30 June 2014

29 June 2014

Waktu Imsak dan Berbuka Puasa 2014 untuk negeri seluruh Malaysia


Sha kongsikan dan sebagai rujukan on9 sha secara jeneral link yang diperolehi dari website Jabatan Kemajuan Islam Malaysia untuk memudahkan semua. Link untuk jadual ada disebelah nama negeri/wilayah. Apabila buka link tersebut, pastikan anda memilih kawasan anda (Zon) yang betul.


  • SABAH Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Bahagian Sandakan (Timur): Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang, Kota Kinabatangan dan Bukit Garam
    • ZON 2 - Bahagian Sandakan (Barat): Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid, Tongod dan Pinangah
    • ZON 3 - Bahagian Tawau (Timur): Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Lahad Datu dan Kunak
    • ZON 4 - Bahagian Tawau (Barat): Balung, Bandar Tawau, Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan
    • ZON 5 - Bahagian Kudat: Pulau Banggi, Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Bandar Kudat
    • ZON 6 - Gunung Kinabalu (Ketinggian 4,101M)
    • ZON 7 - Bahagian Pantai Barat: Ranau, Kota Belud, Tuaran, Tamparuli, Penampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar
    • ZON 8 - Bahagian Pedalaman Atas: Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan dan Keningau
    • ZON 9 - Bahagian Pedalaman Bawah: Tenom, Longpasia, Membakut, Beaufort, Kuala Penyu, Weston, Menumbok dan Sipitang 
    .
  • WILAYAH PERSEKUTUAN ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • Labuan
    .
  • SARAWAK ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Limbang, Sundar, Trusan dan Lawas
    • ZON 2 - Niah, Bekenu, Miri, Sibuti dan Marudi
    • ZON 3 - Tatau, Suai, Belaga, Pandan, Sebauh dan Bintulu
    • ZON 4 - Igan, Oya, Balingian, Mukah, Dalat, Sibu, Kanowit, Kapit dan Song
    • ZON 5 - Tanjung Manis, Belawai, Matu, Daro, Sarikei, Julau, Bintangor dan Rajang
    • ZON 6 - Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkelili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban dan Debak
    • ZON 7 - Samarahan, Simunjan, Serian, Sebuyau dan Meludam
    • ZON 8 - Kuching, Lundu, Bau dan Sematan
    • ZON KHAS - Kg. Ulu Merapok, Kg. Sungai Merapok, Kg. Manchu, Kg. Bukit Puan, Kg. Tanah Sibagol, Kg. Undop, Kg. Sasa, Kg. Bukit Manang, Kg. Merambai, Kg. Limpaki, Merapok, Kg. Bangkatan, Kg. Ladang Lalang, Kg. Lempaki Tengah, Kg. Lempaki Asal, Kg. Languban dan Kg. Patarikan
    .
  • JOHOR  ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Pulau Aur dan Pulau Pemanggil
    • ZON 2 - Daerah Johor Bahru, Kulai Jaya, Kota Tinggi, Mersing dan Pulau-pulau Berhampiran
    • ZON 3 - Daerah Pontian dan Kluang
    • ZON 4 - Daerah Batu Pahat, Muar, Ledang, Segamat dan Gemas Johor
    .
  • PAHANG ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Pulau Tioman
    • ZON 2 - Kuantan, Pekan, Rompin dan Muadzam Shah
    • ZON 3 - Temerloh, Chenor, Maran, Jerantut dan Bera
    • ZON 4 - Raub, Bentong dan Lipis
    • ZON 5 - Genting Sempah, Janda Baik dan Bukit Tinggi
    • ZON 6 - Cameron Highland, Bukit Fraser, Genting Highland
    .
  • TERENGGANU ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Kuala Terengganu dan Marang
    • ZON 2 - Besut dan Setiu
    • ZON 3 - Hulu Terengganu
    • ZON 4 - Kemaman dan Dungun
    .
  • KELANTAN ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Jajahan Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang (Daerah Chiku)
    • ZON 2 - Jajahan Jeli, Gua Musang (Termasuk Daerah Galas dan Bertam) dan Jajahan Kecil Lojing
    .
  • NEGERI SEMBILAN ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Jempol dan Tampin
    • ZON 2 - Seremban, Rembau, Port Dickson, Kuala Pilah dan Jelebu
    .
  • MELAKA ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • Seluruh Negeri Melaka
    .
  • WILAYAH PERSEKUTUAN  Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • Kuala Lumpur dan Putrajaya
    .
  • SELANGOR ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Daerah Gombak, Petaling / Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat dan Sepang
    • ZON 2 - Daerah Klang, Kuala Langat, Kuala Selangor dan Sabak Bernam
    .
  • PERAK  ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Tapah, Slim River dan Tanjung Malim
    • ZON 2 - Ipoh, Batu Gajah, Kampar, Sg. Siput dan Kuala Kangsar
    • ZON 3 - Pengkalan Hulu, Grik dan Lenggong
    • ZON 4 - Temengor dan Belum
    • ZON 5 - Teluk Intan, Bagan Datoh, Kg. Gajah, Sri Iskandar, Beruas, Parit, Lumut, Sitiawan dan Pulau Pangkor
    • ZON 6 - Selama, Taiping, Bagan Serai dan Parit Buntar
    • ZON 7 - Bukit Larut
    .
  • PULAU PINANG ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • Seluruh Negeri Pulau Pinang
    .
  • KEDAH  Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • ZON 1 - Daerah Kota Setar, Kubang Pasu dan Pokok Sena
    • ZON 2 - Daerah Pendang, Kuala Muda dan Yan
    • ZON 3 - Daerah Padang Terap dan Sik
    • ZON 4 - Daerah Baling
    • ZON 5 - Daerah Kulim dan Bandar Baharu
    • ZON 6 - Daerah Langkawi
    • ZON 7 - Puncak Gunung Jerai
    .
  • PERLIS ► Jadual Waktu Berbuka dan Imsak 2014
    • Perlis
Selamat berpuasa semuanya :)

28 June 2014

10 kesalahan paling FEMES ketika Ramadhan

Yeah !! Ramadhan kini kembali, diumumkan Umat Islam akan berpuasa pada ahad ni, sebelum tu, sha nak minta maaf andai terkasar bahasa, tersilap kata..semoga 0..0 ya..hihi..mari tengok tentang 10 kesalahan paling Femes dalam bukan Ramadhan

1) Tidak sahur.
2) Sahur terlalu awal.
3) Terlebih tidur.
4) Berbuka secara buffet sampai buncit.
5) Belanja hingga membazir.
6) Sambut Hari Raya mengalahkan Ramadhan. 
7) Solat tarawih tapi tak qiamullail
8) Puasa tapi tak solat.
9) Sibuk beribadah, lupa cari ilmu.
10) Gagal upgrade iman selepas lalui Ramadhan.

Kebanyakaan kita lakukan tanpa kita sedari..maka dengan itu ambil perhatian kepada no 1,4,6 dan 7 semoga puasa kita tahun ni diberkati..dan sha selitkan niat puasa, manalah tahu ada yang lupa hihi..selamat berpuasa..

Felixia peluk Islam 5 Ramadan

Felixia Yeap
"SAYA akan mengucap pada 5 Ramadan ini, iaitu pada 3 Julai ini (Khamis)," kata model pakaian Muslimah, Felixia Yeap, ketika menjadi panel  jemputan di Program Semarak Ramadan anjuran kerajaan Negeri Selangor di Dataran Shah Alam malam ini.

Felixia berkata, tarikh 5 Ramadan dipilih kerana ianya jatuh pada hari ulang tahun kelahirannya.

"...5 Ramadan iaitu jatuh pada  3 Julai ini iaitu pada hari 'birthday' saya, hari itu juga merupakan hari kegemaran Nabi Muhammad," katanya.

Ketika berbicara mengenai puasa, Felixia berpesan supaya umat Islam Malaysia tidak meninggalkan puasa.

Sementara bercakap mengenai ciri-ciri suami idamannya, Felixia berharap lelaki itu seorang yang mampu membawanya ke jalan syurga.

"Biarlah beliau seorang yang mampu membimbing saya ke jalan jannah," katanya.

Status Dari FB Felixia5 Ramadhan ini...saya bakal "dilahirkan semula" sempena tarikh lahir saya (3 Julai). Semoga semua dapat selitkan doa untuk saya lebih tabah, dan terus istiqamah di perjalanan baru saya nanti.

Terima kasih semua. 
Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik semua yang ikhlas mendoakan untuk hidup baru saya dipermudahkan... 

27 June 2014

BE | Ikea - June Sale Campaign

Alhamdulilah, rezeki nak puasa, Nuffnang bagi setempek lagi BE, eh !! nuffnang wajah baru kan? sha baru perasaan, baru teronline ni ah..hihi..dan kali ni on9 guna broadband baruu...tak guna hotspot dah, habis HP sha hang gara2 guna hotspot...alhamdulilah..lepas ni nak siapakn tempahan edit blog pula :D


 The Ikea Sale start from 28 June - 6 July 2014...
banyak barang promosi..

kalau iklan ni menari2 dalam blog sha..jangan tak klik tau..hihih
tq Nuffnang :D

23 June 2014

Fungsi Block dalam Facebook

Ada orang marah sha block dia dari tengok FB dan Blog sha..dan ini jawapannya..

Bagi sha block adalah jalan terakhir kalau tak nak kan pergaduhan, tak nak kan sakit hati dan lain2 perkara negatif, bukan sahaja dari putus cinta tapi dari kawan2 yang kita rasa sangat merbahaya..

Bak kata pepatah, setiap kejadian itu, ada hikmahnya tersendiri, Mark pencipta FB bukan senang2 nak cipta "BLOCK" dengan tiada fungsi, begitu juga Allah cipta lalat dengan tiada faedah..ada sebenarnya..begitu juga perjalanan kisah kita..terhentinya disini itu sebab Allah dah aturkan semuanya...itulah kekuasaan Allah :) Wallahualam..

Kepada stalkers..sudah2lah jadi stalk FB orang, adapun niat korang hanya nak tengok perkembangan orang yang korang block tu, tapi takut nanti sendiri yang sakit hati..iya dok? 

eh..ni macam cakap diri sendiri ja ni? hahaha..
#SayaBukanStalker :P

22 June 2014

Segmen I Love Nuffnang by Dunia sebenar Shida

klik banner yup !!
Hye Nuffnang, Kali ni nak bercerita tentang nuffnang, alhamdulilah bekerjasama dengannya, sha dah 2 kali cashout (satu belum paid) kali Pertama dan Kedua banyak dia bagi BE dekat Blog sha..thanks sangat2 

Cerita BE dari Nuffnang

Secara tidak langsung entry pasal BE ni, meningkatkan view page tau..mempromosikan dan dapat income..bukan susah nak cari duit dari blogging ni, yang penting kita tetap aktif dan jaga rule dari nuffnang..Insyallah..

Setakat ni belum ada lagi dapat jemputan tuk hadiri event dari nuffnang, heeee maklumlah blogger biasa ja, hahaha..tapi apapun, tak rugi bela nuffnang ni :D

TQ Nuffnang, 
penjana income anda :D

Cerita budak OKU dikurung dalam bilik

Budak OKU Di Kurung Ibu Sampai Kering
Seremban: “Semua orang salahkan saya dan tuding jari ke arah saya menuduh saya tidak tahu menjaga anak dengan baik, tetapi mereka tidak tahu kesempitan hidup dan kesengsaraan yang saya alami.
“Saya sayangkan anak saya tetapi saya perlu bekerja dan menyara kehidupan dia, saya dan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun,” kata ibu remaja orang kelainan upaya (OKU) yang ditemui dalam keadaan menyayat hati oleh Jabatan Imigresen Negeri Sembilan dalam sebuah bilik di Flat Semarak, Taman Semarak Fasa 2 di Nilai, semalam. 

Remaja malang itu, Muhammad Firdaus Dullah, 15, ditemui Pengarah Imigresen Negeri Sembilan Faizal Fazri Othman dalam operasi 6P bersepadu di kawasan flat berkenaan selepas melakukan pemeriksaan di rumah itu.

Ibu remaja itu yang kini isteri kedua dan mahu dikenali sebagai Lola, 40, berkata, dia bukan meninggalkan anak sulungnya yang menghidap penyakit celebral palsy itu tanpa jagaan dan tidak diberi makan, sebaliknya dia mendakwa meninggalkan makanan dalam bekas polisterin sebelum ke tempat kerjanya di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). 

Katanya, waktu kerjanya yang tidak menentu menyebabkan dia tiada masa menguruskan Muhammad Firdaus dengan baik dan mahu anak lelakinya itu berdikari. 
“Apabila orang lihat keadaan dia, semua orang salahkan saya, tetapi adakah mereka mahu menjaganya sepanjang ketiadaan saya di rumah. Tiada siapa yang sanggup menjaganya kerana dia cacat,” katanya sedih ketika tampil di pejabat The New Straits Times Press (M) Berhad, di sini, semalam.

Foto
FAIZAL memeriksa keadaan kanak-kanak OKU yang ditinggalkan dalam sebuah bilik kotor dan busuk di Nilai. Gambar kecil, Lola ketika ditemubual wartawan.
Dia yang berasal dari Sabah berkata, Muhammad Firdaus adalah anak sulung hasil perkongsian hidup dengan bekas suaminya berusia 53 tahun dan berpisah sejak 14 tahun lalu sebelum berkahwin lain pada 2004 dan dikurniakan seorang lagi anak lelaki berusia tujuh tahun. 

Menurutnya, sejak berpisah dengan bekas suami yang berasal dari Tawau, Sabah, dia tidak lagi berhubung dan tidak tahu di mana bekas suaminya itu tinggal dan bekerja.

“Saya tidak pernah mendaftar anak saya dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kerana tidak tahu caranya dan terpaksa meninggalkannya sendirian kerana bekerja mencari wang,” katanya. 
Apabila ditanya mengenai nasib anaknya selepas ini, Lola berkata, dia sudah membuat keputusan untuk menyerahkan anaknya itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM). 
“Bukan saya tidak sayangkan dia, sebab saya sayangkan dia saya membuat keputusan itu. Saya fikir apa akan jadi pada Muhammad Firdaus jika saya mati nanti. Ajal maut di tangan Allah SWT, saya tidak tahu jadi saya perlu bersedia,” katanya.

Sumber :Harian Metro

20 June 2014

Cara Letakkan Bloglist dalam Pages



Yes, finally dapat juga buat ni, susah sangat nak explored..google pun tak jumpa benda ni, so dengan senang hati, sha nak share..bukan apa..kadang bloglist letak di sidebar, banyak guna ruang..semak dan agak berat kan..so untuk memudahkan korang, meh letak di pages/menutab..caranya simple ja..

Langkah 1. 
a. Mesti ada menutab/pages [untuk bloglist] macam dalam gambar atas tu :D
b. Mesti ada widget bloglist dan senarai blog yang telah diletakkan [blog sha, jangan lupa :P]
#kalau tiada, sila buat :D

Langkah 2.

Langkah 3.
a. Open Template, tick expande code [yang bentuk I>..jumpa kan?]
b. Cari widget Bloglist [klik scroll pada jump to widget]
c. Copy Code <b:if cond='data:blog.url == &quot;url_bloglist&quot;'>
d. Paste bawah <b:incluable id=main'>
e. Save dan akan keluar error [jangan panik]

f. Copy </b:if> dan paste atas   </b:includable>
g. Kemudian save sekali lagi

Langkah 4.
a. Klik bloglist pada pages/menutab [belum timbul lagi bloglist disitu, jangan risau] 
b. Copy url bloglist
Langkah 5.
a. Ulang langkah 3 dan paste url bloglist macam gambar dibawah
b. Save

Dah siap...senang kan..tutorial kali ni, gambar agak besar, so senang la nak rujuk,dan tutorial ni sha buat dari template Blogger INI, [sebab dia yang request, sha buat], dan idea asal dari SINI, sha cuma rujuk gambar sahaja..

TQ :)




18 June 2014

Edit Blog MamaJue Papa Mimi


Alhamdulilah setelah gatal tangan ni nak mengedit, akhirnya mangsa edit blog berserah diri dan berpuas hati dengan hasil tangan sha yang tak seberapa ni..actually tuan blog nak seiras2 dengan blog INI tapi sha dapat idea baru..cece...so blog dia jadi mangsa sebab tuan blog nak sha design ikut suka hati sha..so sha bedal ja la..

Maka terciptalah tema blog reben, color pink and grey...
Tuan blog siap promote sha lagi tu..thanks kak

Meh nak promote sat :)
Jom terjah...follow ramai2..tambah ukhwah..



Untuk tempahan seterusnya sila PM #Sharina Elyana atau Email : opzzpinky@yahoo.com

17 June 2014

16 June 2014

Keyword Hari Bapa


wah tak sangka keyword ni bertandang selama 2 tahun termasuk tahun ni, sempenan father's day..malangnya sha malas ja nak buat entry pasal hari bapa, sedih sebenarnya..hukhuk...apapun banyak juga keyword yang lain datang...teruskan mencari diblog usang ni..hihih


Al-Fatihah buat ayah tercinta..
hargai mereka yang masih ada...




Zombie vs Plants Game

Game mana yang bukan timbulkan stress itu bukan game orang dewasa..haha..game budak2 tu ja yang hilangkan stress kan..kan..sedangkan Dota pun, main sampai tak tidur, nak jaga 'kampung' sangat :P

Tapi bila jumpa game ni, memang best dan mencabar..part nak susun alat2 peperangan tu kena ada strategik..tapi bila dah menang, jemu pula nak main balik hihih...

Game ni ada 5 Level, dan sha da habiskan dalam 2 hari, yeah...dapat juga kalahkan zombie tue, geram juga, lepas tu continue dengan part survival susah tauuu...jap lagi nak habiskan :D

Lama dah sha tinggalkan alam permainan macam zombie ni, since ada blog..apatah nya blog boleh buat duit :D

Ada game yang buat orang ketagih..macam game Candy Crush Saga hari tu...susah juga mau berhenti, dah sampai level 132 susah bukan main..tengok pun stress hihih

Korang main game apa? mari share :D


15 June 2014

Quote - HafizHamidun #1

Semestinya sha di antara salah sorang peminat Hafiz Hamidun, bukan kerana kehenseman nya, tapi disebabkan agamanya iaitu Islam..cecece...actually sha suka Hafiz Hamidun ni dari zikir yang dia nyanyikan, merdu sangat..

Namun sha bukan aktif sangat twitter nasib baik dia repost di FB..
So sha copy quote dari dia dan akan olahkan sedikit..

Jodoh tu bukan hanya apabila kita tunggu selama bertahun2, Confirm nikah..bukan..Allah hanya menjanjikan jodoh yang baik tuk diri kita yang baik, bak kata orang jika berkenan jangan lamakannya, bina 'Masjid' tu benda yang baik, dapat pahala..

Tapi kita sibuk terkejar2 orang jauh, lepas tu putus, kita tak tahu yang orang depan mata kita, tup..tup jodoh yang telah Allah rancang..Subhanallah..hebatkan Kuasa Allah..

eh..dah macam cerita sha pula..opss..
Insyallah kalau ada orang yang dekat nak, itu lebih bagus kan..
adakah?

BE | Huawei Ascend P7




Alhamdulilah, itu ja sha mampu nak cakap bila rezeki Allah datang bergolek dalam blog usang ni, jarang sangat nak update disebabkan masalah internet, cepat sangat habis DATA..rrrr...pakainya sekejap ja..sabar je la awak :D

tinggal 2 BE ja running dalam blog ni...tolong klik ya..insyallah nanti kita balas balik :D

13 June 2014

Baju I AM jadi rebutan

*Tshirt yang available hanya berwarna HITAM sahaja

Material : 100% cotton
Size Available : S , M , L , XL , XXL, XXL
Colour available : OREN , YELLOW , RED , GREEN , PINK

TAMBAHAN :
letak link/url blog dibawah kotak I AM : RM5
Nombor pada lengan baju : RM5

Tempoh Pre-order:
Batch1 : 09/06/2014 - 21/06/2014
Batch2 : 22/06/2014 - 04/07/2014

Jika berminat untuk menempah..hubungi kami di
Whatsapp : 012-4663861
Email : eira.shamiera@yahoo.com


TEMPAHAN BUTTON BADGE VERSI I AM

Jika Berminat..boleh KLIK SINI untuk maklumat lanjut

09 June 2014

Gambar - Convocation's Day

Alhamdulilah, hari konvo yang dinanti telah tiba, 20 Mei 2014 naik ke pentas untuk terima segulung sijil setelah berhempas pulas dengan assignment dan test selama 3 tahun, akhirnya daku memiliki Diploma in Bussiness Studies :)

Neves yang amat, ini kali kedua terima sijil selepas dapat sijil teknologi komputer dekat ILP dulu, syukur..walaupun tiada saudara yang hadir menyaksikan hari penerimaan sijilku..sedih tapi apa kan daya..

Cerita konco di UiTM Shah Alam...
Bergerak seawal 6.50 pagi, masih gelap lagi bumi Shah Alam...persediaan dibuat dengan memakai baju jubah sebesar baju tidur..tenggelam daku yang kecil ni :P , untuk cover ketinggaan daku memakai kasut setinggi 3 inci..mak aih, rasa macam berdarah kaki ini, siap sumbatkan tisu di kasut, sebab kasut longgar sangat haha...

Jom tengok gambar persiapaan konvo

amboi manjanya nak minta tolong pasangkan topi dengan makcik ni

minta tolong kawan pulak?

tak puas hati lagi??
cepatlah kita dah ready nak wefie ni..

Bila dah masuk dewan, sha tak dapat bergambar sebab HP kong, sayang betul..then gambar atas pentas belum sampai, nanti sha update, harap gambar tu cun sebab dah berabis senyum, takut sangat gambar cacat hihih..
dah selesai naik pentas, mari humban topi lak

kami - BM111A2

selfie dengan bunga

Finally, tahniah buat diri sendiri sebab dapat capai hingga tahap ni, thanks to my family especially this is for my late Dad, sebab dia tak berkesempatan untuk tengok sha naik pentas, sokay, yang penting sha dah buktikan pada arwah yang sha mampu buat dia tersenyum :) 
-the end-