2018 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

August 17, 2018

Friday, August 17, 2018

Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri?

Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri?
Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? || Assalamualaikum, alhamdulilah minggu ini sha dah nak masuk 33 minggu, dup dap dup dap kan..mestilah nak tahu sangat jantina baby dalam kandungan, eh ummie dia excited sangat hahaha..setahu sha, jantina baby dalam kandungan dah boleh dikesan pada awal usia 3bulan, tapi dengan syarat guna scan 4D haha baru jelas, tapi kan persoalannya Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? hurmmm...


Sha ada post pertanyaan ini dekat Facebook, ramai juga mommy yang setuju dan tidak setuju, yang atas pagar tu pun ada itu mesti tengah mengandung juga hahaha..


Beberapa pendapat yang bersetuju based on pengalaman diorang mengandung anak lelaki wajah tidak berseri..eh kurang serinya hihi

1. Suzyanna Yap dr pengalaman ya..mengandung umur 20an nmpk mcm 40an..lepas bersalin baru ada yg tegur oh muda lagi pula Haha aduhai, sama lah dengan sha muka baru 20an konon..bluerkk jangan jeles, tapi sejak mengandung ni perghhh serabaiii..ok kita tunggu sha lepas bersalin ya..tungguuu..

2. Flower Ring Betul..pglmn sndiri ngandung ank lelaki 5 org Ok ini betul-betul based on pengalaman, ternyata mengandung anak lelaki itu kurang seri nya..kurang ok kurang hihi

3. EmaSaimah Awang Mmg pucat tu ank llaki bnyk putus urat Betul tu, kalau bersalin anak perempuan urat cuma 1 ja yang putus, kalau lelaki ada 2 urat ummie akan putus, huhu..seram lak rasa kan..

Pendapat yang tidak bersetuju based on pengalaman diorang mengandung anak lelaki wajah sangat berseri..ermmm

1. Nurul Atika Klu aq muka berseri seri sekali scan baby boy..rakan FB sha ini pun mengandung juga, anak pertama macam sha, tapi itu baru scan kan? hihi..

2. Shafizah Man Saya girl ka boy ka, sama ja. Macam tiada seri. Haha hahaha pun ada juga, nda apalah kalau tiada seri yang penting kemas kan hihi

3. Aiin Baharom Kalau sya tbalik😂baby girl x seri..sbb seri baby dah tarik hihi mesti baby kelaur comel orangnya sebab seri dah kena tarik :P

4. BalQish NurAafiyah Humairah Tidak jua tu, aku gegurl sakai abes jua.. Selekeh mo mampos lg.. Cuci muka pun malas, apa lg mo bbedak bedak bergincu gincu.. Mekap jau sekali la.. Tiada seri mengandung langsung. tapi baby keluar comel orang nya kan kak sue hihi

5. Salmiah Awang Mengandung baby girl berseri-seri. Mengandung baby boy berseri je Haha 1 seri ja ya? muka sha langsung xda seri, sebab semua seri baby kat dalam yang ambil..oww mesti baby cute macam ummie dia kan erkkk hahaha

Sha tidak kisah sebenarnya berseria ataupun tidak sebab sebelum kahwin pun sha memang jenis yang tidak pakai mekap, muka berubah jadi cantik bila time sha kahwin ja la haha, bila awal mengandung pula sha suka berhias, tapi sekejap-sekejap ja, lepas tu bila masuk 5bulan sha suka pakai eyebrow, blusher,foundation dan lipstik..bila jalan tu husband tegur pakai dekat rumah ja..haha kadang curi-curi pakai.

Then bila masuk 3rd trimester ini macam malas ja nak berhias, muka jadi pucat sebab sha kurang minum air, rambut serabai, muka pun lesu hahaha..

Jadi Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? itu cuma pembawaan baby, tidak kisahlah baby perempuan atau lelaki, kalau itulah pembawaan baby, apa boleh buat, yang penting jaga kebersihan sahaja..dan yang penting stay comel ya hihi..



😂  

August 16, 2018

Thursday, August 16, 2018

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah
Image result for Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah

selalu salah salah salah aku
memilih cinta aku dulu
mati rasa aku

dan benar benar benar kali ini
memilih kamu
mencintai aku

rahsiakan cinta ini
biar tersimpan hingga sampai
akhir nanti

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu
kita saja tahu

ternyata benar benar kali ini
memilih kamu
mencintai aku

rahsiakan cinta ini
biar tersimpan hingga sampai
akhir nanti

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu

kan ku haramkan hati
selain diri ini
hanya kita berdua

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu
kita saja tahu
kita saja tahu

August 15, 2018

Wednesday, August 15, 2018

Blogwalking Time #August2018

Blogwalking Time #August2018

Assalamualaikum guys, jom kita main blogwalking, sha dah lama tak join BW, asyik line down ja sejak pindah rumah ni, siapa nak join klik banner ya..have fun

August 14, 2018

Tuesday, August 14, 2018

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki
Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki || Assalamualaikum hi guys, sha dah scan kandungan sejak usia baby mencecah 27 minggu, dan ianya lelaki, alhamdulilah geng baba, geng biru hahaha..korang dah scan ka belum?? sudah ka belum scan jom make sure betul ka tidak Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki

Image result for its a baby boy
Picture credited to google

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki
  • Ibu yang sedang mengandung mengalami degupan jantung kurang dari 140 beat/minit.  ~ ok check balik buku mengandung, nurse start kira degupan jantung baby sha pada minggu ke 17 tapi degupan jantung baby sha semua 150 ke atas..hurmm???
  • Bahagian perut ibu mengandung akan lebih menonjol atau tajam ke hadapan. ~ yes, perut sha memang tajam kedepan, ala-ala bentuk telur gitu hihi
  • Perut ibu hamil pada bahagian bawah akan kelihatan membesar. ~ betul juga, macam berat kebawah
  • Kulit ibu akan sedikit gelap, kusam. Malah ada juga sebilangannya ditumbuhi jerawat-jerawat kecil. Tapi ia akan hilang selepas bersalin. Jangan risau! ~ haha betul sangat kusam dan lesu, ada jerawat halus membiak dibahagian dahi, tapi masih cute :P
  • Tidak mengalami morning sickness. Tapi mungkin ada cuma tidak berat ~ yup sha tiada morning sickness atau apa2 sickness, tapi awal kandungan memang ada sikit...tak berpanjangan lah..hihi
  • Ibu lebih menggemari makanan masin dan protein seperti keju dan daging. ~ sha kurang suka ayam, daging yes, sha suka makan tapi husband tak bagi makan sebab takut nanti ada darah tinggi
  • Kulit ibu akan kelihatan kering. ~ sebab sha malas minum air putih haha, jangan amalkan tau kesian baby
  • Rambut lebih lebat dan berkilat sepanjang kehamilan ~ indeed, rambut sha tiada gugur dan semakin lebat, mungkin sebab makan acid folic?
  • Hidung kelihatan lebih kembang ~ hahaha maybe :P
  • Payudara kanan lebih besar dari kiri ~ opsssss...ntah hahahha, sejujurnya no !
  • Sakit kepala sering menyerang ibu mengandung ~ jarang jugalah tapi selalu pening sebab high blood rendah
  • Bayi lebih suka pergi ke arah sebelah kanan dalam perut ibu. ~ yes, baby suka gerak sebelah kanan 
  • Garisan hitam pada perut ibu dari bawah ke atas nampak gelap dan tak putus.  ~ betul sangat tiada putus dan nampak jelas
ada beberapa fakta kurang tepat, tapi sha yakin kandungan sha baby boy, baju pun dah beli, nama pun dah cari, hopely baby senang keluar dan sihat hendakNya, amin..

