padam dah sha syak orang itu pick up randomly dekat google.

Nak dijadikan cerita..customer peniaga tu chat sha dekat FB tapi sha lambat respond..batery low bat time tu..then dia chat husband sha memandangkan status kitaorang married dekat FB so dia chat dekat whatsapp (husband sha penjual cuckoo area sandakan..korang boleh follow dia kalau nak apply penapis air/udara hihi FB : Mohd Azrin Abd Rahman)


Customer tu bagitahu  ic sha dan tanya sama ada sha ni penjual cadar, murah gilerr RM150 3pcs bukan cadar biasa ya..korang boleh tengok dekat fan page --> star market, ramai dah orang kena tipu transfer online dekat dia then blok dia..apatah lagi dia percayakan customer dia guna ic sha..


Sha pun pada hari itu juga pergi buat laporan polis untuk self-defense, sampaikan ada satu customer yang dia tipu dah bank in dalam rm600 chat sha cakap bukan-bukan aishh kalau ia pun marah please jangan babitkan anak dan suami saya..saya sendiri tidak bersalah apatah lagi mereka..so fikir baik2 sebelum keluarkannya..maaf bole diterima tapi tetap menyinggung perasaan orang tau.

So sha seru dekat kawan-kawan blogger tolong sha report dan komen dekat page star market supaya tiada lagi orang yang tertipu dengan peniaga online ni..

Difahamkan sehingga kini dia masih aktif berjualan..

Kepada peniaga tu..Ko dapat duit yang banyak didunia..tapi ko jawablah nanti cara ko dapat duit haram tu dekat akhirat nanti

December 8, 2018

Saturday, December 08, 2018

Anakku Ikut Muka Babanya

Anakku Ikut Muka Babanya
Anakku Ikut Muka Babanya | Assalamualaikum hi guys hihi, lagi cerita pasal edan, sejak lahir lagi semua orang cakap muka edan sebijik macam muka babanya, kecuali lesung pipit dikedua pipinya, itu ikut umie haha, baba dulu masa lahir pun putih, tapi lawan lah putih dengan umie :P so memang orang akan cakap putih edan ikut umie, tapi nyata lagi bersuluh, anakku ikut muka babanya huhu



Sha tak kisahlah edan ikut muka babanya, jangan ikut muka song jong ki pula, kang marah baba nanti haha, ala sha bukannya suka tengok korea pun time mengandungkan edan, tapi sha suka tengok mawar rasyid, sampai sekarang suka tengok dia..cantik kan dia, alhamdulilah sekarang dia pun tengah mengandung, dia suka tengok sha tak time dia mengandung? hahaha kenal pun takk :P

Berbalik pada topik muka ikut baba nya, ada sesetengah bangsa dekat Sabah mengatakan kalau anak lelaki sama muka dengan baba nya = panas, dalam pemahaman sha, anak akan ikut perangai bapanya, kalau bapa seorang pemarah maka mewarisilah sifat tersebut, maafkan sha kalau maksud tak sama, hihi, jadi diorang cakap anak tadi tu kena jual dekat orang, macam contohnya edan ni kan sama muka dengan baba, jadi sha jual edan dekat aunty edan dengan harga RM1, untuk kasih lepas syarat ja, tapi sha tak pasti pula kalau betul ka tidak nya haha, sha belum try lagi 

Dan ada juga sha dengar kalau anak ikut muka babanya, maksudnya cinta baba tu lebih kuat dekat umie hahaha, gelak jantan jap..tapi kalau betul pun apa salahnya kan, bagus lagi cinta baba kuat dekat umie dari dekat orang lain?? ahh naya kauu..

Update edan hari ni dah 2bulan 2 minggu, berat dah 6kg hahaha, tapi kan best tau ada anak ni, rasa sejuk ja hati tengok dia membesar, lagi-lagi edan ni dah besar sikit banyak ragam buat kita tercuit hati, sekarang dah pandai berbual, tengok siling pun boleh ketawa sendiri apatah lagi time tidur pun boleh senyum, alahai anakk..

Sekarang pun tengah senyum-senyum dalam tidur, kantoi eh umie sedang membawang edan hahaha..kalau edan besar nanti boleh baca blog umie, umie sayang edan sangat-sangat..

December 7, 2018

Friday, December 07, 2018

Nak Bagi Hadiah Apa Dekat Mom To Be?

Nak Bagi Hadiah Apa Dekat Mom To Be?
Nak Bagi Hadiah Apa Dekat Mom To Be? | Assalamualaikum, hi guys rasa senang sikit nak update blog bila edan dah tidur haha..sebelum kejap lagi dia bangun bagus sha siapkan cepat-cepat entry ni, mesti ada kawan korang yang tengah mengandung, lagi-lagi anak pertama, al maklumlah tahun ni ramai sangat ibu mengandung alhamdulilah, best kan..sha pula terlebih excited nak share dekat korang lubuk hadiah untuk mom to be.


Eh entry ni khas untuk semua tau, sha cuma highlight mom to be sebabkan dalam website yang sha nak story ni, banyak sangat gift mencuit hati yang korang boleh hadiahkan lagi-lagi mom to be tak semua barang baby dia ada, mostly orang akan hadiahkan baju, boleh ja kalau nak hadiahkan baju, tapi dekat website ni boleh custom baju dengan nama baby tersebut, ahh rare sikit hadiah korang tu (sha nak satu boleh?) hahaha..


 >> Lovingly Signed << 

Lovingly Signed adalah salah satu laman web terkemuka di Singapore yang menampilkan pelbagai barangan baby diseluruh dunia, dalam masa yang sama, mereka tolong korang bungkus cantik-cantik parcel korang, then hantar depan rumah, sangat sesuai untuk korang surprise kan kawan baik korang yang tengah mengandung ataupun baru bersalin, mesti happy dapat hadiah kan hahaha.

Keunikan daripada Lovingly Signed selain dari service bungkus hadiah, juga menarik hati pembeli terutamanya mak mak yang sukakan warna pastel yakni warna lembut, rasa nak add cart ja kan haha..lagi-lagi warna pink tu aduhai tak tahan umie nak belinya haha..




Sempena Hari Natal bulan ini setiap pembelian SG$100 korang akan dapat Patung Santa Claus, boleh simpan buat kenangan atau bagi dekat anak kawan yang non muslim, dekat Sabah ni kawan akan jemput raihkan sekali Hari Natal, so boleh hadiahkan barang dekat web site ini, settled masalah nak bagi hadiah apa dekat dorang kan hihi.

Dah selesai pilih barang, untuk penghantaran, percuma ja di Singapore, ambil masa dalam 4-5hari sampai, manakala penghantaran percuma juga bagi antarabangsa jika tempahan tersebut lebih dari SGD250 dan ambil masa 4-8 hari sampai depan pintu rumah korang

Risau barang tak ngam? Lovingly Signed juga menawarkan pulangan barang mengikut terma dan syarat korang boleh rujuk dekat link web tersebut. Rasa macam bestnya kalau ada Lovingly Signed dekat Malaysian kan, kot dia berkenan nak belikan baju untuk edan kan..hihi

Laman web : Lovingly Signed 
Facebook : @lovinglysigned 
Instagram : lovinglysigned



December 5, 2018

Wednesday, December 05, 2018

Rezeki Mengandung Serentak 3 Kawan Baik

Rezeki Mengandung Serentak 3 Kawan Baik
Rezeki Mengandung Serentak 3 Kawan Baik | Assalamualaikum macam funny ja tajuk entry sha tapi korang..betul tauu mengandung secara serentak 3 kawab baik ni kira macan bff goals la kann..ka terjangkit? Ni sha nak share dekat korang bukan story orang tau..ini happen dekat sha dan kawan kawan hahaha

Kisah ini adalah benar ya..sha dan kawan lepas ja sha kahwin terus pergi berurut..jadi kami pergi bertiga..dorang dua ni dah memang kahwin dulu dari sha..yang tengah tu nama daya..yang tepi dia nama is, daya dah 3 anak..lama dah kahwin anak bungsu pun dah 2tahun time tu..is pula kahwin awal 4bulan dari sha. Jadi planning pergi berurut tempat bidan tak silap sha awal tahun tu sebab sha kahwin bulan 12 tahun lalu. Nak perbetulkan rahim kononnya hahaha..

