2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

October 11, 2018

Thursday, October 11, 2018

Tembuni Putus Selepas Melahirkan Edan

Tembuni Putus Selepas Melahirkan Edan
Tembuni Putus Selepas Melahirkan Edan | Assalamualaikum hi guys, seram tak tajuk entry ni, seram sejuk ja sha nak story dekat korang, tembuni putus selepas melahirkan edan, ini adalah sambungan dari cerita edan dilahirkan dalam entry ini, pengorbanan ibu harungi sakitnya kontraksi, sakitnya melahirkan seorang anak, tak tahulah kenapa pembuangan bayi masih berleluasa huhu.

Image result for sakit itu penghapus dosa

Selepas baby edan dilahirkan, anduh bah comelnya baby edan lahir 3.36kg, panjangnya 49cm hahaha, putih bersih dia lahir, angkat ja terus berak baby edan, diletakkan didada sha untuk sesi perkenalan dengan umie dia, "assalamualaikum baby" sejuk hati umie bila tengok baby dalam kandungan 38minggu 4hari keluar dari perut umie dan berdepan mata dengan umie, moment terindah guyss..alhamdulilah..syukur nikmat Allah selamat juga sha melahirkan..walaupun sakit itu masih ada, sha yakin sakit itu penghapus dosa.

Tapi selepas sesi perkenalan dengan baby edan, baby pun diangkat untuk dimandikan, dan mulalah proses mengeluarkan tembuni, tiba-tiba bidan cakap tembuni halus, susah nak pegang, bila tarik tembuni putus, Ya Allah, tak tahu nak cakap apa, bidan careless atau apa, sha dah tengah layan perasaan lega melahirkan sebab taklah sakit sangat, tiba-tiba kena berdepan dengan masalah tembuni putus. Jadi sedaya upaya bidan mengeluarkan tembuni tu, apalagi dia celuklah masuk dalam, sha pun dah lupa berapa lama proses pengeluaran tembuni tu, sha follow ja bidan tu suruh berdehem dengan kuat sambil dia tekan perut sha, bila dah keluar masalah pendarahan pula.

Banyak darah sha keluar, sebab koyak besar kan, so kena hentikan pendarahan baru boleh jahit, dalam labour room pun sha tinggal sorang ja, doktor silih ganti tengok keadaan sha, baby edan senyap ja tunggu umie dia dekat katil pemanas lampu biru.

Bila sudah selesai, sesi menjahit pula, aduhai, dijahit hidup-hidup, sha dahlah lemas lepas bersalin, kena meraung sekali lagi sebab sakitnya dijahit 3 lapisan, lapisan terakhir of course bahagian luar tu punyalah sakit, gas penyedut tu pun tak tahu berapa kali sha sedut, Allah sahaja yang tahu bertapa sakitnya dijahit, sha teriak berkali-kali suruh doktor berhenti sebab sakit sangat, sekarang pun masih terasa sakitnya, huhu..doktor tak layan sha, sebab doktor tu memang bengis, sha faham dia mau cepat habiskan menjahit, mesti dia kesian tengok sha dijahit tanpa bius, bila sha minta dibius dia cakap tak boleh takut kena jangkitan dengan redhanya sha tunggu sampai doktor habis menjahit dengan meraung tak henti-henti.

Alhamdulilah azab dijahit hidup hidup sudah selesai, 3 doktor bersilih ganti menjahit bahagian sulit sha, tak apalah yang penting selamat dan tak mahu dijahit sudah, dari jam 4.20 pagi lepas lahirkan edan, sha keluar labour room jam 7.00 pagi, masa melawat dah habis, husband sha dari semalam tak henti call, sha pun dah lupa nak bagitahu dia yang sha dah bersalin.

Sampai ja dikatil, sha nak tidur sangat, 1 malam sha tiada tidur sebab melayan sakitnya kontraksi, tapi sha belum jumpa baby edan lagi, tunggu punya tunggu, baby edan terpaksa ditahan sebab nak cek darah untuk gula, sampai ja baby sha rasa penat semua hilang, hi baby..panggil husband azan kan baby, bila nampak husband takut-takut nak pegang baby kali pertama, terjatuh air mata sha, "b dah jadi seorang ayah, sayang pun dah jadi seorang umie, semoga kita jadi ibu bapa yang terbaik untuk anak kita" 

Husband namakan baby edan dengan nama Muhammad Fyirdhan Uthman Bin Mohd Azrin dengan maksudnya, Sahabat Nabi Muhammad S.A.W yang Istimewa, semoga baby edan membesar dengan sihat walafiat, dipermudahkan rezeki, jadi anak yang soleh, dengar cakap umie sama baba..

Terima kasih kepada doktor dan nurse yang terlibat dalam proses kelahiran baby edan pada 24 September 2018 di Hospital Dutchess Of Kent, Sandakan..edan sayang korang sangat-sangat


October 10, 2018

Wednesday, October 10, 2018

Kuning Bayi Menurun Asbab Susu Kambing Nufael

Kuning Bayi Menurun Asbab Susu Kambing Nufael
Kuning Bayi Menurun Asbab Susu Kambing Nufael | Assalamualaikum, hi guys, hari ini edan dah 16 hari, sihat walafiat, makin kuat menyusu baby edan, lepas ja dia lahir 3 hari, edan dah kena kuning, dah jadi kebiasaan kan baby baru lahir kena kuning, dulu-dulu tiada pula, huhu mak mak yang pening turun naik hospital check kuning baby, baby pula kesian kena cucuk dekat kaki, umie tak sanggup nak tengok edan kena cucuk dekat kaki, nak..nasib baik baba hati cekal hihi..so story pasal edan kena kuning, alhamdulilah asbab 7 Khasiat Susu Kambing Nufael kepada Bayi baru lahir, bacaan kuning edan makin turun.



Sha start consume Susu Kambing Nufael ni start 1hb Oktober , edan lahir 24hb September, sha lambat minum sebab kena urus baby, turun naik hospital, dengan jahitan belum sembuh lagi, sha suggest dekat korang sebelum bersalin terus minum Susu Kambing Nufael ni sebabnya boleh banyakkan air susu, tak payah risau susu tiada lepas bersalin nanti, lagi satu susu ini juga kalau korang minum sebelum bersalin memang akan menghindari baby kena kuning, aiyahh rugi sangat sha tak minum awal-awal kan.

