Image result for blackhead
 
 Banyak produk yang sha nampak dijual untuk menghilangkan blackhead yang ada dekat hidung, ada yang mahal, ada yang mampu milik..tapi tips kali ini, sha nak bagitahu, bahan merupakan benda yang kita gunakan setiap hari..nak tahu? jom baca dulu apa itu blackhead :)

Blackhead adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar “sebaceous”. Senang cerita, blackhead adalah pori yang tersumbat tetapi dalam keadaan permukaan kulit terbuka.

Apabila terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan yang menyebabkan warna lebihan minyak dan kulit mati yang tersumbat itu berwarna hitam.

So, untuk menyelesaikan masalah tersebut, sha menggunakan BERUS GIGI dan UBAT GIGI sahaja, Caranya sama macam korang memberus gigi, tapi ini untuk berus dekat hidung, berus perlahan-lahan selama 2-5minit, dan bersihkan menggunakan air. siap..

Untuk hasil mantap, pakailah Masker Vietnam RM5 sahaja beli dekat IG @shaelyana-shop

Image result for "We Don't Talk Anymore" 

"We Don't Talk Anymore"
(feat. Selena Gomez)


[Charlie Puth:]
We don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
What was all of it for
Ohh, we don't talk anymore, like we used to do...

I just heard you found the one, you've been looking
You've been looking for
I wish I would have known that wasn't me
Cause even after all this time
I still wonder
Why I can't move on
Just the way you did so easily

Don't wanna know
Kind of dress you're wearing tonight
If he's holdin onto you so tight
The way I did before
I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Ohh, it's such a shame

That we don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
What was all of it for?
Oh, we don't talk anymore
Like we used to do

[Selena Gomez:]
I just hope you're lying next to somebody
Who knows how to love you like me
There must be a good reason that you're gone
Every now and then I think you might want me to
Come show up at your door
But I'm just too afraid that I'll be wrong

Don't wanna know
If you're looking into her eyes
If she's holdin onto you so tight the way I did before
I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Oh, it's such a shame

[Charlie Puth & Selena Gomez:]
That we don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
(We don't we don't)
What was all of it for?
(We don't we don't)
Oh, we don't talk anymore
Like we used to do
Like we used to do

Don't wanna know
Kind of dress you're wearing tonight
If he's giving it to you just right
The way I did before
I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Oh, it's such a shame

That we don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
(We don't we don't)
What was all of it for?
(We don't we don't)
Oh, we don't talk anymore
Like we used to do

(We don't talk anymore)
Don't wanna know
Kind of dress you're wearing tonight (Oh)
If he's holding onto you so tight (Oh)
The way I did before
(We don't talk anymore)
I overdosed
Should've known your love was a game (Oh)
Now I can't get you out of my brain (Woah)
Oh, it's such a shame
That we don't talk anymore


Well, based on pengalaman sangat mengajar untuk kita kuat, untuk tunggu habis belajar terkadang membuatkan kita sangat excited, apatah lagi tinggal 2-3 semeste saja lagi. Rupanya bahagia bersama orang tersayang itu hanya indah pada janji...hahaha..

Tipulah tak kecewa Cik Sharina, 6 Tahun kot perkenalan plus everything yang kita dah list nak buat sama-sama, diharungi dengan ketidak-izinan arwah bapa sha..huh..bukan mudah tauu..

Kita dah siap-siap nak selangkah lagi ke arah "itu" dan our relationship was gone begitu sahaja..macam kelopak bunga berterbangan..ala-ala drama gitu..

Nak bangkit itu satu hal juga, saat kebangkitan seorang yang kecewa, mula la ramai yang meluah itu, ini, alah, kita tak ready lagi la...haha..macamlah hot sangat Sharina ni...hahaha

Then my sister cakap, jangan biarkan SYAITON menguasai diri anda..makan dalam nampak..yalah sebab bila dah brake up ni banyak sangat hasutan luar dan dalam..

And..patah hati selama almost 1 tahun, terubat juga akhirnya..dengan kedatangan seorang yang STRANGER, kita tak kenal dia langsung.and he was my good stalker became my..dot dot haha..

Pesanan sha terhadap orang yang menjanjikan gula-gula kepada student..(saya tahu awak sedang membaca blog saya), hihi..tak terlalu lama untuk tunggu seorang student habis belajar, jika bagimu terlalu lama, maka anda tidak layak baginya, iya maybe I was wrong dalam perhubungan kita yang lalu, tapi perkara menyakitkan hati itu, tak perlu anda buat untuk anda mahu saya yang putuskan.

And the most important thing, pilih Allah jika jumpa orang macam ni, serah pada Dia jodoh kita, InsyaAllah Dia tahu mana yang elok.


Dear EX : Awak pun dah kahwin, saya doakan kebahagian awak dengan pasangan, Insyallah, Saya menyusul..dan bolehlah tengok kebahagian saya hidup tanpa awak sebab saya dah public kan fb saya..opss lupa, saya dah blok awak ya? hahaha..tak apa..awak fokus ja dengan wife awak..ok..

Image result for bio seleza

My favourite pad, BIO SELEZA, rasa macam excited pula bila nak review pad terunggul bagi wanita..mungkin ada lagi yang belum kenal pad ini, maka dengan itu, mari berkenalan dengan pad sangat best bila dipakai.

Image result for bio seleza 

"Satu-satunya set tuala wanita dan pantyliner yang dicipta untuk wanita moden yang sentiasa aktif dan mementingkan kesihatan bahagian sulit."   

BIO VELOCITY (BV) ialah sejenis tenaga tulen dan semulajadi yang diperolehi terus dari matahari. Aliran tenaga ini akan menyeimbangkan medan elektromagnetik (medan tenaga biologi) seluruh badan manusia.

4 kesan kebaikan utama BIO VELOCITY:
  1. Kesan Anti-Bakteria
  2. Mengaktifkan sel-sel badan dan meningkatkan metabolisma tubuh
  3. Meningkatkan sistem pertahanan badan melawan sel kanser dan jangkitan kuman
  4. Membekalkan kandungan oksigen aktif yang lebih tinggi  

SINAR INFRARED JAUH (FIR) berfungsi melancarkan perjalanan darah dan meningkatkan metabolisma.

ION NEGATIF berfungsi untuk membunuh kuman pada organ intik wanita, menghilangkan bau serta membantu keseimbangan hormon.



Image result for bio seleza 


Perbandingan antara Pad Bio Seleza dengan Pad lain 
Image result for bio seleza 

Untuk testimonial dari sha sendiri pengguna Bio Seleza dalam tempoh 3 Bulan, perkara biasa bagi wanita yang tidak menjaga luaran dan dalaman badan akan mengalami masalah perempuan seperti keputihan, lambat period, sengugut dan lain lain lagi.

Solution nya adalah Bio Seleza.

Lambat datang bulan dan period tidak stabil adalah punca stress, kadang-kadang berlaku juga pada sha, tapi sejak pakai pantyliner Bio Seleza, alhamdulilah..dua hari period dah datang.

Pakai Pad siang Bio Seleza juga dapat mengurangkan sengugut ketika period, alhamdulilah tiadalah sakit yang kuat sehingga menggangu kerja sha di office.

Bila pada Pad siang Bio Seleza ni, tembus tak pernah lagi, namun ganti pad itu penting mengelakkan jangkitan berlaku.

Itu sahaja review sha tentang produk dari Hai-O Marketing, jika ada sebarang pertanyaan sila PM saya di FaceBook, untuk membeli barangan Bio Seleza area Kota Kinabalu, boleh whatsapp sha 012-842 7478

Terima Kasih :)

Image result for Cash Out Nuffnang

Alhamdulila, rezeki tak kemana, walaupun blog jarang sangat buka, namun iklan tetap jalan..ini semua sebab keyword juga benarkan pencari masuk ke dalam blog..mantap keyword ni..hihi



Dapatlah RM50, siapa yang bagi free kan? hahah, walaupun sikit, tak macam korang punya..lagi masyuk kan? terasa semangat pula berblog..haha..sebab duit kan? nak bayar gst doh...hahaha...sayang nuffnang ketat-ketat..

 
Image result for doctors kdrama
SINOPSIS DOCTORS || Sebuah drama yang menceritakan realita dalam hubungan antara dokter dan pasien dan sangkaan sosial, latar belakang, pendidikan dan asal usul..Yoo Hye jung ( Park Shin Hye ) adalah seorang pengganggu di sekolah dengan kepribadian yang sulit di kendalikan dan bandel... Dia memiliki banyak bekas luka dari masa kecilnya dan dia ingin menyembuhkan luka itu.., Hye Jung membuat hatinya menutup diri dari orang lain . Namun, ia berubah setelah bertemu mentornya bernama Hong Ji Hong ( Kim Rae Won ) yang memainkan peran kunci dalam mengubah hidupnya dari seorang gangster yang tak berdaya menjadi dokter penuh kasih...

DETAIL K-DRAMA:
  • Judul Drama: Doctors
  • Sebelumnya Berjudul: Doctor Crush
  • Genre: Medical, Romance
  • Jumlah Episode: 20 Episode
  • Stasiun TV: SBS
  • Periode Tayang: 20 Juni 2016 sampai 23 Agustus 2016
  • Jadwal Tayang: Senin dan Selasa Pkl.22:00 KST
Image result for doctors kdrama
Habis dah, drama ni best juga..awalnya sha rasa bosan tengok, skip sampai pertemuan antara Hye Jung dan Hong Hong Hong, hahaha, tua dah dia..then bila nampak hye jung semangat nak buktikan pembedahan neneknya adalah kesalahan dari doktor yang mana bapa kepada bekas kawan baiknya..

Dan bila banyak pembedahan dijalankan, sedikit sebanyak ilmu dipelajari..jangan main-main cerita korea ni, dorang buat macam betul tau..

Image result for kim min suk

and also, sha memang suka sangat tengok lakonan this little Neurosurgery, Choi Kang Soo (Kim Min Suk), dia juga pernah berlakon sebagai askar pada drama Descendant of the sun yang lalu..Cuyopta~~

Siapa tengok drama ni? apa komen anda ?  heee...

 

 

Terwujudnya perasaan nak berbekam bila badan sha rasa lesu, lemah dan tidak berdaya..asyik layu ja bila kerja..then google lah apa penyebab dan solution..banyak yang syorkan bekam, ianya pun sunnah Nabi..dan soalan wajib adalah, sakit tak berbekam?

Bekam ada tiga jenis, iaitu Bekam Angin, Darah dan Api..untuk ketiga-tiga bekam tersebut sha pernah cuba dan paling sakit ialah Bekam darah. Tipulah kalau dorang cakap tak sakit..eh tak sakit lah...errr....sakit tau..rasa macam kena tores ja badan huhuhu...*Nangis Jap*


Image result for masalah bekam

Bekam Darah ni, dilakukan selepas bekam angin..bila dah urutan lembut pada bekas bekam angin tu, diletakkan minyak dan di cucuk-cucuk untuk ditarik oleh bekam..Pada sesi tersebut berlangsung memang sakit sikitlah..tapi releks ja, tenangkan fikiran, rasa nak tertidur pun ada...bila dah selesai baru tersedar, eh dah habis?
Image result for masalah bekam

Lepas ja Bekam Darah, rasa macam ringan ja badan, bangun pagi pun tanpa alarm..hahaha..tapi badan sakit..rasa macam kena pukul ja..sakit sangat..dalam 5-6 hari juga sembuh.

Bekam Api untuk kaki yang cepat sejuk, sha pun sebelum ni kaki cepat sejuk, terpaksa pakai selipar dalam rumah. lepas dari itu, memamg hangat ja kaki..tak payah pakai stokin bila tidur.


Image result for masalah bekam

Bekam Darah dikepala? belum pernah cuba, InsyaAllah Next time, sebab selalu juga migrain..sakit ka tu?takut pula hahaha..


Untuk perkhidmatan bekam seluruh Kota Kinabalu, Sabah


{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun
1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu

3. Follow instagram :
@acik21,

4. Copy code di bawah dan paste ke ruangan html di blog kamu





"Allah tidak beri apa yang kita INGINKAN tapi Allah beri apa yang kita PERLUKAN" 

Alhamdulilah, dia pergi tanpa kata, tapi penggantinya adalah yang lebih indah..Allah telah aturkan segalanya mengikut aliran masing-masing, tapi itu belum cukup untuk kita kata yes..yang penting usaha dan doa..

Apa yang ingin dikatakan?

Hihihi, cukuplah kamu tahu, diri ini telah melalui saat gemuruh yang tidak terhingga pada berbulan yang lepas...bukan kahwin laa..adui haha..fikir lagi...fikir lagi...sampai kamu jemu..hahaha

Hubungan yang sunyi itu, (ehhh..kan dah terbongkar tentang hubungan) hahaha..Alhamdulilah, aku dipertemukan secara tidak langsung dengan stalker terhebat mengalahkan perempuan...hahaha, he was strange..and I was huhu...

Kenapa aku pilih dia? or kenapa dia pilih aku?

Peribadinya, aku lebih senang dengan dia sebab dia ada hubungan kuat dengan Allah..dan aku tahu, dia adalah pilihan yang tepat..sip amat hahahha..dan aku memutuskan untuk biarkan hubungan sunyi tanpa siapa pun tahu dengan siapa pilihan ku..

Katanya, jika itu membuatkan lebih bermanfaat, apa salahnya, dan jika itu lebih mengaibkan..lebih baik jangan..pendamkan saja

lebih kurang begitu jugalah ayat dia..dan kenapa sastera aku pekat malam ni? hahaha

Terlalu awal kali aku mengatakan tapi Insyallah hubungan ini adalah kerana Allah..


Wassalam :)




Lama sudah tidak update blog..terlalu lama, rindu nak ceritakan masalah yang telah banyak disimpan, "Patutlah jantung kamu panas, semua simpan dekat hati..iya?" hahaha...entahlah..apapun sangat beruntung bila digerakkan hati untuk menaip dalam sebuah entry..(sibuk memanjang tengok korea, apatah nya) hahaha...

Welcome back, opzzpinky..oh ya...since dah lama tak buka service edit blog, ramai juga yang tanya..

"Edit blog still available?"

"....."

Tak tahulah kalau masih pandai lagi nak edit-edit blog ni hahaha
Dan ada seorang ni, boleh pula tanya

"Blog masih ada? "

Ketara sangat nak stalk..hahaha...ada tapi tak aktif..terus diamkan diri..kesian blog OPZZPINKY, bayar domain tahun-tahun, tak aktif..huhu..

Ok banyak sangat sindiran 'hati' ini..hahahaha..

Actually, before this sha ambil part time jadi designer since tahun lepas..dekat setahun juga kan.., design logo, banner, poster anything berkaitan dengan marketing..tak sibuk cuma penat dari kerja seharian..sambung dengan kerja malam..of course is too stress kejar dateline dan karenah client membuatkan diri ini berhenti jadi designer untuk company itu...untuk company itu sahaja..

Maybe lepas ni, boleh open edit blog..hahaha...gatai tangan nak edit baru 2 hari kot berhenti jadi designer...hahaha...bagi masa nak kaji balik code html..wooo...bukan sehari dua hari..woo...hahaha...InsyaAllah..

I feel free now...no stress, no dateline and no side income yang tetap hahaha...percaya pada rezeki yang Allah bagi..mana-mana pun ada..yang penting usaha..arasi??

Wassalam :)



Sha nampak baju dekat website luar negara..sangat comel, then sha pun dengan geli hati beli untuk pakaikan dekat Chibi, tapi sayang tak muat..haha..chibi dah besar kot, tak muat saiz XS..hahaha..then try dekat anak dia..Nyaknyak..eh..ngam sangat..comel gitu hahha..

Harga baju comel ni, RM6-7 lebih la..sha pun dah tak ingat berapa haha..saiz dalam XS - XL kot..comel-comel semuanya..tapi PREORDER...dalam 2-3 minggu baru sampai..

Kalau korang berminat nak order..
boleh PM sha, sha boleh tolong orderkan 
Wasap 012-8427478
(dilarang berkenalan -.-') hahahhaa...

So that, 8 gambar sha belanja kat korang..NyakNyak pakai baju comey sangat hahaha








Welcome to Crystal Hill, Kundasang Sabah..lama sangat sha tak hiking..kaki dah gatal nak capai puncak..planning dah siap-siap cuti Hari Pekerja nak ke Kundasang, Favourite Place sha, banyak kali ke sini tak pernah jemu..sebabnya sha suka suasana Kundasang yang sejuk hahaha..dan paling penting Background Gunung Kinabalu, macam blog sha..Awesome kan !!

Nanti ketibaan sha di Kundasang sha akan ceritakan pada entry seterusnya..

Kami bangun pada jam 5.00 am untuk persiapan ke Crystal Hill, kalau dari rumah kawan sha, tidak begitu jauh..sha agak-agak dalam 2-3KM..jalan kaki dari rumah kawan terus ke pekan..untuk pengetahuan semua, Kundasang memang sangat sejuk dan permandangan macam luar negara..ala-ala New Zealand, 1st time sha keluar seawal pagi begitu..nyaman sangat udara....


Time ni, Gunung Kinabalu masih diselimuti kabus yang sangat tebal..actually taklah sesejuk yang dulu, sekarang kan musim kemarau, so Kundasang pada Volume 3/6..tapi jangan cuba-cuba untuk mandi pada awal pagi kalau tidak mahu beku dan ternyata kami belum mandi ketika ini..hahah..


Selepas sesat berseorangan...haha..terlampau excited sha nak jumpa puncak..beberapa minit kemudian..I was Subhanallah..amazing view sekitar Kundasang..tak pernah sha nampak view sebegini cantik dengan keseluruhannya diselimuti kabus..sha tak pernah hiking awal pagi..serius this is Awesome !!


Terima kasih lalalng untuk kerjasama itu hahaha..macam tiba-tiba ada kuasa pula buat lalang jatuh hahaha

Abaikan mata baru bangun

Dan menariknya Crystal Hill,  nak ke puncak kena menuruni bukit hahhaa, selama ni sha hiking, nak ke puncak ke naik ke puncak..ahh ambik kau..terpaksa menahan kaki, nda lama kaki bertegap..haha..dan macam bukit yang lain Crystal Hill ada 2 puncak yang sangat cantik..

Dan bermulalah si kaki bergambar menunjukkan bakat masing-masing..dan ini kali pertama sha buat lompatan sempurna, menghadap depan dan senyum...hahha..jangan ditanya behind the scene punya gambar..cacat -.-' sangat

 
View menghadap Pekan Kundasang

View menghadap laluan masuk Crystal Hill 


Larian penuh semangt Opzzpinky ke udara..hahha
Print screen dari insta : @opzzpinky (boleh follow)



Fresh dari ''Peti Sejuk'' Kundasang, sampai air pun boleh sejuk oleh cuaca..hebatkan kuasa Allah..


Dan ini adalah puncak kedua Crystal Hill, jalan macam laluan masuk, kena pandai tahan kaki kalau tak memang akan jatuh sebab lalang sangat licin haha..tinggal kena kasih ketawa ja kalau ada orang yang jatuh..bukan sha ok..haha..sha pakai kasut hiking POWER..ok promote nampak..:P



Dah boleh buat wallpaper whatsapp korang..ehhh..hahah..Sia sayang Kinabalu, kita akan jumpa lagi bulan 12 ini..InsyaAllah..heeee


ok..ini anak-anak sekalian, teman seUITM sha dulu time Diploma..untunglah korang masuk dalam blog sha..haksss..tak femes pun engkao..hahahah..ok jangan renung lama-lama..haha


ok selesai hiking, tibanya masa untuk turun bukit..macam yang sha cakap tadi..kena hati-hati..jalan licin dan curam..Puas Hati sangat hiking ada Gunung Kinabalu..meskipun macam sekejap ja sha cerita kali ni kan, taklah..jom tengok gambar muka penat hiking hahaha...


Using Samsung J7 13mp


Aku dan Gunung Kinabalu ..hee


Pasar Kundasang, sha wajib beli Tuhau, makanan Dusun bogia haha..


Dan ini replika Picai..Kundasang sangat popular dengan sayur ni..hebat kan sha dapat angkat sayur ni..berat tauu..hahaha...kereta lalu lalang..sha tak heran, dorang bukan kenal sha pun hahaha..itulah kelebihan bukan artis..hakss

Berapa kali pun menjejak bumi Kundasang, sha tetap tak pernah jemu..please buat hiking area Kundasang lagi..haha..

*sambil buka spek* Love from Kundasang..