September 2017 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

September 29, 2017

Friday, September 29, 2017

Manfaat Microphone Bluetooth kepada Cikgu Tadika

Manfaat Microphone Bluetooth kepada Cikgu Tadika


Manfaat Microphone Bluetooth kepada Cikgu Tadika | Assalamualaikum, Fasa kedua diteruskan untuk membida barangan di Chilindo.com yang bermanfaat untuk kegunaan masa hadapan iaitu Microphone Bluetooth, memandangkan sha berpuas hati dengan barangan pada bidaan pertama sha di Pengalaman membida di Chilindo meskipun barangan kali ini hampir sebulan tempoh pengurusan dan penghantarannya, namun agak berbaloi dengan harga yang dibida, sha telah memenangi harga bidaan sejumlah RM43 untuk sebuah Microphone Bluetooth Model Q7 berwarna pink, jika dibandingkan dengan harga pasaran RM70-100. Mari sha huraikan Manfaat Microphone Bluetooth kepada Cikgu Tadika 

Secara umumnya, semua sudah maklum bahawa Microphone Bluetooth ini berfungsi sama seperti microphone yang sedia ada. Ianya lebih mudah dan senang dibawa ke mana sahaja. Didatangi dengan speaker berbentuk kotak di bahagian tengah Microphone Bluetooth ini membolehkan kita sendiri dapat mendengar suara ataupun bunyi dari Microphone Bluetooth tersebut.

Manfaat Microphone Bluetooth kepada Cikgu Tadika
Kebolehan Microphone Bluetooth lain daripada yang lain itu membuatkan sha terpanggil untuk memcubanya sebagai alat penghantaran antara sha dengan murid-murid di tadika. 

Lebih Menyerlah - Rupa bentuk yang comel membuatkan para cilik sangat terpegun dengan Microphone Bluetooth ini. Dan secara tidak langsung mereka lebih khusyuk mendengar suara yang keluar dari Microphone Bluetooth itu. sha masih ingat lagi pada hari pertama sha keluarkan Microphone Bluetooth ini, mereka semua bertepuk tangan dan kelihatan gembira melihatnya, tapi sayang sha tidak benarkan mereka sentuh, hihi.

Mudah Mengajar - Dengan adanya Microphone Bluetooth ini, sha lebih senang berinteraksi dengan mereka, tanpa banyak menggunakan suara yang lebih kuat. Contohnya dari pengalaman sha mengajar, perlukan suara yang lantang lagi-lagi mengajar budak tadika yang masih belum fokus sepenuhnya.

Mendengar Lagu - Terima kasih kepada Microphone Bluetooth, sebab sha tidak perlu membeli speaker untuk melatih para cilik untuk membuat persembahan konvokesyen mereka pada bulan November ini. Sha boleh mengajar mereka dimana sahaja, dengan hanya menyambung lagu persembahan dari handphone melalui bluetooth.

Semangat yang Luar Biasa - Jika dibandingkan dengan semangat mengajar yang dulu, kali ini sha lebih seronok mengajar, terasa diri sedang memotivasikan anak-anak kecil dengan hanya memegang sebuah Microphone hihi. Berjalan mengelilingi mereka dengan mendengar suara sendiri, sha yakin, sha memang tidak mampu masuk pertandingan menyanyi haha.

Adapun kecanggihan teknologi zaman sekarang cenderung ke arah penambahbaikan sesuatu kaedah pembelajaran, haruslah digunapakai dengan niat yang baik. Semoga Microphone Bluetooth ini memberi manfaat kepada semua penggunanya khususnya para guru yang menggunakan tenaga suara yang cukup hebat..hihi.

September 22, 2017

Friday, September 22, 2017

Mengenali PayuDara Anda Sendiri

Mengenali PayuDara Anda Sendiri

Mengenali PayuDara Anda Sendiri | Assalamualaikum, Pentingnya kesedaran awal mengenai salah satu penyakit tertinggi dikalangan wanita iaitu Kanser PayuDara. Baru-baru ini, ibu sha telah menjalani pembedahan buang keseluruhan payudara sebelah kiri akibat 3 ketul ketumbuhan pada payudaranya. Jadi tips kali ini sha bawakan untuk Mengenali PayuDara Anda Sendiri.

