Pengalaman Membeli Produk Secara Online - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

August 24, 2013

Pengalaman Membeli Produk Secara Online


Assalamualaikum

Dunia semakin mudah, ringkas dan cepat dengan adanya Online, yang jauh didekatkan, ceh !! haha..hanya dengan beberapa klik kita sudah mampu memilikinya..maksud sha barangan yang kita mahu, sha sendiri adalah penjual barangan online -KLIK- promote sikit :P tapi sha lebih kepada services Edit Blog

So topik hangat ini menceritakan pengalaman sha membeli produk secara online..sebelum ini sha jual beli memang lancar ja, dengan suppliers yang sha kenali di alam maya, tak perlulah sha mention kan :)

Ceritanya bermula di Facebook, kenal seorang kakak M, menjual barang F dengan harga yang sangat murah..sha sebagai penjual agak happy juga dapat barang begitu murah kan..lagipun sha tolong kawan beli..so transaction berlaku apabila kedua2nya setuju

Pada hari pertama selepas transaction, kakak M bagi respon tahu yang dia akan hantar secepatnya..so biasanya sha akan expect dapat sehari selepas transaction..so sha tunggu lah..kawan sha punya nda sabar..harga pun boleh tahan RM 100++ jugaklah


So seminggu dah berlalu, risau juga, langsung tiada respond dari kakak M, sha cuba contact kakak M, dia kata dia busy sikit, ok sha tunggu, memandangkan alamat yang sha letak di hostel, lagipun dah nak balik beraya, so sha nak confirm cepat2 bila boleh dapat tu barang, akak tu kata maybe sehari sebelum balik beraya..tapi dia kata tracking no hilang..so sha tahu lah dia dah send barang tu

Alhamdulilah, sha dapat kawan yang penyabar, sebab tahu barang tu ada masalah dekat pos laju, nak col pun xtau tracking no, so sha tunggu, first time barang ada masalah, sha tak tahu nak buat apa..sebulan berlalu, barang tak ada khabar..


OMG, sha nak juga penjelasan dari kakak M, lama juga baru dia balas messej sha..sha kata, refund la duit tu, syukur juga dia transfer balik duit tu, dan start cari supplier yang boleh dipercayai..akhirnya sha dapat barang tu walaupun taklah semurah yang dijanjikan oleh kakak M, at least sampai juga kan..hihi

tak sedar panjang pula sha taip..so hati2 apabila membeli online, kot2 korang ada nak kongsikan mengenai tajuk ini, boleh komen ya..

Sharing is Caring..

11 comments:

  1. waaa, naseb baik brg tu smpai jugak kan . lain kali lepas dia isi borang pos , terus je mntak send tracking no . macam tulah selalu saya buat . hehe jadi , tade masalah kalau nk beli brg online .

    ReplyDelete
  2. tak pernah beli online lagi tapi teringin nak try :)

    ReplyDelete
  3. sebelum beli, selidik dulu :D

    ReplyDelete
  4. kebetulan! mya pun baru lagi post pasal beli on9 ni. tah nape kali ni xbenasib baik. mya taknak reveal lagi kedai tu, still nak cuba nasib tunggu feedback. tapi kalau kedai tu xberi kerjasama mg mya akan reveal lepas ni, agar orang lain tak tekena, hmm

    ReplyDelete
  5. tak sanggup beli online takut kena tipu...

    ReplyDelete
  6. mai penah beli beberapa kali..stakat ni ok la, lum ada prob g

    ReplyDelete
  7. beli buku di online kali pertama. Nasib baik sampai.

    ReplyDelete
  8. alhamdulilkah..sellau bli brg online esp baju anak2..tp ngn yg dh biasa belila..takut jgkkan..hehe

    ReplyDelete
  9. nak beli online nih memg kena hati2

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Post Bottom Ad