Ibu bapa mana tak risau bila baby baru lahir kena kuning, lagi-lagi edan anak pertama, umie zero pengalaman pasal baby kuning ni, sha berpantang pun mertua jagakan, terima kasih mak mertua tolong jaga sha dan edan 2 minggu, macam puteri dilayan hihi..untung ada mertua yang baik kan..so lepas edan lahir 3 hari terus kuning, aduihhhh risau umie, baba push umie banyakkan minum air sebab susu umie tiada air susu, stress juga la, baca dekat internet dekat seminggu tiada air susu tu normal bagi ibu yang baru pertama lahirkan anak ..huhu




















Ini result check kuning edan dari 27 Sept (188), 28 Sept  (189), 30 Sept (196), 2 Oct (126), 5 Oct (99), kuning turun sepenuhnya pada tahap 85 tapi oleh sebab kuning edan ada peningkatan doktor cakap tak payah cek lagi, alhamdulilah, penat juga turun naik hospital, baba pula terpaksa ambil cuti untuk temankan umie bawa edan cek kuning, segalanya untuk baby edan, umie sanggup lupa sakit jahitan yang belum sembuh ni..haha baba dan umie sanggup berjaga malam nak kejutkan edan untuk minum susu umie, alhamdulilah mudahan edan sihat walafiat ya nak

7 Khasiat semulajadi dalam Susu Kambing Nufael korang boleh tengok dekat sini, bukan khas untuk ibu lepas bersalin sahaja tau, tapi untuk seisi keluarga boleh kongsi kebaikannya. Dengan campura ekstrak bahan sebenar dari kurma, madu, delima, minyak zaitun, kismis, minyak sayuran, manna dan tanpa pewarna dan perisa tiruan, dan paling penting tiada campuran tenusu lain.

KELEBIHAN SUSU KAMBING DARI SEGI SAINTIFIK

  • Ianya adalah susu kedua lebih baik selepas susu ibu.
  • Susu kambing mudah dihadamkan kerana molekul lemak dan protein yang halus berbanding susu lembu sebab itu jika anak sembelit, cirit birit kerana ciri-ciri susu lembu yang tidak mudah dihadamkan.
  • Sesuai untuk diet bayi dan dewasa.
  • Zarah halus dan nyah asid serta bersifat alkali sesuai untuk mereka yang ada ulcer dan gastric
  • Kandungan laktosa rendah dan halus memudahkan penghadaman bayi.
  • Bertindak neurtal kan acid dalam badan, kerana bersifat alkali, asid penyebab pening, berat badan, sakit badan dan otot, keletihan dan darah tinggi.
  • Tiada lendir seperti susu lembu ( yang alah susu takda masalah nak minum )
  • Selenium dalam susu kambing membantu sel pertahanan tubuh dan bahan antioksida untuk lawan virus.
  • Anti penuaan kerana ada bioorganic sodium dikenali dengan rawatan naturapathic yang boleh kurangkan masalah sendi. 
  • Kandungan potassium dan kalsium tinggi serta sodium yang rendah penting untuk kawal tekanan darah yang normal dan mengawal fungsi hati yang normal.
  • Mengandungi riboflavin untuk merawat enzema, colic, insomnia, dan dema kuning serta asma.
  • Kandungan Silicon dan fluorine yang tinggi dapat cegah diabetes.
  • Mengapa susu minuman pertama untuk anak, kerana mudah hadam
  • Tidak menyebabkan alahan kerana kandungan asid lemak yang tinggi 37% berbanding lembu
  • Sesuai untuk semua golongan
  • Tidak mudah berubah khasiat jika disejuk beku
  • Jika anak kembung kerana susu lembu, bukan kerana alah, tetapi dalam susu tu ada bahan penstabil.
  • Susu lembu protein tinggi dan susah hadam jika 6 bulan dan ke atas tidak ada msalah.
  • Perut bayi 6 bulan keabawah boleh minum susu kambing
  • Bayi bukan perlukan susu tetapi perlukan khasiat yang semua ada di dalam susu
Cara penyediaan 
Campurkan 3 Skop dengan 170ml air suam dan kacau lawan arah jam sehingga larut untuk keberkesanan dari bahan sebenar 


Testimonial dari Sha


Selain dari dapat menurunkan kuning pada bayi, Susu ini juga dapat membantu untuk menambah susu badan, so korang tak perlu risau lepas ja bersalin minum susu ini, InsyaAllah meriah air susu hihi.

Muka sha selepas bersalin memang pucat ja, stress tengok muka sendiri, tapi selepas minum susu ini alhamdulilah, muka berseri haha, selain itu juga bantu elak sembelit, trauma nak buang air besar bila sembelit time berpantang kan haha dan paling penting bagi tenaga selepas bersalin, banyak sangat tenaga dikeluarkan semasa kita meneran..

Apa yang sha suka susu ini, sha boleh minum dengan tenang dan tiada paksaan, haha sebab sha jenis yang tidak minum susu, sebab bau susu boleh buatkan sha muntah, tapi alhamdulilah sha serasi dengan Susu Kambing Nufael.

Dan kepada yang nak jana pendapatan dengan Modal dropship tetapi keuntungan Stokis, boleh terus daftar ---> www.nufael.com/pengedar-susu-nufael, terhad tau! Info lanjut korang boleh layari :-



NUFAEL SUSU KAMBING HQ
No 9, Jalan Keluli,
AK7/AK, Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
No Tel : 016-840 4932



October 4, 2018

Thursday, October 04, 2018

7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael

7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael
7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael  | Assalamualaikum guys, sejak bersalin ni, kena pandai curi-curi masa untuk update blog hihi, maklumlah baby yang breastfeeding ini memang sensitif bila umie diorang bergerak sikit, hahhh bila dah kenyang tidur baru boleh tarik puting dan buat kerja, korang mesti pernah laluinya kan..nak paska juga korang baca entry tentang kelahiran baby sulung sha di entry ini hihi paksa korang baca jugaak !!...kalau korang nak tahu, susu kambing ni banyak khasiatnya, sha lepas bersalin terus minum susu kambing, jenama Nufael..mari sha kongsikan khasiatnya.


Actually Susu kambing Nufael ini bukan hanya untuk ibu-ibu lepas bersalin saja, ianya juga baik untuk dikongsikan seisi keluarga, so satu susu ini boleh share ramai-ramai..best kan? sebelum sha ceritakan 7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael, sha nak share mereka yang boleh minum susu ini.

Nufael ialah produk yang dirumuskan khas untuk seisi keluarga yang akan membantu :
1. Kanak-kanak 2 tahun dan keatas
- Peralihan daripada SUSU IBU kepada susu biasa sangat sesuai diamalkan Nufael ni.
- Membantu naikkan selera makan kanak-kanak selepas 2 tahun ke atas
- membantu untuk sel otak berhubung dan cepat belajar dan fokus untuk belajar
- Membantu kurangkan kembung perut dan sembelit.