Related image

Oleh itu, jangan ambil mudah tentang perubahan bentuk payudara korang, entry ini khas untuk bacaan semua remaja, yang belum berkahwin, yang telah berkahwin, warga emas dan tidak terkecuali bagi kaum lelaki
  • Biasakan diri dengan perubahan normal payu dara
  • Periksa sebulan sekali, pada hari ke7-10 dari hari pertama haid
  • Jika putus haid atau kitaran haid yang tidak tetap, dan untuk lelaki pilih hari yang sama setiap bulan
  • Juga semasa hamil.

Dapatkan nasihat doktor jika korang mengesan :-
  • Perbezaan luarbiasa pada saiz, bentuk, rasa permukaan kulit dan warna payudara
  • Lekukan atau kedutan pada payudara
  • Perubahan kedudukan puting dan puting tenggelam
  • Ketulan dan benjolan luar biasa dimana-mana bahagian payudara

Mengenali PayuDara Anda Sendiri

1. Lihat - Tanggalkan pakaian korang hingga ke pinggang dan berdiri di hadapan cermin. Ini harus dilakukan dalam bilik yang terang. Perhatikan payudara dalam 4 kedudukan seperti berikut:-
  • Kedua-dua lengan lurus di sisi
  • Kedua-dua tangan dipinggang
  • Kedua-dua tangan diluruskan ke atas
  • Tunduk ke hadapan
2. Baring dan Periksa - Baring melentang dengan meletakkan lipatan tuala atau kain dibawah baru kiri. Ini membolehkan payudara leper dan melebar. Letak tangan kiri dibawah kepala. Gunakan tangan kanan untuk memeriksa payudara kiri. Periksa seluruh kawasan dari tulang selangka hingga ke garis kesan coli di bawah payudara dan dari bahagian tengan dada hingga paras ketiak ditepi

3. Periksa Payudara - Rapatkan jari kedua hingga keempat dan gunakan bahagian rata untuk memeriksa. Gerakan jari dalam bulatan kecil sebesar syiling 20sen. Tekan dengan perlahan tetapi mantap untuk mengesan sebarangan perubahan yang luar biasa.

Bayangkan payudara sebagai permukaan jam. Mulakan pemeriksaan dititik pukul 12 dan bergerak sekitar kawasan payudara sehingga sampai ke titik permulaan tadi. Alihkan kedudukan jari kebawah, jarak anggaran satu jari dan ulang pergerakan pemeriksaan dalam bentuk bulatan kecil hingga sampai ke kawasan puting.

Tolak puting ke tepi dan periksa bahagian bawah dan sekeliling puting. Korang akan merasa penebalan yang normal dibawah puting payudara dan dibahagian garis kesan coli. Penebalan dibahagian garis coli ini menyokong payudara.

4. Ketiak - Alih lengan kiri, dan luruskan ke bawah di sisi. Periksa payudara dikawasan ketiak

5. Payudara Kanan - Alih lipatan tuala atau kain ke bawah bahu kanan. Letak tangan kanan dibelakang kepala. Gunakan tangan kiri untuk memeriksa payudara kanan pula. Ulang langkah-langkah seperti yang dilakukan untuk payudara kiri tadi.

Semoga dengan langkah kesedaran awal ini, rawatan perubatan yang segera dapat menyelamatkan payudara dan juga nyawa korang. Dan pesanan sha, jika terdapat tanda-tanda kecil, jangan takut untuk berjumpa dengan doktor, kerana bila ketulan kecil itu, akan menjadi semakin besar jika tidak mendapat rawatan awal. 

