31 August 2012

Nuffnang bagi mahkota


Dahsyat sungguh title kali ni..haha..bilanya Nuffnang nak bagi mahkota ?? macam lah dia tu raja..sedangkan BE jarang dapat..hampeh !! tak..tak..tak..tipu bah..cuba korang tengok gambar bawah ni..ada rupa-rupa mahkota tak??


haha..habis semua orang ketawa..apalah sha ni..dah tak da cerita ka nak tulis..macam cerita budak-budak ada lah !! ala..rileks lah..sha gurau ja pun..pulus Nuffnang tak gerak lagi ni..apa cer?? huhu..

Nota Pink : Jiwa ku benar2 kosong..kosong..kosong~

Tukar Domain Sendiri


Opzzpinky.blogspot.com = Opzzpinky.com

Punya domain sendiri memang menjadi keinginan setiap blogger..termasuk sha..hehe dah addicted dengan blog, rasanya bila tukar domain sendiri, Nuffnang lebih fokus pada blog kamu yaka?? maybe lah..pencarian keyword juga semakin lancar..betul ka? mungkin sebab domain berbayar..

Bulan lalu sahaja, jika korang perasan lah..ada 2 blogger yang telah tukar domain mereka kepada .com mereka ialah Shida ~> http://www.duniashida.com/ dan Aisyah Humairah ~> http://www.aisyahhumaira.com/..tahniah atas pertukaran itu..hehe~

Kalau korang ada niat nak tukar kepada domain sendiri boleh pergi ke  ~> http://www.exabytes.com.my/services/domain/

RM38 untuk 1 Tahun
RM69 untuk 2 Tahun
RM99 untuk  3 tahun


Post terbaru..sila klik ~>
Apa Maksud MERDEKA pada minda kanak-kanak
Flight Rmxx55
Home stay yang paling mewah
Kebaikan menggunakan MASTERCARD
Ipad Siti Nurhaliza?? cute

Segmen: Follow Blog Kamu!!!


my best follower : 779
Tag : Fieda

Segmen: Nak Masuk Dalam Bloglist Ain bulan September!!!


Cara Nak Tingkatkan Earning Says/Churp2/Blind dll


Iklankan says/blind/churp korang di SINI, SINI dan SINI
insyallah bila ramai yang join pasti ramai juga yang klik..

Masih tidak tahu apa Says/Churp2/Blind?
daftar dengan mudah 
Says
Churp-churp
Blind

Side income, daftar dan check earning..rajin share, banyaklah income :)

Post terbaru..sila klik ~>
Apa Maksud MERDEKA pada minda kanak-kanak
Flight Rmxx55
Home stay yang paling mewah
Kebaikan menggunakan MASTERCARD
Ipad Siti Nurhaliza?? cute

3...2....1 MERDEKA !!!!



Nota Pink : Celcom memang belum merdeka kot..sms sha dah lama hantar pun tak dapat juga..

30 August 2012

Asyraf Demam :(



Alhamdulilah Asyraf kini masuk 5 bulan..hari isnin tu dia pergi berklinik..kecian dia kena jarum..teriak kesakitan..pulang tu dia deman..mungkin effect dari suntikan kot..


Asyraf demam, mama balut kain kat kepala..then biarkan dia tanpa baju, badan dia panas 


alala..comeynya dia..malu~


tadi kami pujuk dia makan ubat..ahh ni lah muka dia..ubat tu manis ja..tapi muka dia macam masam ja..memang kecian..


ni after habis makan ubat..selesa ja..tapi batuk still ada..kecian tengok dia sakit..berat badan pun susut..tapi pipi tetap gemuk hehe..rasa macam nak gigit ja..hehe

Nota Pink : Besok cuti..Selamat hari Merdeka..jom kira sama-sama malam ni..tapi sha tidur awal hehe..


Segmen Up Follower & Tambah Kenalan Part 3


miss Z berceloteh

Sha blogger dari Sabah sama macam Miss Z, dan follower 763 :)

Perkongsian pengalaman mengenai Majlis perkahwinan ustaz don daniyal



Perkongsian pengalaman dari krew Nadia Zahari Photography dan Artmosphere Photography 

mengenai Majlis perkahwinan ustaz don daniyal

Sumber : FB

1. Majlis dibuat secara sederhana tetapi indah. Majlis dimulakan dengan selawat.

2. Husna memakai inai di pergelangan tangan sahaja iaitu bukan ditempat aurat, inai tidak berkekalan dan lukisan berbentuk bunga/tumbuhan tidak berbentuk haiwan atau menyerupai makhluk.

3. Make up Husna tidak tebal, Ustaz Don berkata dia berkahwin kerana diri Husna sendiri, dia tidak mahu melihat Husna menjadi orang lain dengan bermakeup tebal atau memakai bulu mata palsu.

4. Tiada inai di tiga jari Ustaz Don kerana inai di lelaki dipakai hanya untuk tujuan berubat sahaja.

5. Selepas ijab qabul nikah Ustaz Don meminta izin kedua pihak keluarga untuk Husna bersembahyang sunat bersamanya.

6. Sebelum menyarungkan cincin di jari Husna, Ustaz Don memegang bahagian depan kepala Husna sambil menyebut nama Allah dan mendoakan keberkatan baginya.

7. Tiada sesi bersanding atau merenjis, pelamin hanya untuk tempat mengambil gambar bersama family dan rakan.

8. Kesemua hantaran di kedua belah pihak berbentuk makanan. Pengantin ingin berkongsi kegembiraan dengan seluruh family ketika membuka hantaran. Tujuan ini juga adalah kerana pengantin tidak mahu hantaran al-Quran/kitab diletak sama level dengan hantaran kasut, baju dan lain-lain.

Nota Pink : Alangkah bahagianya jika kahwin dengan cara macam ni..Insyallah :)

Ucapan Lyssa Faizureen khas buat Sharina Elyana ♥



Wah!! dah buat application sendiri lyssa ni..tahniah..memang cute ja gambar tu..kalau korang nak try application ni..pergi kat Fan page lyssa..klik ucapan lyssa

29 August 2012

Wordless ~ ♥ itu indah


Segmen : JOM TAMBAH FOLLOWER BLOG SEBANYAK YANG MUNGKIN !

KETIKA ALLAH MENCIPTAKAN WANITA



Ketika Allah menciptakan wanita,
Malaikat datang dan bertanya, "Mengapa begitu lama, Tuhan?"
Tuhan menjawab, "Sudahkah kamu lihat semua detik yang AKU ciptakan untuknya?"
Dua tangan mesti di bersihkan, setidaknya terdiri dari 200 bahagian yang boleh di gerakan & berfungsi baik agar dapat mengolah berbagai jenis makanan...
Mampu memberikan kenyamanan bagi anak-anaknya...
Mempunyai pelukan yang menyembuhkan rasa sakit hati & kesengsaraan...
Dan semuanya cukup di lakukan dengan kedua tangan ini...
Malaikat menjawab, "Hanya dengan dua tangan ini?"
"Tetapi...,Engkau membuatnya begitu halus & lembut"
"Ya..., AKU membuatnya begitu lembut, tapi kamu belum dapat bayangkan kekuatan yang AKU berikan kepadanya agar ia dapat mengatasi banyak hal luar biasa"
"Apakah dia mampu berfikir?" Tanya Malaikat
Tuhan menjawab, "Tidak hanya berfikir, dia juga mampu berunding dan mengutarakan pendapatnya
Malaikat itu menyentuh dadanya,
"Tuhan, Engkau buat ciptaan ini kelihatan lemah & rapuh, seolah banyak sekali beban untuknya"
"Itu bukan kerapuhan, itu air mata. AKU berikan padanya supaya dia boleh mengekspresikan kegembiraan, kegalauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan rasa bangga"
"Engkau memikirkan segala sesuatunya, wanita ciptaan-Mu ini sungguh menakjubkan"
"Ya....., Harus...!!! Wanita ini mempunyai kekuatan untuk mempersona lelaki...
Dia dapat mengatasi beban hidup, mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri...
Mampu tersenyum bahkan ketika hatinya menjerit...
Mampu tertawa saat hatinya menangis...
Dia boleh berkorban demi orang yang di kasihinya...
Dia boleh melawan ketidakadilan...
Dia bersorak disaat melihat temannya bahagia...
Hatinya terluka saat melihat kesedihan...
Dia tahu sebuah ciuman & pelukan dapat menyembuhkan luka...
"CINTANYA TANPA SYARAT"
Malaikat sangat kagum, "Lalu apa kekurangannya?"
Tuhan menjawab, "Hanya satu hal....., Dia terkadang lupa betapa berharganya dia"
WALLAHUALAM :)

