August 2017 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

August 31, 2017

Thursday, August 31, 2017

Hari dan Doa Arafah 2017

Hari dan Doa Arafah 2017
Assalamualaikum dan selamat Hari Arafah

Hari Arafah adalah hari ke-9 dalam bulan Dzulhijjah dan merupakan hari ke-2 dalam perlaksanaan ibadah haji. Hari Arafah merupakan hari yang istimewa karena pada hari itu Allah SWT membanggakan hamba-Nya yang berkumpul di Arafah kepada para malaikat.

Image may contain: 2 people, people standing, wedding, crowd, text and outdoor

Hari arafah adalah satu daripada hari yang termaklum dan sebut dengan pujian-pujian di dalam Kitab Suci – menurut ibnu Abbas: hari tertentu itu adalah hari kesepuluh Zulhijjah.

(لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ) [سورة الحج:28 ] .
“Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu”,

DOA ARAFAH 

Hari Arafah sudah hampir tiba. Sudahkah anda membuat senarai doa yang mahu anda pohon kepada Allah? Berikut adalah beberapa doa yang anda boleh masukkan dalam senarai anda, Insya Allah:

1. Ya Allah kurniakanlah padaku Kejayaan terbesar - selamat dari api neraka dan masuk ke Syurga Firdaus

2. Ya Allah masukkanlah aku dan keluargaku dalam golongan yg beriman.. yang menerima kitab amal di tangan kanan kami.

3. Ya Allah, Kurniakanlah padaku kematian yang diberkati. Izinkan aku mengucapkan syahadah sebelum aku menghembuskan nafas terakhir. Kurniakanlah padaku syafaat Rasulullah (saw).

4. Ya Allah masukkanlah aku dalam kalangan Rasulullah (saw), keluarganya dan para sahabat di Syurga Firdaus.

5. Ya Allah selamatkanlah rakan-rakan bukan Islam ku dari neraka. Kurniakan mereka hidayah Islam.

6. Ya Allah, satukan aku dalam Syurga Firdaus dengan orang-orang yang aku sayangi semata-mata kerana Mu.

7. Ya Rabb, sempurnakan agamaku dan ibadatku. Selamatkan aku daripada kejahatan dan izinkan aku menyempurnakan sebahagian daripada agamaku.

8. Ya Allah terimalah amalan baikku dan tingkatkan pahala dan rahmat untukku. Padamkan dosa-dosaku dan ampunkan aku sepenuhnya. Limpahi rahmatMu untukku dan selamatkanlah aku dari kehinaan pada hari hitungan amal.

9. Ya Allah, apabila aku mati, biarlah jiwaku dan rekod amalanku menjadi amalan tertinggi

10. Ya Allah kurniakan aku, ibu bapaku, keluarga dan anak-anakku bimbingan, ketabahan dan peningkatan Iman.

11. Ya Allah, masukkan aku dalam golongan yang Engkau lindungi, mendapat pengampunan Mu dan mendapat naungan pada hari ketika tidak ada naungan selain dari Arash Mu.

12. Oh Tuhanku, tingkatkan keyakinan dan tawakkalku padaMu. Janganlah ada keraguan dalam kepercayaanku dalam keesaan Mu, kehebatan Mu dan kekuasaan Mu.

13. Ya Allah tingkatkanlah kecintaanku untuk Mu dan Nabi Mu (saw).

14. Ya Allah ampunilah aku dan tingkatkanlah kurnian Rahmat dan Rezeki Mu

15. Ya Allah berilah aku lebih banyak peluang untuk berbuat baik dan mendapat keredhaanmu.

16. Ya Allah ya Rabb, sucikan niatku hanya untuk Mu semata dan lindungi aku dari menunjuk-nunjuk atau kebanggaan palsu. Selamatkan aku dari sifat angkuh, sombong, menunjuk nunjuk dan mengungkit ungkit nikmat.

17. Oh Penciptaku dan Tuhanku, jangan biarkan aku sendirian. Berkati aku dengan pasangan yang sesuai dan anak-anak yang akan menjadi penyejuk mataku.

18. Oh Tuhanku, jadikanlah aku dari orang-orang yang sabar dan patuh kepada Mu dan kepada ibu bapaku.

19. Selamatkanlah aku dari Fitnah Dajjal.

20. Selamatkanlah aku dari azab kubur dan azab api neraka.

21. Ya Allah, tingkatkanlah usahaku dalam kerja-kerja Sadakatul Jariah.

22. Ya Allah, berkati hidupku dengan kesihatan yang baik, agar aku dapat bersujud padamu dengan mudah sehingga akhir hayatku.

23. Ya Allah, lindungi aku dan seluruh umat Islam dalam menentang penindas-penindas yang zalim. Selamatkan kami dari fitnah dan permudahkanlah bagi kami mengharungi zaman yang sukar ini.

24. Tuhanku, berkati hidupku dengan yang terbaik di dunia ini, yang terbaik di akhirat nanti dan selamatkanlah aku dari api neraka. Sesungguhnya aku memang memerlukan kurniaan dari Mu Ya Allah.

25. Ya Allah tingkatkanlah kesyukuranku semata-mata kepada Mu.

26. Ya Rabb, selamatkan aku dari kemunafikan.

27. Ya Allah, izinkan aku dan isteriku menjadi antara jemaah menunaikan Haji sebelum kami dijemput olehMu..

28. Ya Allah lindungi kami dari syaitan, jin dan arak. Lindungi kami dari perbuatan jahat dan niat mereka.

29. Ya Allah ampuni dan berilah rahmat kepada ibu bapa kami, kerana mereka menjaga kami ketika kami masih kecil.

30. Ya Allah, aku berdoa dan memohon daripadamu untuk mengurniakan bimbingan kepada pemuda dan umat Islam. Selamatkan kami semua dari kufur, putus asa, salah laku dan syirik.

31. Ya Allah berikan aku kekuatan untuk melawan kemalasan dan tidur, semoga aku dapat bangun untuk tahajjud dan solat subuh setiap hari.  

Untuk pengetahuan korang, Hari Arafah untuk Tahun 2017 kena pada hari ini 31 Ogos 2017 bermula dari jam 12.21 tengah hari (Khutbah Arafah). Doa yang mustajab untuk yang berada di Malaysia adalaha dalam waktu solat Asar selama satu jam, dimana istimewanya doa pada waktu ini, sangat mustajab dan akan diangkat ke langit Allah. InsyaAllah

Jom pohon doa banyak-banyak pada solat Asar.

Doa rujukan : Pesan Bonda

August 30, 2017

Wednesday, August 30, 2017

2k Page Views

2k Page Views
Assalamualaikum dan selamat pagi, hari ini sha happy sangat sebab Blog Opzzpinky telah mencapai 2,044 page view pada 29hb Ogos iaitu kemarin, alhamdulilah, setelah sekian lama baru mengaktifkan diri dalam dunia blog, ini adalah pencapaian paling tinggi pernah Blog Opzzpinky dapat, selalunya 2 ribu page view untuk sebulan, kali ini untuk sehari. Sha harap dapat konsisten untuk hari-hari yang seterusnya.