Perkhidmatan ini dianjurkan oleh Persatuan sokongan kanser payudara kinabalu
Gambar kredit oleh google


September 19, 2017

Tuesday, September 19, 2017

Saturday Night - BTC Food Fiesta and Cultural Night

Saturday Night - BTC Food Fiesta and Cultural Night

Assalamualaikum

Sejak ditubuhkan pada tahun 1992, Kumpulan BTC Berhad mula berkembang seperti cendawan yang tumbuh segar, menjadikan ianya salah satu katerer makanan utama di SabahSelain dari Restoran dan kedai Roti, BTC juga terkenal dengan kepelbagaian tekstil, seperti baju kurung, kain langsir, tikar dan sebagainya. 


Bangunan Darul BTC telah menambahbaik perkarangannya, dimana BTC Halal Mart (Saudagar Kurma) berdekatan dengan kawasan buffet, mensajikan pelbagai makanan ringan dan barangan kosmetik yang pastinya kita sendiri akan terpegun dengan keunikannya, dibawah khas dari Timur Tengah seperti Arab Saudi, Mesir, Iraq, Suriah dan Turki untuk tatapan para pengunjung.



Pihak BTC telah menjemput Sabahan Blogger untuk memeriahkan majlis Food Fiesta and Cultural Night diperkarangan Bangunan Darul BTC, Inanam. Seramai 8 orang wakil menghadirkan diri ke majlis berkenaan, dan sha antara blogger bertuah yang turut meraihkan makan malam tersebut.

Good time starts with great food 
***************************
kepelbagaian menu makanan ala India, Melayu, Chinese dan Western turut dihidang pada malam tersebut





Kehadiran Maskot Iron Man dan Persembahan silap mata yang memeriahkan suasana majlis pada malam tersebut



Persembahan tarian daripada Art Collection yang menampilkan pelbagai tarian Etnik yang ada diBorneo turut menghiburkan para pengunjung



tidak lupa pada persembahan busking dari Styna Akustik Rangers turut menceriakan malam itu, gambar kredit kepada blogger eca :)

BTC Food Fiesta and Cultural Night mengajak korang untuk makan malam santai bersama sesi keluarga dan rakan taulan untuk menikmati pelbagai juadah tempatan beserta persembahan menarik seperti busking, cultural dance, silap mata badut dan kehadiran maskot iron man, Setiap Hari Sabtu dari jam 7 Malam - 11 Malam bertempat di BTC Halal Mart, Inanam.


Meskipun majlis tersebut hanya berlangsung sebelah malam, tapi korang jangan risau, kalau mahu lepak sampai pagi, Bangunan Darul BTC, Inanam merupakan restoran yang beroperasi 24 jam, boleh menjamu Roti Canai dan Teh Tarik kegemaran rakyat Malaysia.


Yuran : 
Dewasa - RM45/seorang
Kanak-Kanak - RM20/seorang
5 tahun kebawah adalah percuma


Bangunan Darul BTC
28, Jalan Burung Keleto, KM 8, Off Jalan Tuaran Bypass, 88450 Inanam, P.O. Box 14180, 88847, Kota Kinabalu, Sabah

Instagram : Kumpulan_BTC_Berhad
Website : www.btc.com.my


088-438 786/ 088-435 786

Puan Suzie 016 442 8276 
Mr.Saul Hamid 013 851 2082




September 13, 2017

Wednesday, September 13, 2017

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA
Segmen Suai Kenal bloggers Seluruh Malaysia | Assalamualaikum dan salam suai kenal, segmen kali ini, blogger sofie nak ajak korang untuk suai kenal dengan blogger seluruh Malaysia, semangatnya sha nak tulis tentang diri sendiri, boleh capai 300 patah perkataan dalam Tips SEO :) Jom join Segmen Suai Kenal bloggers Seluruh Malaysia



Nama sha ikut IC, pasti semua orang dah tahu kan, Sharina Binti Saimon, pendek dan ringkas sahaja, senang bakal suami nak lafaz nikah nanti haha, Sha lebih senang bila orang panggil SHA, tapi ada beberapa kawan rapat panggil sha dengan nama CHANG, sebab sha suka tengok Korea, walaupun sha berbangsa Dusun, dengan Korea tidak jauh bezanya haha.

