16 August 2015

Tempoyak Durian Merah

This Picture Credit to Year of the Durian
Ok..musim nya sudah tiba...musim durian putih dan durian merah datang sekali ja setahun..eh yaka?yang pencinta durian memang heaven lah saat ni..harga runtuh sampai RM20 makan sampai puas...dekat Ranau sana..bah apa lagi..jooommm..

Durian Merah ni dekat tumbuh segar dekat area Telupid, Sandakan, Bukit Garam...dekat rumah sha pun ada sepokok..baru tahun lalu berbuah..tapi tak banyaklah...durian ni kalau makan begitu ja..memang tak ada rasa..tapi kalau buat tempoyak..perggghh..makan dengan nasi putih panas ja dah berselera..

Resepinya masak durian merah ni..tumis pakai bawang besar, tambahlah perasa..masak dengan biji sekali pun sedap..tapi masakan paling sedap..mama sha buat..perghh..memang bertambah..

Tapi belum ada rezeki sha makan tempoyak lagi...tengah mencari durian merah di Kota kinabalu ni, sudah sikit..Blogger Eca ada juga dekat Gaya Street tu pun satu tapau RM15 katanya...mahal gilaaaak..

Insya Allah kalau pulang sandakan hujung bulan ni..boleh makan puas2 kalau masih musimnya..plessss..hahaha

9 comments:

  1. WOO..sedap.Nda sabar mau balik sbh..mkn puas2..hahaha

    ReplyDelete
  2. Salam singgah sini dik sha....sedapnya tu tempoyak..tapi akak tak pandai buat lah dik sha...hihi...eemm....durian merah ndak ada tempat akak..haha...

    ReplyDelete
  3. Merahnyaaaaa... tak pernah makan lagi.. selalu makan jenis kuning cair tu je.. hahahaha sebaik sedap, kalau tak sedap tak tahu la..

    ReplyDelete
  4. xpernah makan lagi durian ni..mcm mne rasa die???

    ReplyDelete
  5. Menarik betul warna merahnya! Tak pernah makan lagi yg ni

    ReplyDelete
  6. Kat cne kinbtgn berlambak tpi lya kurang gemar durian merah klau putih lya suka hihi

    ReplyDelete
  7. tak pernah plok jupe durian merah ni...

    ReplyDelete
  8. uish ni baru first time tengok.. mmg tak penah nampak kat semenanjung..
    mmg tumbuh kat borneo je eh..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)