Semangat kena kuat untuk ke Puncak Kinabalu - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

January 3, 2016

Semangat kena kuat untuk ke Puncak Kinabalu

01/01/2016 - Allahu, malam sebelum kepuncak, sha dah berputus asa..sebab ada guide cakap keadaan puncak sekarang makin curam..kena lagi sha orang yang gayat..memang tak akan pergi la..tapi semua team pendaki bagi semangat..try mana yang mampu..alhamdulilah sha try juga naik..
Malam tu sha memang tak dapat tidur sebab sha kena gastrik..kembung perut dan rasa nak muntah ja..so malam tu sha tidur dalam sejam gitu..kena tidur juga yang bikin herannya, semua tidur pakai selimut..lena ja..yang sha langsung tak pakai selimut..tak sejuk pun..emm..
Bangun jam 1.30 bersiap lepas tu turun makan..makan bubur ja memandangkan sha tak boleh makan nasi awal pagi..bubur boleh sebab favourite sha..hihih..
Bila nak start jalan tu, rasa macam hilang semangat, rasa nak balik bila kawan sha yang tadinya excited, tak jadi ikut mendaki..baru beberapa langkah sha dah rasa sesak nafas..rasa macam orang cekik sha ja..dahlah tangga tinggi..curam gila..
Nasib baik ada lelaki dari team kami..sanggup tunggu dan jaga sha..sha dah tak larat, dia naikkan semangat sha..dia cakap sha kuat stamina tapi semangat kurang..terima kasih pakcik pejal..kalau korang mendaki kena ada lelaki yang boleh tarik tangan kalau gayat la..kalau tak gayat pun kena ada juga sebab sangat curam dah batu besar

Tiada gambar sebab time tu sangat gelap dan sejuk
Start jalan 2.50 am sampai ke check point tu dalam jam 3.30 am, sha dah tak tahan,,kaki sha luka kena batu, tangan sejuk, muntah-muntah kena AMS sejenis penyakit sejuk bila naik gunung..memang sha tak mampu..dan malangnya sha tak sampai puncak..sedihnyaaa....
Bila tak sampai puncak, kami stay rest dekat gate,,dalam bilik tu pun sangat sejuk..tak boleh pulang selagi tiada matahari..takut nanti tak dapat turun..sejuk sangat




Guide yang temankan sha turun ke Laban Rata..terima kasih Zen sebab tolong sha turun dan tolong ambil gambar hahah..Dia dah jadi bestfriend sha..haha..muda lagi dia ni lahir tahun 1994 tapi naik gunung macam tiada apa-apa ja..dah biasa dahh..Insya Allah kalau sha naik lagi nak dia jadi guide sha..hensem kan dia?? hihi..

Selepas selfie bagai..turunlahh..ingatkan curam sangat rupanya tak pun..sikit ja..jangan risau ada tali..tapi mesti kena pegang tangan juga (ada gloove) sebab curam sikit..sha tak berani..

Disebabkan sha tak sampai puncak, terpaksa balik ke Laban Rata awal untuk bergerak pulang ke Timpohon..gerak Jam 9 am dan sampai ke Timpohon Gate Jam 1.30 pm improve 2 jam setengah ja dari start naik ke Laban Rata haha..

Untuk pengetahuan korang, turun lebih senang dari naik..tapi kena control kaki..so kasut kena ngam..sebab batu sangat banyak dan licin..mahu patah juga kaki..hahah

Finally kami selamat naik dan turun..seramai 5 orang tidak dapat tawan puncak termasuk sha..tapi sha happy dapat buat semampu hingga 3668.10 meter, dah ok kan..hihi





Bagi pendaki yang tak sampai puncak akan dapat sijil hitam putih dan duit RM 8.00..terima kasih banyak-banyak buat team mendaki gunung kinabalu 31/12/2015 - 01/01/2016 atas kerjasama dan pertolongan yang diberikan..

6 comments:

  1. tahniah Sha, dapat juga tawan even tak sampai ke puncak :) kalau Hana mungkin dah give up rasanya

    ReplyDelete
  2. Syukurla sha tda apa2 yg brlaku kn, bukan prkara mudah taw nak mndaki gunung kinabalu.lya sndiri pun penakut.syabas utk sha

    ReplyDelete
  3. Wahh...best nya sha...tapi rugi juga sha ndak sampai di puncak...huhu...tapiiii...guide sha hensem..hahaha....btw...tahniah sha sebab sudah mendaki gunung kinabalu biar pun ndak sampai di puncak...:)...

    ReplyDelete
  4. tahniah sha! even tak dapat sampai puncak tp pengalaman yg dilalui tu sgt berharga..:)

    ReplyDelete
  5. Bestnya dik sha...dah ada pengalaman daki gunung kinabalu...akak teringin juga nak p daki gunung kinabalu tapi tu lah...takut juga sebab akak ni pun gayat dan penakut dengan ketinggian..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Post Bottom Ad