Sha anak ke 4 dari 8 orang adik beradik, sha merupakan anak bongsu perempuan, dimana keempat-empat adik sha adalah lelaki. Sha telah kehilangan ayanda tersayang pada tahun 2012, namun dia masih dihati kami :)

Sha adalah anak kelahiran Negeri Dibawah Bayu, Sabah. Lahir di Tawau, membesar di Sandakan dan sekarang kerja di Kota Kinabalu. Sha kerja sebagai Guru Tadika, alhamdulilah, akhirnya cita-cita sejak kecil untuk menjadi pendidik, tercapai dengan aturan Allah, meskipun sha bukan dari bidang pendidikan, tapi Allah bagi sha peluang untuk merealisasikan impian sha.

Sebelum memulakan langkah Diploma dalam bidang Pengajian Perniagaan di UiTM Sabah, sha pernah mengambil Sijil Teknologi Komputer Sistem di ILP Sandakan, namun tidak dapat menyambung pembelajaran ke peringkat seterusnya disebabkan tempat berkenaan jauh. Malah mengubat hati yang kecewa dengan menyambung ke Universiti awam UiTM dihatiku..hihi.

Sha mula berkecimpung dalam dunia blog pada 26 September 2010, kenapa sha pilih OPZZPINKY? actually perkataan opz itu adalah dari kedai pakaian di Sandakan (sekarang dah tutup) asal ja sha masuk, rasa macam terpanggil untuk sebut nama kedai tu, limpas (lalu) pun terus orang senang baca nama kedai tu, bila sha terfikir untuk menamakan sesuatu dalam jangka masa yang panjang, maka Opzzpinky adalah jawapannya, dan korang tahu kan, sha memang minat pink gila-gila haha.

Sedihnya, blog terpaksa bersawang pada tahun 2014 akibat putus cinta yang teruk, dasyat kan? tapi sekarang dah fully recovered, namun masih gagah sampai sekarang walaupun mood sekejap ada, tiadanya begitu lama, hihi dan sha masih ingat blogger kegemaraan sha sejak awal berblog sampai ke hari ini adalah Blogger Lyssa Secret.

Azam sha untuk dunia blogging ini, sha nda (tidak) perlu dikenali ramai orang untuk menjadi seorang yang popular, cukuplah, kandungan dalam blog sha memberi manfaat kepada pembaca, malah untuk rujukan masa depan. Bolehlah kongsi pahala sama-sama kan :)

Untuk menyertai Segmen ini,
sila klik>>Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia<<klik

September 10, 2017

Sunday, September 10, 2017

Lirik Lagu Baby Shark

Lirik Lagu Baby Shark
Lirik Lagu Baby Shark | Assalamualaikum dan salam hujung minggu, beberapa hari ini, viral mengenai Baby shark dance di halaman facebook. viral berkenaan bermula dari seorang perempuan dari negara Indonesia yang mula memuatnaik video comelnya ketika sedang menari menggunakan lirik lagu Baby Shark.

Image result for baby shark

Bagi korang yang tertanya-tanya bagaimanakah langkah pergerakan tarian ini, korang boleh tengok di youtube: Baby Shark Dance. Ianya pertama kali dikeluarkan secara online pada 17 Jun 2016 sebagai sebahagian daripada lagu "Sing and Dance!" Pinkfong untuk kanak-kanak. CARA DOWNLOAD MOVIE KE MOBILE ANDA

Baby Shark lyric

Baby Shark Baby shark,
doo doo doo doo doo doo.
Baby shark,
doo doo doo doo doo doo.
Baby shark,
doo doo doo doo doo doo.
Baby shark!

Mommy shark,
doo doo doo doo doo doo.
Mommy shark,
doo doo doo doo doo doo.
Mommy shark,
doo doo doo doo doo doo.
Mommy shark!

