Niaga Online di Sabah kena ada premis | Blogshop terpaksa ditutup

, , 7 comments
ShaelyanaShop
Sedihnya bila ambil keputusan untuk tutup blogshop [SE-Shop]..iyalah dulu menjadi side income untung juga dalam ratus sebulan..bila fikir2 balik nak berniaga kena daftar SSM..huuh so complicated.

Actually senang ja kalau nak daftar kan..tapi dekat Sabah..tidak boleh berniaga tanpa ada premis..kenapa dekat Semenanjung boleh ja berniaga atas talian tanpa premis..nak buka premis tu yang tak mampu..huwaaaa...sedihnyaaa

Hari tu kami ada confirmkan di pejabat MAA Kota Kinabalu pasal daftar SSM, lepas tu dia cakap kalau dekat Sabah tak perlu daftar..erk..sha pun dengan senang hati..oh ok tak payah daftar lega...then pergi tanya dekat tingkat atas..sha pun dah lupa apa department..dia cakap kena ada premis baru boleh daftar..susahnyaaa...

So kalau nak berniaga mesti tunjukkan SSM no. kalau orang jual tiada no. tu..mesti customer tak percaya..emm...sha pun tak tahu..undang2 di Sabah dan Sarawak tak sama dengan Semenanjung Malaysia..sedangkan satu negara juga..

So..Close lah apa boleh buat...


7 comments:

  1. Mungkin rezeki kat tempat lain. Sabar ya? Apa-apa pun good luck :)

    ReplyDelete
  2. Allah dah aturkan perancangan lebih hebat, jangan putus asaa :)

    ReplyDelete
  3. x adil kan sha. Ak pun geram dengan sistem yang ada di Sabah ni. Nk daftar SSm kena ada kedai/lot yang berdaftar. Xble guna alamat rumah. Xkan ko close dh dropship mu?

    ReplyDelete
  4. BANYAKKAN BERSABAR TAW .. INSHA ALLAH REZEKI KUT LAIN .. AMIN

    ReplyDelete
  5. ow, mcm tu pulak eh..huhu..
    nak buat cmna..xda rezeki sha..
    its ok..kmpul income skit2, mna tau pasni dpt buka kedai sendri..

    ReplyDelete
  6. inshaAllah ade rezeki lain menanti.. banyakkan bersabar ok... gud luckk. :)

    ReplyDelete
  7. rasanya syarat sekarang ni mmg semua kena berdaftar.. kat semenanjung pun. ada baca tentang tu tapi mungkin x ditekankan sngt.

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)