Nak dijadikan cerita awal bulan 2 sha dapat tahu sha mengandung..lepas beberapa minggu pula khabar gembira dari is pun mengandung juga haha..masih ok lagi tu..then terkejut pula daya turut join kami sama haha..rezeki Allah alhamdulilah..

Kalau ada siapa2 nak cuba khidmat bidan ni tuk iktihar mengandung..dengan izin Allah..area sandakan sabah boleh pm sha ya.

Dan kini kami bertiga selamat melahirkan anak berderet ja edan bulan 9, sazie bulan 10, adrian bulan 11..haha..semua baby boy tauu..semoga mereka ini sihat walafiat dan jadi anak yg soleh dan sekali gus jadi bff macam mommy mereka insyaAllah

Releks ja edan kena ambil gambar hahaha

December 4, 2018

Tuesday, December 04, 2018

Hello December !

Hello December !
Hello December ! | Assalamualaikum guys, adui orang up entry hi dan hello december ni pada 1hb, sha baru nak up hahaha, lama betul sha tak bersiaran, rindu blog, banyak betul sha nak luahkan ni, nak sharing macam macam mostly pasal anak haha..simptom mak mak jangan heran tau haha

Image result for disember
Credit to google
December adalah bulan kelahiran sha, cuba teka berapa haribulan, haha, sha selalu juga buat giveaway sempena birthday, emm rindunya nak buat lagi, join GA pun jarang apatah lagi nak buat GA huhu, insyaAllah next time ya.

Dan december tahun ni adalah anniversary pertama perkahwinan sha dan husband, aah sekali dengan edan lah raihkan nya hahhaha..alhamdulilah 

oklah guys, entry pendek ja, ni edan nak susu dah..
wassalam..


November 22, 2018

Thursday, November 22, 2018

Sakitkah Kontraksi?

Sakitkah Kontraksi?
Sakitkah Kontraksi? | Assalamualaikum guys, morning, umie edan kembali mengimbau kenangan manis melahirkan edan, hihi siuk bah throw back ni, rasa nak mengandung lagi pulak tapi nanti lah tunggu edan besar sikit kan b hihi..kawan sha banyak tanya, ok memandangkan kawan-kawan sha subur mengandung sama tahun dengan sha memang ramai yang bertanya sakitkah kontraksi? hahaha..hanya mampu ketawa dalam hati, sakit ka?? ermm

Related image
pic credit to google

Kawan sha yang tanya tu mostly dah beranak, due date kami pun beza beberapa minggu ja, so entry ni sha saja-saja mengimbau kenangan sebab ternampak post sakitnya kontraksi huargghhhh..haha..kena alami baru tahu sakit ke tak, tapi ada ja time beranak tiada kontraksi berlaku, macam ibu mengandung katil depan sha, dah 8cm releks ja dia tengok sha meraung, sedangkan bukaan baru 4cm huhu kannn ada kann..

Berbalik kepada tajuk entry ni, sakitkah kontraksi? pada sha, sha sudah alami sakitnya itu saat mengandungkan edan minggu ke 32 korang boleh baca dekat >>>sini<<< tapi guys, sakit kontraksi saat melahirkan itu lagi dahsyat tau ngakk..sha sahaja alaminya start jam 10 malam sampai 4 pagi, dalam 6 jam guys bayangkan malam itu sha langsung tak tidur dek kerana sakitnya hendak melahirkan huhu

Tapi walaupun sakitnya kontraksi, sha tak lepas untuk berzikir kepada Allah dan Rasul, sha masih dalam keadaan sedar waktu kesakitan melanda, walaupun husband sha tak nampak bertapa sakitnya sha pada malam itu, sha tetap harap dia tak mengalaminya, huhu..tapi sesudah sha cerita bertapa sakitnya kontraksi itu, sha harap dia lebih menghargai ibu dan isterinya sebagai wanita yang melahirkan dia dan zuriatnya.

Guys, sakit beranak adalah sakit kedua selepas mati, korang kena sentiasa sedia dari segi mental dan fizikal, banyakkan baca ilmu2 tentang sebelum bersalin, banyak sangat membantu, insya Allah.

Pada semua ibu-ibu yang mengandung sha doakan korang dipermudahkan bersalin..amin

November 12, 2018

Monday, November 12, 2018

6 Kebaikan Yang Kamu Perlu Tahu Mengenai Neotide-S Soy Peptides

6 Kebaikan Yang Kamu Perlu Tahu Mengenai Neotide-S Soy Peptides
6 Kebaikan Yang Kamu Perlu Tahu Mengenai Neotide-S Soy Peptides | Assalamualaikum, hi guys, zaman sekarang senang betul dapat penyakit, terutamanya kalau makan tak jaga dan tiada aktiviti bersenam, tapi ada juga sebab lain seperti penyakit keturunan kan, tapi boleh ja dicegah dengan pengambilan makanan tambahan InsyaAllah, so entry kali ini sha nak share kebaikan Neotide-S Soy Peptides



Masa 5 bulan mengandungkan edan hari tu, sha disahkan mengidap penyakit kencing manis, tapi semasa mengandung ja, of cos lah kena kawal makan kalau kuat makan manis memang akan makan ubat lah sepanjang mengandung, yang seramnya ibu mengandung yang disuruh makan ubat confirm akan kena bagi tarikh untuk bersalin awal sebelum due date, bayangkan kalau baby belum mahu keluar, operate lah jawabnya, huhu.

So untuk mengawal GDM on diet ni, husband sha selalu remind untuk kawal makan nasi dan gula dalam makanan, ibu mengandung memang akan suka benda manis-manis, sha lah terutamanya, bila tak dapat makan yang manis-manis badan akan terasa lain macam, so husband memang ambil peranan selalu nasihat sha; takut baby dalam perut besar, dan masalah lain-lain lagi.

Kalau korang dah positif ada kencing manis ketika mengandung ni susah sikit, doktor akan arrange setiap bulan, dalam sehari 3-4 kali pergi klinik untuk check darah untuk kencing manis, so kalau tiada kenderaan memang akan berkampung lah diklinik dalam satu hari tu, and then sha telah diperkenalkan dengan makanan tambahan untuk mengurangkan tahap gula ketika sha mengandung edan hari tu..


Inilah keputusan sha setiap kali ambil test darah untuk check gula time mengandungkan edan hari tu, cantik ja kan? kecuali result 6.1 tu, tapi masih normal tinggi sikit sebab sha makan roti banyak sangat haha..bulan pertama test darah sha memang control habis sehari sebelum check darah, tapi sampai bila nak control setiap kali nak check darah huhu so sha start consume Neotide-S Soy Peptides ini pada 3hb july dimana result terakhir sebelum consume agak tinggi pada 2hb july iaitu 6.1 sampaikan doktor suruh repeat test lagi pada 9hb huhu,doktor cakap kalau result kepala 6 lagi sha dah kena makan ubat, husband sha dah marah, kalau bole tak kan makan ubat, so sha minum 3 sachets sehari selama seminggu then kurangkan kepada 1-2 sachets sehari sampai habis 30 sachets.

