06 May 2014

Cerita Test JPJ tadi

Kereta my tutor, amik dekat google :)
Cerita saya dan TUTOR :)
1st time driving
Hari ketiga driving
Hari Keempat Driving

Neves bak hang, ok story nya bermula awal pagi tadi jam 8 dah gerak ke Pusat Memandu Jesselton dekat tebobon, sangat excited sebab tutor reminded datang awal, thanks cikgu hihi..datang awal terus register, tunggu nombor 4 sesi kedua, start jam 11, ahh ambil kau ! 3 jam tunggu nak test litar, sokay tapi neves jangan cakaplah, dah sampai ke tahap terjun dari atas bangunan..haha

Sha buat dono ja, senyum dengan penuh keyakinan dan sha tau ramai peserta shaking, 100++ juga calon tadi memang kebanyakannya lulus, sha dengan ilmu menghafal step yang penting walaupun sebelum ni sha da lama tak driving, seram sejuk juga semalam tu, asyik fikir boleh ka tidak ni besok???

Alhamdulilah dipermudahkan sha test JPJ Bahagian litar :-
1) Bukit - 0.47 saat
2) Parking - 0.46 saat
3) 3penjuru - 1.07 saat
Terima kasih abg2 JPJ yang hensom :P

Bila habis dilitar, kena tunggu 3jam lebih, lunch pun tak lalu sebab dah tak terpikir perut kecut sebab neves, tunggu punya tunggu, turn sha driving, penuh keyakinan juga tapi ketara sangat kaki shaking, haha..alhamdulilah lulus juga 17/20 nyawa2 ikan..tak kisahlah yang penting lepas semua stress..

Tinggal nak serah gambar lesen, isi borang dan duit ja nak dapatkan lesen P
Yeahhhh~

Tips sebelum jalani Test JPJ :
1) Confirm tarikh test (Bawa IC dan lesen L)
2) Hafal Step - korang boleh google step nya, memang berkesan bila hafal, sambil tangan main peranan..hihi
3) Banyakkan practice di litar
4) Banyakkan berzikir sebelum dan semasa Test
5) Solat hajat untuk dipermudahkan jalani Test
6) Pikir positif yang anda boleh lakukan dengan mudah
7) Pikir negatif - kalau gagal kena banyak buang masa dan duit untuk ulang test

Semoga entry sha bermanfaat, apapun korang kena letakkan Allah selalu di hati korang, insyallah semuanya mudah :) selamat menjalani TEST JPJ :)

8 comments:

  1. Alhamdulillah dan tahniah sebab dah lulus.. Itulah yang ena rasa dahulu, rasa sakit perut dengan tiba tibanya.. hehehe tapi sekarang ena dah lesen full..

    ReplyDelete
  2. Tahniah kak :)
    Hana baru nak praktikal.. takut jgk. uhukk

    ReplyDelete
  3. tahniah! :) sy pun x habis P lagi ni... hehehe...

    ReplyDelete
  4. congrats dah lulus ujian JPJ...lepas ni boleh la berjalan² dgn kereta ye..

    ReplyDelete
  5. wahh..tahniah sha dah dapat lesen P ;)

    ReplyDelete
  6. untunglah dah ambik..Lyeen..xdah lagi...owh..bila la agaknya..:'( hehehe

    ReplyDelete
  7. aduh.. bila la tasha nk gi amik lesen ea.. takut nak bawak kereta moto ni...

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)