Sumber rujukan : https://my.theasianparent.com/tanda-hamil-anak-lelaki-menurut-islam/



 

August 13, 2018

Monday, August 13, 2018

GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com

GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com

Assalamualaikum, Giveaway dari orang sabah, hi cikgu diyana, kalau berkenan marilah join group sabahan; http://www.sabahanblogger.com/, letakkan no hp tuk sha masukkan dalam group whatsapp, jangan risau sha xpublish punya hihi, eh teriklan sebentar guys, bah jemput join GA pertama cikgu diyana ya..gud luck...nak patung tuuuu..hihi
Monday, August 13, 2018

Segmen Bloglist Blog Nieyl

Segmen Bloglist  Blog Nieyl

Assalamualaikum guys, salam isnin yang indah, lama sha menyepi tanpa join segmen kan, ok segmen kali ini sangat simple, mesti support tauu hihi nak join kliklah banner :)

August 8, 2018

Wednesday, August 08, 2018

SC.Mixberries Selesaikan Masalah Hitam Bawah Mata dan Kulit Kering

SC.Mixberries Selesaikan Masalah Hitam Bawah Mata dan Kulit Kering
SC.Mixberries Selesaikan Masalah Hitam Bawah Mata dan Kulit Kering | Assalamualaikum guys, sebelum ini sha ada share kan salah satu produk dari Kitsui yang menyelesaikan masalah kulit, masalah otot, masalah pigmentasi dan bintik-bintik hitam iaitu Generation 3 Colla, entry kali ini pula sha nak share produk dari Kitsui juga iaitu SC.Mixberries.


SC.Mixberries adalah nama baru bagi produk lama Kitsui; Stemcell Mixberries. Ianya dirumus daripada beri. Hasil campuran beri ini dapat mengatasi masalah lingkaran hitam di bawah mata, kulit kering dan dapat melindungi kulit dari sinar UV. Saiz bungkusan 15 bungkus x 15 gm. Simpan ditempat dingin dan kering.

Seperti Generation 3 Colla, SC. Mixberries juga adalah produk keluaran dari Asia Pacific Super Health Brand dan diproses di kilang bertaraf GMP, serta ada kelulusan KKM. So korang jangan risau, kandungan 7 campuran beri yang sedap mempunyai tujuan masing-masing untuk membantu korang kelihatan segar dan awet muda.

Kandungan SC.Mixberries
  • Elderberry

Melindungi sel-sel stem epidermis kulit daripada tekanan UV
Kelewatan penuaan sel-sel penting
Perlawanan foto-penuaan
Untuk kulit kelihatan penting dan sihat

  • Kranberi

Kesihatan jantung lebih baik
Membantu dalam penurunan berat badan
Menggalakkan kesihatan kulit
Membantu masalah pencernaan
Meningkatkan kesihatan selular

  • Raspberry

Merangsang Sistem-Imun
Memberi kesan untuk Anti-Penuaan
Lebih bertenaga
Peredaran darah yang lebih baik

  • Blueberry

Meningkatkan Fungsi Mental
Meneutralkan radikal bebas
Mengurangkan pigmentasi, jeragat & bintik hitam
Membaiki lingkungan gelap bawah mata, penglihatan dan tekstur kulit

  • Anggur Merah

Anggur mengandungi antioksidan kuat yang dikenali sebagai polifenol, yang boleh melambatkan atau mencegah pelbagai jenis kanser, termasuk esophageal, paru-paru, mulut, pharynx, endometrium, pankreas, prostat dan kolon. Resveratrol yang terdapat dalam wain merah terkenal dengan kesihatan jantung ialah sejenis polifenol yang terdapat dalam kulit anggur merah.

  • Anggur hitam

Salah satu kesan yang baik memakan buah-buahan dan sayur-sayuran seperti blackcurrants adalah untuk antioksidan terhadap keadaan seperti penyakit kardiovaskular, kanser dan penyakit-penyakit degeneratif penuaan. Sebatian antioksidan utama di dalam blackcurrants ialah phenolics (termasuk flavonoid dan antosianin) dan vitamin C.
Warna ungu/ hitam blackcurrants menunjukkan kehadiran antosianin, yang mempunyai aktiviti antioksidan yang sangat istimewa serta meningkatkan kualiti kesihatan yang lain.