Daddy shark,
doo doo doo doo doo doo.
Daddy shark,
doo doo doo doo doo doo.
Daddy shark,
doo doo doo doo doo doo.
Daddy shark!


Grandma shark,
doo doo doo doo doo doo.
Grandma shark,
doo doo doo doo doo doo.
Grandma shark,
doo doo doo doo doo doo.
Grandma shark!

Grandpa shark,
doo doo doo doo doo doo.
Grandpa shark,
doo doo doo doo doo doo.
Grandpa shark,
doo doo doo doo doo doo.
Grandpa shark!

Let's go hunt,
doo doo doo doo doo doo.
Let's go hunt,
doo doo doo doo doo doo.
Let's go hunt,
doo doo doo doo doo doo.
Let's go hunt!

Run away,
doo doo doo doo doo doo.
Run away,
doo doo doo doo doo doo.
Run away,
doo doo doo doo doo doo.
Run away!

Safe at last,
doo doo doo doo doo doo.
Safe at last,
doo doo doo doo doo doo.
Safe at last,
doo doo doo doo doo doo.
Safe at last!

It's the end,
doo doo doo doo doo doo.
It's the end,
doo doo doo doo doo doo.
It's the end, doo doo doo doo doo doo.
It's the end!

Sumber lirik : Baby Shark 

September 9, 2017

Saturday, September 09, 2017

Hebatnya Dugaan Bertunang

Hebatnya Dugaan Bertunang

Assalamualaikum, bertunang merupakan Sunnah Rasullulah S.A.W dimana Baginda sendiri pernah bertunang dengan A'isyah ra. Malah Baginda menyarankan agar sesiapa yang ingin bertunang dengan seorang wanita, dia dibenarkan melihat wanita tersebut yang ingin dipinangnya.
“Apabila salah seorang dari kamu ingin bertunang, jika dia boleh melihat dimana permintaannya untuk meneruskan dan bernikah, maka biarlah dia lakukan” Hadith Riwayat Abu Daud.

Bertunang sebenarnya adalah fasa perkenalan dan persediaan bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga. Dari segi Agama Islam, bertunang disebut ‘khitbah’ dalam bahasa Arab yang bermaksud permulaan kepada pernikahan yang merujuk kepada proses ‘melamar’ seseorang wanita oleh pihak lelaki. Rata-rata alim ulama menyatakan bahawa hukum bertunang adalah harus, namun Imam Syafie mengatakan bahawa hukumnya adalah sunat.

Sesiapapun yang telah disarungkan cincin oleh ibu kepada pihak lelaki akan mengalami hebatnya dugaan ketika bertunang, dugaan tersebut datang dalam pelbagai bentuk, malahan ianya berlaku secara tidak langsung.

Berikut sha nyatakan dugaan paling hebat pernah dialami oleh mereka yang telah pun bertunang.

Emosi tidak stabil - Sebelum bertunang, emosi seperti ini tidak pernah diambil kesah, tapi apabila sudah bertunang, perasaan marah, sedih, kadang-kadang gelisah memikirkan tunangannya, walaupun hakikatnya sudah lama saling mengenali. Emosi seperti ini bagus jangan dilayan, banyakkan berzikir kerana ianya adalah mainan Syaitan untuk menghancurkan perancangan dalam membina rumah tangga.

Cemburu buta - Biasanya terjadi kepada wanita, kerap mengawasi gerak geri malah ianya boleh mengakibatnya tunangannya merasa terkongkong, seperti sedang berdepan dengan seorang polis. Sebaiknya, berfikiran secara positif dan tanam rasa percaya akan tunangan masing-masing.

Takut salah buat keputusan - Tunangan mula menampakkan perangai sebenar, yang dahulunya peramah, apabila sudah bertunang menjadi seorang yang pemarah. Maka sebelum bertunang, beristikarahlah, walaupun cinta itu melebih dari segalanya, kita juga perlu rahmat dari Allah.

Gangguan orang ketiga - Dugaan yang paling popular abad ini, kadang-kadang terlampau melayan chat orang lain juga menimbulkan perasaan sayang, jadi jangan memcuba untuk meluah perasaan, penat lelah selain dari tunangan. 

Masalah kewangan - Tidak semua yang ambil keputusan untuk bertunang telah cukup dari segi kewangan, sebagai pasangan, bantulah setakat yang boleh untuk mengurangkan beban tunang. Tapi sebaiknya pastikan duit mencukupi baru mengambil keputusan untuk bertunang bagi mengelakkan tempoh bertunang yang panjang.

Mendekati zina - Takutlah kepada Allah untuk melakukan hal yang terkutuk ini, selagi kedua-dua pasangan menjaga batas pergaulan, tiada yang perlu dirisaukan. Namun janganlah kerap berjumpa dengan tunang melainkan ada urusan yang hendak diselesaikan bersama.

Daripada Riwayat Tirmizi: “Tiada berdua-duaan lelaki dan wanita melainkan syaitan yang ketiga.”

Sesungguhnya, Islam itu mudah dan tidak menyusahkan. Kepada ibu bapa, janganlah terlampau menetapkan hantaran yang tinggi, adapun hanyalah menyeksa kedua-dua pasangan yang berniat untuk membina rumah tangga, semata-mata untuk kelihatan megah pada hari persandingan. Semoga mereka yang berniat untuk berkahwin ini, dipermudahkan Allah dalam apa juga urusan mereka.

Doakan sha juga dapat menempuhinya sampai mendirikan rumah tangga, InsyaAllah :)

Saturday, September 09, 2017

Laudya Cynthia Bella Sah Menjadi Isteri Engku Emran

Laudya Cynthia Bella Sah Menjadi Isteri Engku Emran
Image may contain: 2 people, people smiling, wedding

Assalamualaikum, sekalung tahniah dan selamat pengantin baru buat pelakon terkenal Indonesia, heroin Syurga yang tak dirindukan, Laudya Cynthia Bella, 29 tahun telah sah menjadi isteri kepada Engku Emran, 42 tahun dengan sekali lafaz pada 8hb September 2017. Acara dilangsungkan secara tertutup di Kuala Lumpur dengan hanya mengundang keluarga dan kaum kerabat kedua mempelai.

Melly Goeslow antara artis Indonesia yang turut hadir pada majlis tersebut. Melalui akaun Instagram penyanyi itu, beliau berasa bersyukur dan mendoakan perkahwinan kedua pengantin ini kekal hingga ke syurga.

"Alhamdulillaaah Ya Allah atas izinMu kini anakku @laudyacynthiabella dan @iamkumbre sudah SAH sepasang suami istri, jaga mek terus Ya Allah, jadikan pernikahan yg terakhir, abadi samai jannah amiiiin Ya Allah ......," 

Namun beberapa kritikan dimedia sosial yang menyatakan kesedihan dan tidak puas hati dengan andaman wajah pengantin perempuan itu. Dan mekapnya pada hari persandingan itu, menjadi bualan orang ramai di Facebook Oh! Media 

Baik aku bayar harga makeup seratus dua kalau dah makeup mahal pon tahpapa. Haha adoiii kesian pengantin.. moment yang dia rasa nak paling cantik buat camni.. betoila mmg dah sah, tak halang pun makeup tu tp sedihla nmpk

Siapa MUA bella nie.. Mcm nak bg penampar je... Tau lh make up org niee susah... Tpi selalu nya make up bg org dr tak cantik jdi cantik tapi nie lain pula jdi nya.. Kee mua nie cemburu.. Hahaa

Kenapa aku rasa nk maki tukang mekap dia nie...kenapa xmekap lelawa..kenapa mekap mcm hantu..

Bella ni natural beauty. awat smpai malaysia ,mekap artis mekap smpai jd lagu ni. .sian bella

Menjadi mimpi buruk bagi bakal pengantin bila memikirkan hal sebegini berlaku pada majlis raja sehari nanti. Bagi sha, bella seorang perempuan yang sedia natural cantik, rasanya tidak perlu mekap tebal. Apapun, pemilihan pengandam berpengalaman penting untuk mencantikkan diri pengantin di atas pelamin. 

Sha jadi tak sabar nak kahwin..hihihi doakan sha pula lepas ini ya :)

Gambar kredit kepada Facebook Oh! Media

September 7, 2017

Thursday, September 07, 2017

Happy Giveaway by Mrs Pip (28/8/17 - 16/9/17)

Happy Giveaway by Mrs Pip (28/8/17 - 16/9/17)


Klik banner kalau nak join

Assalamualaikum dan salam kegembiraan <-- merujuk kepada GA kali ini, malam ini sha teringin nak menyertai segmen-segmen yang dianjurkan oleh blogger lain, nak bagi support pada mereka, hah ! jumpa pun Give Away yang lama sha dah nak join. Sorry kak pip, sha baru nak join ni ahh..hihi.

Give Away ini sempena 5th wedding anniversary kak pip dengan suami, beserta kejayaan blog beliau dalam mencapai 100k page view bulan lepas dan tahniah kak pip dah berdomain sendiri iaitu www.mrspip.com, tahniah tahniah, rasa teruja kan bila ada domain sendiri, rasa semangat nak blogging tu lain dari yang lain..hihi..semoga terus success kak pip :)

Ok terma dan syarat korang boleh baca dekat entry beliau >SINI< dan kak pip tengah mencari 2 pemenang untuk memenangi hadiah-hadiah seperti di dalam banner, dan jika penyertaan melebihi 60 orang, hadiah misteri akan menanti, so apa tunggu lagi, jom korang join GA kak pip.

September 6, 2017

Wednesday, September 06, 2017

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1 | Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak. Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014. Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu. Mari kita baca selanjutnya kisah Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantikeruntukmati dan erti kata lain cancer bukan bermakna kematian. Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut. Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak Ketika ingin bertolak ke Sabah.
Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantikeruntukmati.

''Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. 

''Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. 

''Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari,'' Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook beliau Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengeliligi Kepulauan Sabah. Dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula. Sepanjang perjalananan beliau juga, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihati dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. Allahamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !!!!

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak.
Kalau korang nak ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, korang boleh la follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda. Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Kalau-kalau nampak beliau jangan segan-segan hulukan bantuan tau.. Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima. Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Jom kita support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantikeruntukmati.

Segala pertanyaann atau bantuan yang ingin di salurkan (mana tahu beliau singgah perkampungan kamu ) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM je kat facebook Zaki Bijak.

Kredit : Sabahanblogger.com

September 2, 2017

Saturday, September 02, 2017

5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017

5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017
Assalamualaikum dan Selamat datang Bulan September, bulan kelahiran Blog Sha yang ke 7 tahun, 26 Septemper 2010, rasa macam masih blogger yang dikategorikan sebagai budak baru belajar, haha, maklumlah bulan sebelumnya baru terpikir untuk kembali aktif dalam dunia blog.
Berdasarkan daripada Google Analytic 
Alhamdulilah, sehingga kini, Blog OpzzpinkyDotMy masih bertahan dalam dunia blogger, masih berminat untuk berkongsi pengalaman dan tercabar untuk memenuhi kehendak SEO dalam penulisan melebihi 200-300 patah perkataan. Kalau korang perasan, entry sha kebelakangan ini agak panjang lebar, gambar pun seketul sahaja, macam entry ini, hihi sha sedang belajar membiasakan diri untuk menulis sebanyak mungkin patah perkataan walaupun hakikatnya sangat susah.
Pada bulan yang lalu juga, sha menghadapi masalah domain, dimana domain sha bila buka melalui opzzpinky.my jadi error, dan alhamdulilah dapat diselesaikan dengan menukar kod DNS dari provider atas kerjasama dan pertolongan dari blogger macho kita Rahmad Graphic, terima kasih mad. Dan hasilnya Google Adsense telah meluluskan permohonan sha pada 1hb September 2017.

5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017

Inspirasi dari Blogger +Mrs Pip dimana beliau sendiri membuat ulasan untuk entry-entry yang telah hangat dan menjadi pilihan pembaca pada setiap bulan. Dahulu sha buat untuk setiap tahun, kali ini sha ingin memperbanyakkan entry yang ada dengan berkongsi kembali 5 Entry Paling Menyengat Ogos 2017, InsyaAllah sha akan buat setiap awal bulan.

1. Hari dan Doa Arafah 2017
Menghimpunkan doa-doa untuk rujukan pada hari Arafah 2017.

2. 2k Page Views
Kejayaan pertama blog opzzpinky mencapai 2k page view

3. Pengalaman membida di Chilindo
Berkongsi pengalaman mencairkan duit pada dompet selepas gaji, sila berhati-hati apabila membaca entry ini.

4. Pelamin biru bertemakan awan
Gambar pelamin yang bertemakan awan yang sha sendiri baru perasan. hihi

5. Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides
Jalan-jalan, terasa diri ini berada di luar negara - Texas

Jumlah ke semua entry adalah 19 merupakan entry terbanyak pada tahun ini hahah.. sharina sila rajin update blog ya..hihi.

Top Referral pada bulan ogos adalah Cik ayu, dan sha ada letakkan feed percuma untuk blog ayu pada bahagian footer, korang boleh singgah dan baca blog menarik beliau

Itu sahaja 5 entry yang paling menyengat pada bulan lalu, sekian terima kasih kepada pembaca setia blog sha..korang memang awesome bogiaa..

September 1, 2017

Friday, September 01, 2017

Google Adsense Approved dan 3.3k Page Views

Google Adsense Approved dan 3.3k Page Views
Assalamualaikum dan salam aidiladha, pastinya ramai yang balik ke kampung halaman masing-masing untuk merayakan hari qurban pada tahun ini jatuh pada hari jumaat yang mulia. Untuk halaman khas dua dalam satu ini, Alhamdulilah, akhirnya penantian untuk iklan Google Adsense telah pun diluluskan.


Ini antara impian seorang blogger yang baru terfikir untuk mengaktifkan diri kembali ke dalam dunia blogger, sekaligus berjaya memecahkan rekod peribadi blog ini Page View 2k, dua hari yang lepas, dimana page view blog Opzzpinky sebanyak 3, 377 pada hari khamis, 31 Ogos 2017 mendapat sambutan kerana halaman Hari dan Doa Arafah 2017

Beberapa tips sha kongsikan dihalaman Page View 2k, ingin sha tambahkan sedikit tips selepas menghantar permohonan google adsense, korang akan tunggu sampai 3 hari untuk menunggu keputusan, bilamana dalam tempoh itu, korang hendaklah berusaha untuk menaikkan page view di blog korang untuk menarik minat pihak Google Adsense meluluskan permohonan. Cadangan sha minimum page view untuk sehari adalah 1000 - 2000 page view.

Selepas google adsense diluluskan, korang boleh rujuk pada halaman Akaun Adsene sudah lulus - apa perlu buat? oleh Cikgu WayneHarraz, tapi dalam pemerhatian sha, Google Adsense sendiri telah memasukkan kod iklan tersebut ke dalam blog sha. Hanya korang perlu aktifkan dalam akaun Google Adsense dahulu, itu sha kurang pasti, sebab nak edit iklan yang ada di bawah post entry pun sha tidak tahu, kalau korang perasan double kan?

Itu sahaja entry di petang aidiladha, sha pun baru siap cuci piring, keluarga singgah beraya tadi, terus cepat-cepat pasang iklan Google Adsense, maklumlah teruja Google Adsense diterima. Alhamdulilah lega rasa iklan Google Adsense dah pasang, sha doakan korang lulus juga Google Adsense dan boleh kongsi tips menarik tentang Google Adsense. Selamat beraya korang :)

By,
Awak sangat asing, Mrs Stranger
Admin kedua :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin