July 2017 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

July 30, 2017

Sunday, July 30, 2017

Rezeki jadi Cikgu Tadika

Rezeki jadi Cikgu Tadika

Assalamualaikum, Alhamdulilah, Semua berlaku ada hikmahnya, selepas berhenti kerja dari syarikat Aluminium dan glass di Sandakan, sha memang berniat untuk berhenti di syarikat tersebut, atas sebab-sebab yang lain, baru-baru ini sha dapat offer kerja sebagai Pembantu Tadika di Kota Kinabalu, area Telipok, Sebelum ini, 3 bulan berhijrah ke kampung halaman, setelah 7 tahun menetap di Kota Kinabalu, agak culture shock juga untuk tinggal lama di sana, sebab kampung halaman sha di Sandakan betul-betul di kawasan perkampungan, untuk keluar ke bandar tu jaraknya agak jauh juga, naik bas sejam lebih, belum tambah masa untuk tunggu bas, sangat beza dengan tinggal di kota raya Kota Kinabalu, mungkin itu sebab utama sha ambil offer tersebut. Lagipun zaman sekarang cari kerja sangat susah.

Dalam masa yang sama, sha masih berfikir untuk mencari kerja lain di Sandakan, memandangkan sha sudah ambil keputusan untuk menetap di Sandakan 3 bulan lepas, barang yang ada di Kota Kinabalu, semua dah pindah balik Sandakan, nda kan mahu pindah balik ke KK kan? haha. Kalau tanya pada hati memang kuat mengatakan pergi KK, dan Sandakan terpaksa ditinggalkan untuk sementara waktu, bye orang Sandakan haha...

Berbalik kepada topik entry ini, *maaf sudah, melalut-lalut cerita sha hahaha*

Macam mana sha boleh jadi cikgu tadika?
Ramai yang chat tanya sha soalan ini, sebenarnya sha mengajar di tadika swasta yang awalnya sha hanya jadi pembantu cikgu tadika sahaja, disebabkan murid ramai dan kekurangan guru, sha di offer untuk menjadi Cikgu secara tidak langsung. Alhamdulilah, sha memang ada pengalaman menjadi cikgu part time tuisyen sebelum ini, tapi untuk handle sekelompok cilik yang aktif dengan ragam tersendiri, agak mencabar kecomelan cikgu juga..haha kadang-kadang lucu, kadang-kadang geram, ada masa sha story pasal anak murid sha

Namun, jalan kehidupan kita sudah diatur cantik-cantik oleh Allah, macam sha sendiri, sha belajar komputer sistem + pengajian perniagaan, tapi kerja sebagai pendidik. Kita tidak akan tahu apa dan bila rezeki kita di masa akan datang, kecuali kita yang usahakan.

Apapun kerja yang kita dapat sekarang, sentiasa bersyukur kepada Allah.



July 27, 2017

Thursday, July 27, 2017

Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul

Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul
Chocolate lover, jom join GA ini, boleh klik banner kalau nak dapat coklat free haha

Syarat-syaratnya mudah sahaja :
1. Follow Blog Sii Nurul dan Diary Nie's Gallery 
2. Like FbPage Sii Nurul
3. Buat entry yang bertajuk "Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurul"
4. Letak gambar banner kat atas dalam entry post korang dan backlink ke entry post ini
5. Tinggalkan URL entry post korang kat ruang komen di bawah

Giveaway ini berlangsung bermula 25 Julai - 15 Ogos 2017. Dan senarai peserta akan diupdate dari semasa ke semasa. Pemenang akan diumumkan pada 20 Ogos 2017 (Ahad),Insya'Allah.

3 ORANG PEMENANG AKAN DIPILIH melalui RANDOM.ORG.
Penenang bertuah akan menerima hadiah Coklat Ferrero rocher, Cadbury & Hersheys

July 26, 2017

Wednesday, July 26, 2017

Autisme, Apa yang Kamu Tahu Tentangnya?

Autisme, Apa yang Kamu Tahu Tentangnya?


Assalamualaikum, Sejujurnya sha tidak tahu sedikit pun tentang penyakit ini, tapi selama sha mengajar di Tadika, ada dua orang murid yang mengalami masalah Autisme dan secara tidak langsung sha kena ambil tahu cara efektif mengajar mereka ini.

Apa itu Autisme? 
Pada pemahaman sha, Autisme ini adalah gangguan otak seseorang yang membuatkan mereka sukar berkomunikasi dengan orang lain, disamping itu juga, mereka ini sangat aktif dan terlalu emosional berbanding dengan budak yang lain. Positfinya, mereka yang tergolong dalam penyakit ini memiliki sifat cepat belajar dan meminati sesuatu akan melalukannya dengan sehabis baik. (Betulkan sha kalau salah)

Golongan Kanak-Kanak Autisme ini sangat tidak suka belajar secara berkumpulan, sebab mereka ini sangat aktif, kadang-kadang boleh menganggu dan mencederakan murid yang lain, oleh itu, peranan seorang guru latih belajar secara berkumpulan. Namun, mereka akan bagi respon bila suka ataupun tidak suka dengan kumpulan tersebut.

Antara ciri-ciri kanak-kanak Autisme

1. Perbualan satu pihak
2. Tidak menunjukkan minat
3. Mengulangi sesuatu perbuatan
4. Tidak bermain (permainan bahaya) olok-olok
5. Mengibas-ngibaskan tangan
6. Ketawa berdekah-dekah tidak sesuai keadaan
7. Suka memutar objek
8. Tiada hubungan mata
9. Benci perubahan
10. Mengulangi percakapan perkara yang sama
11. Tidak bermain dengan orang lain
12. Hanya menyertai kumpulan jika dibantu atau didesak
13. Tunjukkan keinginannya dengan tangan orang dewasa

Kanak-Kanak Autisme sangat memerlukan lebih perhatian berbanding dengan Kanak-Kanak lain, oleh itu, bagi ibu bapa yang mengesan awal, ada baiknya berjumpa doktor pakar untuk menerima rawatan lanjut. 

July 24, 2017

Monday, July 24, 2017

Pemenang Saya Nak Duit Raya By Opzzpinky

Pemenang Saya Nak Duit Raya By Opzzpinky


Assalamualaikum, Alhamdulilah, maka tamatlah GiveAway Saya Nak Duit Raya By Opzzpinky yang telah berlangsung selama 2 minggu, terima kasih korang yang support GA sha, terima kasih juga para sponsor yang turut serta menjayakan GA ini. Maaf, lambat umum pemenang, line siput dan sha tak berapa sihat sob.. 

Ok, untuk hadiah duit raya, seperti yang sha janjikan, 25 pemenang akan mendapat duit raya dari sha, untuk yg bertuah (pemilihan berdasarkan random) dan tambahan 2 lagi untuk top refferal Pemenang dan 1 bonus pemenang top up, menjadikan semua 28 pemenang. Hendaklah claim duit raya korang, sila Pm tepi di FB sha (here), secepatnya, dan akan bank in pada 25/7/2017

*bank selain maybank, sha akan guna giro transfer so dapat lambat sikit ya hihi 

Nama: 
No bertuah korang: 
No. HP: 
No. Account: 
Nama Bank: 

*********************************************************************** 
Untuk pemenang topup, 
Nama: 
No bertuah korang: 
No. HP: 
Sim card: 

UNTUK TOP REFERRAL 
SHA - RM10 x 2 org 

SPONSOR = http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
PESERTA = http://www.sayidahnapisah.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html




26 PEMENANG DUIT RAYA 

1. SPONSOR DARI JUN - RM30 x 2 org

40
31

2.SPONSOR DARI NAT - RM10 × 2 org 

47
30

3.SPONSOR DARI YATIE - RM10 TOPUP x 1 org 

35

4. SPONSOR DARI MRS PIP - RM20 x 2 org 

29
33

5. SPONSOR DARI LYA - RM10 x 2 org 
12
23

6. SPONSOR DARI TASHA - RM10 x 3 org 

36
45
38

7. SPONSOR DARI YASIRA - RM20 x 1 org 

 8

8. SPONSOR DARI DYANA- RM20 x 5 org 

14
18
 5
 9
39

9. SPONSOR DARI AMANINA - RM10 x 1 org 

 3

10. SPONSOR DARI ECA - RM10 x 2 org 

24
27

11. SPONSOR DARI KAK GOJES – RM20 x 1 org 

21

12. SPONSOR DARI KAK ANI – RM10 x 2 org 

28
17

13. SPONSOR DARI SYAZWANI – RM11 x 2 org

 1
37

TAHNIAH KEPADA SEMUA PEMENANG !!
*Keputusan adalah muktamad!
*Pembayaran secara bank in/top up sahaja.

July 16, 2017

Sunday, July 16, 2017

Peserta GA Saya Nak duit Raya by Opzzpinky

Peserta GA Saya Nak duit Raya by Opzzpinky
[UPDATED ON 16 JULY 2017] Minggu terakhir untuk korang join GA ini, sebab sabtu ini akan tutup, so korang yang belum join tu, boleh klik link di bawah, yang dah join, boleh BW link kawan yang lain. TERIMA KASIH KORANG YANG SPORTING

Sila komen nombor bertuah korang..hihihi


>>Saya Nak Duit Raya By Opzzpinky<<


  1. http://anumabdullah93.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  2. http://diarikuwaniesyazwani.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  3. http://www.tashaqisha.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  4. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  5. http://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  6. http://ape-kinah.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  7. http://msvelentine.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  8. http://aimanziyad.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  9. http://www.kasihjuju.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  10. http://www.kisahsidairy.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  11. https://jombercontest.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  12. http://www.pokcikblogger.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  13. http://themaiman.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  14. https://blogashalya.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  15. http://jnjikita.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  16. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  17. http://missobsesi.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky-22.html
  18. https://farhannajafri.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  19. http://www.leaazleeya.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  20. http://littlesnorlax.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  21. http://shafyqahazahar.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  22. http://deariescouple.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-opzzpinky.html
  23. http://ciknurul23.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  24. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  25. http://www.mohdnoorshawals.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  26. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  27. http://littlesnorlax.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  28. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  29. http://ayienawi.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  30. https://umifuzy.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  31. https://mama3danish.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  32. http://www.helloaiman.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  33. http://www.ceriteraibu.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  34. http://www.huhahuhajerr.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky_16.html
  35. http://puankuci.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  36. http://the-fadedd.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  37. http://www.syuhadasalleh.com/2017/07/15/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky/
  38. https://eyranasrin.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  39. http://www.blogaqiem.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  40. https://nnizati.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  41. https://cikash.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  42. http://www.sayidahnapisah.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  43. http://www.ceritahuda.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  44. http://elsaalicious.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  45. http://penselduabee.blogspot.com/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  46. https://adeliazahrah.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html
  47. http://ftndiana.blogspot.my/2017/07/saya-nak-duit-raya-by-opzzpinky.html?m=1
Tamat, terima kasih semua yang join..keputusan berdasarkan random dan akan diberitahu kelak..
Jom Bw...


Sunday, July 16, 2017

Sambutan Hari Raya Tadika Sinaran Jaya 2017

Sambutan Hari Raya Tadika Sinaran Jaya 2017

Assalamualaikum, Selamat Hari Raya, sambutan raya kali ini, sha join sekali dengan anak-anak didik sha di Tadika Sinaran Jaya, Hartamas Telipok. Walaupun sha baru 3 hari berkhidmat di tadika ni, haha..memang impian sha nak jadi seorang cikgu, alhamdulilah diberi peluang juga walaupun hanya sementara, InsyaAllah.






itu sahaja cerita cikgu sha, haha *kekok gelarkan diri sebagai cikgu*
jangan lupa join GA cikgu sha di SINI :P

July 9, 2017

Sunday, July 09, 2017

Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky

Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky

Dengan ini, maka berlangsunglah GiveAway Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky. Big thanks kepada para sponsor yang baik hati sponsor duit raya untuk pemenang GA sha, alhamdulilah, syarat simple ja, macam biasa korang kena patuh semua syarat, kalau tipu dosa tauu..hihi

SYARAT PENYERTAAN :- 
1. Buat satu entri yang bertajuk "Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky" 
2. Copy banner yang cute diatas dan pastekan dalam entri korang. 
3. Linkkan ke entry ini. 
4. Done !! hantar link korang dekat komen di entry ini


25 PEMENANG AKAN MENDAPAT DUIT RAYA 


FOLLOW BLOG *Wajib

FOLLOW INSTAGRAM *Jika ada

LIKE FAN PAGE *Wajib

FOLLOW GOOGLE PLUS *Wajib

FOLLOW TWITER *Jika ada

FOLLOW TELEGRAM *Jika ada

ADD FACEBOOK *Wajib

**NOTA PENTING**

1. Pemilihan pemenang berdasarkan Random dan keputusan adalah muktamad.
2. Para Sponsor boleh join
3. Dua TOP REFERRAL dikalangan sponsor dan peserta akan mendapat duit raya dari sha 
4. Tarikh berlangsung GA adalah 09 Julai 2017 - 22 Julai 2017 

GOOD LUCK guys :)


July 6, 2017

Thursday, July 06, 2017

GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

GIVEAWAY NURUL & FRIENDS


PEMENANG AKAN DIPILIH MELALUI CABUTAN BERTUAH
DUE DATE : 3 JULY 2017 - 31 JULY 2017
klik banner kalau nak join

July 5, 2017

Wednesday, July 05, 2017

I AM BLOGLISTED BY MRS PIP #2

I AM BLOGLISTED BY MRS PIP #2
Segmen ini berlangsung bermula 3 Julai sehingga 20 Julai 2017 @ 2 petang, dan senarai penyertaan akan diumukan pada 22 Julai 2017, untuk join korang boleh klik klik banner ya..
Wednesday, July 05, 2017

Selamat Hari Raya 2017

Selamat Hari Raya 2017


Assalamualaikum, Selamat hari raya semua readers yang dikasihi, alhamdulilah dah masuk bulan syawal walaupun sha lambat up entry busy yang teramat sangat guys, lupa nak buat schedule entry, once again SALAM 11 SYAWAL, eh sedar tak sedar dah 11 syawal kan? ok..sha baru nak share gambar 1st raya hakss..

Macam biasa 1st raya sha memang akan jadi wanita melayu terakhir yang stay dirumah, cuci piring, kemas rumah dan layan tetamu, penatss tauu, of cos tiada masa untuk keluar beraya tapi still excited pakai baju raya, haha. 

Raya tahun ini sha pakai baju color purple, tapi agak menyedihkan baju raya tahun ni ada cacat sikit, buatkan sha jadi pendek dan gemuk, atau memang semula jadi?? hahah..

Apapun, tetap boleh raya kan..tetap ada orang yang sayang haha..itu yang penting..


Soalan Popular tahun ini, sama dengan tahun lalu punya soalan, iaitu "bila nak kahwin?? dan Mr T bila datang beraya?" so sha tak kekok bila menjawab haha, dan soalan baru sha dapat dari orang iaitu, "bila kita nak duduk (bersanding) bersama?? erkkk??? hahaha sha apa lagi *tunjuk jari manis* hahaha..terus hilang chia chia chia dia...:P




Sikit ja gambar raya pertama sha, raya kedua pakai baju tahun lalu, raya ketiga pun sama, tapi raya tahun ini amatlah sederhana, mood pun kurang, mungkin sebab raya single kan? InsyaAllah tahun depan mungkin berdua..doakannn..hihhiii