07 February 2013

Buat Header bagi Template Minima



malam ni sha nak buat tutorial memandangkan ramai yang pakai template minima tapi tak tahu macam mana nak buat ianya terpisah dari header..maksudnya..header korang tu berada dalam kotak blog..bukan macam header atas yang warna merah ni..faham dok? hehe...

contoh header yang belum terpisah

contoh header yang telah dipisahkan
★☆ Aris Berblogger  ★☆

kedua2nya menggunakan template yang sama iaitu minima..memang agak susah tapi sebab nak ada border..guna la tu :)

Tutorial

Step 1 : Open Adobe Photosphop

Step 2 : Buat bentuk header

Step 3 : Buat Border header

Step 4 : Buat effect pada item


Step 5 : Buat border pada tulisan


Step 6 : Save the header


sorry tak ada description..sebab dalam gambar dah terangkan..just fokus on that picture ja k..simple kan :) selamat mencuba ya :)


Post a Comment