Apa itu Neotide-S Soy Peptides?

Neotide-S adalah sejenis peptida soya yang diekstrak daripada kualiti kacang soya yang tidak diubah suai secara genetik dengan menggunakan teknologi hidrolisis enzimatik. Ia digunakan sebagai makanan seimbang nutrien yang mengandungi lebih daripada 85% protein molekul kecil aktif dengan saiz molekul kecil yang dapat diserap dengan cepat oleh tubuh manusia.Dan ianya selamat diminum untuk ibu mengandung.

6 Kebaikan Yang Kamu Perlu Tahu Mengenai Soy Peptides

1. Mengatur tahap Gula dalam Darah
  • Menyasarkan pesakit yang mengidap diabetes jenis 2. 
  • Peptida soya melambatkan penghadaman sukrosa dan kanji. 
  • Ia juga membantu mengawal tahap glukosa kita lebih baik daripada mengasingkan protein soya.
2. Anti Penuaan
  • Soy Peptides merangsang 2.5X pengeluaran hormon pertumbuhan yang bermanfaat di dalam badan kita. 
  • Tahap hormon pertumbuhan yang tinggi boleh menghidupkan semula jam dalaman tubuh anda, menghasilkan badan yang lebih baik, kulit yang lebih berseri, tidur yang lebih baik dan tan tenaga.
3. Menurunkan Tekanan Darah Tinggi
  • Soy Peptides juga menghalang tindakan angiotension - enzim penukaran (ACE), yang membantu mengurangkan vasoconstriction yang menyebabkan menurunkan tekanan darah.
4. Meningkatkan Imuniti
  • Soy Peptides boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh kita dengan memodulasi sel-sel imun dalam badan kita.
5. Mengawal tahap kolesterol
  • Soy Peptides mencetuskan penghapusan kolesterol "buruk" di hati dan pada masa yang sama, membantu meningkatkan HDL ("kolesterol" yang baik). Yang akhirnya menurunkan tahap kolesterol untuk membantu mencegah penyakit buah pinggang dan jantung.
6. Meningkatkan Kecergasan Otak
  • Di dalam otak kita, Soy Peptides berfungsi dengan mengurangkan aktiviti gelombang alpha 1 (yang menyebabkan rasa mengantuk dan keletihan otak) dan meningkatkan aktiviti gelombang alpha 2 (yang meningkatkan kejelasan pemikiran). Ini meningkatkan kewaspadaan mental anda dengan ketara


150gram (30 pek x 5gram) 

Arahan penggunaan: 
1. Untuk penjagaan kesihatan kasual: 1 hingga 2 pek setiap hari 
2. Untuk membetulkan badan: sekurang-kurangnya 3 pek sehari Menurut matlamat dan keperluan anda sendiri, sila tambahkan jumlah yang dianggap sesuai. 

Tuangkan Neotide-S ke dalam air suam atau minuman lain dan tunggu 15-30 saat sehingga larut sepenuhnya. Elakkan minum bersama teh

Masa terbaik untuk mengambil: Sebelum makan / 30 minit sebelum bersenam / atau 1 jam sebelum waktu tidur

018-9624369 (Whatsapp) 
Email: neotidesupplement@google.com



November 11, 2018

Sunday, November 11, 2018

Header berwajah baru

Header berwajah baru
Header berwajah baru | Assalamualaikum, sejak dua menjak dah ada anak kekangan masa membuat sha jarang sangat buka laptop nak update blog, ahh ni free time ada mood pula nak kemaskan sikit header blog..dulu bukan main edit tukar sakan..haha adakah ini simptom mak mak newbie..

Eh ada muka edan lah haha comel kah header baru sha? Nampak fresh kan..ada bunga bunga gitu..Pink of course tak larikk..favourite mak kau nakk hahah

Sha update entry pun guna handphone ja wakk..edan tak bagi chance umie dia buka laptop..buka sikit lapik laptop ja dah ngekk..sambung wayar dah mula tinggikan vokal..terus tak jadi hahaha...

Oklah kan yang penting umie rajin up entry iyo dok?

Salam sayang dr umie dan edan..

November 10, 2018

Saturday, November 10, 2018

Beli Pump Susu Dekat Shopee

Beli Pump Susu Dekat Shopee
Beli Pump Susu Dekat Shopee | Assalamualaikum hi mummies out there, rindu edan tak? haha umie edan nak story beli pump susu murah-murah ja dekat Shopee, mostly umie edan beli barangan baby dekat sana, kalau korang nak tahu pump susu pun penting tau untuk ibu selepas bersalin, nak tahu sebabnya, eh umie edan share dekat korang kenapa perlu beli pump susu dekat shopee cehh haha..


Semua orang tahu shopee adalah mall online termurah diabad ini, iya itu sha akui..sebab kebanyakan barangan anak sha beli dekat sana termasuklah Beg Mummy 5 in 1, murah tauu tapi korang kena pandai carilah, ada yang murah tapi belum masuk postage, ada yang murah tapi nun diseberang china, lambat dapat, ada yang murah tapi belum ada orang beli, so itu kena teliti, tengok komen betul2 ada yang rating tak cantik boleh cari yang more better.

Image result for susu ibu pertama

So lepas bersalinkan edan hari, susu tak keluar, stress gila, suami marah sebab anak dah lapar sehari tak menyusu, sha dah try makan dan minum macam-macam, still keluar cuma susu pekat putih yang dipanggil colostrum. pump guna pump manual sakit yang amat ya, so decided untuk beli pump susu, maka gigih lah mencari dekat shopee heee..



Untuk Pump Susu ni sha beli dekat kedai sini murah-murah ja sha beli yang penting boleh pump susu dengan baik dan keluarkan susu haha kan korang. Oh ya time sha beli ni on sale jadi harga dia RM26+ tambah postage bolehlah dapat RM31. So korang pun boleh tunggu nak purchase besok sebab on sale juga sha tak tahu berapa harga tapi try la kan hihi. Stok hanya ada pink, i like pink hihi

November 5, 2018

Monday, November 05, 2018

Datang Bulan ketika sedang Berpantang

Datang Bulan ketika sedang Berpantang
Datang Bulan ketika sedang Berpantang | Assalamualaikum, alhamdulilah besok genap 44hari berpantang..besok ok..sekarang belum lagi haha..saja tengah free susu kan edan teringat minggu lalu darah banyak macam datang bulan..emm iyaka sha datang bulan?time berpantang?



Sha memang bab ni zero pengalaman haha semestinya la kan baru ja bersalin..adoi sha ni pun..seingat sha 20 hari memang darah nifas tu tinggal sisa baki ja..bau perghh hebat..haha rasa takut pun ada..tanya punya tanya memang darah nifas ada bau sikit..sha pun rasa happy nak habiskan 44hari..

Tiba-tiba masuk edan sebulan seminggu lagi nak habis pantang..darah datang pulak..aishh..banyak pula tu..3 hari datang siang malam sekali dengan pakej sengugut..bila dah lepas 3 hari 2 hari terakhir siang ja ada itu pun tinggal sisa ja..sha memang syak oww mesti datang bulan..tapi iyaka datang bulan? Macam awal ja haha..

