New Year's Eve at Mount Kinabalu

by - Saturday, January 02, 2016

31/12/2015 - Alhamdulilah, selamat naik dan turun Gunung Kinablau seperti yang diharapkan..Terima kasih Allah kerana permudahkan urusan pendakian kami..setelah merancang naik gunung bulan Februari lepas untuk naik bulan Disember..perasaan teruja namun gayat pun ada haha..


Name card penting, jangan hilangkan..sebab nanti naik puncak dekat check point kena ada Name Card ni..bertuah sangat no. 12 ni..dah lah bulan kelahiran sha..name card pun 12..room pun no 12..hihih..





Team mendaki gunung kinabalu seramai 18 orang
7 perempuan 11 lelaki


Nanti sha share persiapan dan barang untuk naik gunung
Pada hari yang sama..kami bergerak jam 9.00 am ke Laban Rata, 6km dari Timpohon gate, barang dah pack siap-siap..ringan ja rasa..bila bawa beg naik..Ya Allah berat sangat..sebabnya badan kita ke bawah..so beg akan jadi berat..better bawa pakaian yang perlu ja..nasib baik ada pakcik dari team kami tolong bawakan beg..maybe sebab dia kesian tengok sha keberatan..terima kasih pakcik anik..
Kalau tak mampu nak naik bawa beg, boleh minta guide bawakan..bayar RM50.00 ikut berat kot..so kurangkan beban beg korang..hihi




Setiap 500 meter akan ada pondok untuk berehat..kalau nak naik gunung air tak payah bawah banyak sebab air gunung ada disetiap pondok..boleh minum, sangat bersih dan sejuk..macam sha perasan ada satu pondok tiada paip air..lupa dah pondok mana..


Mendaki memerlukan tenaga, so kerap makan coklat untuk hilangkan lapar..jangan sampai gastrik pula..karang muntah bila sampai laban rata..


Perjalanan naik gunung start Jam 9 pagi sampai laban rata jam 3.30 petang..sha orang ke 4 dari 7 perempuan yang sampai awal..hahaha..lepas check in semua..rest sekejap..penat tak habis lagi tu..lepas tu makan..




Tak perlu bawah makanan sebab bayaran termasuk 5 kali makan, so taklah kebulur..makan sampai kenyang ok..






Inilah permandangan dari Laban Rata, Alhamdulilah..rasa macam bermimpi ja dapat sampai ke tahap tinggi macam ni..bagi orang gayat macam sha..atas awan tauu..sangat sejuk..




 Dari timpohon sampai ke Laban Rata mesti sampai sebelum Jam 7 malam..sebab makanan disediakan dalam Jam 4.30 - 7.00 ja..untuk beli makanan atau minuman dari kedai Laban Rata sediakan duit banyak..sebab Air mineral botol kecil harga RM7.00..mati !! hahaha



Boleh mandi air panas sementara matahari masih ada..sebab guna solar jadi kena mandi cepat kalau tidak mahu bergegar..teramatlah sejuk bila pegang air..untuk yang solat jangan risau ada arah kiblat..tak payah bawah telekung..guna baju masa naik mendaki pun boleh solat..cuma bersih kan baju dulu..boleh jamak kan waktu zohor dan asar..


Time to sleep..untuk bekalan tenaga besok 2.50 am mendaki ke puncak esok..
Sha dapat naik puncak atau tidak nanti sha update ya..

Sambungan...


Siapa naik Gunung Kinabalu nanti sha bagi tips pendakian..hahaha..first time mendaki dah boleh bagi tips..sharing bah kan hahaha...

You May Also Like

4 Comments

  1. wowwww....best nya sha dah sampai gunung kinabalu.....:)...

    ReplyDelete
  2. BESTNYA....BILA LA NK SMPAI SINI

    ReplyDelete
  3. Satu pglmn yg x smua org dpt mrasainya...tahniah sha

    ReplyDelete
  4. arghhhh..tekanan nampak gambar ni..gambar2 KG hilang bersama henpon yg rosak...

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)