31 July 2012

Bapa tahu sha mahu pulang KK


Alhamdulilah setelah 7 hari terlantar kaku di wad ICU di hospital Duchess of Kent Sandakan bapa sha kembali membuka matanya, memang agak lemah..dan tidak mampu berkata-kata, dia bangun sebab dia tahu sha mahu pulang KK hari ini..T.T

Mama : bang..ni nah sasa..dia mau balik kk hari ini..
Bapa mengerakkan kedua matanya yang layu dan kebiru-biruan..

Ya Allah..menitis air mata sha melihat bapa mencari-cari keberadaan sha..apa lagi yang sha harus lakukan selain dari menangis kesedihan melihat keadaannya masa itu..disebalik itu tanda syukur kepada Allah masih diberi peluang untuk memohon ampun pada bapa sha..

Sha : Pa..aku mau pulang KK sudah ni..bapa kuatkan semangat..ingat Allah..cepat sembuh..pa..ampunkan dosaku pa...(sambil mencium tangannya)
Air mata bapa mengalir..mulutnya terasa seperti ingin berkata sesuatu..tapi masih tidak mampu..

Memang saat ini sha sangat sedih dan menangis..tapi hidup perlu diteruskan..sha kena pergi kuliah..sebelum ini sha harap bapa sedar..sebab sha mau pulang dengan hati yang tenang...alhamdulilah saat sha mahu pulang KK bapa sedarkan diri..Terima kasih Allah..semoga dia semakin sembuh..be strong dad !! 

29 July 2012

Attention to..


-short entry-

Pada siapa yang menang mana-mana GA yang sha sponsor, sila claim hadiah korang di SINI
insyallah sha akan siapkan secepat mungkin..

Sila nyatakan hadiah korang dan item yang diperlukan : 
  • Nama
  • Warna
  • Item [doodle or anything]
  • Ayat [ untuk Banner]
Tahniah ya..sha akan buat bila sha pulang kk nanti..:D

Header tuk orang yang bertuah..ngee~


Rasa boring tadi pagi..so sha bermain dengan coding, tengo tutorial Ibu pink ajar pasal layout..lepas tu terasa nak buat pahala..nak buat header simple buat mama yang bertuah..hehe..siapa ya?? jom tengok..


sorry ya madam riena, sha curik gambar haiqal..memandangkan tak boleh copy jadi sha print screen..hehe..credit to mama arina..doodle sha culik dari dia..hehe

Selamat berpuasa semua :D

Contoh Layout

Ini adalah contoh layout..apa tu layout..korang boleh tengok contoh bawah, ini adalah blog Ibu pink..memang pink giler..hehe..

yang anak panah itulah layout..cute kan?? hehe
korang boleh pilih di bawah ini atau pun korang boleh cari di Google.com 

1.Design A

2.Design C

3.Design D

4.Design E

5.Design G

6.Design H

7.Design I

8.Design J

9.Design M

10.Design L

11.Design L

12.Design M

13.Design L

ini memudahkan korang buat pilihan sendiri apabila nak suruh sha edit blog korang nanti..

28 July 2012

Alhamdulilah, Bapa semakin sembuh

Setelah sha sampai ke sandakan pada rabu lepas, terus direct ke hospital, penat sangat..lagi time tu sha puasa..tapi tetap mahu tengok bapa di hospital..apabila sampai memang sangat tenat dan menyedihkan..dengan keadaan pucat dan tidak sedarkan diri, tekanan darah beliau memang rendah sangat..

Tekanan darah bapa naik mendadak, Alhamdulilah..setelah kami adik beradik berkumpul di hospital bersama keluarga sebelah bapa yang sha tak pernah kenal, dalam situasi itu juga, memang banyak hikmah disebaliknya..Dalam 2 malam tu, sha tidur diluar wad semata-mata nak tunggu bapa sedar, keadaan hospital sangat panas dan bising..memang penat berjaga..

Alhamdulilah, kata adik sha, doktor dah buka hos penafasan dan dia dah sedarkan diri..syukur alhamdulilah..terima kasih Allah..terima kasih juga pada kawan-kawan yang mendoakan beliau..doa korang..Allah ja yang mampu balas..sha belum lagi ke hospital..insyallah petang ni sha lawat dia..semoga dia dapat keluar dari wad ICU hari ini :D

Sorry ya kawan-kawan yang telah komen di blog ini..sha belum dapat lagi nak balas komen korang..sorry juga pada yang belum balas blogging korang..nanti sha akan balas juga..

25 July 2012

Wordless ~ Kreatif bah =.=V


Doa korang diperlukan


Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesiapa yang berdoa bagi saudara Islamnya dengan tidak setahu saudaranya yang tersebut, berkatalah Malaikat yang ditugaskan untuk itu: "Aamin, dan engkau pula akan beroleh seperti itu juga." Abu ad-Darda' r.a

Apa yang penting sekarang adalah tenang dan banyak berdoa..Bapa sha sekarang dalam keadaan tenat setelah di masukkan ke dalam wad ICU semalam, tekanan darah rendah dan amat membimbangkan..dan hari ini sha skip semua kelas..terpaksa sebab nak pulang sandakan..

Jadi sha sangat perlukan doa kalian..sebagai teman yang baik marilah kita bersama-sama mendoakan agar beliau cepat sembuh, amin..amin..amin..

Terima kasih buat kawan-kawan yang ambil berat tentang sha dan keadaan bapa sha..dan doa kalian..Allah saja yang dapat membalas ya..salam Ramadhan :)

24 July 2012

Yes I am..you??


Kuat makan..sekarang dah tembam..oMG..no..no..no..but now Ramadhan,,lets Fasting..:D

Apakah ini disengajakan??



Al-quran yang sengaja diletakkan dilantai dalam permainan PS3 Resident Evil 5

sha jumpa sumber ini dari FB, tengok ja gambar ini, sha rasa sedih sangat kenapalah buat Al-quran macam tu..ni dalam game pula..orang kafir memang tahu remaja sekarang suka main game ini, tapi tak perlulah sampai nak persendakan agama..Apa komen korang??

23 July 2012

Mengenal Nombor Dalam Bahasa Arab

Dalam Bulan Ramadhan ini, Sha ingin berkongsi ilmu bahasa ketiga yang sha ambil di UiTM iaitu Bahasa Arab, tahap kedua, tapi masih banyak yang perlu sha belajar..entry permulaan ini sha nak kongi sebutan nombor dari 1- 10..mungkin ramai yang dah tahu..tak apa boleh kongsikan di sini :D


kalau ada pertanyaan boleh ajukan di sini, insyallah kalau sha tahu sha akan terangkan, kalau tak tahu, sha akan tanya pada ustaz Mazuki

Letakkan Status Twitter Di header



Selamat berpuasa semua..hari ini sha nak ajar cara-cara letakkan Status twitter di bahagian header macam header cik shiraz or paling senang korang boleh tengok di header baru sha..hehe..promote sikit..

Kena buat Tutorial ni - ADD Gadget Di atas Header

sebelum tu, korang kena design header transparent dulu..kalau nak tempah dengan sha boleh ja..hehe..ok..dah buat header..Upload header seperti biasa dan, korang ikut step bawah ni..

Step 1. Dashboard > Design > Add gadget > html/javascript
Step 2. Kemudian copy code bawah ini
<div class='widget-content'>
<a class="followMe" href="http://twitter.com/TWITTER-ID"></a><div class="block-twitter"><div style="background: url('') no-repeat; padding-left: px; margin-auto: 0px; width:0px; height:0px; "><br /><div id="twitter_div" style="width:210px; height:200px; font-size:17px; color:black; padding-left: 450px; "><ul id="twitter_update_list"></ul></div></div></div>
<script src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/TWITTER-ID.json?callback=twitterCallback2&amp;count=1" type="text/javascript"></script>
</div>
  • TWITTER-ID ganti dengan TWITTER ID korang.
  • Warna hijau adjust ikut kesesuaian. 17 pulak ialah size font.kalau nak kecil sikit tukar la ke 12 ke 14 ke.
  • Warna oren adalah kedudukan status twitter korang adjust mengikut kreativiti korang ya..try and error ja..jangan give up..ok !
Step 3. Save and Preview ya..kalau jadi..korang boleh update status di twitter..

22 July 2012

Bubur Polkadot

Selamat Berbuka puasa..menu sungkai yang menarik hari ini adalah bubur polkadot..hehe..comey kan?? nak tengok gambarnya?? kejap ya..bubur ni dibuat oleh kakak sha..dia memang suka buat bubur..dan ni adalah bubur favourite sha..




samakan?? haha..oklah sha nak bersiap balik hostel..selamat berbuka puasa :D

Jom Undi Lyssa

Sha lambat buat entry pasal undi lyssa..tapi tak apa..tetap nak sokong dan undi lyssa comey..kenapa nak undi dia??
Lyssa telah pun menjadi salah seorang finalist dalam Levi's Curve ID Blogger Award ! Finalist hanya dipilih seramai 5 orang sahaja dan Lyssa lah salah seorang daripada mereka . 
Alhamdulilah rezeki Lyssa..Tahniah !! and gud luck..

Cara-Cara Mengundi Lyssa

Selain itu mengundi korang boleh dapat Voucher RM300 dari Levis..

Ni banner khas buat Cik Lyssa..

sorry curik gambar kamu

Banyaknya Ganjaran Puasa Ramadhan



Insyallah, marilah kita sama-sama manfaatkan ganjaran dibulan yang mulia ini..kejayaan pasti kita kecapi nanti..insyallah..happy fasting :D

21 July 2012

Menu Sungkai Di puasa Pertama

Selamat Bersungkai buat Warga Sabah..ini sha sangat excited sediakan menu bersungkai sedangkan sha tak puasa pun..hehe..tak apa..pahala tu..

wah sangat menyelerakan..hehe

ABC 

ni pecal..

Sorry kalau gambar blurr..guna handphone tak canggih..

Apapun menu sungkai korang, hope jangan membazir..beli apa yang mampu ja..takut nanti pergi tewarih dah tak larat pula..hehehe..ah..kepada rakan-rakan disemenanjung, korang kena tunggu setengah jam lagi kan..hehe..nak bersungkai awal..meh la datang sabah hehe

Penantian Ramadhan dan perkara yang membatalkan puasa



Ahlan wa sahlan ya Ramadhan, penantian kita umat islam telah berakhir, maka hari ini adalah hari pertama kita dibulan Ramadhan..tahniah korang dah bersahur pagi tadi..jangan lupa niat puasa untuk sebulan..sha kecundang ditawan oleh tentera Jepun sebelum kedatangan Ramadhan, insyallah akan menyusul Ramadhan ke 3 kot..rugi memang sangat rugi..tapi tulah ketentuan Nya..hehe..

Alhamdulilah, hari ini sha dipanjangkan usia, walaupun keadaan tidak mengizinkan..namun masih boleh menaip..hope cepat sembuh..insyallah..


Di entry ini sha ingin berkongsi perkara yang membatalkan puasa..perlu kita ingat, Islam itu tidak membebankan..

  Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)       gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Nota Pink : Pengisian bulan ramadhan insyallah sha akan kongsikan ilmu mempelajari bahasa arab..yang sha telah belajar di kelas dengan bantuan Ustaz Mazuki..

20 July 2012

BEN ASHAARI : RAMADHAN 2012 /1433H


BEN ASHAARI
Header baru abg ben..comey!!

Jelaskan kenapa mereka patut pilih blog sha  ? em..terpulang..sha join ni pun sebab nak support abg ben ja..apapun thnks sbb pilih blog sha..:D

Nota Pink : Korang gtau ja mau xchange ka x..nanti sha akan update blog korang dalam bloglist Rakan Blogger Ramadhan..sorry kalau bloging lambat ya :D

Hadiah ni dari siapa ya??

Sha happy dapat hadiah yang besar..tapi sha langsung tak tahu dari siapa ..korang boleh cuci mata tengok hadiah dulu

V
V
V
V


Bungkusan yang bessssssar pernah sha dapat..he..he..he..isinya..

keychain

teddy bear


Sha pun wonder  la kan..tiba-2 ni dapat hadiah besar..so sha sms la orang yang menghantar ni..rupanya hadiah ni dari..sebelum tu..Thanks kepada Cik Ain sebab bagi hadiah ini, actually ni hadiah sha dapat sebab INI, hadiah tidak seperti tertera di entry itu sebab masalah yang tertentu..tapi alhamdulilah, rezeki sha dapat hadiah yang cute dari  Cik Ain .. syukran ya ain...

teddy and asyraf comey kan..hehe
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Selain itu sha antara pemenang GA 





Hadiah yang lama sha nanti iaitu 



Alhamdulilah..semuanya rezeki dari Allah..

Nota Pink : akan datang hadiah dari someone..waiting..