Dalam sasaran mencapai 200-300 patah perkataan dengan minimumkan gambar pada entry, Blog Opzzpinky juga mesra SEO 100% pada hari tersebut. Selain itu juga beberapa carian halaman dari google yang kebetulan sangat sensasi sekarang ini seperti keyword pelamin pada Pelamin biru bertemakan awan dan halaman Bayi 10 bulan berjaya ke puncak Gunung Kinabalu pada minggu ini amat memberi kesan positif pada kejayaan 2 ribu page views ini.

Adalah menjadi kegembiraan sebagai seorang blogger apabila mencapai page view paling tinggi, dan pastinya akan menjadi semangat untuk diri sendiri agar terus mencapai lebih lagi ataupun paling tidak konsisten paling minimum 1 ribu page view dalam masa satu hari, InsyaAllah, sha boleh :)

Peranan untuk mendapat page view seperti ini, bagi sha pentingnya blog mesra SEO, blog cepat loading dan backlink yang hebat. 

Kalau nak diceritakan pasal Backlink, ada banyak cara untuk mendapatkan backlink, antaranya :-

1. Exchange bloglist (untuk yang ingin exchange bloglist boleh komen link blog korang dalam entry ini) bloglist sha dah terpadam kerana tukar template, Insyallah sha akan buat dalam masa terdekat

2. Seterusnya join group yang letak feeds contohnya group blogger AFB (kalau nak join boleh contact sha). AFB bukan sahaja memberi backlink yang kuat, tapi ianya umpama keluarga berkongsi dan mengajar cara berblog dengan betul. Sha suka group ini :)

Atau korang ada penambahan boleh komen entry ini, setakat ini, ada dua cara yang sha temukan paling bagus untuk backlink. Selain itu juga rajin-rajin lah share entry korang pada media sosial dan rajin komen di blog orang lain, InsyaAllah segala tips yang sha katakan ini akan sha praktiskan pada diri sha juga. Itu sahaja perkongsian hari ini.

By,
Awak sangat asing, Mrs Stranger
Admin kedua :)

August 29, 2017

Tuesday, August 29, 2017

SEO Blog Opzzpinky 100%

SEO Blog Opzzpinky 100%
Assalamualaikum dan Alhamdulilah, syukur setelah seminggu sha gigih untuk perbetulkan dimana silapnya blog sha yang langsung tidak mesra dengan SEO, kadang dapat 89%, lepas itu paling sikit 39%, mata dah berpinar tengok HTML, rupanya salah satu sebab blog sha memang ada Masalah Domain, pun alhamdulilah dapat diselesaikan dalam masa 12 jam walaupun dalam masa 12 yang bakinya, blog tidak dapat dilihat meskipun masa itu juga Pageview naik mendadak kerana entry ini.


Lepas hujan ribut petir melanda, alhamdulilah Allah terbitkan Pelangi yang indah, kini SEO Blog Opzzpinky 100% dengan masalah domain telah selesai dengan template baru hari ini, harap menepati syarat google adsense, sha tengah tunggu keputusan, doakan sha lulus iklan tu. Sempena SEO blog sha 100%, sha nak bagi sedikit tips, harap membantu.

Bila korang rasa sudah sehabis baik memperbetulkan blog tapi masih tidak melepasi syarat 100% SEO, maka korang diwajibkan tukar template, sila google template yang mesra SEO dan jangan risau ada banyak template di web site yang korang boleh pilih mengikut kesesuaiannya, kalau ada yang nak tukar kepada warna kegemaraan, korang boleh rujuk sendiri cara mengubah template tersebut dan sha sangat galakkan korang mengubahnya sendiri untuk meningkatkan sedikit ilmu HTML daripada mengupah orang untuk membuatnya.

Sebelum tukar template, ingin sha nyatakan bahawa, blog korang akan 100% baru, sila back up template lama untuk mengelakkan berlakunya penyesalan. Widget yang sedia ada juga akan hilang sepenuhnya, maka bersedialah untuk mengisi kembali bloglist korang..hihi

Selepas tukar template korang dicadangkan untuk bertenang, sila semak blog yang korang telah ditukarkan kepada template baru ke SEO CHECKER, jika 100% bermakna template itu sememangnya mesra SEO, mana lah tahu kan ada template yang kurang mesra SEO, korang masih ada masa untuk menukarnya ke template lain. Jika tidak, korang akan membuang masa mengubah atau mencantikkan template berkenaan.

Jangan ubah sembarangan kod template yang ada, sebab hari ini sahaja sha suda tukar 2 kali template, sebab ada widget yang kurang mesra SEO, tapi bagi blogger penting juga untuk ada dalam blog, contohnya widget follower, membuatkan peratus SEO sha berkurangan, bila sha padam balik, jadi 100%, sha pun kurang pasti sama ada itu penyebabnya atau bukan.

Untuk SEO Checker sha guna Check my SEO, simple sahaja penggunaanya, korang hanya perlu isi link blog korang dan tekan submit.

Itu sahaja dari sha, harap blog korang pun 100% mesra SEO, kalau tak, cepat-cepat tukar template.

By,
Awak sangat asing, Mrs Stranger
Admin kedua :)


August 28, 2017

Monday, August 28, 2017

Pelamin Biru Bertemakan Awan

Pelamin Biru Bertemakan Awan
Assalamualaikum, tahniah buat kawan baik sha, sudah pun bertukar status kepada Puan, iaitu Pn Hanisa telah selamat melangsungkan perkahwinan pada 26 Ogos yang lepas bersama jejaka pilihan hatinya En Romzi dengan sekali lafaz di perkarangan masjid Batu Putih, Sandakan. Majlis resepsi berlangsung dengan gemilangnya di Dewan Batu Putih, Sandakan. Alhamdulilah sha berpeluang untuk menghadirkan diri walaupun hakikatnya pada hari yang sama, ada majlis bersama si cilik cikgu di UMS Kota Kinabalu.


Setiap pasangan pengantin mengimpikan majlis sebagai raja sehari berjalan dengan lancar terutamanya pelamin. Kali ini sha nak kongsikan Pelamin Biru Bertemakan Awan milik kawan baik sha pada hari perkahwinannya.

Sememangnya warna biru adalah warna kegemaraan beliau, wajiblah baginya pelamin mengikut citarasa tersebut. Jika dibandingkan dengan warna kegemaraan sha, iaitu merah jambu, warna biru adalah warna rebutan lelaki dan wanita, jadi tidak menjadi pertelingkaran antara kedua pihak jika pasangan ini memilih warna tersebut menjadi warna tema perkahwinan mereka.

Berkonsepkan awan, sha kurang perasan konsep ini, mungkin sha tiada jiwa seni yang mampu dirangkulkan untuk melihat benda yang tersirat pada pelamin ini haha tapi bila orang bagitahu konsepnya terus sha terpikir "oh ya pula kan, bungaan putih diatas itu melambangkan awan, dan tabir biru itu melambangkan langit. " seronoknya bersanding hahah.

Ucapan sha pada pengantin
InsyaAllah, semoga perkahwinan yang terbina ini, berkekalan hingga ke Jannah, semoga menjadi isteri yang taat pada suami, harap cepat dapat zuriat yang soleh dan solehah. Tapi jangan pula tiada masa untuk lepak dengan kami, kita tetatp best friend forever. 

Harap entry ini dapat menjadi pengisian diwaktu kita tua nanti, boleh tengok sambil minum kupi, sambil mengenang masa lalu yang best kita pernah tempuhi bersama dahulu. hahaha..Doakan juga kawanmu sorang ni, dipermudahkan urusan dalam apa jua urusan yang baik. aminnn I love u so much, is.

*mata berkaca*  hahaha
Monday, August 28, 2017

Bayi 10 Bulan Berjaya Ke Puncak Gunung Kinabalu

Bayi 10 Bulan Berjaya Ke Puncak Gunung Kinabalu
Bayi 10 Bulan Berjaya Ke Puncak Gunung Kinabalu | Assalamualaikum dan selamat malam korang semua, topik hangat pada malam ini ialah pelancong luar negara berjaya membawa anak mereka yang berusia 10 Bulan, Angus Benjamin telah berjaya ke puncak gunung yang tertinggi di Asia, Gunung Kinabalu dengan dibantu oleh Malim Gunung dan abang Bomba pada 24 Ogos 2017 yang lalu. 


Beruntung bayi 10 bulan ini berjaya mencatat rekod antara yang termuda sampai ke puncak, selepas pendaki adik Andrey Rodney yang berusia 8 Tahun pada akhir March tahun 2016. Tapi sha belum pasti ianya masuk dalam Book of Record ataupun tidak.
Tahniah kepada susah payah Malim Gunung atau dikenali sebagai Guider dan Abang Bomba yang merealisasikan impian berani kedua ibu bapa pelancong luar negara ini untuk berjaya membawa anak mereka sampai kepuncak walaupun ianya sangat berisiko dengan cuaca yang sejuk dan batu-batuan yang ada di gunung tersebut.
Korang mesti rasa kagum dengan kehebatan bayi ini, bagi sha yang telah merasai sendiri sampai ke puncak Gunung Kinabalu, rasanya agak sukar bagi kita yang dewasa untuk mengawal pernafasan memandangkan angin yang berada di puncak sangat kuat, sejuk dan akan berisiko kekurangan oksigen dalam perjalanan ke puncak apatah lagi bayi 10 bulan yang mampu bertahan dengan cuaca sejuk diatas puncak tersebut.
Yang pastinya banyak perbelanjaan dan persiapan yang perlu disediakan rapi untuk menanggung risiko bilamana membawa bayi seawal usia ini ke tempat yang sebegitu extreme, lagi-lagi kekuatan mental dan fizikal, adakah kita sudah bersedia untuk menerima berita buruk yang bakal berlaku jika membawa bayi, wallahualam. Tapi alhamdulilah, bayi selamat turun ke Timpohon dengan membawa pulang sijil mendaki yang berwarna.
InsyaAllah, dengan kejayaan bayi 10 bulan yang sampai ke puncak dengan bantuan Malim dan rakan sekerja yang lain, kita ambil positif sahaja, dan menjadi semangat untuk rakyat Malaysia, Sabah amnya, dapat menjejakkan kaki ke Puncak Tertinggi di Asia, Gunung Kinabalu. 
Gambar kredit kepada FB: BorneoTrails ToursandTravel

August 27, 2017

Sunday, August 27, 2017

SGshop Merdeka Giveaway

SGshop Merdeka Giveaway
Assalamualaikum dan salam kemerdekaan, untuk tidak membuang masa dek kerana masalah domain sha di entry sebelum ini, sha pun ambil peluang untuk lepaskan stress dengan harapan InsyaAllah menang Giveaway kali ini dari SG SHOP
SGShopCentest2017

SGshop Merdeka Giveaway

Sebanyak 20 pemenang dicari akan menerima RM100 shopping Credits dengan 2 kategori iaitu ;
1. Seluruh rakyat Malaysia
2. Blogger Malaysia
Jadi korang kena pilih korang nak ikut kategori yang mana, sha sebagai blogger memang akan pilih no. 2, haha. Jangan risau, kalau korang bukan blogger pun boleh join sekaki, pilih rules no.1 pada Entry ini https://dululainsekaranglain.com/articles/sgshop-merdeka-giveaway syarat pun mudah sahaja.
Memandangkan sha sudah lama jadi member pada SGSHOP,  sha memilih untuk shopping barangan seperti di bawah:-


Beg untuk travel day pack, comel sangat dengan color soft coklat, pattern pun ala-ala lelaki, haha sebab dah lama tersimpan dalam Cart, belum ada masa sesuai untuk keluarkan. Dan sha memilih heels berkilauan untuk wedding, insyaAllah kalau ada rezeki kahwin tahun ini, boleh lah menyempat pakai haha. Walaupun hakikatnya sha tidak pandai pakai heels. *jangan ketawa ok* haha
Ok semoga berjaya.
Sunday, August 27, 2017

Masalah Domain Dot My

Masalah Domain Dot My
Assalamualaikum, sha geram sebenarnya dengan domain yang sha beli pada tahun 2012, terpaksa tukar balik pada url asal sha https://opzzpinky.blogspot.my/ dan baru boleh buka dengan menggunakan HTTPS. Itupun entry yang lama memang tidak boleh buka kalau orang google, bersabarlah sharina..

Image result for opzzpinky

Awalnya sha langsung tidak perasan ada masalah DNS pada Asia Host, dengan cetek ilmu tenntang domain ini, sha serahkan 100% pemindahan DNS kepada seorang blogger yang sha pun sudah lupa siapa yang tolong sha setting dulu. Rasanya dalam tahun 2014 domain ini ada masalah, memandangkan sha pun kurang aktif tahun itu, jadi sha biarkan sahaja, sampailah ke  tahun 2016, sha mengambil keputusan untuk membayar yuran domain www.opzzpinky.my untuk 5 tahun supaya sha ada semangat untuk kembali berblog.

Malangnya, sha baru perasan domain ini makin serius apabila sha check dekat page SEO Checker yang mengatakan www.opzzpinky.my dan opzzpinky.my adalah dua link yang berbeza, peliklah kan, patutlah selama ini sha tidak dapat buka link tanpa letak www di awal url.

Lagi teruk apabila sha apply Google Adsense, memang tidak akan lulus sebab salah satu punca adalah link blog berbeza dan diiktiraf sebagai blog masih dalam pembaikpulihan atau belum dilancarkan lagi. 

Ramai juga rakan blogger yang bertanya pasal domain sha selalu kalau buka akan jadi error, kena tambah www dekat depan url, kalau pembaca setia memang akan bersabarlah kan, kalau yang tidak? mesti bosan dengan blog sha ni..huhu

Sedihnya, domain blog bayar setiap tahun, bila ada masalah begini, sha sendiri tidak tahu mau rujuk siapa, dan untuk pengetahuan semua, sha dah 3 kali email pihak Asia Host dan Mynic untuk selesaikan masalah ini.

Email dari Mynic
Dear Opzz, 
After we check from MYNIC side does not have a problem. Please contact your technical contact to assist. Below are details your technical contact.

Email dari Asia Host
Dear Sharina, 
Please clear your browsing and try to re-open your website again http://www.opzzpinky.my/ NOT https://www.opzzpinky.my/ . If still not working, kindly please check with google support.

Dear Sharina, 
Upon checking, we found you DNS SOA records has been deleted. We have assist to restored back the SOA records, and your website is working normally.

Masih tiada penyelesaian, jadi sha contact Mad rakan seperjuangan Blogger Sabahan, untuk tukar DNS ke tempat lain, dia syorkan guna Cloudns, bila nak setting tu, sangat mencabar keimanan juga, sha kena berurusan sendiri dengan pihat Asia host untuk tukarkan code DNS, memandangkan setting DNS dr Cloudns sendiri tidak dapat, jadi sha tengah tunggu respond dari Pihak Asia Host untuk memulihkan masalah domain sha ni. Mungkin hari ahad, jadi cuti, kita tunggu besok pula, harap dapat selesaikan besok.

Thanks mad http://www.rahmadgraphic.my/ semoga terus berjaya, Allah membalas jasa mu...

Apapun sha masih pakai url dulu-dulu, rindu juga link blog ini https://opzzpinky.blogspot.com, terasa macam blog baru umur setahun hahaha...doakan blog sha kembali pulih, sayang page view sha hari ini sangat gempak tauu..hahanda apalah demi mu blog, bersusah dahulu..kann..

August 21, 2017

Monday, August 21, 2017

Ada apa dengan Traveloka di KL2017

Ada apa dengan Traveloka di KL2017

Dengan ini, maka rasmilah Temasya Sukan Sea ke-29 yang berlangsung pada 19 Ogos - 30 Ogos 2017 di Kuala Lumpur. Sha yakin para atlet semestinya sudah bersedia untuk mempamerkan kesungguhan dalam merangkul pingat emas di temasya kali ini. Adakah korang sudah bersedia untuk turut serta memberi semangat berjuang seiring dengan semangat kemerdekaan untuk temasya ini? Al maklumlah, temasya ini kena pada bulan kemerdekaan, semestinya semangat itu berkobar-kobar kan?

Temasya Sukan Sea kali ini,  Traveloka adalah salah satu Penaja Emas yang turut serta dalam KL2017. Traveloka juga merupakan Offical Online Travel Partner dimana Traveloka akan memberi tawaran sehingga 40% untuk penerbangan dan penginapan bagi korang merasai sendiri pengalaman menaiki bukit atau menerokai keindahan pulau-pulau dan menyelami lagi keunikan Negara Tuan Rumah Sukan Sea Ke-29 ini. Pastinya, untuk Negara kita, Malaysia menjadi Tuan Rumah ditemasya kali ini, secara tidak langsung kita dapat memperlihatkan dan memperkenalkan negara kita diseluruh dunia.

Untuk penjimatan lebih ketika bercuti ke seluruh Malaysia, jom ramai-ramai kita terbang dan menghinap dengan Traveloka. Boleh bawa family dan kawan sebab tawaran untuk terbang dan menginap ada diskaun. Korang boleh tempah sekarang bermula hari ini sehingga 31 Ogos 2017 Sahaja. Dan korang hanya perlu download secara percuma Aplikasi Traveloka untuk memudahkan urusan tempahan.

Selain itu juga, kunjungi Booth Traveloka bertempat di Bukit Jalil, area sekitarnya boleh pergi dan jangan lepaskan peluang untuk memenangi hadiah-hadiah berjumlah sehingga RM200,000 dengan menyertai peraduan-peraduan yang telah Traveloka anjurkan. Rugi kalau tidak pergi, manalah tahu nasib badan dapat wang tunai kan..jadi apa tunggu lagi, jom serbu..

Era teknologi sekarang, segalanya dihujung jari, hanya klik kita akan dapat info dengan cepat dan senang. Tapi kalau korang cakap korang tiada masa untuk menonton TV dirumah? ataupun sedang sibuk bekerja hingga lewat malam? Jadi tiada masa untuk ambil tahu pasal Sukan Sea Ke-29? Jangan risau untuk kemas kini KL2017 sepanjang masa, Traveloka telah menyediakan Halaman Live Stream untuk tontonan korang setiap masa dimana jua korang berada. Jadi, apa lagi alasan korang untuk tidak menyokong para atlet kita berjuang untuk tanah air?

Bila korang dah masuk Halaman Live Stream, korang boleh klik butang Contest dibahagian menu. 

Untuk menyertainya mudah sahaja, 
1. Pilih permainan yang korang ramal akan menang dan korang boleh memilih hanya satu permainan setiap hari
2. Seterusnya, memasukkan ID E-mel korang dan pilih negara apa yang akan menang dalam permainan itu.
3. Kongsikan di media sosial yang korang ada dan klik hantar.

Permainan akan diupdate dari masa ke semasa setiap hari untuk meningkatkan peluang korang untuk menang. Pemenang bertuah akan diumumkan setiap hari di Halaman Live Stream itu.

Marilah bersama menyokong para atlet kita di Sukan Sea Ke-29 dalam masa yang sama jom bercuti sakan bersama traveloka, ingat KL2017, ingat Traveloka, ok :)

August 20, 2017

Sunday, August 20, 2017

Tips Memulakan Langkah Pendakian

Tips Memulakan Langkah Pendakian

Assalamualaikum dan salam pendakian, kali ini sha terpanggil untuk berkongsi tips memulakan langkah pendakian memandangkan sha juga seorang yang sukakan aktiviti lasak ini. Bagi korang yang bertukar plan untuk kurus ataupun sihat dengan aktiviti ini, pilihan korang sangat tepat kerana setiap langkah pendakian itu memerlukan pergerakan seluruh anggota badan serta mental itu sendiri.


Mungkin langkah pendakian korang lebih banyak berbanding dengan sha yang hanya dapat menawan Puncak Gunung Kinabalu pada kali kedua serta beberapa bukit yang ada di Sabah sahaja, tapi tidaklah menjadi kekurangan untuk sha berkongsi tips ini kepada korang yang pertama kali memulakan pendakian, bukan?

Mari sha kongsikan apa yang korang perlu lakukan sebelum memulakan langkah pendakian.

1. Maklumkan kepada keluarga ataupun kawan bahawa kamu ingin mendaki ke bukit berdekatan untuk langkah keselamatan bagi mengelakkan sebarangan hal yang tidak diingini berlaku. Sekurang-kurangnya mereka ini tahu keberadaan korang bila korang ada masalah ataupun sebaliknya. 

2. Mulakan pendakian dengan bacaan doa mengikut kepercayaan masing-masing, kebanyakan bukit yang ada di Kota Kinabalu, tempat sembahyang bagi penganut Kristian, namun itu bukan alasan untuk penganut lain tidak boleh mendaki.

3. Pelihara Alam Sekitar. Semestinya tempat korang memulakan pendakian adalah tempat yang penuh dengan alam flora dan fauna, jadi peliharalah alam sekitar dengan tidak membuang sampah, tidak sesuka hati mematahkan tumbuhan dan paling penting sekali jangan buat bising yang boleh menganggu hidupan lain.

4. Sediakan bekalan air secukupnya. Ini penting untuk pendaki kerana bukan semua puncak bukit menyediakan sumber air yang berbayar. Tapi jangan bawa air dalam kandungan yang terlampau banyak sebab korang yang akan mengusungnya nanti. Beg Water Bladder sesuai untuk pendaki.

5. Bawa tuala kecil untuk mengelap peluh dan ianya juga berguna untuk menutup hidung semasa mendaki ke bukit yang banyak debu dan pasir.

6. Jangan makan terlalu kenyang sebelum mendaki sebab dikhuatiri kamu akan muntah dan jangan memulakan pendakian dengan perut kosong bagi mengelakkan tiada tenaga. Makanlah sebiji epal atau coklat pun sudah memadai.

7. Jangan jalan terlalu cepat. Bagi pendaki yang pertama kali mendaki, korang dinasihatkan untuk tidak jalan terlalu cepat, sha tahu korang mesti teruja untuk sampai ke puncak, tapi biarlah jalan secara perlahan dan kalau boleh berhenti jangan terus duduk. Ambil langkah kecil dan rendah bagi menaiki tangga dan buat jalanan korang seperti zig zag untuk mengelakkan kekejangan kaki.

8. Atur pernafasan. Bernafaslah melalui hidung dan hembus juga melalui hidung, jangan banyak bercakap dan mengunyah sesuatu bagi mengelakkan badan mengeluarkan banyak tenaga.

Bagi pengalaman sha ikut pendakian kawan, ramai juga yang tertewas sebelum sampai kepuncak akibat mengambil mudah dengan tips diatas. Mungkin bagi mereka, mendaki ini sekadar naik bukit - sampai puncak - turun bukit. Tapi kalau korang nak mencuba lagi kenikmatan mendaki kali kedua dan seterusnya menjadikan mendaki sebagai hobi, korang boleh rujuk tips yang sha kongsikan, jika ada penambahan boleh komen dientry ini.

Reward paling best kita dapat untuk pendakian ini adalah sampai ke puncak dengan jayanya, menikmati keindahan sekelilingnya dan sebutlah Alhamdulilah, Subhanallah, Allahuakhbar.

Mulakan pendakian korang sekarang, korang akan merasainya sendiri. :)

RujukanTips penting sebelum memulakan mendaki

Sunday, August 20, 2017

Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides, Tuaran Sabah

Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides, Tuaran Sabah
Assalamualaikum dan salam petang ahad yang indah, alhamdulilah cuaca di Kota Kinabalu, dua tiga hari ini nampaknya baik walaupun panasnya memaksa peluh untuk terjun keluar dari anak tudung. Di hari yang cerah ini, ramai orang keluar untuk beriadah bersama keluarga, ambil lah masa terluang ini dengan mengunjungi Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides yang berada di Tuaran Sabah.


Cowboy Town - Sabandar Leisure Rides dibuka pada 2015, dengan reka bentuk bandar koboi mini membuatkan Tuaran menjadi salah satu tempat yang menarik untuk dikunjungi oleh pelancong luar dan penduduk setempat. Tetapi sukar untuk mendapatkan pengangkutan awam kerana ianya mengambil masa kira-kira 20 minit dari Tuaran atau lebih bergantung kepada pemandu. Korang boleh mengikuti Google Maps : Lokasi jika ingin ke sana.


Tiket Masuk : Dewasa RM 10/Orang
 6-12 Tahun RM 5/Orang
5 Tahun Kebawah Percuma

Sebelum ini, sha difahamkan harga tiket masuk adalah percuma, tapi malangnya masa sha pergi telah berbayar seperti senarai diatas. 


Cowboy Town mempunyai keunikan seperti Kota Lama Texas dimana bangunan bilik air "Pee & Poo" juga dibina berkonsepkan koboi, namun sha belum berpeluang untuk meninjau keadaan ruang bilik air bangunan tersebut sebab belum ada yang boleh 'dikeluarkan' haha..Dan terdapat beberapa kereta antik dan kereta tunggangan kuda seperti dalam cerita Cinderella turut dipamerkan dihadapan bangunan bilik air "Pee & Poo" menjadikan tempat ini tumpuan para pengemar selfie.


Cowboy Town menyediakan 3 dorm memuatkan sebilangan kuda mengikut nama kuda masing-masing termasuklah Sunny, kuda yang rendah dan comel. Aktiviti memberi makan kuda disediakan dengan membeli rumput berharga RM2.00 seikat. Jika melihat kuda secara dekat, kuda sememangnya haiwan yang gagah, tidak hairanlah kuda dipilih untuk haiwan tunggangan ketika perang suatu masa dahulu.

Jadual Tunggangan Kuda 
Sesi Pertama : 08.00 pagi - 11.00 pagi
Sesi Kedua : 2.00 petang - 6.00 petang

Harga setiap 2 kali pusingan adalah RM15, tapi sha tidak pasti sama ada harga tersebut masih kekal atau berubah sebab sha sangat tidak beruntung untuk menunggang kuda atas sebab masa tidak mengizinkan untuk kami berada lama disana, bagi korang merancang untuk menunggang kuda, sila datang pada jadual berkenaan, InsyaAllah ada masa sha pasti akan kesini untuk merasai sendiri pengalaman menunggang kuda. 


Restoran Bambu dan Kawasan Payah Bakau
Dengan resit bayaran masuk yang telah dikeluarkan, pengunjung boleh menebus air teh ais percuma di Restoran Bambu disekitar Cowboy Town. Korang akan terpegun dengan sambutan luar biasa dari angsa yang berada dibawah Restoran itu, sepertinya korang adalah tetamu khas bagi mereka. 

Dan korang jangan lupa untuk terus ke kawasan payah bakau untuk menikmati alam flora yang semula jadi disepanjang jambatan penghubung jalan. Tangkaplah seberapa gambar kreatif yang korang inginkan kerana tempat berkenaan amat sesuai dijadikan sebagai latar belakang. 



Cowboy Town kelihatan besar dalam gambar tapi hakikatnya ianya sangat kecil sahaja. Namun begitu, banyak tempat menarik untuk diabadikan sebagai kenangan bersama keluarga. Jangan lupa untuk membaca Apa yang menarik di Sabah, dalam ruangan ini korang dapat mengetahui tempat-tempat unik untuk dikunjungi.

August 19, 2017

Saturday, August 19, 2017

Pengalaman Membida di Laman Web Chilindo

Pengalaman Membida di Laman Web Chilindo

Assalamualaikum para pengemar membeli belah secara atas talian termasuklah sha sendiri, mesti korang sudah sedia maklum tentang kewujudan sistem bida secara atas talian untuk barangan rumah, peribadi wanita, lelaki, kecantikan dan lain-lain lagi di laman web Chilindo, bukan? Yang pastinya siapa sudah memasuki laman tersebut tidak akan dapat menahan jemari untuk menekan butang bida pada skrin seperti gambar diatas, yang belum pernah, mari sha kongsikan pengalaman sha membida barang di Chilindo.

Laman Web Chilindo http://www.chilindo.com/my/

Apa itu Chilindo
Tapi sebelum itu, sha ingin berkongsi sedikit infomasi tentang Chilindo, dimana laman web ini akan melelong kesemua barangan bermula dari RM 0.10 dalam erti kata lain, minimum 10 sen sahaja, sehinggalah pengguna lain turut sanggup membayar berapa banyak jumlah untuk sesuatu barang dalam tempoh masa yang telah ditetapkan, maka dia adalah pememangnya, seronok bila dengar kan.


Berikut adalah hasil bidaan yang telah sha menangi pada fasa pertama sha memasuki laman web tersebut, jika korang boleh perasan disitu, ada beberapa barang yang agak pelik untuk kita berfikir apakah ianya berguna ataupun tidak selepas memenanginya. Pada sha memenangi sesuatu bidaan itu, amatlah seronok, terasa diri ini sudah dapat 4 Flat dalam CGPA peperiksaan, walaupun hakikatnya barang itu tidak perlu sebenarnya..hahaha

Pengeluaran barang bidaan yang tidak diingini
Namun, dengan cetek ilmu tentang proses keluarkan barangan yang tidak diperlukan, sha pun dengan sedih hati setuju untuk membayar ketujuh-tujuh barangan itu. Hakikatnya terpaksa membayar RM 68++ termasuklah RM8 untuk kos penghantaraan.

Ingin sha tekankan disini, bahawa barangan yang korang tidak perlukan dan ingin melepaskannya, korang boleh berbuat demikian dengan menghubungi pihak Chilindo, email barang tersebut dan tunggu pengesahan daripada pihak mereka.

Proses pembayaran yang sangat lembap
Beza dengan laman membeli belah yang lain, Chilindo mengamalkan sistem pembayaran menggunakan kad kredit sahaja, jadi pengguna lain terus membayar secara manual menggunakan bank masing-masing dan terus email bukti pembayaran pada pihak Chilindo. Walaupun pihak Chilindo mengatakan sistem begini adalah yang paling selamat.

Dari pengalaman sha, proses ini sangat lembap, sha sendiri tidak tahu lepas buat pembayaran, pihak Chilindo sudah dapat terima pembayaran tersebut ataupun belum kerana tiada pemberitahuan lepas buat pembayaran kena hantar email dengan siapa, jadi sha terpaksa tunggu seminggu dan email pihak Chilindo sendiri pasal masalah ini.

Penghantaran
Sha berpuas hati dengan penghantaran yang cepat dan tepat ke alamat dengan hanya RM8 sahaja, berbanding dengan kos lain yang kos penghantarannya mengikut berat barangan tersebut. Tapi ketujuh-tujuh barangan sha ringan juga.

Kepuashatian Pelanggan 
Walaupun harga murah berbanding dengan barangan dilaman web lain, alhamdulilah sha puas hati dengan barangan yang telah berjaya dibida pada lawan web Chilindo ini. namun sha belum terfikir untuk membida pada fasa kedua selepas ini, haha.

Tongkat selfie monopod RM6.30
Tripod Octopus Fleksibel RM 3.20

Kasut Eve wanita RM 15.90

Ini antara barangan yang telah sha bida, maka dengan itu, sebelum korang membida fikir dua kali lima dahulu, dan pastikan bidaan korang pada musim gaji bagi mengelakkan bidaan dikeluarkan, bida barangan yang perlu sahaja, dan jangan membazir, sekian dari pengalaman sha membida di laman web Chilindo, pengalaman korang pula macam mana?

August 18, 2017

Friday, August 18, 2017

Kembara Jom Jimat Elektrik

Kembara Jom Jimat Elektrik
TELOK PANGLIMA GARANG, 27 JULAI 2017 – Seramai 26 orang pelajar dan 3 guru pembimbing dari SMK Telok Panglima Garang (SMKTPG), Kuala Langat, Selangor telah berkunjung ke Taman Seri Medan yang terletak di Telok Panglima Garang untuk menjalankan program Kembara Jom Jimat Elektrik sempena pertandingan Toyota Eco Youth (TEY) 2017SMKTPG dipilih mewakili negeri Selangor dalam program tersebut di peringkat kebangsaan. Kumpulan pelajar dari SMKTPG yang dikenali sebagai Team Eco Panglima ini telah menjalankan program Kembara Jom Jimat elektrik selama 3 bulan. 


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Team Eco Panglima bersama guru pembimbing, Pn. Norazimah yang berdiri dua dari kanan

Meningkatkan kesedaran kepada penduduk tentang kepentingan menjimatkan elektrik

Tujuan program Kembara Jom Jimat Elektrik ini adalah untuk meningkatkan kesedaran kepada penduduk Taman Seri Medan tentang kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. Kesan penggunaan elektrik yang berlebihan ini membawa kepada pemanasan sejagat. 

Menjadi tanggungjawab Team Eco Panglima untuk memberi kesedaran kepada penduduk setempat akan kesan negatif penggunaan elektrik yang berlebihan ini disamping memberi tips menjadi pengguna yang bijak kepada penduduk Taman Seri Medan. 

jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bersama salah seorang penduduk Taman Seri Medan ketika menjalankan soal selidik

Pn. Norazimah Abd Talib selaku guru pembimbing Team Eco Panglima berkata, "Kami telah menyebarkan risalah tentang penggunaan serta kepentingan penjimatan elektrik kepada para penduduk di Taman Sri Medan tersebut. Disamping itu, kami juga menerangkan cara-cara untuk menjimatkan elektrik, seterusnya mengurangkan kadar bayaran bil elektrik."


jimat elektrik, smk telok panglima garang, jom jimat elektrik, toyota eco youth, team eco panglima
Bunting Kembara Jom Jimat Elektrik di Taman Seri Medan
"Melalui pemerhatian dan maklumat yang kami peroleh ketika pertama kali beramah mesra bersama para penduduk Taman Sri Medan, kadar bayaran bil elektrik mereka mencecah RM200 - RM500. Walau bagaimanapun, kami telah mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan jumlah bil tersebut. Lawatan kali kedua pada bulan Julai, kami memperoleh keputusan yang agak mengejutkan di mana terdapat penduduk yang berjaya mengurangkan jumlah bil mereka daripada RM500 kepada RM200 ke atas dengan menggunakan langkah-langkah yang dicadangkan oleh kami."

Beliau mengakhiri wawancara dengan berharap agar lebih ramai lagi penduduk dapat mengurangkan kadar bayaran bil elektrik di samping dapat mengurangkan kesan penggunaan elektrik yang berlebihan kepada alam sekitar. 

August 13, 2017

Sunday, August 13, 2017

Sabah Elephant Film Festival

Sabah Elephant Film Festival

Sabah Elephant Film FestivalAssalamualaikum, 12 Ogos merupakan Hari Gajah Sedunia, WWF-Malaysia (World Wide Fund) telah mengadakan sambutan yang meriah untuk tontonan umum sempena Hari Gajah Sedunia bertempat di Jabatan Kesenian dan Kebudayaan Negera (JKKN) Sabah dengan dirasmikan oleh Timbalan Ketua Menteri Perlancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Pang Yuk Min. Alhamdulilah, Sha dan Kak Gojes dari blog http://www.kakgojes.com/ berpeluang untuk mengenal secara terperinci kehidupan sekumpulan gajah.


Gajah adalah haiwan daratan yang terbesar dan comel yang hanya didapati hidup di Sabah sahaja. Info ini sha pun baru tahu, manakala orang kampung boleh hidup harmoni bersama gajah dan memanggil gajah sebagai nenek tanda hormat mereka kepada gajah.

Jabatan Hidupan Liar Sabah diwujudkan pada Tahun 1965 untuk mengawal gajah yang memusnahkan hasil tanaman dan tumbuhan. Mereka menggunakan bom gajah untuk menghalang gajah dari terus membuat ancaman. Gajah Borneo disenaraikan sebagai haiwan terlindung sepenuhnya dalam Enakmen Konservasi Hidupan Liar 1997. Ini bermakna mencederakan atau membunuh gajah di Sabah adalah satu kesalahan yang amat besar.

Polisi Jangan Bunuh 1996 ditubuhkan dengan kaedah tangkap dan pindah secara tidak langsung dapat mengekalkan populasi gajah. Dengan tembakan pelali pada setiap gajah yang hendak dipindahkan, ianya antara kaedah yang cepat namun kosnya mahal. Disebabkan gajah bergerak secara berkumpulan, kaedah ini amat menyukarkan dan sangat bahaya, berkemungkinan gajah akan menyerang dan boleh menyebabkan kematian.

Kos pemindahan gajah ke tempat baru, setiap satu gajah adalah lebih kurang RM30,000 termasuklah kos pengangkutan, pembinaan kandang dan lain-lain. Manakala di Semenanjung Malaysia, untuk memindahkan satu gajah, khidmat gajah jinak yang lain diperlukan.

Beberapa filem yang ditayangkan, termasuklah Gardeners of Eden mengisarkan kegigihan dan kesungguhan rakyat Africa menyelamatkan gajah yang kehilangan keluarga, amatlah menyentuh hati kami. Filem pendek selama satu jam itu mampu mengubah hidup gajah dari terus diburu untuk mendapatkan gading gajah dan kitalah yang akan melindungi hidupan ini untuk generasi akan datang.

Sha terharu dan tabik hormat kepada peranan WWF-Malaysia untuk melindungi hidupan terancam ini. Memberi kesedaran kepada umum dan khasnya para pelajar untuk menjaga hidupan comel ini agar generasi akan datang dapat mengenalnya.

Laporkan penjualan bahagian badan gajah seperti gading dan barangan berasaskan gajah seperti kulit gajah kepada Jabatan Hidupan Liar. Semua rakyat Sabah bertanggungjawab melindungi Gajah kerana binatang liar ini merupakan khazanah alam yang sepatutnya menjadi kebanggaan kita semua.

August 10, 2017

Thursday, August 10, 2017

Lawatan ke PetroSains Kota Kinabalu

Lawatan ke PetroSains Kota Kinabalu

Lawatan ke PetroSains Kota Kinabalu |Assalamualaikum, Pada jumaat lepas, Petrosains mengadakan karnival Matematik, dan pihak tadika telah bercadang awal untuk membuat lawatan pada tarikh tersebut, oleh kerana ini lawatan pertama untuk tahun ini, para cilik cikgu amatlah teruja mengikutinya. Hahaha.

Secara amnya, sha sendiri baru tahu yang Petrosains ada di area Kota Kinabalu, yang bertempat di Perpustakaan Negeri Sabah, Luyang. Dan sha beruntung dapat masuk dan terokai benda baru bersama para cilik cikgu untuk kali pertamanya. 


Kami bertolak dari tadika pada 10 pagi dengan menaiki van, untuk pengalaman pertama para cilik cikgu menaiki van bersama cikgu tanpa ditemani oleh ibu bapa masing-masing. Agak extreme untuk cikgu mengawal para cilik cikgu ini, walaupun pada awal pagi, cikgu sudah siap-siap pesan bila tiba disana, jalan ikut barisan dan jangan nakal-nakal. 


Untuk permulaan, barisan para cilik cikgu, sangat teratur dan tersusun rapi, semua orang teruja melihat kecomelan mereka ini, tapi apabila melihat aktiviti disekitar PetroSains, para cilik jadi semakin aktif dan tidak terkawal. Memang kami sebagai cikgu sendiri susah mengawalnya, haha..sabar jak lah cikgu.


Aktivi Pertama : Pengiraan 
Memandangkan kami lambat sampai, terus masuk dewan untuk pengenalan aktiviti. Para cilik masih dalam keadaan blur + excited untuk memulakan aktiviti, sampai lupa buka beg dan kasut haha. Dalam aktiviti ini, para cilik diajar untuk mengingat nombor dalam bentuk semasa operasi + dan - dilakukan.

Aktiviti Kedua : Mengenal Bentuk
Para cilik diminta untuk membuat 4 bentuk berdasarkan gambar yang diberi menggunakan batang lidi dan stick gum, contohnya, bentuk diamond, star, square dan heptagon. 

Aktiviti Ketiga : Kapasiti
Dalam aktiviti ini, para cilik dibenarkan untuk merasai sendiri kerja berpasukan dalam mengira kapasiti setiap bentuk botol yang disediakan.

Sangat have fun, sampaikan nda sedar cepatnya masa berlalu, dan tiba masa untuk pulang. Sebelum itu, para cilik dihadiahkan beberapa barang dari PetroSains iaitu dinasour, pen dan badge.

Gambar kenangan bersama abang dan kakak PetroSains 


Kami singgah di Tanjung Likas untuk makan tengah hari, kesian para cilik cikgu, perut semua dah krok krok, haha.


And for the last activity, ambil gambar dengan shark replica, teruja nampak shark begitu besar. hahaha, alhamdulilah sesi lawatan telah tamat, semua para cilik telah pulang ke rumah masing-masing sampai ke pintu rumah cikgu tolong hantarkan, cikgu harap, biarlah blog ini menjadi kenangan bila kamu semua besar nanti, mesti comel cari muka masing-masing macam cikgu ja comelnya bila ambil masa mau hafal nama kamu semua, siap ada tersasul nama lagi, haha.

Salam sayang untuk anak-anak cikgu sha :)

August 6, 2017

Sunday, August 06, 2017

Bukit Botak, Sepanggar

Bukit Botak, Sepanggar

Bukit Botak, SepanggarAssalamualaikum, Lama bercuti dari mendaki, kini sha kembali dengan entry teruja dan menerujakan kamu semua wahai pendaki tegar, haha. Sebenarnya kan, sha sudah empat kali naik Bukit Botak ini, Kali pertama mendaki melalui laluan Uitm Sabah >>Baca sini<< tapi sedih sekali, gambar semua broken, sha pun tak tahu kenapa, jadi pendakian keempat ini, baru sha dapat up entry sebab sha daki pakai baju pink, aci tak? haha

Bukit ini terletak berhampiran dengan Uitm Sabah, Kampung Lokub, Seri Maju dan banyak lagi perumahan area sana, untuk jalan masuk, boleh lalu dari jalan baru (Traffic Light) selepas Seri Maku Apartment, ataupun jalan dari ILP Kota Kinabalu, sha dengar jalan dari sana lagi mencabar, sha pun belum lalu sana.

Perjalanan ke bukit ini mengambil masa setengah jam bagi yang ada tranning dan bagi yang punya kuasa supersaia anggaran dalam 15 minit, dekat sahaja, namun sha pun semput juga tadi pagi sebab tiada tranning kan.

Cadangan masa sesuai untuk naik ke bukit ini adalah waktu pagi dan waktu petang, tengah hari adalah dilarang, sebab panas kot haha..nanti turun bukit rasa nak bergolek ja dari atas ke bawah sebab dah macam cacing kepanasan, haha.


Signboard baru untuk Bukit Botak, sebelum ini hanya ada dua bendera terpacak di situ, kini dah ada signboard lagi cantik kan, ke sha yang cute dekat situ? haha..maaf sha tiada gambar dalam perjalanan ke puncak, korang kena naik sendiri untuk merasainya.

Untuk pengetahuan korang, bukit ini dulu, digelar sebagai bukit teletubies, sebab kalau tengok dari jauh macam background dalam kartun teletubies tu, comel ja, rasa nak tidur atas bukit tu, tapi korang, bila dah sampai puncak, menangis mau turun apatahnya, banyak sangat lalang menjangkaui ketinggian, haha, lalang lagi tinggi dari sharina :P



ok, itu sahaja entry teruja sha mendaki Bukit di Kota Kinabalu ini, siapa bercadang untuk cuti-cuti di area KK dan Kundasang boleh rujuk entry pendakian sha pada menu di atas, best tauu hiking ini, korang kena try, baru dapat tengok apa yang berada di bawah kita, kan.
Sunday, August 06, 2017

Penyakit Difteria

Penyakit Difteria

Assalamualaikum, Penyakit difteria adalah penyakit menular kepada semua golongan umur (berisiko tinggi kepada kanak kanak bawah 5 tahun & orang tua) yang boleh bawa MAUT.

Difteria disebabkan oleh bakteria “Corynebacterium diphtheria”. Kuman ini HEBAT & TAHAN LASAK!! dalam keadaan beku & kering. Ianya mati pada pemanasan 60ºC….Susahnya nak bunuh bakteria ni kan?

Bakteria ini menjangkiti tekak (tonsil dan farinks) dan menghasilkan toksin yang menyebabkan keradangan di sekitar tekak dan bengkak leher yang boleh menyebabkan pesakit sukar bernafas.

Toksin ini juga boleh menyerap ke dalam darah, melumpuhkan saraf dan menyebabkan keradangan jantung (miokarditis) yang menyebabkan kematian. Jangkitan difteria mempunyai kadar kematian yang tinggi, iaitu antara 25 ke 50%.                        

Tanda-tanda Difteria:

  1. Demam 37.5°c keatas
  2. Kesukaran bernafas atau pernafasan menjadi cepat.
  3. Sakit tekak
  4. Sukar menelan makanan
  5. Batuk – Kuat seperti 'Anjing Menyalak' & suara serak.
  6. Air liur meleleh
  7. Kulit pucat dan kebiruan
  8. Hidung berdarah
  9. Selsema – Bersin serta berair hingus.
  10. Sesak nafas
  11. Ruam kulit
  12. Lapisan membran berwarna aneh di dalam mulut serta lelangit mulut
LAPORAN AWAL WABAK DIFTERIA EPISOD 1/2017 DAERAH SANDAKAN
Wabak difteria episod 1/2017 daerah Sandakan berlaku di Kg. Sim Sim, Sandakan melibatkan seorang kanak-kanak lelaki (9 tahun, bukan warganegara,  imunisasi tidak lengkap).  Onset kes adalah pada 18 Julai 2017 dan gejala yang dialami adalah demam, batuk, selesema, sakit tekak dan muntah.  Pesakit ini telah mendapatkan rawatan di Jabatan Kecemasan dan Trauma, Hospital Duchess of Kent, Sandakan pada 21 Julai 2017 dan telah dimasukkan ke ICU HDOK kerana mengalami ‘respiratory distress’ dan didiagnos sebagai disyaki difteria.  

Pemeriksaan klinikal pada bahagian tekak menunjukkan terdapat ‘whitish patchy membrane’ pada bahagian tonsil,uvula dan palate yang mudah berdarah semasa penggambilan sampel.  Sampel swab tekak dan ‘nasopharyngeal aspirate’ telah diambil pada 21 Julai 2017 dan keputusan adalah positif untuk isolasi Corynebacterium Diphtheriae pada 04 August 2017 dengan keputusan PCR adalah toksin ‘detected’ untuk Toksin A dan Toksin B.  

Pesakit telah meninggal dunia pada 26 Julai 2017 jam 10.12 malam dengan diagnosa ‘Diphteria with multiorgan failure’.  Siasatan lapangan telah dijalankan sejurus dinotifikasi sebagai disyaki difteria dan mendapati bahawa kanak-kanak ini hanya berada di persekitaran rumah sepanjang tempoh inkubasi.  Kawalan pencegahan telah dijalankan di rumah kes dan semua kontak kes telah disaring.  Sebanyak 15 sampel swab Nasopharyngeal telah diambil dari kontak terdekat dan telah diberikan antibiotik profilaksis  serta sebanyak 43 suntikan vaksinasi telah diberi di lokaliti terlibat.  

Aktiviti pencarian aktif kes mendapati 2 orang (adik-beradik kes) mengalami tanda-tanda jangkitan respiratori dan telah dirujuk ke klinik kesihatan terdekat.  Keputusan sampel masih menunggu keputusan.  Punca jangkitan berkemungkinan daripada lokaliti setempat.  Tindakan kawalan dan pencegahan serta siasatan lanjut masih diteruskan oleh PKK Sandakan

Dr. Jennifer John,
Jabatan Kesihatan Negeri Sabah
Petikan sumber : Whatsapps

Nota Pink : Bahaya penyakit ini hingga menyebabkan kematian, maka dengan itu, mencegah lebih baik dari mengubati, itulah pentingnya imunisasi diambil untuk bayi di era mencabar ini.

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin