Buat Header bagi Template Minima

, , 9 comments


malam ni sha nak buat tutorial memandangkan ramai yang pakai template minima tapi tak tahu macam mana nak buat ianya terpisah dari header..maksudnya..header korang tu berada dalam kotak blog..bukan macam header atas yang warna merah ni..faham dok? hehe...

contoh header yang belum terpisah

contoh header yang telah dipisahkan
★☆ Aris Berblogger  ★☆

kedua2nya menggunakan template yang sama iaitu minima..memang agak susah tapi sebab nak ada border..guna la tu :)

Tutorial

Step 1 : Open Adobe Photosphop

Step 2 : Buat bentuk header

Step 3 : Buat Border header

Step 4 : Buat effect pada item


Step 5 : Buat border pada tulisan


Step 6 : Save the header


sorry tak ada description..sebab dalam gambar dah terangkan..just fokus on that picture ja k..simple kan :) selamat mencuba ya :)


9 comments:

  1. mama tak boleh ikut totur ni sbb xder photoshop tuu...

    berat tak sha kalau nak download benda nih

    ReplyDelete
  2. Nampak sha buat senang je..tp akak memang tak pandai

    ReplyDelete
  3. Thanks for the tip..pandai Sha edit2 header ye

    ReplyDelete
  4. Nice tutor..senang nak ikut. ^__^

    ReplyDelete
  5. sha..nak tanya..ni..kalau photoshop cam sha punya nie..berapa saiz...teringin laa nak downlod tapi takut besar sangat tak bergerak pc nih

    ReplyDelete
  6. pandainye buat..akak memg tak pndi la yang

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)