Nota Pink : Wanita adalah perhiasan dunia yang sungguh berharga..maka bersyukurlah menjadi seorang wanita

28 August 2012

Segmen Eraz Fadli : Pencarian Bloglist



Tahniah buat En Eraz Fadli sebab dah tukar domain..emm sha nak juga..tapi nak servey2 dulu..tengok mana yang murah..so jom join segmen dia ni..hope sha masih sempat tersenarai :D


Perlu tukar Code ads Nuffnang !!

Semua pun dah maklum tentang wajah baru En Nuffnang, 1st tukar ja sha terus blank..eggrr..mana nak pergi ni? sesat dalam dashboard Nuffnang sendiri..yang paling teruk sekali, langsung tak dapat nak show analytic blog sha..dah lah pulus tak masuk-masuk..kedekut sangat nak bagi duit raya..umur sha baru 3 tahun ni..hahaha

Ok..penyelesaiannya senang ja..tengok tajuk tu..dapat baca kan? good..hehe..cara nak tukar code tu pun senang juga..sha pun baru tahu juga..so nak share kat korang lah..mana tahu korang pun macam sha..tengah tunggu tutorial pasal Nuffnang baru ni hahaha~

Step 1 : Pergi Nuffnang dan login


Step 2 : Klik Add ad unit


Step 3 : Klik Ad Type dan klik button yang dalam kotak merah tu untuk dapatkan code
Step 4 : copy dan gantikan pada code sebelum ni


Step 5 : Klik Placement untuk tutorial pasal cara nak pasang code


Dah siap !!!


Cara nak buat My Referrer



Step 1 : Go to ~> http://www.e-referrer.com
Step 2 : Register dan isi form


Step 3 : Login dan klik Get Code


Step 4 : Pergi Dashboard > Design > Page Element > Add Gadget
Step 5 : Paste kan pada HTML/JavaScript
Step 6 : Save

Nota Pink : tuto kali ni sesuai sangat bagi mereka yang sedang buat GA or apa2 lah..nak bagi tengok top referrer kan :) gud luck ya..

Contest : Fizgraphic Vector Gambar Saya!



Berikan 2 SEBAB kenapa korang nak gambar korang divectorkan?

1. Sebab sha nak orang yang gempak macam fiz vectorkan gambar sha secara FREE
2. Sebab sha nak sangat..hahah

Tag : 
miaduniaku.blogspot.com
http://mylovely-fieda.blogspot.com/
http://semekarartie.blogspot.com/

26 August 2012

Raya?


Errr..malasnya nak update pasal raya..jeles ja tengok blog korang penuh dengan gambar raya..pakai baju cantik-cantik, gambar dengan family, makan sedap-sedap..bestnya..sha hanya beraya di hospital, pakai baju baru, kumpul ramai-ramai then gerak pergi hospital ziarah bapa..

Alhamdulilah kemarin bapa sha dah pindah ke wad biasa..dia dah mula sihat..sebelum ni dia tak dapat bangun sebab bius yang teramat kuat..maklumlah 2x kena bedah..tapi sha yakin dia memang kuat :D sha ja tak kuat tengok dia..asyik nangis ja time pergi lawat dia..

Nota Pink : Itulah dugaan Allah, semoga apa yang dia alami sekarang akan menghapuskan dosa-dosa yang pernah dia buat..

Header Kemerdekaan


Apa yang kita sedia maklum bulan ini adalah bulan KEMERDEKAAN..bertuahlah pada sesiapa yang lahir pada bulan ini, dulu time sha di Secondary School..akan diumumkan siapa yang lahir pada bulan ogos..mesti dapat hadiah..hehe..sha tak dapat sebab sha lahir hujung tahun..hampeh!!

! ✿ opZZpinky ✿ !

Semangat kemerdekaan, jadi sha buat header sempena kemerdekaan..hehe..lawa tak?  
peace yo~ jom kita nyanyi lagu 31 ogos..


Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka

Nota Pink : Merdeka...Merdeka !!

25 August 2012

Pelajar IPT bangga tiada dara



KOTA BHARU: Mereka menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT), malangnya akhlak masing-masing amat rendah apabila aktif mengamalkan seks bebas, malah bergabung mewujudkan seolah-olah satu kelab bagi merancang kegiatan.
Tanpa mempedulikan dosa dan masa depan, kumpulan siswi berusia 19 hingga 21 tahun itu tidak mahu melihat ada ahli kumpulan mereka yang masih dara.
Malah, sesiapa yang masih dara dipecat ‘keahliannya’ atau tidak layak menyertai kelab itu dan dianggap sebagai kolot atau kekampungan.
Akibatnya, seorang daripada siswi yang pernah menjadi ahli ‘kelab tiada dara’ itu kini menanggung derita kerana disahkan doktor dijangkiti virus HIV berikutan terbabit kegiatan seks bebas.

Kad Raya Kedua Dari Kak Eita

Alhamdulilah baru sampai KK, ni nak update pasal kad raya yang dah lama ditangan sha..hehe..thanks kak Eita..cute sangat la..



selain tu sha dapat kerongsang juga..duit raya ja tak ada hahaha..kak, sha nak juga..sha baru 3 tahun ni haha..

Nota Pink : Selamat hari raya  :) 

24 August 2012

Dosa popular di Aidilfitri



Salam 5 Syawal buat semua sahabat muslim..ini adalah satu kemenangan bagi umat Islam yang berpuasa penuh dibulan Ramadhan yang telah berlalu..

Semua keluarga pulang ke kampung halaman, berkumpul sama-sama meraihkannya..namun dalam kita merayakannya, kita kadang-kadang lupa dengan adat melayu yang kita pun musykil dengan keharamannya..

Dalam entry kali ini, sha ingin menerangkan dosa yang paling popular di Aidilfitri iaitu Bersalaman dengan bukan mahram..


Dalil pertama

Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda,

لأن يطعن في رأس رجل بمخيط من حديد خير من أن يمس امرأة لا تحل له

“Sekiranya kepala salah seorang daripada kamu ditusuk dengan jarum besi, itu adalah lebih baik bagi kamu daripada kamu menyentuh wanita yang tidak halal bagi kamu.” (Hadis Riwayat ath-Thabrani. Dinilai sahih oleh al-Mundziri, al-Haitsami, dan al-Albani)

Syaikh al-Albani rahimahullah berkata, “Pada hadis ini terdapat ancaman yang keras (tegas) kepada sesiapa sahaja yang menyentuh wanita ajnabiyah (yang bukan mahram). Padanya juga terdapat dalil atas haramnya bersalaman (mushofahah) dengan wanita. Sebab itu, tidak diragukan bahawa bersalaman itu mengandungi unsur bersentuhan. Pada masa ini, umat Islam banyak diuji dengan situasi ini, dan di antara mereka adalah dari kalangan ahli ilmu. Sekiranya mereka mengingkari perkara tersebut dengan hati mereka, tentu ada sedikit kemudahan untuk menasihati mereka. Tetapi sayangnya, mereka menghalalkan perkara tersebut dengan pelbagai cara (jalan) dan takwilan (penafsiran).” (Rujuk: al-Albani, as-Silsilah ash-Shahihah, 1/225)

Dalil Kedua

Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda,

كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ

“Persoalan anak Adam berkaitan zina telah ditentukan. Tidak mustahil ia pasti melakukannya. Dua mata berzina dengan melihat, dua telinga berzina dengan mendengar, lidah berzina dengan berkata-kata, tangan berzina dengan menyentuh, kaki berzina dengan melangkah, hati berzina dengan angan-angan (kehendak), dan kemaluanlah yang akan membenarkan (merealisasikan) atau mendustakan semua itu.” (Sahih: Hadis Riwayat Muslim)

Kaedah pengambilan dalil dari hadis ini adalah berdasarkan sabda Rasulullah,

وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ

“... dan tangan berzina dengan menyentuh.” (Dari hadis di atas)

Dalam riwayat Ahmad disebutkan,

وَالْيَدُ زِنَاهَا اللَّمْسُ

“... dan tangan berzina dengan menyentuh.”

Dalam riwayat Ibnu Hibban juga disebutkan,

وَالْيَدُ زِنَاؤُهَا اللَّمْسُ

“... dan tangan berzina dengan menyentuh.”

Imam an-Nawawi rahimahullah menjelaskan, “Makna hadis di atas adalah bahawa setiap anak Adam itu mungkin ada yang ditakdirkan untuk melakukan perbuatan zina. Di antara mereka ada yang melakukan zina dengan sebenar-benarnya, iaitu dengan memasukkan kemaluannya ke dalam kemaluan wanita secara haram. Di antara mereka ada yang zinanya secara majaz (kiasan), iaitu dengan melihat perkara-perkara yang haram, atau dengan mendengar sesuatu yang mengajak kepada perzinaan dan usaha-usaha untuk melakukan kepada zina, atau dengan sentuhan tangan, atau menyentuh wanita ajnabiyah (yang bukan mahram) dengan tangannya, atau menciumnya. Atau dengan melangkah kaki menuju tempat perzinaan, melihat, menyentuh, atau berkata-kata dengan cara yang haram bersama dengan wanita ajnabiyah (yang bukan mahram), atau berangan-angan (imaginasi atau berniat) dengan hatinya. (an-Nawawi, Syarah Shahih Muslim, 16/206)

Dalil ketiga

Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam tidak pernah bersalaman dengan wanita yang bukan mahram baginya walaupun dalam perlaksanaan proses bai’at. Secara umumnya tuntutan proses ini berlaku dengan cara bersalaman, iaitu apabila dilakukan di antara Nabi dengan para sahabat lelaki yang lain.

Umaimah Binti Ruqaiqah menyatakan,

أتيت رسول الله صلى الله عليه وسلم في نساء لنبايعه، فأخذ علينا ما في القرآن: { أَنْ لا يُشْرِكْنَ بِاللَّهِ شَيْئًا } الآية، وقال: "فيما استطعتن وأطقتن"، قلنا: الله ورسوله أرحم بنا من أنفسنا، قلنا: يا رسول الله، ألا تصافحنا؟ قال "إني لا أصافح النساء، إنما قولي لامرأة واحدة كقولي لمائة امرأة

“Aku pernah pergi menemui Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersama beberapa orang wanita untuk melakukan bai’at (perjanjian taat setia) kepada beliau. Maka beliau pun membai’at kami dengan apa yang terdapat dalam al-Qur’an, iaitu kami tidak boleh mensyirikkan Allah dengan segala sesuatu. Lalu beliau bersabda, “Iaitu berkenaan dengan apa yang kamu mampu dan sanggupi.”

Maka kami pun berkata, “Allah dan Rasul-Nya yang lebih menyayangi kami daripada diri kami sendiri.” Seterusnya kami bertanya, “Wahai Rasulullah, tidakkah kita perlu bersalaman?”

Beliau menjawab, “Sesungguhnya aku tidak bersalaman dengan wanita. Ucapanku kepada seorang wanita bersamaan dengan untuk seratus orang wanita.” (Sahih: Hadis Riwayat Ahmad)

Syaikh Muhammad al-Amin asy-Syanqithi rahimahullah berkata, “Bahawasanya telah tsabit daripada Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam beliau bersabda, “Sesungguhnya aku tidak pernah bersalaman dengan kaum wanita.” Dan Allah telah berfirman, “Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu contoh tauladan yang baik.” Dengan itu, demi untuk mencontohi (mengikuti) beliau Shallallahu ‘alaihi wa Sallam, maka kita tidak bersalaman tangan dengan wanita ajnabiyah... dan sikap beliau Shallallahu ‘alaihi wa Sallam yang tidak bersalaman tangan dengan wanita di ketika melakukan bai’ah adalah merupakan dalil yang sangat jelas bahawa seseorang lelaki tidak boleh bersalaman tangan dengan wanita yang bukan mahramnya dan tidak dibenarkan sama sekali dari anggota badannya menyentuhnya. Ini adalah kerana bentuk sentuhan yang paling ringan adalah dengan bersalaman. Apabila Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sendiri enggan untuk bersalaman dengan wanita ajnabiyah di ketika waktu-waktu yang sangat diperlukan untuk bersalaman iaitu di ketika waktu berbai’ah, maka ini menunjukkan bahawa bersalaman tangan dengan kaum wanita ajnabiyah adalah tidak dibenarkan. Sesiapa pun tidak wajar untuk menyelisihi beliau. Kerana beliau adalah yang menetapkan syari’at untuk umat beliau sama ada dengan ucapan, perbuatan, ataupun pembenaran (taqrir).” (al-Amin asy-Syanqitihi, Adhwa’ul Bayan fii Idhahal Qur’an bil Qur’an, 6/256)

Imam an-Nawawi rahimahullah berkata, “Perkataan (suara) wanita ajnabiyah boleh kita dengari apabila ada keperluan, dan suaranya tidak termasuk aurat (apabila tidak berlebih-lebihan – pent.). Menyentuh kulit wanita ajnabiyah tidak dibolehkan tanpa adanya alasan darurat seperti sebab perubatan, pendarahan, bekam, mencabut gigi, dan seumpamanya, di mana apabila tiada wanita yang boleh melakukannya. Maka pada ketika itu lelaki yang bukan mahram dibenarkan melakukannya atas faktor keterpaksaan tertentu.” (Imam an-Nawawi, Syarah Shahih Muslim, 13/10)

Beliau juga berkata, “Disebabkan melihat wanita yang bukan mahram itu diharamkan (terdapat perintah menundukkan pandangan – pent.), sudah tentu menyentuh kulitnya lebih diharamkan lagi. Ini adalah kerana menyentuh lebih mudah membangkitkan syahwat.” (Imam an-Nawawi, Raudhatut Thalibin wa ‘Umdatul Muftiin, 7/27)

Demikianlah antara dalil-dalil utama dan penegasan para ulama ahlus Sunnah wal-jama’ah dalam persoalan hukum bersentuhan kulit (termasuk bersalaman) di antara lelaki dengan wanita bukan mahram yang disengajakan. Sama ada berlapik atau bersarung tangan, maka ia tetap terlarang. Tidak pernah pula dilakukan oleh Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Walau bagaimanapun, bersalaman atau bersentuhan di antara suami dengan isteri adalah dibenarkan walaupun dalam keadaan berwudhu’ dan tidak terbatal wudhu’ mereka. Semoga kita selaku umat Islam diberikan kemudahan untuk memahami persoalan ini dengan baik. Sekiranya bersalaman dan bersentuhan pun termasuk perkara yang terlarang, fikirkanlah yang melampau dari itu! Wallahu ‘alam...