Barang Keperluan untuk Mendaki Gunung Kinabalu

, , 7 comments

 
Ok, seperti yang dijanjikan sha nak bagitahu Barang Keperluan khas untuk mendaki Gunung Kinabalu, tidak boleh bawa barang lain sesuka hati..karang ada yang tinggalkan masa naik Laban Rata nanti...ingat senang nak bawa beg naik atas hahaha...Boleh baca pengalaman sha naik Laban rata dekat sini..menangis tak berlagu...
 
Untuk barang keperluan hendaklah disediakan paling lewat 1-2 minggu sebelum mendaki..
Barang Keperluan untuk Mendaki Gunung Kinabalu :-
 
Makanan dan minuman
1. 1 Botol kecil mineral (nanti boleh topup dekat every pondok)
2. Coklat size kecil, dalam 5-10 bungkus penting sebab akan lapar nanti
3. Apple untuk tambah tenaga
 
Ubatan
1. Minyak kapak untuk pening sakit sendi
2. Panadol untuk sakit kepala
3. Spray/Yokoyoko untuk kaki krem
 
Barangan Lain
1. Tongkat beli dekat daiso RM5.30 atau yang boleh laras..tongkat buatan sendiri tidak dibenarkan
2. Glove sebab nanti naik atas akan terasa sejuknya
3. Kasut hiking, kasut sukan pun boleh..boleh pakai adidas kampung tapi bila turun sangat sakit
4. Baju gantian tuk mendaki ke Puncak esoknya 1set, tak payah bawa tuala berat nanti beg
5. Head Lamp untuk mendaki ke Puncak sebab start pendakian jam 2.50 pagi
6. Penutup Mulut untuk ke Puncak esok, sebab udara sangat sejuk dan nipis..pakai kalau tak mau sesak nafas ya..
7. Tak perlu bawa tisu sebab nanti mandi guna air panas juga..ala sha mandi juga walaupun sejuk ok apa hihi..bawa berus gigi yaa
8. Beg ringan untuk masukkan barang..jangan pakai beg yang sedia berat..
9. Sweater paling penting..sejuk d atas puncak macammmm 5x sejuk dia bila ujan...sesak nafas gia
 
Apa lagi sha terlupa..?
 
Walaupun sha tak sampai puncak tapi sha dah buat yang terbaik untuk sampai sayat-sayat...In sha Allah next time bulan 3 sha pasti naik puncak..doakan..
 
Apapun naik kena kuatkan semangat..mesti sampai puncak gia..mesti kalau tidak akan menyesal tak kesudah hahaha..apapun semua nya berdasarkan pengalaman sha..so kena naik puncak tauu..
 
Good Luck untuk pendakian kamu ke Gunung Kinabalu

Baca kisah pendakian sha KE LABAN RATA dan KE PUNCAK

7 comments:

  1. Ok2 take noted ...mna taw rezki lya plak pi mendaki hhihi..
    tpi lya ni penakut x kuat mcm sha

    ReplyDelete
  2. Waaa thanks info. Insyaallah dlm perancangan nk daki hujung tahun ^^

    ReplyDelete
  3. Bila baca entry sya..akak teringat dulu2 masa pi kebun guna adidas kampung..hehe.kalau xpakai stokin melecet kaki

    ReplyDelete
  4. belum pernah lagi naik gunung kinabalu..:P..

    ReplyDelete
  5. bestnyaaa mendaki gunungg T_T Lissa selalu tengok dari jauh jak.. paling-paling pigi mensilau :D

    ReplyDelete
  6. Seronok tengok gambar yang dah ebrjaya menawan puncak Kinabalu kan

    ReplyDelete
  7. wah..baru mendaki erk...KG mendapi masa 28 dis 2015 tu tapi x sampai juga...kena demam...

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)