Masalah dan Penyelesaian Kecacingan Bagi Anak Kucing - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

March 25, 2016

Masalah dan Penyelesaian Kecacingan Bagi Anak Kucing



 
Bagi pencinta kucing, mesti korang tersangat risau bila kucing kesayangan korang sangat kuat makan still kurus dan perut kembung, banyak sangat cacing ikut makan sekali..that's why perut kembung...kesian NyakNyak...

Sebelum ni CHIBI juga pernah mengalami kecacingan, apa yang sha buat time tu, beri ubat cacing manusia..tapi ngam dengan perut CHIBI, makan masa seminggu juga proses pengeluaran cacing..hahha..

Tanda-tanda Kecacingan :-
  • Kurus dan berat badan sukar naik
  • Sembelit mahupun cirit birit
  • hadirnya darah pada najis
  • Warna najis gelap dan hitam
  • Perut buncit, tak mahu makan atau terlebih makan,
  • Hilang berat badan walaupun makan dengan seimbang
  • Gusi pucat tanpa sebab, lemah
  • Bulu tidak berseri, kusam
  • Berlaku radang kulit terutama pada celah kaki (larva sedang bermigrasi)
Tapi kucing sha taklah mengalami penyakit kecacingan yang serius meski dorang langsung tak pernah meluah..meow..meow..itu ja sha dengar...namun sebagai manusia yang prihatin dengan haiwan peliharan kita, berdosa tau tak jaga kebajikan haiwan !!!


So, sha berhasrat untuk membeli ubatan untuk masalah NyakNyak...apalah sangat Ringgit yang kita labur jika dibandingkan dengan kesihatan mereka..sha cukup jaga kebersihan kucing sha ni..every week kena mandi paling kurang seminggu sekali, kalau sha rajin 3-4 kali seminggu..ngekkk

Baja Pet's RM35.00
Kecacingan Tonik RM15.00
Botol susu untuk bancuh..
Injection RM2.00

Caranya nak bagi makan ; Bancuh sekali 2 ubat tersebut dan suntik ke dalam mulut anak kucing yang kecacingan sehari 2 kali..pagi dan malam, KUCING MENGANDUNG DILARANG !! kebiasaan mulut kucing akan berbuih..dan mereka sama seperti kita tidak suka makan ubat..sila paksa ya..hahha

Ubat ni sha beli dekat Tamu Giant Kolombong...setiap hari sabtu dan ahad..

Tapi kesannya boleh dilihat sekali makan sahaja..Alhamdulilah, NyakNyak dah kempis perut tanpa bersenam..dah tak boroi dahhh...makan seperti biasa..happy bila tengok kucing-kucing sha sihat walafiat.

BONUS TRACK : RESEPI MAKANAN KUCING YANG LAZAT


Rebus ayam dan labu secara berasingan..lenyek labu dan cincang ayam..asingkan tulang..lepas tu gaul sekali semuanya masukkan baja pets setutup...

Kucing korang terpaksa makan jika lapar hahaha..taklahh dorang sangat suka resepi ni..nanti try ya..,..
Korang juga turut berselera..jangan bertukar jadi kucing, sudah..hahaha...

1 comment:

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Post Bottom Ad