  • Strawberi

Sifat-sifat antioksidan dalam strawberi juga boleh membantu untuk mencegah katarak dan kabur mata dimana boleh menyebabkan buta pada usia tua. Mata kita memerlukan vitamin C untuk melindungi daripada terdedah kepada radikal bebas dari sinaran UV matahari yang terik, yang boleh merosakkan protein dalam kanta. Vitamin C juga memainkan peranan penting dalam mengukuhkan kornea dan retina mata itu.

Cara Pengambilan : Campurkan 1 paket ke dalam 150ml air suam. Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum banyak air sepanjang hari untuk kesan terbaik.

AMARAN !! Ibu mengandung, menyusukan bayi, atau sedang menjalani rawatan, sila dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Tidak disyorkan untuk mereka yang mengalami alergi terhadap makanan laut

Kebaikan SC.Mixberries
  • Menghalang kesan buruk sinar matahari UV pada kulit
  • Melindungi sel-sel tubuh dari kesan pencemaran
  • Membantu meneutralkan kulit yang nipis atau dibakar kerana pendedahan kepada cahaya matahari
  • Selesaikan kedutan halus
  • Mengeluarkan kedut, beg mata dan bulatan hitam di bawah mata
  • Membantu mengembangkan sel-sel baru
Produk SC.Mixberries, korang boleh didapatkan di Watson, Guardian ataupun website kitsui dengan harga RM38.80 sahaja. Boleh tengok-tengok juga produk Kitsui yang lain mengikut masalah kulit korang, sila layari link di bawah untuk maklumat lanjut :)





HOTLINE: +6 03-7666 1129
Wednesday, August 08, 2018

Isteri Hatinya Penuh Rahsia

Isteri Hatinya Penuh Rahsia

Kadang-kadang dia sanggup pendam sendiri segala luka, 
Sakit macam mana hatinyaa, takkan sekali cerita kepada keluarga,
Walau suami buat hal, tetap dia sembunyikan dengan senyuman,
Walau hidup susah, makan hati, dia simpan dan tidak menjadi untuk minta simpati.

Sebab dia tidak mahu orang benci akan suaminya,
Tapi sesekali air mata itu tumpah, bantal pun boleh basah
Bagi dia tidak mengapa,

Biar orang nampak indah, biar orang nampak macam senang,
Nampak bahagia, nampak tenang dan senang, tiada masalah
Bagi dia tidak mengapa, semua ada hikmah.

Kata-kata dari FB: Rumahtangga bahagia selamanya

Isteri Hatinya Penuh Rahsia Kahwin itu bukan tak semuanya tak indah seperti yang disangkalkan, yup sha baru 8 bulan kahwin haha, mungkin terlalu awal untuk sha meluah pasal bahagia mahupun kesengsaraan, hahaha, ehh korang pun alami benda yang sama kan??? tapi memilih untuk pendam ja, kadang rasa macam let it be, suami kan kita kena hormat, apapun sha sayang suami sha hahaha..entry ini saja-saja tauuu, tiada kena mengena dengan apa-apa..just sharing..hihi

August 7, 2018

Tuesday, August 07, 2018

Generation 3 Colla - Selamat Tinggal Kulit Bermasalah

Generation 3 Colla - Selamat Tinggal Kulit Bermasalah
Generation 3 Colla - Selamat Tinggal Kulit Bermasalah  | Assalamualaikum, cuaca tidak menentu sekarang membuatkan kulit kita semakin bermasalah, epsss, faktor makanan juga cenderung kepada masalah kulit tauuu, tapi kita ni takut nak cuba supplement, maklumlah diluar sana berlambak supplement bersama kesan-kesan tersendiri, jadi entry kali ini sha nak share dengan korang salah satu supplement kecantikan secara botanical. 


