26 July 2014

Resepi Biskut Opzzpinky



Haha, tajuk biskut nama blog sendiri..biskut ni budak2 suka makan sebab manis dan yummy..so sha nak share satu resepi dimana resepi ni sha dapat idea dari isteri Ajak Shiro waktu tengok TV cerita RESEPI PIKAT SUAMI macam tu lah..tapi sha ubahlah bahan2 dia sikit dan ianya mudah sahaja..

~Resepi Biskut Opzzpinky~

Bahan-Bahan
1. 1 Pek Nestum (untuk sukatan 2 balang kuih )
2. 1 Gelas Kecil Majerin Cair 
3. 4 Pek Coklat Masakan Putih yang harga RM5.50
4. 1/2 Penutup Pewarna (pink or apa2 pun boleh)
5. 1 Gelas Minyak Jagung (boleh letakkan lagi jika coklat belum cair)
6. Paper Cup
7. Hiasan manik/coklat/badam or apa2 ja yang sesuai

Cara Menyediakan
1. Gaulkan bahan 1 dan 2 sehingga sebati, masukkan dalam paper cup dan bakar dalam oven dengan suhu 160 darjah celcius dan 10-15 minit 
2. Campurkan bahan 3, 4 dan 5, kemudian panaskan coklat tersebut menggunakan double boil
3. Letakkan coklat yang telah cair ke dalam paper cup dan hias dengan hiasaan anda
4. Tunggu sehingga coklat dalam paper cup sejuk baru letakkan ke dalam balang

#coklat akan cepat keras, so kerapkan double boil coklat tersebut

Simple kan? so korang boleh buat dirumah, memandangkan raya dah nak dekat harap resepi ini dapat membantu..selamat mencuba..