2017 - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

December 16, 2017

Saturday, December 16, 2017

Contoh Surat Akuan Pindahan Wali

Contoh Surat Akuan Pindahan Wali
Contoh Surat Akuan Pindahan Wali | Assalamualaikum dan selamat malam semuanya, alhamdulilah semua dokumen dalam borang permohonan kebenaran berkahwin telah sha dan tunang selesaikan pada isnin yang lalu, alhamdulilah Allah permudahkan siap dalam masa yang agak singkat.

Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin boleh didapati di Jheains berdekatan dengan berharga RM5.00 setiap satu ataupun korang memang akan diberikan sekali ketika hendak memohon kursus pra perkahwinan, kursus ini adalah WAJIB.

Contoh Surat Akuan Pindahan Wali

Surat akuan pindahan wali dibuat apabila wali perempuan (ayah dan atuk) telah meninggal dunia, kalau macam situasi sha, bapa dan datuk sudah meninggal, jadi secara tidak langsung wali adalah abang sha, jika wali tersebut anak sulung, maka lampirkan sekali sijil nikah ibu bapa, jika tidak, tidak perlu lampirkan.



Sha beli surat akuan ini di kiosk bangunan kedua sebelah bangunan JPN daerah Sandakan tingkat bawah dengan harga RM10, selepas itu surat akuan tersebut hendaklah dicop pengesahan dari suruhanjaya sumpah dengan harga RM4 yang berada di sebalah kiosk tersebut. Jangan lupa untuk buat 2 salinan untuk setiap satu surat akuan ini.

Berikut adalah dokumen yang wajib korang lengkapkan sebelum dihantar ke pejabat Jheains daerah Sandakan

Dokumen Lengkap Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin 

1. 2 Salinan Kad Pengenalan pemohon yang telah disahkan oleh JPN
2. 2 Salinan Kad Pengenalan wali perempuan yang telah disahkan oleh JPN
3. 2 Salinan Kad Pengenalan untuk 2 orang saksi yang telah disahkan oleh JPN
4. 2 Salinan Sijil Kursus Kahwin, beserta sijil asal untuk dicop bahagian belakang sijil
5. Laporan Kesihatan (HIV) disarankan ambil test diklinik kerajaan sahaja
6. 2 Salinan Surat kematian ayah kandung yang telah disahkan oleh JPN
7. 1 Salinan Surat Akuan pindahan wali dan bakal pengantin perempuan beserta surat asal

Kedua-dua pemohon hendaklah mengisi Borang permohonan kebenaran berkahwin dengan betul dan hantarkan ke Jheains daerah korang untuk diluluskan permohonan dan kemudian korang akan diberikan borang kebenaran kahwin (diisi oleh pendaftar) dan borang daftar kahwin (diisi oleh jurunikah) berharga RM5.00. Contoh borang ada dibawah.



Setelah siap, maka korang pergilah berjumpa dengan imam kawasan korang untuk confirmkan tarikh bernikah. 

Semoga segala urusan untuk membina 'masjid' dipermudahkan..amin..


Saturday, December 16, 2017

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0
Tajuk : Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0


Dalam kepesatan zaman teknologi yang semakin canggih, ramai peniaga suka berniaga secara online untuk menambah pendapatan mereka disebabkan oleh taraf hidup yang semakin hari semakin meningkat. Jika harapkan duit gaji bulanan tanpa melakukan kerja tambahan, agak sukar untuk menampung perbelanjaan seharian.




Bagi menjamin kewangan yang kukuh dalam jangka masa yang panjang, anda perlu menjadi seorang yang bijak dalam merancang perniagaan anda. Melabur adalah satu urusniaga paling mudah yang boleh dilakukan oleh sesiapa sahaja dan keuntungannya adalah berlipat kali ganda daripada modal yang dikeluarkan.


Disebabkan oleh keuntungan yang lumayan inilah yang membuatkan ramai orang mengambil keputusan untuk melaburkan wang dalam pasaran kewangan terbesar di dunia iaitu pasaran pertukaran asing (Forex). Tambahan lagi dengan adanya kuasa internet yang meluas dapat memudahkan lagi urusniaga pelaburan di pelusuk dunia.


Apakah Itu Forex?



Forex adalah singkatan nama bagi FOReign EXchange atau lebih mudah difahami dengan urusniaga perdagangan/transaksi matawang yang boleh dilakukan selama 24jam secara berterusan tanpa henti. Perdagangan/transaksi ini memperdagangkan mata wang sesebuah negara terhadap mata wang negara yang lainnya yang melibatkan pasaran wang utama di dunia.


Dikatakan pasaran Forex ini mempunyai pasaran yang sangat kukuh sehingga mampu mengalahkan mata wang asing yang terbesar dan nilai transaksi pasaran forex mencapai nilai trilion sehari. Oleh kerana itu juga lah ramai prospek yang semakin ramai melabur dalam perdagangan Forex kerana ianya sangat menguntungkan.

Kenapa Anda Perlu Memilih Forex?

1. Modal Kecil.



Untuk mula melabur dalam pasaran Forex tidak memerlukan modal wang yang banyak. Anda hanya perlu membeli sejumlah minimum saham yang ditetapkan sebagai permulaan pelaburan anda. Dengan jumlah minimum ini dapat memberikan peluang kepada anda yang berminat dalam pelaburan Forex.

2. Untung Besar.

Tidak dinafikan lagi bahawa pasaran Forex memberikan lebih banyak faedah serta keuntungan daripada kerugian. Dengan melabur secara rasional dapat membantu anda menikmati pulangan keuntungan  yang berlipat kali ganda dan lebih lumayan daripada apa yang anda jangkakan.

Belajar Forex Dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0

Forex telah menjadi satu alternatif pelaburan yang semakin hari semakin popular diperkatakan oleh pelabur. Ini disebabkan oleh ROI ( Return On Investment) daripada Forex memberikan keuntungan yang cepat. Akan tetapi, sekiranya anda tidak mempunyai ilmu pelaburan Forex yang mencukupi akan menyebabkan anda berhadapan dengan risiko kerugian.


Bagi menguruskan kewangan yang baik, anda perlu mempunyai pengetahuan yang secukupnya terutamanya dalam pelaburan Forex ini. Sebagai persediaan untuk memulakan pelaburan, anda perlu mendapatkan ilmu dan maklumat pelaburan yang betul untuk menjadikan anda seorang pelabur yang bijak. Antara perkara-perkara yang perlu anda fikirkan ialah :  


1. Mempunyai modal melabur yang mencukupi.
2. Ketahui matlamat atau tujuan pelaburan.
3. Mendapatkan ilmu yang betul daripada sumber yang sahih dan dipercayai.
4. Fahami apa yang diajar dan dapat menguasai ilmu sepenuhnya.
5. Mampu membuat keputusan sendiri.
6. Sentiasa mengikuti per­kem­bangan semasa pelaburan.
7. Membuat pembelajaran sendiri dengan membaca.


Mungkin agak sukar untuk anda memikirkan semua ini sekiranya anda tidak mempunyai ilmu dalam pelaburan. Lebih-lebih lagi sukar untuk mencari maklumat yang boleh dipercayai. Adalah lebih mudah sekiranya anda belajar Forex dengan Trading Coach International di Masters Summit 1.0 yang dianjurkan oleh PIPSEMPIRE ACADEMY.

Kenapa Anda Perlu Menyertai Forex Masters Summit 1.0

1. Yuran Hanya Bayar Sekali Sahaja.

Dengan bayaran yuran sekali sahaja, anda akan dapat sertai kelas Forex berkali-kali. Tawaran istimewa ini hanya untuk mereka yang menyertai kelas anjuran Pips Empire Academy sahaja dan anda boleh bandingkan yuran kelas lain yang hanya menawarkan kelas secara on off dengan bayaran yuran yang mahal.

2. Kelas Selama setahun.

Dengan kadar yuran yang murah sekali bayar, anda akan menikmati kelas penuh selama 3 hari dan kelas pada setiap hari Isnin selama setahun. Dalam masa setahun ini anda boleh belajar sampai pandai dan boleh bertanya apa-apa soalan pada guru yang mengajar. Sangat menguntungkan bukan?

3. Silibus Yang Mudah Faham.

Kelas Forex Master  menyediakan silibus yang mudah difahami dengan strategi yang ringkas dan terbukit berkesan. Pembelajaran juga dilakukan secara bersistematik dan mempunyai silibus bagi memudahkan lagi pelajar memahami Forex dalam jangka masa selama setahun bagi menguasai ilmu Forex sepenuhnya.

4. Kemudahan Pembelajaran Yang Lengkap dan PERCUMA.

Selain mempunyai silibus yang mudah difahami, anda juga akan diberikan analisis percuma, signal percuma serta webinar percuma. Tambahan lagi anda akan dapat menyertai networking komuniti yang mempunyai sistem yang mantap dan berterusan daripada aplikasi telegram, whatsapp dan facebook.


Lebih menarik lagi sekiranya mempunyai Trading Floor di Singapura, Shah Alam, Melaka, Sabah dan tempat-tempat lain, anda boleh pergi bercuti sekali. Malahan kalau kebetulan berada di Shah Alam atau Melaka, boleh masuk kelas di sana secara percuma. Paling penting ialah dilengkapi dengan kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders).

5. Tenaga Pengajar yang Berkemahiran Dan Berpengalaman.



Untuk berjaya, anda perlu belajar daripada mereka yang mahir dan berpengalaman dalam sesuatu bidang. Disebabkan itu, PipsEmpire Academy menyediakan tenaga pengajar yang berkemahiran serta berpengalaman dalam pasaran Forex untuk kelas belajar Forex ini.

6. Mempunyai Kelas Fast Track Trader.

Kelas Fast Track Trader Ini adalah satu satunya kelas untuk menjadikan anda seorang professional dan international trader dalam masa yang singkat. Pendek kata, ia adalah shortcut journey of Trade dimana anda boleh mengikuti kesemua program PipsEmpire Academy secara percuma tanpa perlu membayar apa-apa.

Kelebihan Kelas Fast Track Trader.

  • IB Training PERCUMA.
  • Daily Signal PERCUMA.
  • Maklumat PERCUMA.
  • Webinar PERCUMA.
  • Silibus yang MUDAH difahami.
  • Perkongsian lebih 50 strategi yang mudah dan ringkas serta terbukti berkesan.
  • Pengajaran secara sistematik dan bersilibus.
  • Tenaga pengajar yang berkemahiran dan berpengalaman.
  • Support sistem yang mantap dan berterusan (telegram, whatsapp dan facebook).
  • Kemudahan pembelajaran yang lengkap!
  • Business To Business
  • Kemudahan “Auto Trade Management” (systematic trading by professional traders)
  • Secret Techniques

7. 6 Speaker Hebat.



Pada Forex Masters Summit 1.0 akan menampilkan 6 speaker hebat dalam bidang pelaburan pasaran Forex ini untuk berkongsi pengalaman mereka kepada anda. Antara 5 speaker yang hebat ialah Mario Singh, Wayne Ko, Ahmad Zaki, Ibrahim, Zulhilmi dan Aun Khairul.


Mario Singh.



Mario Singh merupakan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Fullerton Markets dan pengurus Forex yang terkenal diserata dunia sebagai pendidik FOREX. Beliau telah mendapat latihan perbankan swasta dari Julius Baer (Bank Swiss yang terbesar di dunia dengan aset 340 Billion di bawah pengurusan CHF) dan perbankan ICBC (salah satu perbankan komersial terbesar di dunia dengan permodalan pasaran pada 269 Bilion.


Beliau juga adalah seorang pakar yang sentiasa mendapat perhatian ramai di dalam industri FOREX ini. Beliau juga telah muncul lebih 40 kali dalam rancangan CNBC dan Bloomberg. Seramai 350 juta penonton diseluruh dunia menonton setiap kali beliau menampilkan diri dalam berkongsi tentang pelaburan Forex ini.      


Wayne Ko.



Wayne KO adalah Ketua Penyelidikan dan Pendidikan di Fullerton Market. Beliau memberikan perkhidmatan “thought-provoking analysis” dan idea perdagangan kepada beribu pelanggan di seluruh dunia. Beliau sendiri adalah perdagang yang ternama yang mesra dan bersemangat membuatkan ramai orang dari seluruh dunia ingin mempelajari rahsia kejayaan beliau.


Sebagai seorang penceramah di peringkat antarabangsa, beliau telah berucap di depan beribu perdagang dan pelabur dari pelbagai negara di seluruh dunia termasuklah Singapura, Malaysia, Indonesia, Thailand, Vietnam, Kemboja, Australia dan China. Ucapan beliau dalam berkongsi pengalaman berdagang tidak pernah membosankan para pendengar.  


Ahmad Zaki.



Ahmad Zaki merupakan Pengasas akademi SIMPLYFX FOREX dengan lebih 10 tahun pengalaman dalam industri FOREX. Beliau juga telah dianugerahkan tempat pertama untuk dua tahun berturut-turut di dalam pertandingan FOREX yang di adakan di Singapura. Beliau juga adalah orang kuat di belakang penubuhan jutawan “SUPER SCALPER TRADERS”.


Selain itu beliau juga adalah seorang pengasas teknik/strategi khas yang telah terbukti berjaya di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga baru sahaja dianugerahkan sebagai GRAND CHAMPION 2017 daripada Fullerton Markets.  Bukan calang-calang orang beliau ni.


Ibrahim.



Ibrahim adalah perdagang profesional dan pengurus dana proprietari. Beliau adalah orang yang tepat untuk berkongsi dan belajar strategi perdagangan. Beliau juga adalah pengarah pendidikan di SIMPLYFX. Beliau mula berdagang di dalam pasaran FOREX pada 2012 dan mempunyai rekod peribadi yang baik dengan 1000% pulangan pelaburan dalam masa hanya dua bulan. Beliau telah melatih lebih daripada 3000 perdagang dari Malaysia, Indonesia dan Singapura.


Zulhilmi.



Zulhilmi Yusoff adalah pedagang forex sepenuh masa dan merupakan salah seorang mentor di PipsEmpire Academy selepas tiga tahun menjadi ejen Unit Trust. Beliau mempunyai dua tahun pengalaman dalam FOREX. Pengasas teknik membunuh FusionFIBO yang diasaskan daripada FIBO yang asal, yang mana ia sudah terbukti sebagai satu strategi yang sangat efektif untuk perdagang scalping, intraday dan swing. Beliau telah mengajar dan membangunkan ramai pedagang yang konsisten dan berjaya.


Aun Khairul.



Aun Khairul diibaratkan sebagai kisah klasik “Zero To Hero” di dalam FOREX. Beliau telah diperkenalkan kepada Forex oleh SIMPLYFX Malaysia. Setelah berjaya, beliau kini adalah mentor dan menguruskan PIPS EMPIRE MALACCA TRADING FLOOR hanya selepas dua tahun aktif di dalam perdagangan FOREX. Beliau juga turut dikenali sebagai pakar perdagangan emas dengan memberikan analisis harian yang tepat dan hampir sempurna untuk perdagangan emas.  

8. Lokasi Yang Strategik.



Forex Masters Summit 1.0 2018 akan diadakan di IDCC (Ideal Convention Centre) Shah Alam yang merupakan tempat yang sangat strategik dan selesa untuk semua peserta. Antara kemudahan yang ada dan berdekatan di sini adalah :  
  • Parking Percuma
  • Makan 3x (Breakfast, Lunch, Tea Break)
  • Dekat dengan hotel (Mewah / Murah) From RM108/night
  • Budget Hotel RM86/night.
  • Easy access Federal Highway
  • Wifi Percuma

Daftar Minat Anda Percuma SEKARANG!!!
Berminat untuk melabur dan ketahui lebih lanjut tentang Forex? Rebut peluang ini dengan menyertai Forex Masters Summit 1.0 sekarang kerana tempat adalah terhad. PipsEmpire Forex class dan Fast Track Trader Program juga menawarkan pakej dengan harga yang tak masuk akal. Jadi, daftar minat anda percuma sekarang juga. Jangan tunggu lama-lama.

Nama Penuh
Email:
No Telefon:

We respect your email privacy


December 8, 2017

Friday, December 08, 2017

59 Senarai Homestay di Kundasang, Sabah

59 Senarai Homestay di Kundasang, Sabah
59 Senarai Homestay di Kundasang, Sabah | Assalamualaikum dan selamt bercuti sakan korang,  maklumlah bulan disember merupakan bulan bersantai bersama keluarga, sha pun teringin nak bercuti lagi di bumi Kundasang, mungkin kali ini bercuti berdua dengan orang baru, hahaha..inilah ni sha nak senaraikan homestay yang ada disekitar Kundasang, Ranau.

Kundasang merupakan salah satu pusat percutian yang menghimpunkan pelbagai tempat menarik untuk korang kunjungi, rugilah kalau pergi Sabah, kalau tidak singgah ke Kundasang, entry seterusnya sha akan ceritakan tempat menarik berkenaan.

Kalau sha travel ke sini, memang akan stay rumah kawan Blogger Ira, itulah kata orang untung ada kawan ramai, mana-mana pun boleh sandar yang penting pandai jaga diri, tapi lepas ni memang sha akan stay homestay dah lah, sebab dah berdua kan hahaha.


1. SINURAMBI HOMESTAY : 013-8832994, 013-8661615, 019-8615764, 1 bilik king dan single Rm200, 1 bilik king dan queen Rm250, 2 rumah (2 bilik) : Rm300 satu rumah.
Lokasi berdekatan jalan raya bertar kawasan landai naik bukit selepas D'IZZ HOMESTAY.

2. D'IZZ LODGE & HOMESTAY : 012-8669626
0128669616
0178019626
088889626
Family pakej 3bilik rm350
Deluxe Standard / Twin Superior RM150
Kemudahan:
Kedai runcit
Wifi
BbQ
Dewan
Kapasiti 80org
Karaoke
Katering
Transportation

3. KUNDASANG INN : 088-888097, 014-5526406, 014-6524020,
013-8689264, Bilik Rm100.

4. ZURAINI HOMESTAY : 013-8938356, 019-8952178, bilik harga dalam Rm120-190, Lokasinya naik sikit selepas D'IZZ HOMESTAY berdekatan jambatan.

5. AMULA HOMESTAY : 013-8706692, 012-8148898, 013-8935947, lokasinya bersebelahan dengan KUNDASANG INN.

6. SURYATI HOMESTAY : 014-8557598, 014-8665551, 014-8573155, lokasinya bersebelahan dengan KUNDASANG INN,

7. WALAI TOKOU HOMESTAY : 013-5539459, 019-8328680, lokasinya bersebelahan dengan KINABALU PINE RESORT dan tepi jalan utama Ranau - Kota Kinabalu, harga boleh tawar, (macam2 jenis bilik), bilik 3 katil sederhana Rm180, bilik 2 katil sederhana Rm90, bilik 1 katil besar dan tambahan bilik kecil untuk 1 katil bertingkat Rm90.

8. D'OLUNDUS VIEW : 014-2010070, 088-888824, lokasinya berhadapan gerai sayur di tepi jalan utama Ranau - Kota Kinabalu, 1 bilik Rm170, 1 rumah (2 bilik) RM340.

9. WALAI TOKOU HOMESTAY Julianah@Julia : 019-8718071, 010-7888071, lokasinya bersebelahan KINABALU PINE RESORT.

10. KINABALU PINE RESORT : 088-3867751, 088-389957.

11. U-MERLIN RESORT : 088-889366, 1 bilik Rm100,
lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang.

12. FAIRY RESORT : 088-889688, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang,

13. SONNY VILLAGE : 088-888161, 088-889277, bilik single/double bed Rm120-180, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang.

14. WAYN ZEN ROSE CABIN HOTEL : 088-889233, lokasinya tepi jalan utama Kota Kinabalu - Kundasang.

15. MOUNTAIN REST HOUSE (budget hotel) : 016-8374060, 011-24258739, Dorm (2 katil bertingkat utk 4 orang) Rm20, harga bilik ada Rm60, 70, 80,.... lokasi berdekatan dengan National Park tepi jalan utam

16. Nagai Homestay No tel : 0128364888. 0198950665 / 0198413313. 1.8km dr pekan kundasang, jln ke SRK KUNDASANG.
1 rumah 5 bilik Rm350
1 Rumah 3 bilik rm250
1 bilik Rm75 - Rm120.
Kemudahan :-
1. Dapur
2. Astro
3.waterheater
4. Set karaoke.
5. BBQ

17. Dh Homestay. Kundasang lama. 0198933313
18. Debbies Homestay kg kundasang lama. 0198950665/0146579969
19. Ilmieza Stay ( kg muhibah)-014-5607983 -Azimie Kawasa
20. Cinta villa homestay mesilau - cvh (019-8610202) - Affendy
21. Wafa inap desa. ( 0138561751 )

22. Aura Homestay kundasang- 0138788065/0168446056

23. Zoraini Homestay.
Kg cinta Mata kundasang
0138938356/0178351781

24. UMIES HOMESTAY Kg Cinta Mata Kundasang 0146775311 & 0138115311

25. SERIBU1 HOMESTAY KUNDASANG 
0198319482.

26. Kopstay Walai Tokou Homestay Berhad. 
0198426002..Sabrinah Sail.

27. Kundasang Greenhill Homestay.
01119576164/0195820394

28. KUNDASANG TWIN HOMESTAY 
0198719670 / 0198608153

29. SINURAMBI Homestay 
0138992994 / 0138832994

30. PUNCAK HOMESTAY 0198700616/0195388820

31. Famyle homestay kundasang 0138703117

32. Ning's homestay kundasang 0198990785

33. D'arsyha homestay kundasang.
Tel: 0135504032/ 0108785618

34. Saniom Homestay 0198093075
35. Satinah Homestay 0138724900

36. D Loquat Lodge
0138743935/0198312574

37. Jb Hidayah Inn
Call Juraidah 0132368539

38.Dahlan homestay
Kg.cinta mata kundasang
*Room ..rm60-rm80
0138878442 (Dahlan)

39. Teratak Indah Kundasang
0146783074 (Marliana)

40. Dahlia Homestay Pn. Sitilah 0143748169
41. Jainah Homestay Pn. Jainah 0138679193
42. Jilinieja Homestay En. Sazilin 012- 230 6160
43. Qistina Inap Desa En. Ginus +6013-859 7191
44. Julaini Homestay En. Julaini +6017 866 5192

45. Mid Village Homestay En. Samsul +6019- 840 7065
46. Anjung Rehat Jamsari En. Khairi +6010- 947 7878
47CT Bayu Homestay Pn. Astilinah 016- 240 1588
48. Dahlan Homestay Pn. Ajiah +6019- 253 8810
49. Teratak Indah Kundasang Pn. Marlina +6014- 6783074

50Big Rock Homestay Pn. Loziah +6019- 862 5806 / danial 0135541353
51. Ulul Homestay En. Ulul +6011- 3158 9859
52Azeylla Homestay Pn. Esyanie +6017- 869 4775
53. Muhibbah Homestay Pn. Sitidah +6019- 802 0850
54. Hello Kitty Homestay 0128281110

55. Rama-rama Homestay 0135481199/ 01125141958
Fb: rama-rama homestay kundasang

56. KIRAM's Village
Kg Mesilau, Kundasang.
0166950057, 0138874236

57. ALPINE D'Bayu
0146720324
Kg Mesilao

58. Liwagu Lodge 088-875603 (Reception) 0133804166 (Whatsapp)

59. KINABALU HOMESTAY KUNDASANG
0133723497 -WANIE

Credit to FB : Sayang Sabah
P/S : Kemungkinan ada perubahan harga dimusim cuti sekolah.

December 6, 2017

Wednesday, December 06, 2017

Tips untuk Mencerahkan Ruang Rumah Anda

Tips untuk Mencerahkan Ruang Rumah Anda
Tips untuk Mencerahkan Ruang Rumah Anda | Assalamualaikum, Rumahku adalah Syurgaku, rumah adalah tempat untuk kita melepaskan lelah selepas seharian bekerja. Memang benar apabila orang mengatakan persekitaran rumah sangat memainkan peranan penting dalam menimbulkan suasana yang indah kepada penghuninya. Lebih-Lebih lagi bagi korang yang menghabiskan masa berada dirumah sepanjang hari. 
Tidak kira korang tinggal rumah besar ataupun pangsapuri kecil dengan hanya mempunyai sebuah tingkap, pasti ada cara untuk mencerahkan ruang tersebut sekaligus membuatkan rumah korang kelihatan indah dan damai untuk didiami. Adakah korang merancang untuk membeli harta korang sendiri? Terdapat banyak hartanah di Cyberjaya klik properties in Cyberjaya untuk maklumat lanjut yang korang boleh usha-usha. Entry ini akan membantu korang yang dalam kebuntuhan melalui beberapa tips untuk mencerahkan ruang rumah. 

1. Memilih warna cat yang betul ataupun dalam istilah English Choosing the right paint mampu menampakkan hasil yang besar. Penggunaan cat yang betul serta-merta memulihkan dan mencerahkan ruang rumah korang yang pada awalnya membosankan. Oleh itu, pilihlah warna yang akan mencerahkan ataupun warna kegemaran yang menambahkan lagi sentuhan untuk ruang rumah korang. Selepas berpenatan diluar, korang lebih tenang bersantai dirumah ditambahkan lagi dengan suasana rumah yang cerah dan besar, pasti mengembalikan aroma mood yang indah. Pastikan korang hanya menggunakan cat yang berkualiti serta melindungi ruang rumah korang dan pemilihan cat yang betul akan bertahan untuk beberapa tahun akan datang. Sekiranya korang tidak pasti warna apa yang hendak dipilih, korang boleh meminta nasihat dari kedai-kedai cat berhampiran, kerana kebanyakan kedai tersebut menawarkan pelbagai jenis warna dan mereka akan memberikan cadangan mengenai padanan warna yang sesuai dengan tema rumah korang. 
2. Menggunakan kontras. Gunakan alatan memasak, aksesori dan hiasan yang korang suka. Korang juga boleh memilih untuk menggunakan backsplash mozek berwarna untuk melengkapi perabot korang di rumah dan menambah kecerahan kecil ke ruang tersebut. 
3. Meletakkan cermin dikatakan boleh membuat ruang kelihatan lebih besar dan lebih terang daripada yang sebenarnya. Walaubagaimanapun, ianya tidak sama fungsi seperti cermin yang diletakkan di ruang-ruang yang redup seperti bilik air kerana tidak ada cahaya matahari langsung untuk tujuan refleksi. Sebaliknya, korang boleh menggunakan beberapa cermin berbingkai untuk menjadikan bilik mandi anda lebih cerah. Bukan sahaja cermin ini membuat bilik korang kelihatan lebih besar, ianya juga boleh memancarkan cahaya masuk membuatkan ruang rumah automatiknya menjadi cerah. 
4. Tingkap baru. Jika rumah korang redup,adalah lebih baik korang menambah tingkap baru untuk menyerlahkan kecerahan ruang rumah korang. Di samping itu juga, ianya dapat menjimatkan bil elektrik daripada korang masih terus menghidupkan lampu pada disiang hari untuk kekalkan kecerahan. 
5. Menghilangkan silau. Walaupun cahaya yang terlampau masuk ke dalam ruang rumah korang dapat mencerahkan persekitaran tapi kesannya sangat bahaya untuk korang. Oleh itu, korang boleh mempertimbangkan dengan meletakkan beberapa lampu LED kabinet untuk membuatkan cahaya yang sedap di lihat. Namun gunakan pencahayaan yang sesuai untuk ruang kerja korang. Lampu yang malap adalah tidak sesuai untuk mata. 
6. Ubah suai Tingkap. Jangan anggap tingkap yang kurang obstruktif seperti tingkap semata-mata berfungsi hanya untuk memancarkan cahaya matahari maksimum ke rumah korang. Sebaliknya boleh digantikan dengan tingkap pemadam kebakaran Venetian yang boleh dibuka pada siang hari dan ditutup pada waktu malam. 
7. Lihat persekitaran luar rumah. Boleh rujuk link Trim the bushes of the trees outside your houseBersihkan semak-semak dari tumbuhan di luar rumah korang kerana pokok-pokok yang terbiar atau semak yang ditumbuhi semulajadi adalah satu sebab mengapa cahaya matahari terhalang daripada memancar ke rumah korang. 
8. Gantikan pintu. Korang boleh mempertimbangkan untuk menggantikan pintu depan berkayu dengan pintu kaca yang berwarna untuk membolehkan cahaya matahari menerangi rumah korang. Jika tidak, korang juga masih boleh memilih pintu berwarna terang, seperti putih untuk mencerahkan ruang rumah korang. 
9. Bersihkan tingkap. Cara yang paling asas dan termudah untuk menjaga ruang rumah adalah membersihkan rumah sepanjang masa. Pastikan tingkap korang dalam keadaan bersih didalam dan diluar untuk membolehkan cahaya matahari maksimum menembusi melalui tingkap ke rumah. Debu juga menghalang cahaya masuk ke dalam ruang rumah korang. 
Sedikit petua pembersihan tingkap yang mudah, jangan gunakan alat pembersihan tingkap dengan tuala seperti yang kita biasa lakukan. Sebaliknya, gunakan span dan sabun. Selepas itu, lap tingkap menggunakan squeegee dan polish menggunakan chamois lembut. 
Kesimpulannya, ini adalah beberapa tip yang boleh korang ikuti untuk mencerahkan ruang rumah korang sekaligus menjadikan tempat yang indah. Paling penting, perbelanjaan pastinya berpatutan dan tidak memerlukan pengubahsuaian utama yang akan menganggu dompet korang hihi. Korang akan mendapati berapa banyak perbezaan yang besar yang dapat dibuat jika korang mengikuti semua tips ini. Terdapat juga banyak artikel mengenai bagaimana korang boleh mencerahkan ruang korang, korang boleh baca di link how you can brighten up your space.

December 1, 2017

Friday, December 01, 2017

5 Entry Paling Menyengat November 2017

 5 Entry Paling Menyengat November 2017
5 Entry Paling Menyengat November 2017 | Assalamualaikum dan selamat datang bulan kelahiran sha iaitu bulan Disember, dalam bulan ini juga adalah bulan sha akan melangsungkan perkahwinan yeahhh...bila tu? meh baca entry Blogger Opzzpinky bakal kahwin disember ini, tak sabarnyaaaa..

Dan bulan november adalah bulan kesibukan sha sebagai seorang cikgu yang telah menamatkan perkhidmatannya pada hujung bulan tersebut sob sob, jadi sha pun bertungkus lumus memastikan Majlis konvokesyen anak-anak murid sha berjalan selancarnya, Alhamdulilah semua sudah berlalu dengan jayanya.

Namun banyak entry bulan lepas masih draft, belum sempat mengarang, banyak sangat idea :D, nanti sha bereskan satu persatu.


Ok, bulan November walaupun sibuk, sha gigihkan juga update entry menjadikan 9 entry kesemuanya hahaha..naik 2 tangga dari entry bulan oktober dan sebanyak 17k page view dihasilkan bulan lalu..wow..

 5 Entry Paling Menyengat November 2017

Lagu berunsurkan agama, antara entry yg banyak cariaan google, setiap hari ada ja orang cari lagu ni, sha suka dan sha jadikan lagu ini antara lagu persembahan dalam majlis konvo tempoh hari, best.

Sha baru habis hadiri kursus dan dah dapat sijil, rushing tauu nak kahwin ni haha..dalam kursus ni banyak sangat ilmu 'menarik' korang wajib ikut hahaha.

Bye Nuffnang, blog sha dah melabuhkan tirai untuk menyimpan iklan dari nuffnang hihi, yang banyak dapat email notification, jenuh nak delete..errrr

Contest by sis hawa dah tamat ya, rugi korang tak join, hadiah semua best hihihi

Tahniah sha hahaha.

Dan untuk Top Refferal bulan lalu adalah Sofie dari http://www.sofinahlamudin.com/, tahniah, sha telah letakkan feed percuma blog akak di bahagian Footer

Terima kasih pembaca setia blog opzzpinky, semoga entry-entry yang dihasilkan bermanfaat untuk dunia dan akhirat, amin...

Salam sayang
Opzzpinky :)




November 30, 2017

Thursday, November 30, 2017

Potret Kartun Hasil Tangan Sophee Studio

Potret Kartun Hasil Tangan Sophee Studio
Potret Kartun Hasil Tangan Sophee Studio | Assalmaulaikum, terharu dapat potret ala-ala kartun dari blogger Sofie sebab sha ada join GA beliau iaitu Segmen Suai Kenal Blogger Seluruh Malaysia akan berakhir pada 1hb Disember 2017, besok guys..so korang kena rushing buat entry kalau nak dapat potret kartun exclusive dari blogger sabahan ini.


Comel bah kan ! sha, kalau ada orang lukis wajah sha, sha teramatlah excited level 300%, sebab sha kagum sangat hasil tangan dorang jika nak dibandingkan dengan tangan kayu sha ini, langsung nda pandai melukis, kesiannn hahaha.

Apapun semua yang join, good luck dan jangan lupa join ya :)
Thursday, November 30, 2017

Blogger Opzzpinky Bakal Kahwin Disember ini

Blogger Opzzpinky Bakal Kahwin Disember ini
Blogger Opzzpinky Bakal Kahwin Disember ini | Assalamualaikum, tajuk entry dah macam blogger terkenal pula, haha. Alhamdulilah tinggal beberapa hari lagi untuk menghabiskan masa-masa bujang yang ada sebelum bertukar status bini orang. Debarannya sudah terasa :P


Yeah akhirnya, sha akan menamatkan zaman yang terlalu bujang untuk melangkah dunia berdua lebih baik..haha, alhamdulilah hampir 2 tahun menempuhi zaman pertunangan bukanlah sangat mudah, eh sha dah ada tunang ya? hihi, pandai tak sha sembunyi? Hebatnya dugaan bertunang, kata Nabi S.A.W sembunyikan pertunangan, hebahkan perkahwinan dan sha minta maaf kepada sesiapa yang merajuk sebab sha buat majlis pertunangan dalam keadaan tertutup bulan 2 2016 yang lalu.

Di kesempatan ini, sha nak menjemput semua pembaca setia blog sha, untuk datang memeriahkan majlis perkahwinan seorang blogger comel bertempat di Sandakan, manalah tahu ada blogger yang sedang bercuti ditempat berdekatan boleh singgah ke rumah, makan nasi minyak hihi..save the date ya !!




Simple Blogger Jump to Top Button Plugin