Generation 3 Colla adalah nama dan packaging terbaru diperkenalkan pada hujung bulan June yang lalu bagi produk sebelum ini iaitu Generation 2 Collagen, tapi kandungan dan rasa masih sama ya. Generation 3 Colla penyelesaian bagi masalah kulit, masalah otot, masalah pigmentasi, bintik-bintik hitam dan membosankan.  

Apa yang menyakinkan sha tentang Generation 3 Colla ini adalah produk keluaran dari Asia Pacific Super Health Brand dan korang boleh tengok testimonial tentang produk ini di Facebook Kitsui HQ. Bukan itu sahaja, Generation 3 Colla ini diproses di kilang bertaraf GMP, ianya juga diadun dari 5 bahan-bahan botanical utama dan ada kelulusan KKM.

Kandungan : 
  • Fruktos
  • Serbuk Lemon
  • Maltodekstrin
  • Kolagen Peptida
  • Omega 3
  • Acid Sitrik
  • Perisa Nenas yang dibenarkna
  • Guar Gum
  • Acid Ascorbic
  • Trikalsium Fosfat
  • Astaxanthin


Dihasilkan daripada ramuan semula jadi dengan saiz bungkusan 15 bungkus x 15 gm. Simpan ditempat dingin dan kering.

Cara Pengambilan : Campurkan 1 paket ke dalam 150ml air suam. Goncang sehingga larut dan diminum sebaik selepas penyediaan. Minum banyak air sepanjang hari untuk kesan terbaik.

AMARAN !! Ibu mengandung, menyusukan bayi, atau sedang menjalani rawatan, sila dapatkan nasihat dari doktor terlebih dahulu sebelum menggunakannya. Tidak disyorkan untuk mereka yang mengalami alergi terhadap makanan laut

Kebaikan Generation 3 Colla
  • Merangsang pembentukan kolagen kulit
  • Mengatasi "stretch mark"
  • Mengatasi masalah kulit berminyak
  • Menyelesaikan masalah nada kulit yang tidak sekata
  • Selesaikan kedutan halus
  • Selesaikan masalah kulit kering
  • Buang parut jerawat
  • Suspens dan sesuai dengan kulit
  • Menambah kuasa (mudah bangun awal)
  • Melambatkan proses penuaan
  • Kulit pelembap
  • Cantik rambut dan kuku anda
Generation 3 Colla, korang boleh didapatkan di Watson, Guardian ataupun website kitsui dengan harga RM38.80 sahaja.





HOTLINE: +6 03-7666 1129

July 31, 2018

Tuesday, July 31, 2018

Lirik Lagu Original Sabahan - Atmosfera ft. Floor 88

Lirik Lagu Original Sabahan - Atmosfera ft. Floor 88
Image result for lirik lagu original sabahan

saya ini original sabahan
mantad kampung nuntunan apin apin
jangan koti kau tidak percaya saya
menyesal nanti bila kau dengar ini

odoi sayang kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya original

andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nakorongou
dusun mantad keningau

saya ini original sabahan
mantad kampung nuntunan apin apin
odoi sayang kau mahu saya sikut
tu gunung kinabalu sama sungai pagalan
baru kau mahu percaya dengan kata kataku
saya original

andeh kotoh mimboros oku dusun
karati ko po nangku onu ti borosonku
nokuro tu kongingis ko do nakorongou
dusun mantad keningau

July 30, 2018

Monday, July 30, 2018

Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester

Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester
Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester | Assalamualaikum guys, lama sha tak update entry mengandung, sha tersangat excited namun kekangan masa ditambah dengan awal bulan ini berpindah ke Quarters husband sha, so sangat terhad untuk sha online. untuk minggu ini kandungan sha telah pun memasuki 31 minggu, yeahhh..tapi nak story pasal suka duka sepanjang mengandung 2nd trimester, aishh lambat benar update nya ni haha..sokay, nanti baby dalam perut boleh baca bila dah besar nanti.

picture of early 3rd trimester

Semakin besar kandungan semakin rasa penat dan mudah letih, bangun dari tidur pun susah, sha kerap sakit belakang dan of course kerap kencing, haha tapi sejak sha pindah rumah baru, kerja-kerja pembersihan sha buat seorang diri, jadi memang tiada rasa lamanya masa nak berlalu. 

Suka Duka Sepanjang 2nd Trimester sha disahkan ada kencing manis ketika mengandung, korang boleh baca Paras Gula Tinggi Ketika Mengandung menyebabkan air ketuban sha banyak that's why kandungan sha besar semacam ja, bila pergi klinik nak check up ramai cakap "dah nak tunggu hari ka?" sedangkan sha baru ja 6-7 bulan huhu..sha pergi tanya doktor, dia cakap oleh sebab badan sha kecil so normal lah kandungan nampak besar..eh yaka? tapi scan baby berat normal 1.2kg, cuma air ketuban ja yang banyak..so guys yang mengandung tu kena jaga permakanan ya.

Disebabkan sha ada kencing manis ketika mengandung, so rutin setiap bulan kena check up BSP, check kandungan gula dalam darah, bayangkan sha berklinik di batu 12, then sha sekarang tinggal di batu 5, jauh sangat nak kena ulang alik naik bas sendirian untuk check up doktor, sebab husband sha kerja, so sha okay ja check up sendirian..itu belum lagi kena checkup dengan nurse untuk review mengandung..huhu..tabahnya hati ummie lalui semua ni kan, baby hihi..harap semunya dipermudahkan sampailah sha bersalin.

Kelengkapan baby, sha pun belum prepare lagi, sebenarnya nak tunggu jantina baby baru beli barangan, even 1 helai pun belum beli lagi huhu, baru 1 set baju new born itupun dihadiahkan oleh cousin sha hihi, tapi sha dah risik-risik dah kedai jual kelengkapan baby, of course sha sangat excited nak beli, tapi mungkin belum masanya,,hihi

Jantina baby dah nampak, actually sha scan dekat klinik kerajaan every month, 1st scan tu jantina agak samar-samar, tapi doktor bagitahu juga baby girl, hurayy ada geng ummie bergosip nanti, tapi bila 2nd scan pula dah nampak 2 bulatan kecil hahaha, ok itu geng baba pula..nanti sha nak scan dekat klinik swasta, nak print untuk kenangan, dekat klinik kerajaan tiada print gambar huhu..tapi apapun jantinanya sha tak kisah, asal anak ummie lahir selamat dan sihat walafiat hendakNya.

Sejak 4-5 bulan lagi banyak dah pilihan nama ummie dan baba nak bagi dekat baby, hahaha excited lah kata kan..tapi belum ada yang kena lock lagi..insyaAllah soon

Semoga Allah permudahkan perjalanan baby nak jumpa ummi dia
Itu Sahaja entry saja-saja hihi 
Sekian dari sha dan baby dalam perut hihi


Monday, July 30, 2018

Lirik Lagu Sumandak Sabah - Marsha ft Velvet

Lirik Lagu Sumandak Sabah - Marsha ft Velvet
Image result for lirik lagu sumandak sabah

Jalan-jalan di Tamu Tuaran,
Silik-silik baju tradisi Unduk Ngadau,
Tidak sabar mau tunggu Tadau Gao Kaamatan,
Ramai sumandak-sumandak sibuk menunggu.

Omingi-gingzoh zi bakal Unduk Ngadau,
Berlinggang-linggang Linangkit dan Lilimbo,
Aragang-ragang oh monung dia,
Tinggi-tinggi gunung dandan rambutnya

Sumandak Sabah mana kau mau cari,
Semua lawa-lawa, pandai masak nasi
Muka cantik memang tidak lari, 
Pandai lagi dari kaum lelaki

Sumandak Sabah mana kau mau cari,
Unduk Ngadau gelaran diberi
Satu Sabah ternanti-nanti
Kalah atau menang ada yang sampai menangis
Terlampau barabis

July 17, 2018

Tuesday, July 17, 2018

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda
Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda | Assalamualaikum, iya untuk peminjam PTPTN, kerajaan PH mengumumkan berita baik dimana penangguhan bayaran pinjaman sehingga gaji peminjam RM4000 ke atas dikecualikan dari blacklist, tapi guys bunga dari pinjaman tetap akan jalan setiap bulan. So ini cara mudah untuk kemas kini pendapatan PTPTN melalui handphone.

Memandangkan laptop sha tinggal di rumah, update blog pun guna handphone, why not sha sharig dengan korang benda simple ni kan..sama-sama peminjam lah kata kan haha.

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda

1. Pergi serbu laman web PTPTN https://www.ptptn.gov.my dan klik link kemaskini maklumat pendapatan (rujuk gambar dibawah)

2. Isi IC dan no. Pinjaman (boleh dapatkan dari email PTPTN)


3. Isi maklumat korang dan siap


Senang kan, tapi korang, hutang kena bayar yaa..jangan lah tunggu sampai gaji kita mencecah 4k baru nak bayar kan..bunga makin tinggi hihi..semoga kita dipermudahkan membayar hutang aminnn..



July 15, 2018

Sunday, July 15, 2018

Tips Mudahkan Bersalin

Tips Mudahkan Bersalin
Tips Mudahkan Bersalin | Assalamualaikum, mengandung saat yang paling berharga buat para ibu, terutamanya sha yang baru 1st mengalaminya, ternyata perjalanan mengandung bukanlah senang dan mudah seperti yang dibualkan walaupun sha bukan jenis yang ada alahan seperti muntah yang teruk. Tapi setiap ibu mengandung selalu mengharapkan proses kelahiran itu berjalan dengan mudah dengan izin Allah..dengan tu sha kongsikan dengan korang tips mudahkan bersalin.


👉2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga. Ini kerana proses kelahiran memerlukan tenang untuk push baby keluar.

👉Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. Ermm boleh ka tak nak telan telur mentah? Hihi sha pun belum try lagi..hihi

👉Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka. Sha baru dengar tips ini, mungkin boleh try.

👉Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction..kena siapkan awal2 rebusan ini.

👉Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin. Ini boleh mula membaca dari baby 3bulan.

👉Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

👉Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je) selain dari tu boleh bersihkan air kencing.

👉Makan kurma dalam bilangan ganjil..jangan makan banyak nanti kencing manis..hihi

👉Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby..ini sha dah praktis start kandungan 6 bulan lebih hihi..penjalan sha ni.

👉Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby..rebus buat ulam sedap ni hihi..husband sha suka makan.

👉Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

👉Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nt koyak teruk

👉Amalkan menyapu minyak kelapa dara di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut. Banyak para ibu yg consume..baru sha tahu bole sapu dibahagian tut..hihi

👉Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2

👉Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

👉Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu..ok fine hihi

👉Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang :) ini sha ada dengar juga..nanti pesan husband siap siap

InsyaAllah tips ini sedikit sebanyak dapat membantu mudahkan para ibu bersalin..memang bersalin ini adalah kesakitan kedua paling sakit dalam dunia selepas mati, tapi dengan izin Allah..mudahan kita dipermudahkan..

Sakit itu kan penghapus dosa 😊
Kalau sakit itu tidak dapat ditanggung oleh para ibu, xkanlah ada anak selepas baby itu lagi kan..hihihi..

Tips credit to fb : Shuhara Shukri
Gambar credit to google

July 14, 2018

Saturday, July 14, 2018

Lirik Lagu Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena Mentor

Lirik Lagu Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena Mentor

Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Ku Amat menyayanginya
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Tolong jaga dia untukku
Kerana hidup ini
Tidak Bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Ku Amat menyayanginya
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Tolong Jaga dia untukku
Kerana Hidup ini
Tidak Bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Kau Utuskanlah
Rinduku Kepadanya
Agar Dia tahu
Tentang Perasaanku padanya
Tuhan
Tolong jaga dia untukku
Kerana hidup ini
Tidak bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin