Cara Letakkan Bloglist dalam Pages

, , 4 comments


Yes, finally dapat juga buat ni, susah sangat nak explored..google pun tak jumpa benda ni, so dengan senang hati, sha nak share..bukan apa..kadang bloglist letak di sidebar, banyak guna ruang..semak dan agak berat kan..so untuk memudahkan korang, meh letak di pages/menutab..caranya simple ja..

Langkah 1. 
a. Mesti ada menutab/pages [untuk bloglist] macam dalam gambar atas tu :D
b. Mesti ada widget bloglist dan senarai blog yang telah diletakkan [blog sha, jangan lupa :P]
#kalau tiada, sila buat :D

Langkah 2.

Langkah 3.
a. Open Template, tick expande code [yang bentuk I>..jumpa kan?]
b. Cari widget Bloglist [klik scroll pada jump to widget]
c. Copy Code <b:if cond='data:blog.url == &quot;url_bloglist&quot;'>
d. Paste bawah <b:incluable id=main'>
e. Save dan akan keluar error [jangan panik]

f. Copy </b:if> dan paste atas   </b:includable>
g. Kemudian save sekali lagi

Langkah 4.
a. Klik bloglist pada pages/menutab [belum timbul lagi bloglist disitu, jangan risau] 
b. Copy url bloglist
Langkah 5.
a. Ulang langkah 3 dan paste url bloglist macam gambar dibawah
b. Save

Dah siap...senang kan..tutorial kali ni, gambar agak besar, so senang la nak rujuk,dan tutorial ni sha buat dari template Blogger INI, [sebab dia yang request, sha buat], dan idea asal dari SINI, sha cuma rujuk gambar sahaja..

TQ :)




4 comments:

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)