Kawan sha cakap tak mustahil sebab lain orang lain ragam nya haha..so sha pun plan dengan husband tuk ambil ubat perancang..ermm kemarin dulu lupa makan sebiji..apa ya kesan nya? Hahaha..

Ok itu ja..korang jawab ya..bagila respond sikit dekat umie newbie ni hahah..

Salam dari umie edan

October 26, 2018

Friday, October 26, 2018

Muhd Fyirdhan Uthman Genap Sebulan

Muhd Fyirdhan Uthman Genap Sebulan
Muhd Fyirdhan Uthman Genap Sebulan | Assalamualaikum guys, lama betul sha nda bersiaran, well hari rabu yang lalu genaplah usia edan sebulan, nda kesedaran kan, aishh cepat betul masa berlalu, teringat waktu dapat tahu umie mengandungkan edan..segar masih dalam ingatan umie..tauu


Maafkan umie lambat update entry haha..maklumla sejak jadi mak mak ni..semuanya nak cepat ja..haha 😂 takut sangat dengar jeritan vocal edan 

Edan dah ada buku klinik..yeahhh..di usia sebulan ni berat dia naik dari 3.36kg sekarang dah 4.1kg..perghh aaanak kuat betul kau menyusu kan haha..panjang pun ikut keturunan babanya.. lahir hari tu 49cm sekarang 56cm..jenis yang tinggi..oklah ikut juga genetik baba..kalau ikut umie..comel kemetotla jawabnya haha..nurse cakap BMI edan xngam dengan berat badan dia sebab over tinggi..so nurse cakap edan kena kuat susu..ok sekarang dia tengah sahut cabaran nurse 😂

Umie dengan baba berusaha jadi parent yang terbaik untuk edan walaupun bukan mudah..kena bergilir untuk berjaga malam..nda bole sambil lewa tentang penyusuan bayi terutamanya susu badan..baba lah yang banyak remind umie dalam semua perkara..kadang umie rasa annoying tapi hakikatnya itula yang terbaik untuk edan..baba kata kalau dia ada susu untuk bagi edan..umie bole tidur lena hahaha..😍 thanks b sama-sama bertanggungjawab jaga edan dan jaga umie juga time berpantang ni walaupun siang b kerja..love u..aisheeey romantiklah pulakk

Edan selama sebulan banyak benda yang buat umie sebak..melihat dia membesar depan mata umie dengan ragam nya..riak muka nya..membuatkan umie sayang sama edan..of kosla anak umie kannn..

Edan ikut muka baba..ok harus terima hakikat sebab semua pun cakap macam tu..umie ingat lagi time umie 3rd trimester umie kerap cakap baba hensem..baba xjugala hensem..haha tapi ntahlah umie suka tengok muka baba..kata orang tua kepayingan..then keluarla muka copy paste baba kecuali lesung pipi ikut umie hahah..boleh lah ampit sikit kann haha

Umie doakan edan membesar dengan sihat depan mata umie..walaupun baba kerja..umie nda mau baba rugi xtengok muka anak dia hari hari..zaman sekarang kan canggih setiap hari umie hantar gambar edan dan video call dekat baba..bukan apa..umie ni sejak dua menjak pandai rindu pulakk haha

Oklah panjang lebar umie celoteh..eh best pula ada anak..semua part nak cerita kan..dan ketika umie update blog menggunakan handphone edan tengah menyusukan umie..dah kenyang tapi tetap nak susu..saja ja tu tuk cukupkan syarat nak tidor dalam pangkuan umie..nasib umie dah mandi hahaha..

Wassalam..love u edan dan baba ❤



October 11, 2018

Thursday, October 11, 2018

Tembuni Putus Selepas Melahirkan Edan

Tembuni Putus Selepas Melahirkan Edan
Tembuni Putus Selepas Melahirkan Edan | Assalamualaikum hi guys, seram tak tajuk entry ni, seram sejuk ja sha nak story dekat korang, tembuni putus selepas melahirkan edan, ini adalah sambungan dari cerita edan dilahirkan dalam entry ini, pengorbanan ibu harungi sakitnya kontraksi, sakitnya melahirkan seorang anak, tak tahulah kenapa pembuangan bayi masih berleluasa huhu.

Image result for sakit itu penghapus dosa

Selepas baby edan dilahirkan, anduh bah comelnya baby edan lahir 3.36kg, panjangnya 49cm hahaha, putih bersih dia lahir, angkat ja terus berak baby edan, diletakkan didada sha untuk sesi perkenalan dengan umie dia, "assalamualaikum baby" sejuk hati umie bila tengok baby dalam kandungan 38minggu 4hari keluar dari perut umie dan berdepan mata dengan umie, moment terindah guyss..alhamdulilah..syukur nikmat Allah selamat juga sha melahirkan..walaupun sakit itu masih ada, sha yakin sakit itu penghapus dosa.

Tapi selepas sesi perkenalan dengan baby edan, baby pun diangkat untuk dimandikan, dan mulalah proses mengeluarkan tembuni, tiba-tiba bidan cakap tembuni halus, susah nak pegang, bila tarik tembuni putus, Ya Allah, tak tahu nak cakap apa, bidan careless atau apa, sha dah tengah layan perasaan lega melahirkan sebab taklah sakit sangat, tiba-tiba kena berdepan dengan masalah tembuni putus. Jadi sedaya upaya bidan mengeluarkan tembuni tu, apalagi dia celuklah masuk dalam, sha pun dah lupa berapa lama proses pengeluaran tembuni tu, sha follow ja bidan tu suruh berdehem dengan kuat sambil dia tekan perut sha, bila dah keluar masalah pendarahan pula.

Banyak darah sha keluar, sebab koyak besar kan, so kena hentikan pendarahan baru boleh jahit, dalam labour room pun sha tinggal sorang ja, doktor silih ganti tengok keadaan sha, baby edan senyap ja tunggu umie dia dekat katil pemanas lampu biru.

Bila sudah selesai, sesi menjahit pula, aduhai, dijahit hidup-hidup, sha dahlah lemas lepas bersalin, kena meraung sekali lagi sebab sakitnya dijahit 3 lapisan, lapisan terakhir of course bahagian luar tu punyalah sakit, gas penyedut tu pun tak tahu berapa kali sha sedut, Allah sahaja yang tahu bertapa sakitnya dijahit, sha teriak berkali-kali suruh doktor berhenti sebab sakit sangat, sekarang pun masih terasa sakitnya, huhu..doktor tak layan sha, sebab doktor tu memang bengis, sha faham dia mau cepat habiskan menjahit, mesti dia kesian tengok sha dijahit tanpa bius, bila sha minta dibius dia cakap tak boleh takut kena jangkitan dengan redhanya sha tunggu sampai doktor habis menjahit dengan meraung tak henti-henti.

Alhamdulilah azab dijahit hidup hidup sudah selesai, 3 doktor bersilih ganti menjahit bahagian sulit sha, tak apalah yang penting selamat dan tak mahu dijahit sudah, dari jam 4.20 pagi lepas lahirkan edan, sha keluar labour room jam 7.00 pagi, masa melawat dah habis, husband sha dari semalam tak henti call, sha pun dah lupa nak bagitahu dia yang sha dah bersalin.

Sampai ja dikatil, sha nak tidur sangat, 1 malam sha tiada tidur sebab melayan sakitnya kontraksi, tapi sha belum jumpa baby edan lagi, tunggu punya tunggu, baby edan terpaksa ditahan sebab nak cek darah untuk gula, sampai ja baby sha rasa penat semua hilang, hi baby..panggil husband azan kan baby, bila nampak husband takut-takut nak pegang baby kali pertama, terjatuh air mata sha, "b dah jadi seorang ayah, sayang pun dah jadi seorang umie, semoga kita jadi ibu bapa yang terbaik untuk anak kita" 

Husband namakan baby edan dengan nama Muhammad Fyirdhan Uthman Bin Mohd Azrin dengan maksudnya, Sahabat Nabi Muhammad S.A.W yang Istimewa, semoga baby edan membesar dengan sihat walafiat, dipermudahkan rezeki, jadi anak yang soleh, dengar cakap umie sama baba..

Terima kasih kepada doktor dan nurse yang terlibat dalam proses kelahiran baby edan pada 24 September 2018 di Hospital Dutchess Of Kent, Sandakan..edan sayang korang sangat-sangat


October 10, 2018

Wednesday, October 10, 2018

Kuning Bayi Menurun Asbab Susu Kambing Nufael

Kuning Bayi Menurun Asbab Susu Kambing Nufael
Kuning Bayi Menurun Asbab Susu Kambing Nufael | Assalamualaikum, hi guys, hari ini edan dah 16 hari, sihat walafiat, makin kuat menyusu baby edan, lepas ja dia lahir 3 hari, edan dah kena kuning, dah jadi kebiasaan kan baby baru lahir kena kuning, dulu-dulu tiada pula, huhu mak mak yang pening turun naik hospital check kuning baby, baby pula kesian kena cucuk dekat kaki, umie tak sanggup nak tengok edan kena cucuk dekat kaki, nak..nasib baik baba hati cekal hihi..so story pasal edan kena kuning, alhamdulilah asbab 7 Khasiat Susu Kambing Nufael kepada Bayi baru lahir, bacaan kuning edan makin turun.



Sha start consume Susu Kambing Nufael ni start 1hb Oktober , edan lahir 24hb September, sha lambat minum sebab kena urus baby, turun naik hospital, dengan jahitan belum sembuh lagi, sha suggest dekat korang sebelum bersalin terus minum Susu Kambing Nufael ni sebabnya boleh banyakkan air susu, tak payah risau susu tiada lepas bersalin nanti, lagi satu susu ini juga kalau korang minum sebelum bersalin memang akan menghindari baby kena kuning, aiyahh rugi sangat sha tak minum awal-awal kan.

Ibu bapa mana tak risau bila baby baru lahir kena kuning, lagi-lagi edan anak pertama, umie zero pengalaman pasal baby kuning ni, sha berpantang pun mertua jagakan, terima kasih mak mertua tolong jaga sha dan edan 2 minggu, macam puteri dilayan hihi..untung ada mertua yang baik kan..so lepas edan lahir 3 hari terus kuning, aduihhhh risau umie, baba push umie banyakkan minum air sebab susu umie tiada air susu, stress juga la, baca dekat internet dekat seminggu tiada air susu tu normal bagi ibu yang baru pertama lahirkan anak ..huhu




















Ini result check kuning edan dari 27 Sept (188), 28 Sept  (189), 30 Sept (196), 2 Oct (126), 5 Oct (99), kuning turun sepenuhnya pada tahap 85 tapi oleh sebab kuning edan ada peningkatan doktor cakap tak payah cek lagi, alhamdulilah, penat juga turun naik hospital, baba pula terpaksa ambil cuti untuk temankan umie bawa edan cek kuning, segalanya untuk baby edan, umie sanggup lupa sakit jahitan yang belum sembuh ni..haha baba dan umie sanggup berjaga malam nak kejutkan edan untuk minum susu umie, alhamdulilah mudahan edan sihat walafiat ya nak

7 Khasiat semulajadi dalam Susu Kambing Nufael korang boleh tengok dekat sini, bukan khas untuk ibu lepas bersalin sahaja tau, tapi untuk seisi keluarga boleh kongsi kebaikannya. Dengan campura ekstrak bahan sebenar dari kurma, madu, delima, minyak zaitun, kismis, minyak sayuran, manna dan tanpa pewarna dan perisa tiruan, dan paling penting tiada campuran tenusu lain.

KELEBIHAN SUSU KAMBING DARI SEGI SAINTIFIK

  • Ianya adalah susu kedua lebih baik selepas susu ibu.
  • Susu kambing mudah dihadamkan kerana molekul lemak dan protein yang halus berbanding susu lembu sebab itu jika anak sembelit, cirit birit kerana ciri-ciri susu lembu yang tidak mudah dihadamkan.
  • Sesuai untuk diet bayi dan dewasa.
  • Zarah halus dan nyah asid serta bersifat alkali sesuai untuk mereka yang ada ulcer dan gastric
  • Kandungan laktosa rendah dan halus memudahkan penghadaman bayi.
  • Bertindak neurtal kan acid dalam badan, kerana bersifat alkali, asid penyebab pening, berat badan, sakit badan dan otot, keletihan dan darah tinggi.
  • Tiada lendir seperti susu lembu ( yang alah susu takda masalah nak minum )
  • Selenium dalam susu kambing membantu sel pertahanan tubuh dan bahan antioksida untuk lawan virus.
  • Anti penuaan kerana ada bioorganic sodium dikenali dengan rawatan naturapathic yang boleh kurangkan masalah sendi. 
  • Kandungan potassium dan kalsium tinggi serta sodium yang rendah penting untuk kawal tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • Mengandungi riboflavin untuk merawat enzema, colic, insomnia, dan dema kuning serta asma.
  • Kandungan Silicon dan fluorine yang tinggi dapat cegah diabetes.
  • Mengapa susu minuman pertama untuk anak, kerana mudah hadam
  • Tidak menyebabkan alahan kerana kandungan asid lemak yang tinggi 37% berbanding lembu
  • Sesuai untuk semua golongan
  • Tidak mudah berubah khasiat jika disejuk beku
  • Jika anak kembung kerana susu lembu, bukan kerana alah, tetapi dalam susu tu ada bahan penstabil.
  • Susu lembu protein tinggi dan susah hadam jika 6 bulan dan ke atas tidak ada msalah.
  • Perut bayi 6 bulan keabawah boleh minum susu kambing
  • Bayi bukan perlukan susu tetapi perlukan khasiat yang semua ada di dalam susu
Cara penyediaan 
Campurkan 3 Skop dengan 170ml air suam dan kacau lawan arah jam sehingga larut untuk keberkesanan dari bahan sebenar 


Testimonial dari Sha


Selain dari dapat menurunkan kuning pada bayi, Susu ini juga dapat membantu untuk menambah susu badan, so korang tak perlu risau lepas ja bersalin minum susu ini, InsyaAllah meriah air susu hihi.

Muka sha selepas bersalin memang pucat ja, stress tengok muka sendiri, tapi selepas minum susu ini alhamdulilah, muka berseri haha, selain itu juga bantu elak sembelit, trauma nak buang air besar bila sembelit time berpantang kan haha dan paling penting bagi tenaga selepas bersalin, banyak sangat tenaga dikeluarkan semasa kita meneran..

Apa yang sha suka susu ini, sha boleh minum dengan tenang dan tiada paksaan, haha sebab sha jenis yang tidak minum susu, sebab bau susu boleh buatkan sha muntah, tapi alhamdulilah sha serasi dengan Susu Kambing Nufael.

Dan kepada yang nak jana pendapatan dengan Modal dropship tetapi keuntungan Stokis, boleh terus daftar ---> www.nufael.com/pengedar-susu-nufael, terhad tau! Info lanjut korang boleh layari :-



NUFAEL SUSU KAMBING HQ
No 9, Jalan Keluli,
AK7/AK, Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
No Tel : 016-840 4932



October 4, 2018

Thursday, October 04, 2018

7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael

7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael
7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael  | Assalamualaikum guys, sejak bersalin ni, kena pandai curi-curi masa untuk update blog hihi, maklumlah baby yang breastfeeding ini memang sensitif bila umie diorang bergerak sikit, hahhh bila dah kenyang tidur baru boleh tarik puting dan buat kerja, korang mesti pernah laluinya kan..nak paska juga korang baca entry tentang kelahiran baby sulung sha di entry ini hihi paksa korang baca jugaak !!...kalau korang nak tahu, susu kambing ni banyak khasiatnya, sha lepas bersalin terus minum susu kambing, jenama Nufael..mari sha kongsikan khasiatnya.


Actually Susu kambing Nufael ini bukan hanya untuk ibu-ibu lepas bersalin saja, ianya juga baik untuk dikongsikan seisi keluarga, so satu susu ini boleh share ramai-ramai..best kan? sebelum sha ceritakan 7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael, sha nak share mereka yang boleh minum susu ini.

Nufael ialah produk yang dirumuskan khas untuk seisi keluarga yang akan membantu :
1. Kanak-kanak 2 tahun dan keatas
- Peralihan daripada SUSU IBU kepada susu biasa sangat sesuai diamalkan Nufael ni.
- Membantu naikkan selera makan kanak-kanak selepas 2 tahun ke atas
- membantu untuk sel otak berhubung dan cepat belajar dan fokus untuk belajar
- Membantu kurangkan kembung perut dan sembelit.

2. Ibu Menyusu/ Hamil dan berpantang
- Membantu untuk menambah susu badan
- Menstabilkan HB semasa hamil
- Membantu elakkan sakit semasa sembelit di dalam pantang
- Memberi tenaga luar biasa
- Mengelakkan baby jaundice selepas dilahirkan.

3. Perempuan Dewasa
- Membantu cantikkan kulit
- Mengurangkan masalah insomnia (susah tidur malam)
- Memberi tenaga extra
- Mengurangkan gastrik, angin dan ketidakhadaman perut.

4. Lelaki Dewasa/Suami
- Memberikan tenaga extra
- Mengurangkan gastrik, angin dan ketidakhadaman perut.


7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael 
Susu pertama"familymilk" dengan 7 gabungan makanan sunnah, tanpa pewarna, perisa dan gula tambahan serta menggunakan tenusu sumber dari susu kambing. Itulah sebabnya susu kambing Nufael ini digelar SUPERMILK.

1. Susu Kambing 
- Susu kedua terbaik selepas susu ibu
- Mudah hadam untuk kanak-kanak 2 tahun keatas kerana molekul lemak dan protein halus berbanding susu lembuuuuuu..korang boleh tengok perbezaannya di SINI
- Elak anak sembelit dan kembung perut bila gunakan susu lembu...
- Tidak perlu susu SOYA atau Lembu jika amalkan Nufael.
- TANPA GULA, CAMPURAN SUSU LAIN, PERASA dan PEWARNA
- TIDAK HAMIS KAMBING ( sesuai diminum semua peringkat umur )

2. Delima
- Kaya dengan serat untuk elak SEMBELIT pada ibu hamil, lepas berpantang dan kanak-kanak
- Kaya dengan Zat Besi untuk lancarkan peredaran darah dan boleh elakkan Kekejangan dan lenguh badan semasa hamil, berpantang dan juga kerja seharian

3. Kurma
- Memberikan tenaga EXTRA
- Untuk kembalikan tenaga selepas bersalin dan semasa berpantang
- Makanan sunnah utama yang tinggi khasiatnya

4. Minyak Zaitun
- Khasiat untuk elak penyakit dan kuatkan antibodi
- Kaya dengan Omega 3 untuk perkembangan otak
- Kaya dengan vitamin untuk mata dan tulang
- Mudahkan kelahiran bayi
- Membantu elakkan sembelit dan mudahkan percernaan.
- Mencantikkan kulit dan rambut

5.Kismis
- Membantu untuk mudah menghafal dan menghubungkan saluran otak dan minda
- Tinggi khasiat untuk perekembangan minda

6. Madu
- Kurangkan Morning Sickness
- Memberikan tenaga extra
- Mencantikan kulit ibu dan anak
- Memberikan selera makan kepada anak

7. Manna
- Tinggi prebiotic untuk memberikan bakteria baik dalam tubuh
- Menguatkan sistem imunisasi badan
- Khasiat semulajadi untuk badan

Duta Nufael yang Comel

Fattah anas dan papa nya menjadi duta produk susu kambing nufael secara rasmi, bukan sahaja menjadi duta, papa juga mengantikan susu formula yang di minum fattah anas kepada susu nufael.

Berikut adalah Testimonial Pengguna Susu Kambing Nufael




Oleh kerana sha baru ja consume susu ini, maka entry seterusnya sha akan ceritakan testimonial dari sha pula, sebagai ibu yang baru lepas bersalin dan sedang menyusukan anak. Dan kepada yang nak jana pendapatan dengan Modal dropship tetapi keuntungan Stokis, boleh terus daftar ---> www.nufael.com/pengedar-susu-nufael, terhad tau! Info lanjut korang boleh layari :-


NUFAEL SUSU KAMBING HQ
No 9, Jalan Keluli,
AK7/AK, Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
No Tel : 016-840 4932

October 3, 2018

Wednesday, October 03, 2018

Kelahiran Putera Sulung ku

Kelahiran Putera Sulung ku

Assalamualaikum guys..sha dah bersalin..alhamdulilah dah boleh gelar diri sendiri ummie..sha nak sharing story kelahiran putera sulung sha..fuhh sememangnya proses kelahiran itu bukan nya mudah..dan sangat sakit..hahaha..ampun makk..ceritanya begini..

Sha start sakit kontraksi pada 22/9/18 pagi..tunggu husband pulang untuk hantar sha pergi hospital, sampai hospital cek bukaan 2cm..sakit begitu 2 cm ja buka guyss..so sha pun disuruh pulang sebab lama lagi nak sampai 10cm kan..tapi pengalaman kena celuk kali pertama amatlah mengerikan..ampun mak sekali lagi...sakit sangat hahahaha..sakitnya sampai keesokkan hari tauu huhu..darah balik2 mengalir..

23/9/18 - 5am
sha batuk, terkencing sikit..tapi sha syak air ketuban yang keluar..sakit kontraksi macam biasa tapi jarak agak lama..sha sempat bawa husband jalan jalan keliling perumahan hihi.. tengah hari sha start kontraksi lagi..sakit sangat..sha start buat senaman ketuk ketampi..smpai jam 3 lebih tahan sakit, terus pergi hospital..sampai hospital sha demam. Takut baby dalam perut kena jangkitan sebab air ketuban dah leaking..cek bukaan tapi tak sakit dari yang pertama..bukaan 3cm so sha pun kena masuk wad jam 4.

23/9/18 - 10pm
Allah ja tahu bertapa sakitna kontraksi yang sha alami..datang every 5min dan makin kerap sha dah tak tahan nak cek bukaan almost 4cm tapi labour room penuh..mulut sha dah kumat kamit baca zikir nabi yunus..sakit makin kerap then 10.30 sha masuk labour room.bukaan 4 cm sakit gilaaa..tapi katil depan bukaan 8cm tenang ja pun tiada meraung raung hahaha..

24/9/18 - 12am
Sakit makin sakit..air ketuban belum pecah lagi..darah mengalir banyak..orang cakap kalau darah keluar dulu memang sakit..ampun makkk..begini rupanya sakit nak bersalin..sedut gas pun rasa sakit tak hilang..tapi disebabkan overdos sha adalah sikit sikit terlelap sekejap..jam 2 pagi sha dah start sakit teramat sangat..sikit2 nak mengajan sebab terlampau sakit sangat..cek bukaan dah 8cm ya allah alhamdulilah lagi 2 cm nak melahirkan..sha strat mengajan rasa nak terberak pula haha..malu nak cakap tapi hakikatnya sha dah buang air besar..malu dekat doktor tolong bersihkan huhu..

24/9/18 - 3.30am
Sha dah tak tahan..meraung dekat doktor suruh cek bukaan sebab sha dah nak push..tapi doktor cakap tak boleh sebab masih 8cm dorang jangka jam 4 dah boleh beranak..tapi sha nak juga dorang cek bukaan..mungkin doktor tu dah fade up dengan sha jadi jam 3 50am dia cek..dah rasa selaput kepala baby..tengokkkk.. sha dah cakap kan..huhu..jadi doktor pun pecahkan ketuban dan dorang prepare peralatan semua sha dah bersedia nak teran..doktor puji sha..sha pandai teran tapi disebabkan baby besar 3kg lebih, anu sha kecil dan keras terpaksa gunting sebab baby dah nak keluar..time kena gunting tu terdengar koyakan tapi sakit kontraksi menguasai

24/9/18 - 4.20am
Teran punya teran alhamdulilah lahirlah baby boy seberat 3.36kg panjang 49cm lahir pada sebelum azan subuh..hari isnin sama dengan babanya pn lahir hari isnin juga..hihi lahir dengan selamat dan terus nampak najis baby..terus doktor letak baby didada sha..syukur nikmat Allah nampak baby sendiri keluar dari rahim yang dikandung selama 9 bulan..comel dan bersih anak ummie..alhamdulilah tapi belum lega lagi..ada lagi cerita nak sha kongsikan..

Pengalaman sadis dijahit hidup hidup nanti sha share next entry..baby dah menangis nak susu ni..

Terima kasih Allah untuk kurniaan yang telah Engkau berikan kepada ku dan suami..akan aku jaga amanat ini sebaik mungkin

Wangi bau baby..

September 6, 2018

Thursday, September 06, 2018

Beli Beg Mummy 5 in 1 Murah di Shopee

Beli Beg Mummy 5 in 1 Murah di Shopee
Beli Beg Mummy 5 in 1 Murah di Shopee | Assalamualaikum entry kali ini saja-saja nak share pengalaman beli beg mummy 5 in 1 murah di shopee, untuk mommy to be macam sha, sha  sangat-sangat recommended korang beli beg ni untuk pergi bersalin dihospital nanti, ataupun nak berangkut ke klinik or pergi mana-mana bawa baju baby kan..senang packing.


Sha suka beli barangan di Shopee, mostly quality terbaik, penghantaran pun cepat dan harga terlebih murah berbanding beli dekat kedai, kecuali pos ke Sabah agak mahal sikit, tapi sekarang pun tengah ada diskaun untuk barangan RM35 keatas, so boleh diterima juga lah kan hihi.

Actually persiapan baby kena prepare seawal 7 bulan kan takut terberanak awal ja, so korang yang tengah pregnant tu boleh lah menghadap web site shopee, musim gaji time ni boleh cuci mata, at least kumpul barangan baby sikit-sikit, so bulan terakhir ni, sha beli Beli Beg Mummy 5 in 1 dengan harga RM30 plus postage ke Sabah RM8.00++ dan pilihan warna polkadot merah. Harga boleh murah lagi korang boleh survey dekat web site tu, tapi kebanyakannya postage mahal, so lebih kurang ja dengan harga sha dapat, kalau macam area semanjung memang free postage, untung korang haha.

ukuran beg


Beg mummy 5 in 1 termasuklah:- 

- 1 x Large Size Bag 
- 1 x Medium Size Bag 
- 1 x Changing Mat (Diaper Mat) 
- 1 x Bottle Warmer Bag 
- 1 x Food Bag



Quality beg memang terbaik, sha suka sebab tebal dan jahitannya pun kemas, warna menarik tapi husband sha cakap beg ni macam klasik ja, haha tak apala yang penting muat barang-barang baby :P, ada beberapa barang lagi sha purchase dekat shopee hari ini, barang baby dan barang sha, nanti ada masa sha review lagi ya.



Untuk beg mummy 5 in 1 ni sha beli dekat kedai sini boleh tengok komen pembeli termasuk sha mostly yang beli puas hati dengan quality beg, murah tak apa yang penting qualitynya terbaik kan..

September 5, 2018

Wednesday, September 05, 2018

Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018

Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018
Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018 | Assalamualaikum hi guys, ada tak yang tengah check kalender 2018, cari date yang sesuai untuk holiday dengan family? untunglah korang sha ni dah 35 minggu pregnant memang menunggu masa ja nak bersalin kan, jadi tengok ja korang plan bercuti sakan sob sob.. aipssss, iyakah sha tak boleh nak join plan sekali? ahhh ini sha nak share dekat korang Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018, menarik bukan???



Nak plan bercuti dimana ya?? cuti sekolah bulan 12 ni, mesti korang tengah fikir-fikir cari tempat yang sesuai, seiring dengan saranan kerajaan untuk menggalakan perlancongan dalam negara, habiskan dulu melancong dalam negara, gali lagi keindahan dan terokai kelainan disetiap negeri dalam Malaysia, korang dah pernah pergi Sabah? kalau nak tenangkan pikiran, kot-kot lah kan ada yang baru putus cinta haha, eh pengantin baru nak honeymoon ka, atau yang nak release kan tension dengan kesibukan kota, korang boleh melancong di Sabah, high recommended ! 

Kalau korang nak tahu, Traveloka adalah salah satu platform penerbangan dan penginapan hotel terkemuka di Asia Tenggara. Jadi, kalau korang sedang merancang percutian hebat dan jimat, pilih sahaja Traveloka, sebabnya, tiada harga tersembunyi, harga yang dipamerkan sudah termasuk tax dan cas lain. Yang paling bestnya korang boleh survey tiket murah dan tengok rate bilik yang sesuai dengan isi dompet korang hihi, hanya melalui laman web Traveloka ataupun melalui aplikasi sahaja guys..simple kan? review pasal hotel itu korang pun boleh tengok sama, of cos lah baca review tu penting, kalau macam sha dapat menyakinkan 100% untuk tempah bilik tu berdasarkan pengalaman orang lain, siapa macam ni kita geng hahaha.

Bagi tempahan penginapan bilik hotel melalui Traveloka, jaminan untuk korang stay, mana lah tau kan ada masalah time tempahan ka? bilik ada masalah, mesti stress kan, mau-mau hilang mood bercuti haha..jangan risau Traveloka akan tolong korang selesaikan masalah ini, diorang akan syorkan korang bilik hotel yang sama tanpa sebarang cas pun. Ataupun duit akan dikembalikan. Win win situation bak kata orang putih.

Mari sha share dekat korang Cara download Aplikasi Traveloka
1. Pergi ke Google Play / App Store di handphone korang
2. Cari aplikasi Traveloka dan download

Ok berbalik kepada topik cari date yang sesuai untuk holiday bersama family, sha pun nak juga..haha jadi sha pun boleh booking start dari 4 September hingga 10 September 2018 ke mana sahaja sha nak bawa family sha, memandangkan sejak pregnant ni sha langsung tiada jalan-jalan, more to saving la katakan,hahaha so sha plan nak cari satu date, tunggu baby keluar dulu lah haha, maybe dalam tahun depan, cuti tahun baru cina awal bulan 2 bolehlah melancong dalam atau mungkin luar negara, siapa tahu termakbul hahaha, sesuai sangat dengan tajuk entry ni Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018. Lagi satu, tempoh perjalanan anytime guysss..asalkan korang sudah booking siap-siap ya, lambat korang juga yang melopong..

Lagi cepat korang booking, on the spot juga Traveloka akan bagi korang Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat, tak semua syarikat penerbangan yang terlibat sahaja guys, oklah daripada tiada kan haha..eh RM40 tu kalau tiket flight RM100 korang hanya bayar RM60 sahaja tau, tiada cas tersembunyi, save banyak dekat situ, tapi korang kena cek betul-betul juga tu, ala senang ja korang boleh download aplikasi Traveloka, online anytime and everywhere gituuu..bestnyalah sudahlah kena bagi kupon diskaun tambahan 8% atau sehingga RM40, Traveloka tiada cas pun untuk booking fee..double wow..haha

Korang pernah pergi Matta Fair tak? sha kalau dekat sabah event begini memang kurang pendedahan  sikit, tapi setahu sha lah kan, Matta Fair adalah event yang menghimpunkan pelbagai syarikat penerbangan dalam dan luar negara mengikut pakej yang korang nak, jimat pun jimat guys..setahun 2 kali diadakan, bulan March dan September, so dekat event itu korang bolehlah survey mana yang best untuk percutian korang.Jadi sesuai bah kan kalau sha nak katakan Traveloka Sale-abration kali ini sangat berbaloi seakan-akan Matta Fair 2018. Sebabnya korang boleh jimat lebih hihi. 

Pasal payment pula, semuanya dihujung jari korang, hanya klik dan bayar,  Traveloka dah banyak deal dengan lebih 15 bank-bank ada dalam Malaysia melalui internet banking dan termasuklah payment melalui Visa dan Mastercard, sha baru tahu boleh bayar di 7-eleven haha, oklah semua tempat sekarang dah ada kedai 24jam ni, memudahkan korang kalau tak sempat bayar online kan.

So apa lagi asalan korang untuk tidak bawa family dan orang yang tersayang untuk pergi melancong??? Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018. Selamat bercuti :)

September 1, 2018

Saturday, September 01, 2018

Due Date Semakin Hampir

Due Date Semakin Hampir
Due Date Semakin Hampir | Assalamualaikum hi september, kejap sahaja dah masuk bulan 9, due date sha 3 October ngekkkk, cepatnya masa berlalu, sha sekarang dah 35 minggu 2 hari, minggu depan 9 bulan, owwww betul-betul tidak terasa cepatnya berlalu, terasa baru kejap tadi check pregnancy test hahaha..

Image result for due date pregnant

Banyak sangat pengalaman sebagai ibu mengandung sha lalui, mostly yg manis manis sahaja, sampai kena kencing manis on diet hahaha, moga baby sihat walafiat, ummie sangat excited menanti kelahiran putera sulung ummie ni, perut pun semakin berat nak bawa, guys cuba korang bayangkan pendek sha 153cm ja dengan current weight 65kg hahahaha..ukur lilit perut 42" hahaha..comel macam penguin gitu..

pstt, dorang cakap 1st baby memang cepat ja bersalin, iyakah? oklah kalau bersalin awal, means tunggu baby fully matang dalam 37 weeks, sebab sha dah start susah nak tidur, nak bangun, nak itu dan ini, hopely sangat bersalin nanti mudah..amin..

guys, korang doakan sha tau..dup dap dup dap pula hahha..

August 28, 2018

Tuesday, August 28, 2018

Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan

Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan
Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan | Assalamualaikum hi guys, actually kandungan sha dah sekitar 35 minggu, entry ini cuma nak share dekat korang bagaimana rasa kontraksi palsu untuk pengalaman pertama ummie to be macam sha ni haha..Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan sakit ka tidak? T.T sakit tauuuu...ok jom kita baca selanjutnya hihi

Image result for kontraksi palsu

Sudah tidak boleh begitu tenang kalau ini yang dinamakan kontraksi palsu, sedangkan begitu palsu pun sudah sakit apakan lagi yang beneran, pasti lagi dasyat kan? huhu..seram sejuk gueeee...

Pada 11 Ogos yang lalu, lepas ja husband sha pergi kerja jam 7.45pagi, sha memang akan bersendirian dirumah, macam biasa buat kerja rumah, cuci kain guna tangan, jemur kain, cuci piring, masak sebab husband balik kerja half day memandangkan hari sabtu, tapi hari itu memang berbeza sangat, semua kerja sha tidak boleh buat sudah, berdiri pun susah, berjalan pun susah, duduk pun tak senang duduk. Perut sha mengeras dan sakit, adakah sha mau bersalin sudah??

Sha start kesakitan, dari bahagian perut sampai ke punggung, kaki mengeletar dan tidak selesa, sha ada whatsapp husband sha, tapi mungkin dia busy, then sha chat kakak sha, dia cakap dia belum pernah alaminya sepanjang dia mengandungkan 2 anaknya, dia sarankan untuk pergi ke hospital, sha bukan jenis yang sikit-sikit nak pergi hospital haha..sebab banyak sangat appointment dengan klinik so malas mau deal dengan hospital hihi

Kesakitan berterusan sampai jam 9 pagi, Ya Allah sha teruskan juga buat kerja rumah, stop bila sha sudah tidak tahan cuci kain, sambung balik bila dah redah sikit, apa yang boleh sha bayangkan kesakitan tu macam perut dan punggung sha ni dihampas pulas, bertapa berat pengorbanan ibu mengandung kan..husband pun call sha risau takut terberanak dirumah sorang-sorang, then dia cakap itu hanya kontraksi palsu..

Apa itu Kontraksi Palsu???
Kontraksi palsu atau dikenali sebagai Braxton Hicks merupakan hal normal yang terjadi pada wanita hamil. Kontraksi semacam itu merupakan persiapan rahim untuk menghadapi persalinan.


Pic Credit to Mrs Pip on Braxton Hicks Kerap Menyerang

Beberapa cara untuk mengatasinya Kontraksi Palsu adalah:-

  1. Sebenarnya, kontraksi palsu ini makin sakit apabila kita melakukan kerja, berehatlah dan kawal pernafasan membantu untuk lebih tenang
  2. Makan dan minum secukupnya
  3. Mandi air suam untuk buat tubuh badan menjadi rileks

Sehingga kini, sha sudah mengalami 2 kali kontraksi palsu, tapi kali kedua ini berlaku pada malam, sakit lebih kepada sakit pinggang macam sakit senggugut, tapi sakit jugalah sampaikan tidak mampu bercakap, marah-marah husband hahhaa..kesian dia.

Apapun kesakitan yang sha alami sekarang ini, semoga baby keluar selamat dan sihat hendakNya, pengalaman pertama sakit kontraksi ini InsyaAllah membuatkan sha lebih bersedia bila tiba masa melahirkan..

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin