Crystal Hill, Kundasang Sabah - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

May 11, 2016

Crystal Hill, Kundasang Sabah

Welcome to Crystal Hill, Kundasang Sabah..lama sangat sha tak hiking..kaki dah gatal nak capai puncak..planning dah siap-siap cuti Hari Pekerja nak ke Kundasang, Favourite Place sha, banyak kali ke sini tak pernah jemu..sebabnya sha suka suasana Kundasang yang sejuk hahaha..dan paling penting Background Gunung Kinabalu, macam blog sha..Awesome kan !!
Nanti ketibaan sha di Kundasang sha akan ceritakan pada entry seterusnya..
Kami bangun pada jam 5.00 am untuk persiapan ke Crystal Hill, kalau dari rumah kawan sha, tidak begitu jauh..sha agak-agak dalam 2-3KM..jalan kaki dari rumah kawan terus ke pekan..untuk pengetahuan semua, Kundasang memang sangat sejuk dan permandangan macam luar negara..ala-ala New Zealand, 1st time sha keluar seawal pagi begitu..nyaman sangat udara....

Time ni, Gunung Kinabalu masih diselimuti kabus yang sangat tebal..actually taklah sesejuk yang dulu, sekarang kan musim kemarau, so Kundasang pada Volume 3/6..tapi jangan cuba-cuba untuk mandi pada awal pagi kalau tidak mahu beku dan ternyata kami belum mandi ketika ini..hahah..


Selepas sesat berseorangan...haha..terlampau excited sha nak jumpa puncak..beberapa minit kemudian..I was Subhanallah..amazing view sekitar Kundasang..tak pernah sha nampak view sebegini cantik dengan keseluruhannya diselimuti kabus..sha tak pernah hiking awal pagi..serius this is Awesome !!


Terima kasih lalalng untuk kerjasama itu hahaha..macam tiba-tiba ada kuasa pula buat lalang jatuh hahaha

Abaikan mata baru bangun

Dan menariknya Crystal Hill,  nak ke puncak kena menuruni bukit hahhaa, selama ni sha hiking, nak ke puncak ke naik ke puncak..ahh ambik kau..terpaksa menahan kaki, nda lama kaki bertegap..haha..dan macam bukit yang lain Crystal Hill ada 2 puncak yang sangat cantik..

Dan bermulalah si kaki bergambar menunjukkan bakat masing-masing..dan ini kali pertama sha buat lompatan sempurna, menghadap depan dan senyum...hahha..jangan ditanya behind the scene punya gambar..cacat -.-' sangat


View menghadap Pekan Kundasang

View menghadap laluan masuk Crystal Hill 


Larian penuh semangt Opzzpinky ke udara..hahha
Print screen dari insta : @opzzpinky (boleh follow)



Fresh dari ''Peti Sejuk'' Kundasang, sampai air pun boleh sejuk oleh cuaca..hebatkan kuasa Allah..


Dan ini adalah puncak kedua Crystal Hill, jalan macam laluan masuk, kena pandai tahan kaki kalau tak memang akan jatuh sebab lalang sangat licin haha..tinggal kena kasih ketawa ja kalau ada orang yang jatuh..bukan sha ok..haha..sha pakai kasut hiking POWER..ok promote nampak..:P



Dah boleh buat wallpaper whatsapp korang..ehhh..hahah..Sia sayang Kinabalu, kita akan jumpa lagi bulan 12 ini..InsyaAllah..heeee


ok..ini anak-anak sekalian, teman seUITM sha dulu time Diploma..untunglah korang masuk dalam blog sha..haksss..tak femes pun engkao..hahahah..ok jangan renung lama-lama..haha


ok selesai hiking, tibanya masa untuk turun bukit..macam yang sha cakap tadi..kena hati-hati..jalan licin dan curam..Puas Hati sangat hiking ada Gunung Kinabalu..meskipun macam sekejap ja sha cerita kali ni kan, taklah..jom tengok gambar muka penat hiking hahaha...


Using Samsung J7 13mp


Aku dan Gunung Kinabalu ..hee


Pasar Kundasang, sha wajib beli Tuhau, makanan Dusun bogia haha..


Dan ini replika Picai..Kundasang sangat popular dengan sayur ni..hebat kan sha dapat angkat sayur ni..berat tauu..hahaha...kereta lalu lalang..sha tak heran, dorang bukan kenal sha pun hahaha..itulah kelebihan bukan artis..hakss

Berapa kali pun menjejak bumi Kundasang, sha tetap tak pernah jemu..please buat hiking area Kundasang lagi..haha..

*sambil buka spek* Love from Kundasang..

7 comments:

  1. wahhh best nyaaa. tapi jauh nya la hai nak pegi sana

    ReplyDelete
  2. Bestnya dpt tgk suasana awal pagi d kundasang...lya bab mndaki ni memg x brani penggayat huhu..

    ReplyDelete
  3. best nya. InsyaAllah team alfitrah pula akan ke sana :D (wajah excited)

    ReplyDelete
  4. assalam...nak tnye..crystal hill, pyramid hill dengan sosodikon hill...tempat yang same ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm hye syamim, crystal hill jln dkt masjid kundasang, yg pyramid tu dkt jln desa castle sosodikon hill=piramid hill hihi..

      Delete
  5. bestnya ..nampak cantik view nya tu..sept ni ksana jom..

    ReplyDelete
  6. Terkejut tengok Sha melayang di udara, Haha. btw, kin pun suka hiking. Kalau berjodoh nak hiking ke kinabalu, bolehlah sha tunjuk jalan. gitew

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Post Bottom Ad