2. Ibu Menyusu/ Hamil dan berpantang
- Membantu untuk menambah susu badan
- Menstabilkan HB semasa hamil
- Membantu elakkan sakit semasa sembelit di dalam pantang
- Memberi tenaga luar biasa
- Mengelakkan baby jaundice selepas dilahirkan.

3. Perempuan Dewasa
- Membantu cantikkan kulit
- Mengurangkan masalah insomnia (susah tidur malam)
- Memberi tenaga extra
- Mengurangkan gastrik, angin dan ketidakhadaman perut.

4. Lelaki Dewasa/Suami
- Memberikan tenaga extra
- Mengurangkan gastrik, angin dan ketidakhadaman perut.


7 Khasiat Semulajadi dalam Susu Kambing Nufael 
Susu pertama"familymilk" dengan 7 gabungan makanan sunnah, tanpa pewarna, perisa dan gula tambahan serta menggunakan tenusu sumber dari susu kambing. Itulah sebabnya susu kambing Nufael ini digelar SUPERMILK.

1. Susu Kambing 
- Susu kedua terbaik selepas susu ibu
- Mudah hadam untuk kanak-kanak 2 tahun keatas kerana molekul lemak dan protein halus berbanding susu lembuuuuuu..korang boleh tengok perbezaannya di SINI
- Elak anak sembelit dan kembung perut bila gunakan susu lembu...
- Tidak perlu susu SOYA atau Lembu jika amalkan Nufael.
- TANPA GULA, CAMPURAN SUSU LAIN, PERASA dan PEWARNA
- TIDAK HAMIS KAMBING ( sesuai diminum semua peringkat umur )

2. Delima
- Kaya dengan serat untuk elak SEMBELIT pada ibu hamil, lepas berpantang dan kanak-kanak
- Kaya dengan Zat Besi untuk lancarkan peredaran darah dan boleh elakkan Kekejangan dan lenguh badan semasa hamil, berpantang dan juga kerja seharian

3. Kurma
- Memberikan tenaga EXTRA
- Untuk kembalikan tenaga selepas bersalin dan semasa berpantang
- Makanan sunnah utama yang tinggi khasiatnya

4. Minyak Zaitun
- Khasiat untuk elak penyakit dan kuatkan antibodi
- Kaya dengan Omega 3 untuk perkembangan otak
- Kaya dengan vitamin untuk mata dan tulang
- Mudahkan kelahiran bayi
- Membantu elakkan sembelit dan mudahkan percernaan.
- Mencantikkan kulit dan rambut

5.Kismis
- Membantu untuk mudah menghafal dan menghubungkan saluran otak dan minda
- Tinggi khasiat untuk perekembangan minda

6. Madu
- Kurangkan Morning Sickness
- Memberikan tenaga extra
- Mencantikan kulit ibu dan anak
- Memberikan selera makan kepada anak

7. Manna
- Tinggi prebiotic untuk memberikan bakteria baik dalam tubuh
- Menguatkan sistem imunisasi badan
- Khasiat semulajadi untuk badan

Duta Nufael yang Comel

Fattah anas dan papa nya menjadi duta produk susu kambing nufael secara rasmi, bukan sahaja menjadi duta, papa juga mengantikan susu formula yang di minum fattah anas kepada susu nufael.

Berikut adalah Testimonial Pengguna Susu Kambing Nufael




Oleh kerana sha baru ja consume susu ini, maka entry seterusnya sha akan ceritakan testimonial dari sha pula, sebagai ibu yang baru lepas bersalin dan sedang menyusukan anak. Dan kepada yang nak jana pendapatan dengan Modal dropship tetapi keuntungan Stokis, boleh terus daftar ---> www.nufael.com/pengedar-susu-nufael, terhad tau! Info lanjut korang boleh layari :-


NUFAEL SUSU KAMBING HQ
No 9, Jalan Keluli,
AK7/AK, Seksyen 7,
40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan
No Tel : 016-840 4932

October 3, 2018

Wednesday, October 03, 2018

Kelahiran Putera Sulung ku

Kelahiran Putera Sulung ku

Assalamualaikum guys..sha dah bersalin..alhamdulilah dah boleh gelar diri sendiri ummie..sha nak sharing story kelahiran putera sulung sha..fuhh sememangnya proses kelahiran itu bukan nya mudah..dan sangat sakit..hahaha..ampun makk..ceritanya begini..

Sha start sakit kontraksi pada 22/9/18 pagi..tunggu husband pulang untuk hantar sha pergi hospital, sampai hospital cek bukaan 2cm..sakit begitu 2 cm ja buka guyss..so sha pun disuruh pulang sebab lama lagi nak sampai 10cm kan..tapi pengalaman kena celuk kali pertama amatlah mengerikan..ampun mak sekali lagi...sakit sangat hahahaha..sakitnya sampai keesokkan hari tauu huhu..darah balik2 mengalir..

23/9/18 - 5am
sha batuk, terkencing sikit..tapi sha syak air ketuban yang keluar..sakit kontraksi macam biasa tapi jarak agak lama..sha sempat bawa husband jalan jalan keliling perumahan hihi.. tengah hari sha start kontraksi lagi..sakit sangat..sha start buat senaman ketuk ketampi..smpai jam 3 lebih tahan sakit, terus pergi hospital..sampai hospital sha demam. Takut baby dalam perut kena jangkitan sebab air ketuban dah leaking..cek bukaan tapi tak sakit dari yang pertama..bukaan 3cm so sha pun kena masuk wad jam 4.

23/9/18 - 10pm
Allah ja tahu bertapa sakitna kontraksi yang sha alami..datang every 5min dan makin kerap sha dah tak tahan nak cek bukaan almost 4cm tapi labour room penuh..mulut sha dah kumat kamit baca zikir nabi yunus..sakit makin kerap then 10.30 sha masuk labour room.bukaan 4 cm sakit gilaaa..tapi katil depan bukaan 8cm tenang ja pun tiada meraung raung hahaha..

24/9/18 - 12am
Sakit makin sakit..air ketuban belum pecah lagi..darah mengalir banyak..orang cakap kalau darah keluar dulu memang sakit..ampun makkk..begini rupanya sakit nak bersalin..sedut gas pun rasa sakit tak hilang..tapi disebabkan overdos sha adalah sikit sikit terlelap sekejap..jam 2 pagi sha dah start sakit teramat sangat..sikit2 nak mengajan sebab terlampau sakit sangat..cek bukaan dah 8cm ya allah alhamdulilah lagi 2 cm nak melahirkan..sha strat mengajan rasa nak terberak pula haha..malu nak cakap tapi hakikatnya sha dah buang air besar..malu dekat doktor tolong bersihkan huhu..

24/9/18 - 3.30am
Sha dah tak tahan..meraung dekat doktor suruh cek bukaan sebab sha dah nak push..tapi doktor cakap tak boleh sebab masih 8cm dorang jangka jam 4 dah boleh beranak..tapi sha nak juga dorang cek bukaan..mungkin doktor tu dah fade up dengan sha jadi jam 3 50am dia cek..dah rasa selaput kepala baby..tengokkkk.. sha dah cakap kan..huhu..jadi doktor pun pecahkan ketuban dan dorang prepare peralatan semua sha dah bersedia nak teran..doktor puji sha..sha pandai teran tapi disebabkan baby besar 3kg lebih, anu sha kecil dan keras terpaksa gunting sebab baby dah nak keluar..time kena gunting tu terdengar koyakan tapi sakit kontraksi menguasai

24/9/18 - 4.20am
Teran punya teran alhamdulilah lahirlah baby boy seberat 3.36kg panjang 49cm lahir pada sebelum azan subuh..hari isnin sama dengan babanya pn lahir hari isnin juga..hihi lahir dengan selamat dan terus nampak najis baby..terus doktor letak baby didada sha..syukur nikmat Allah nampak baby sendiri keluar dari rahim yang dikandung selama 9 bulan..comel dan bersih anak ummie..alhamdulilah tapi belum lega lagi..ada lagi cerita nak sha kongsikan..

Pengalaman sadis dijahit hidup hidup nanti sha share next entry..baby dah menangis nak susu ni..

Terima kasih Allah untuk kurniaan yang telah Engkau berikan kepada ku dan suami..akan aku jaga amanat ini sebaik mungkin

Wangi bau baby..

September 6, 2018

Thursday, September 06, 2018

Beli Beg Mummy 5 in 1 Murah di Shopee

Beli Beg Mummy 5 in 1 Murah di Shopee
Beli Beg Mummy 5 in 1 Murah di Shopee | Assalamualaikum entry kali ini saja-saja nak share pengalaman beli beg mummy 5 in 1 murah di shopee, untuk mommy to be macam sha, sha  sangat-sangat recommended korang beli beg ni untuk pergi bersalin dihospital nanti, ataupun nak berangkut ke klinik or pergi mana-mana bawa baju baby kan..senang packing.


Sha suka beli barangan di Shopee, mostly quality terbaik, penghantaran pun cepat dan harga terlebih murah berbanding beli dekat kedai, kecuali pos ke Sabah agak mahal sikit, tapi sekarang pun tengah ada diskaun untuk barangan RM35 keatas, so boleh diterima juga lah kan hihi.

Actually persiapan baby kena prepare seawal 7 bulan kan takut terberanak awal ja, so korang yang tengah pregnant tu boleh lah menghadap web site shopee, musim gaji time ni boleh cuci mata, at least kumpul barangan baby sikit-sikit, so bulan terakhir ni, sha beli Beli Beg Mummy 5 in 1 dengan harga RM30 plus postage ke Sabah RM8.00++ dan pilihan warna polkadot merah. Harga boleh murah lagi korang boleh survey dekat web site tu, tapi kebanyakannya postage mahal, so lebih kurang ja dengan harga sha dapat, kalau macam area semanjung memang free postage, untung korang haha.

ukuran beg


Beg mummy 5 in 1 termasuklah:- 

- 1 x Large Size Bag 
- 1 x Medium Size Bag 
- 1 x Changing Mat (Diaper Mat) 
- 1 x Bottle Warmer Bag 
- 1 x Food Bag



Quality beg memang terbaik, sha suka sebab tebal dan jahitannya pun kemas, warna menarik tapi husband sha cakap beg ni macam klasik ja, haha tak apala yang penting muat barang-barang baby :P, ada beberapa barang lagi sha purchase dekat shopee hari ini, barang baby dan barang sha, nanti ada masa sha review lagi ya.



Untuk beg mummy 5 in 1 ni sha beli dekat kedai sini boleh tengok komen pembeli termasuk sha mostly yang beli puas hati dengan quality beg, murah tak apa yang penting qualitynya terbaik kan..

September 5, 2018

Wednesday, September 05, 2018

Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018

Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018
Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018 | Assalamualaikum hi guys, ada tak yang tengah check kalender 2018, cari date yang sesuai untuk holiday dengan family? untunglah korang sha ni dah 35 minggu pregnant memang menunggu masa ja nak bersalin kan, jadi tengok ja korang plan bercuti sakan sob sob.. aipssss, iyakah sha tak boleh nak join plan sekali? ahhh ini sha nak share dekat korang Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018, menarik bukan???



Nak plan bercuti dimana ya?? cuti sekolah bulan 12 ni, mesti korang tengah fikir-fikir cari tempat yang sesuai, seiring dengan saranan kerajaan untuk menggalakan perlancongan dalam negara, habiskan dulu melancong dalam negara, gali lagi keindahan dan terokai kelainan disetiap negeri dalam Malaysia, korang dah pernah pergi Sabah? kalau nak tenangkan pikiran, kot-kot lah kan ada yang baru putus cinta haha, eh pengantin baru nak honeymoon ka, atau yang nak release kan tension dengan kesibukan kota, korang boleh melancong di Sabah, high recommended ! 

Kalau korang nak tahu, Traveloka adalah salah satu platform penerbangan dan penginapan hotel terkemuka di Asia Tenggara. Jadi, kalau korang sedang merancang percutian hebat dan jimat, pilih sahaja Traveloka, sebabnya, tiada harga tersembunyi, harga yang dipamerkan sudah termasuk tax dan cas lain. Yang paling bestnya korang boleh survey tiket murah dan tengok rate bilik yang sesuai dengan isi dompet korang hihi, hanya melalui laman web Traveloka ataupun melalui aplikasi sahaja guys..simple kan? review pasal hotel itu korang pun boleh tengok sama, of cos lah baca review tu penting, kalau macam sha dapat menyakinkan 100% untuk tempah bilik tu berdasarkan pengalaman orang lain, siapa macam ni kita geng hahaha.

Bagi tempahan penginapan bilik hotel melalui Traveloka, jaminan untuk korang stay, mana lah tau kan ada masalah time tempahan ka? bilik ada masalah, mesti stress kan, mau-mau hilang mood bercuti haha..jangan risau Traveloka akan tolong korang selesaikan masalah ini, diorang akan syorkan korang bilik hotel yang sama tanpa sebarang cas pun. Ataupun duit akan dikembalikan. Win win situation bak kata orang putih.

Mari sha share dekat korang Cara download Aplikasi Traveloka
1. Pergi ke Google Play / App Store di handphone korang
2. Cari aplikasi Traveloka dan download

Ok berbalik kepada topik cari date yang sesuai untuk holiday bersama family, sha pun nak juga..haha jadi sha pun boleh booking start dari 4 September hingga 10 September 2018 ke mana sahaja sha nak bawa family sha, memandangkan sejak pregnant ni sha langsung tiada jalan-jalan, more to saving la katakan,hahaha so sha plan nak cari satu date, tunggu baby keluar dulu lah haha, maybe dalam tahun depan, cuti tahun baru cina awal bulan 2 bolehlah melancong dalam atau mungkin luar negara, siapa tahu termakbul hahaha, sesuai sangat dengan tajuk entry ni Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018. Lagi satu, tempoh perjalanan anytime guysss..asalkan korang sudah booking siap-siap ya, lambat korang juga yang melopong..

Lagi cepat korang booking, on the spot juga Traveloka akan bagi korang Diskaun kupon 8% atau sehingga RM40 untuk tiket penerbangan. Tertakluk kepada terma dan syarat, tak semua syarikat penerbangan yang terlibat sahaja guys, oklah daripada tiada kan haha..eh RM40 tu kalau tiket flight RM100 korang hanya bayar RM60 sahaja tau, tiada cas tersembunyi, save banyak dekat situ, tapi korang kena cek betul-betul juga tu, ala senang ja korang boleh download aplikasi Traveloka, online anytime and everywhere gituuu..bestnyalah sudahlah kena bagi kupon diskaun tambahan 8% atau sehingga RM40, Traveloka tiada cas pun untuk booking fee..double wow..haha

Korang pernah pergi Matta Fair tak? sha kalau dekat sabah event begini memang kurang pendedahan  sikit, tapi setahu sha lah kan, Matta Fair adalah event yang menghimpunkan pelbagai syarikat penerbangan dalam dan luar negara mengikut pakej yang korang nak, jimat pun jimat guys..setahun 2 kali diadakan, bulan March dan September, so dekat event itu korang bolehlah survey mana yang best untuk percutian korang.Jadi sesuai bah kan kalau sha nak katakan Traveloka Sale-abration kali ini sangat berbaloi seakan-akan Matta Fair 2018. Sebabnya korang boleh jimat lebih hihi. 

Pasal payment pula, semuanya dihujung jari korang, hanya klik dan bayar,  Traveloka dah banyak deal dengan lebih 15 bank-bank ada dalam Malaysia melalui internet banking dan termasuklah payment melalui Visa dan Mastercard, sha baru tahu boleh bayar di 7-eleven haha, oklah semua tempat sekarang dah ada kedai 24jam ni, memudahkan korang kalau tak sempat bayar online kan.

So apa lagi asalan korang untuk tidak bawa family dan orang yang tersayang untuk pergi melancong??? Rancang Perjalanan, Tempah sekarang dan Terbang bila-bila masa dengan Traveloka Sale-abration dan Matta Fair 2018. Selamat bercuti :)

September 1, 2018

Saturday, September 01, 2018

Due Date Semakin Hampir

Due Date Semakin Hampir
Due Date Semakin Hampir | Assalamualaikum hi september, kejap sahaja dah masuk bulan 9, due date sha 3 October ngekkkk, cepatnya masa berlalu, sha sekarang dah 35 minggu 2 hari, minggu depan 9 bulan, owwww betul-betul tidak terasa cepatnya berlalu, terasa baru kejap tadi check pregnancy test hahaha..

Image result for due date pregnant

Banyak sangat pengalaman sebagai ibu mengandung sha lalui, mostly yg manis manis sahaja, sampai kena kencing manis on diet hahaha, moga baby sihat walafiat, ummie sangat excited menanti kelahiran putera sulung ummie ni, perut pun semakin berat nak bawa, guys cuba korang bayangkan pendek sha 153cm ja dengan current weight 65kg hahahaha..ukur lilit perut 42" hahaha..comel macam penguin gitu..

pstt, dorang cakap 1st baby memang cepat ja bersalin, iyakah? oklah kalau bersalin awal, means tunggu baby fully matang dalam 37 weeks, sebab sha dah start susah nak tidur, nak bangun, nak itu dan ini, hopely sangat bersalin nanti mudah..amin..

guys, korang doakan sha tau..dup dap dup dap pula hahha..

August 28, 2018

Tuesday, August 28, 2018

Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan

Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan
Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan | Assalamualaikum hi guys, actually kandungan sha dah sekitar 35 minggu, entry ini cuma nak share dekat korang bagaimana rasa kontraksi palsu untuk pengalaman pertama ummie to be macam sha ni haha..Kontraksi Palsu pada Minggu Ke 32 Kehamilan sakit ka tidak? T.T sakit tauuuu...ok jom kita baca selanjutnya hihi

Image result for kontraksi palsu

Sudah tidak boleh begitu tenang kalau ini yang dinamakan kontraksi palsu, sedangkan begitu palsu pun sudah sakit apakan lagi yang beneran, pasti lagi dasyat kan? huhu..seram sejuk gueeee...

Pada 11 Ogos yang lalu, lepas ja husband sha pergi kerja jam 7.45pagi, sha memang akan bersendirian dirumah, macam biasa buat kerja rumah, cuci kain guna tangan, jemur kain, cuci piring, masak sebab husband balik kerja half day memandangkan hari sabtu, tapi hari itu memang berbeza sangat, semua kerja sha tidak boleh buat sudah, berdiri pun susah, berjalan pun susah, duduk pun tak senang duduk. Perut sha mengeras dan sakit, adakah sha mau bersalin sudah??

Sha start kesakitan, dari bahagian perut sampai ke punggung, kaki mengeletar dan tidak selesa, sha ada whatsapp husband sha, tapi mungkin dia busy, then sha chat kakak sha, dia cakap dia belum pernah alaminya sepanjang dia mengandungkan 2 anaknya, dia sarankan untuk pergi ke hospital, sha bukan jenis yang sikit-sikit nak pergi hospital haha..sebab banyak sangat appointment dengan klinik so malas mau deal dengan hospital hihi

Kesakitan berterusan sampai jam 9 pagi, Ya Allah sha teruskan juga buat kerja rumah, stop bila sha sudah tidak tahan cuci kain, sambung balik bila dah redah sikit, apa yang boleh sha bayangkan kesakitan tu macam perut dan punggung sha ni dihampas pulas, bertapa berat pengorbanan ibu mengandung kan..husband pun call sha risau takut terberanak dirumah sorang-sorang, then dia cakap itu hanya kontraksi palsu..

Apa itu Kontraksi Palsu???
Kontraksi palsu atau dikenali sebagai Braxton Hicks merupakan hal normal yang terjadi pada wanita hamil. Kontraksi semacam itu merupakan persiapan rahim untuk menghadapi persalinan.


Pic Credit to Mrs Pip on Braxton Hicks Kerap Menyerang

Beberapa cara untuk mengatasinya Kontraksi Palsu adalah:-

  1. Sebenarnya, kontraksi palsu ini makin sakit apabila kita melakukan kerja, berehatlah dan kawal pernafasan membantu untuk lebih tenang
  2. Makan dan minum secukupnya
  3. Mandi air suam untuk buat tubuh badan menjadi rileks

Sehingga kini, sha sudah mengalami 2 kali kontraksi palsu, tapi kali kedua ini berlaku pada malam, sakit lebih kepada sakit pinggang macam sakit senggugut, tapi sakit jugalah sampaikan tidak mampu bercakap, marah-marah husband hahhaa..kesian dia.

Apapun kesakitan yang sha alami sekarang ini, semoga baby keluar selamat dan sihat hendakNya, pengalaman pertama sakit kontraksi ini InsyaAllah membuatkan sha lebih bersedia bila tiba masa melahirkan..
Tuesday, August 28, 2018

Menyambut Kemerdekaan dengan Lazada - Diskaun sehingga 80%

Menyambut Kemerdekaan dengan Lazada - Diskaun sehingga 80%
Menyambut Kemerdekaan dengan Lazada - Diskaun sehingga 80% | Assalamualaikum hi guys, beberapa hari lagi negara kita nak menyambut hari Merdeka yang ke 61 tahun, semestinya minggu patriotik ini, Lazada tidak ketinggalan untuk sama-sama Menyambut Kemerdekaan dengan memberi korang Diskaun sehingga 80%, wow !! korang dah boleh start cuci mata guys, jom kita tengok apa yang menarik ada pada Merdeka Sale Lazada 2018.


Bestnya ada Merdeka sale, haha, of coz lah guys, sha kan pregnant, now dah 35 weeks, memang akan beli persiapan barang baby dan barangan keperluan sendiri kena lagi waktu-waktu gaji husband tengah dalam perjalanan...mau tak penuh troli, haha..dan sha memang prefer beli secara online, senang nak pilih, boleh tengok sama ada ready stok atau tak, bandingkan harga, murah pun memang murah, pos pula berbaloi, kira macam beli untuk diri sendiri, happy la kan dapat parcel berganda-ganda dari abang pos laju :P

Aip, korang jangan ingat sale ni untuk barangan baby ja tau, banyak lagi barangan lain. Dan sempena menyambut kemerdekaan yang ke 61 tahun ini, kita up sikit barangan tempatan kita contohnya, Siti Khadijah menawarkan 20% diskaun bila korang beli barangan bernilai RM100. Boleh beli untuk pakai sendiri ataupun hadiahkan dekat mak or mak mertua, telekung pun design banyak yang baru sampai, harga pun ikut quality. Selain dari telekung, ada juga jubah, dress, beg mengikut trend sekarang, ahh cepat grab sekarang !!!


Satu lagi jenama tempatan yang tak asing lagi, korang memang akan kenal punya, Naelofar Hijab, ala pemilik jenama yang cute miut tulah , siapa lagi kalau bukan Neelofa, banyak fesyen dan color menarik untuk korang pilih, bukan setakat tudung sahaja, inner tudung dan sajada pun ada. Jadi korang beli barangan bernilai RM150 dari kedai ini korang akan dapat hadiah. wow kan?


Ada banyak lagi jenama tempatan yang korang boleh usha-usha di web site lazada, hanya klik LAZADA MERDEKA SALE dan mula cuci mata hihi, korang kena ingat tau, sale dari lazada sempena kemerdekaan ini hanya berlangsung mula hari ini 28 Ogos sahaja sehingga 31 Ogos 2018 sahaja..add cart siap siap !! hihi


Untuk memeriahkan lagi sambutan kemerdekaan di Lazada, semestinya FLASH SALE dengan promosi sehingga 15% rebat guyss..owh nooo, sha ternampak dekat situ barangan baby yang murah haha..grab cepat-cepat sebabnya nanti melopong walaupun promo sehingga 31 Ogos pun barang yang dipamerkan berlainan mengikut tempoh sale, so korang tidak mungkin ada peluang untuk grab barang yang sama sob sob menangis dalam bilik haha...

Flash Sale bermula dari jam 9 pagi, 2 petang dan 7 malam, so alang-alang sha tiada kerja ni boleh lah set masa untuk online time merdeka sale di web site lazada kan..hihi..



Nak dapat voucher percuma? korang boleh dapatkan hanya dengan shake shake handphone sahaja, tapi Shake dan Win Vouchers Today hanya menggunakan Aplikasi di telephone pintar korang caranya mudah sahaja :-



Korang boleh mula Shake shake setiap hari pada jam 1 petang dan 9 malam sahaja, valid sampai 31 Ogos 2018 yaaa..disitu kalau korang bertuah akan menang voucher RM15, so boleh enjoy shopping puas-puas, make sure stay dalam page Lazada bila nak dekat time shake tu hihi, kalau malas nak cari dekat google play korang boleh terus scan gambar kod untuk download aplikasi Lazada.



Selamat menyambut kemerdekaan bersama Lazada, shopping barang yang perlu sahaja tau, jangan boros, dan jangan lupa grab voucher setiap hari..

August 26, 2018

Sunday, August 26, 2018

Giveaway Yeayyy, this is my birthday month

Giveaway Yeayyy, this is my birthday month

Assalamualaikum, hi guys korang dah join belum GA ni? tutup 31 ogos tau, sempat lagi kalau nak join kan hihi, ok semua rules sha dah follow, memang sedia follow cikla hihi, 

Wishes : Happy birthday kak yang comel, semoga terus success dalam apa jua, sentiasa diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki

Good luck to me and baby dalam perut hihi

korang jemput join sekali tauu

August 17, 2018

Friday, August 17, 2018

Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri?

Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri?
Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? || Assalamualaikum, alhamdulilah minggu ini sha dah nak masuk 33 minggu, dup dap dup dap kan..mestilah nak tahu sangat jantina baby dalam kandungan, eh ummie dia excited sangat hahaha..setahu sha, jantina baby dalam kandungan dah boleh dikesan pada awal usia 3bulan, tapi dengan syarat guna scan 4D haha baru jelas, tapi kan persoalannya Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? hurmmm...


Sha ada post pertanyaan ini dekat Facebook, ramai juga mommy yang setuju dan tidak setuju, yang atas pagar tu pun ada itu mesti tengah mengandung juga hahaha..


Beberapa pendapat yang bersetuju based on pengalaman diorang mengandung anak lelaki wajah tidak berseri..eh kurang serinya hihi

1. Suzyanna Yap dr pengalaman ya..mengandung umur 20an nmpk mcm 40an..lepas bersalin baru ada yg tegur oh muda lagi pula Haha aduhai, sama lah dengan sha muka baru 20an konon..bluerkk jangan jeles, tapi sejak mengandung ni perghhh serabaiii..ok kita tunggu sha lepas bersalin ya..tungguuu..

2. Flower Ring Betul..pglmn sndiri ngandung ank lelaki 5 org Ok ini betul-betul based on pengalaman, ternyata mengandung anak lelaki itu kurang seri nya..kurang ok kurang hihi

3. EmaSaimah Awang Mmg pucat tu ank llaki bnyk putus urat Betul tu, kalau bersalin anak perempuan urat cuma 1 ja yang putus, kalau lelaki ada 2 urat ummie akan putus, huhu..seram lak rasa kan..

Pendapat yang tidak bersetuju based on pengalaman diorang mengandung anak lelaki wajah sangat berseri..ermmm

1. Nurul Atika Klu aq muka berseri seri sekali scan baby boy..rakan FB sha ini pun mengandung juga, anak pertama macam sha, tapi itu baru scan kan? hihi..

2. Shafizah Man Saya girl ka boy ka, sama ja. Macam tiada seri. Haha hahaha pun ada juga, nda apalah kalau tiada seri yang penting kemas kan hihi

3. Aiin Baharom Kalau sya tbalik😂baby girl x seri..sbb seri baby dah tarik hihi mesti baby kelaur comel orangnya sebab seri dah kena tarik :P

4. BalQish NurAafiyah Humairah Tidak jua tu, aku gegurl sakai abes jua.. Selekeh mo mampos lg.. Cuci muka pun malas, apa lg mo bbedak bedak bergincu gincu.. Mekap jau sekali la.. Tiada seri mengandung langsung. tapi baby keluar comel orang nya kan kak sue hihi

5. Salmiah Awang Mengandung baby girl berseri-seri. Mengandung baby boy berseri je Haha 1 seri ja ya? muka sha langsung xda seri, sebab semua seri baby kat dalam yang ambil..oww mesti baby cute macam ummie dia kan erkkk hahaha

Sha tidak kisah sebenarnya berseria ataupun tidak sebab sebelum kahwin pun sha memang jenis yang tidak pakai mekap, muka berubah jadi cantik bila time sha kahwin ja la haha, bila awal mengandung pula sha suka berhias, tapi sekejap-sekejap ja, lepas tu bila masuk 5bulan sha suka pakai eyebrow, blusher,foundation dan lipstik..bila jalan tu husband tegur pakai dekat rumah ja..haha kadang curi-curi pakai.

Then bila masuk 3rd trimester ini macam malas ja nak berhias, muka jadi pucat sebab sha kurang minum air, rambut serabai, muka pun lesu hahaha..

Jadi Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? itu cuma pembawaan baby, tidak kisahlah baby perempuan atau lelaki, kalau itulah pembawaan baby, apa boleh buat, yang penting jaga kebersihan sahaja..dan yang penting stay comel ya hihi..



😂  

August 16, 2018

Thursday, August 16, 2018

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah
Image result for Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah

selalu salah salah salah aku
memilih cinta aku dulu
mati rasa aku

dan benar benar benar kali ini
memilih kamu
mencintai aku

rahsiakan cinta ini
biar tersimpan hingga sampai
akhir nanti

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu
kita saja tahu

ternyata benar benar kali ini
memilih kamu
mencintai aku

rahsiakan cinta ini
biar tersimpan hingga sampai
akhir nanti

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu

kan ku haramkan hati
selain diri ini
hanya kita berdua

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu
kita saja tahu
kita saja tahu

August 15, 2018

Wednesday, August 15, 2018

Blogwalking Time #August2018

Blogwalking Time #August2018

Assalamualaikum guys, jom kita main blogwalking, sha dah lama tak join BW, asyik line down ja sejak pindah rumah ni, siapa nak join klik banner ya..have fun

August 14, 2018

Tuesday, August 14, 2018

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki
Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki || Assalamualaikum hi guys, sha dah scan kandungan sejak usia baby mencecah 27 minggu, dan ianya lelaki, alhamdulilah geng baba, geng biru hahaha..korang dah scan ka belum?? sudah ka belum scan jom make sure betul ka tidak Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki

Image result for its a baby boy
Picture credited to google

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki
  • Ibu yang sedang mengandung mengalami degupan jantung kurang dari 140 beat/minit.  ~ ok check balik buku mengandung, nurse start kira degupan jantung baby sha pada minggu ke 17 tapi degupan jantung baby sha semua 150 ke atas..hurmm???
  • Bahagian perut ibu mengandung akan lebih menonjol atau tajam ke hadapan. ~ yes, perut sha memang tajam kedepan, ala-ala bentuk telur gitu hihi
  • Perut ibu hamil pada bahagian bawah akan kelihatan membesar. ~ betul juga, macam berat kebawah
  • Kulit ibu akan sedikit gelap, kusam. Malah ada juga sebilangannya ditumbuhi jerawat-jerawat kecil. Tapi ia akan hilang selepas bersalin. Jangan risau! ~ haha betul sangat kusam dan lesu, ada jerawat halus membiak dibahagian dahi, tapi masih cute :P
  • Tidak mengalami morning sickness. Tapi mungkin ada cuma tidak berat ~ yup sha tiada morning sickness atau apa2 sickness, tapi awal kandungan memang ada sikit...tak berpanjangan lah..hihi
  • Ibu lebih menggemari makanan masin dan protein seperti keju dan daging. ~ sha kurang suka ayam, daging yes, sha suka makan tapi husband tak bagi makan sebab takut nanti ada darah tinggi
  • Kulit ibu akan kelihatan kering. ~ sebab sha malas minum air putih haha, jangan amalkan tau kesian baby
  • Rambut lebih lebat dan berkilat sepanjang kehamilan ~ indeed, rambut sha tiada gugur dan semakin lebat, mungkin sebab makan acid folic?
  • Hidung kelihatan lebih kembang ~ hahaha maybe :P
  • Payudara kanan lebih besar dari kiri ~ opsssss...ntah hahahha, sejujurnya no !
  • Sakit kepala sering menyerang ibu mengandung ~ jarang jugalah tapi selalu pening sebab high blood rendah
  • Bayi lebih suka pergi ke arah sebelah kanan dalam perut ibu. ~ yes, baby suka gerak sebelah kanan 
  • Garisan hitam pada perut ibu dari bawah ke atas nampak gelap dan tak putus.  ~ betul sangat tiada putus dan nampak jelas
ada beberapa fakta kurang tepat, tapi sha yakin kandungan sha baby boy, baju pun dah beli, nama pun dah cari, hopely baby senang keluar dan sihat hendakNya, amin..

Sumber rujukan : https://my.theasianparent.com/tanda-hamil-anak-lelaki-menurut-islam/



 

August 13, 2018

Monday, August 13, 2018

GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com

GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com

Assalamualaikum, Giveaway dari orang sabah, hi cikgu diyana, kalau berkenan marilah join group sabahan; http://www.sabahanblogger.com/, letakkan no hp tuk sha masukkan dalam group whatsapp, jangan risau sha xpublish punya hihi, eh teriklan sebentar guys, bah jemput join GA pertama cikgu diyana ya..gud luck...nak patung tuuuu..hihi
Monday, August 13, 2018

Segmen Bloglist Blog Nieyl

Segmen Bloglist  Blog Nieyl

Assalamualaikum guys, salam isnin yang indah, lama sha menyepi tanpa join segmen kan, ok segmen kali ini sangat simple, mesti support tauu hihi nak join kliklah banner :)

August 8, 2018

Wednesday, August 08, 2018

SC.Mixberries Selesaikan Masalah Hitam Bawah Mata dan Kulit Kering

SC.Mixberries Selesaikan Masalah Hitam Bawah Mata dan Kulit Kering
SC.Mixberries Selesaikan Masalah Hitam Bawah Mata dan Kulit Kering | Assalamualaikum guys, sebelum ini sha ada share kan salah satu produk dari Kitsui yang menyelesaikan masalah kulit, masalah otot, masalah pigmentasi dan bintik-bintik hitam iaitu Generation 3 Colla, entry kali ini pula sha nak share produk dari Kitsui juga iaitu SC.Mixberries.


SC.Mixberries adalah nama baru bagi produk lama Kitsui; Stemcell Mixberries. Ianya dirumus daripada beri. Hasil campuran beri ini dapat mengatasi masalah lingkaran hitam di bawah mata, kulit kering dan dapat melindungi kulit dari sinar UV. Saiz bungkusan 15 bungkus x 15 gm. Simpan ditempat dingin dan kering.

Seperti Generation 3 Colla, SC. Mixberries juga adalah produk keluaran dari Asia Pacific Super Health Brand dan diproses di kilang bertaraf GMP, serta ada kelulusan KKM. So korang jangan risau, kandungan 7 campuran beri yang sedap mempunyai tujuan masing-masing untuk membantu korang kelihatan segar dan awet muda.

Kandungan SC.Mixberries
  • Elderberry

Melindungi sel-sel stem epidermis kulit daripada tekanan UV
Kelewatan penuaan sel-sel penting
Perlawanan foto-penuaan
Untuk kulit kelihatan penting dan sihat

  • Kranberi

Kesihatan jantung lebih baik
Membantu dalam penurunan berat badan
Menggalakkan kesihatan kulit
Membantu masalah pencernaan
Meningkatkan kesihatan selular

  • Raspberry

Merangsang Sistem-Imun
Memberi kesan untuk Anti-Penuaan
Lebih bertenaga
Peredaran darah yang lebih baik

  • Blueberry

Meningkatkan Fungsi Mental
Meneutralkan radikal bebas
Mengurangkan pigmentasi, jeragat & bintik hitam
Membaiki lingkungan gelap bawah mata, penglihatan dan tekstur kulit

  • Anggur Merah

Anggur mengandungi antioksidan kuat yang dikenali sebagai polifenol, yang boleh melambatkan atau mencegah pelbagai jenis kanser, termasuk esophageal, paru-paru, mulut, pharynx, endometrium, pankreas, prostat dan kolon. Resveratrol yang terdapat dalam wain merah terkenal dengan kesihatan jantung ialah sejenis polifenol yang terdapat dalam kulit anggur merah.

  • Anggur hitam

Salah satu kesan yang baik memakan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti blackcurrants adalah untuk antioksidan terhadap keadaan seperti penyakit kardiovaskular, kanser dan penyakit-penyakit degeneratif penuaan. Sebatian antioksidan utama di dalam blackcurrants ialah phenolics (termasuk flavonoid dan antosianin) dan vitamin C.
Warna ungu/ hitam blackcurrants menunjukkan kehadiran antosianin, yang mempunyai aktiviti antioksidan yang sangat istimewa serta meningkatkan kualiti kesihatan yang lain.

  • Strawberi

Sifat-sifat antioksidan dalam strawberi juga boleh membantu untuk mencegah katarak dan kabur mata dimana boleh menyebabkan buta pada usia tua. Mata kita memerlukan vitamin C untuk melindungi daripada terdedah kepada radikal bebas dari sinaran UV matahari yang terik, yang boleh merosakkan protein dalam kanta. Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam mengukuhkan kornea dan retina mata itu.

Cara Pengambilan : Campurkan 1 paket ke dalam 150ml air suam. Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum banyak air sepanjang hari untuk kesan terbaik.

AMARAN !! Ibu mengandung, menyusukan bayi, atau sedang menjalani rawatan, sila dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Tidak disyorkan untuk mereka yang mengalami alergi terhadap makanan laut

Kebaikan SC.Mixberries
  • Menghalang kesan buruk sinar matahari UV pada kulit
  • Melindungi sel-sel tubuh dari kesan pencemaran
  • Membantu meneutralkan kulit yang nipis atau dibakar kerana pendedahan kepada cahaya matahari
  • Selesaikan kedutan halus
  • Mengeluarkan kedut, beg mata dan bulatan hitam di bawah mata
  • Membantu mengembangkan sel-sel baru
Produk SC.Mixberries, korang boleh didapatkan di Watson, Guardian ataupun website kitsui dengan harga RM38.80 sahaja. Boleh tengok-tengok juga produk Kitsui yang lain mengikut masalah kulit korang, sila layari link di bawah untuk maklumat lanjut :)





HOTLINE: +6 03-7666 1129

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin