Letakkan Nuffnang di blog - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

December 18, 2012

Letakkan Nuffnang di blog



ok jaslina..Im here to teach you...hehe..dah macam lecturer pula kan? thanks sebab tanya..of cos sha tak ada tuto tentang letakkan nuffnang kat blog tapi bagi mereka yang dah letak wajib gantikan kepada kod yang baru..lihat tutorial ini penting tau !!

 Go to Nuffnang
 MANAGE MY BLOGS  and Click ADD AD UNIT.

So, pilih iklan yang korang nak dan ikut cara ni :


Header
 From your blog, Template > Edit HTML > Proceed.
 Copy code Nuffnang tu.
 Tekan CTRL+F/F3, cari code :
<head> 
dan code Nuffnang yang korang copy tu pastekan di ATAS code <head>.
#Kalau tak jumpa code <head>, korang cari code ni : 
<body expr:class='&quot;loading&quot; + data:blog.mobileClass'>

Then, paste code Nuffnang tu di BAWAH code tu.
 Preview dulu, kalau dah menjadi dan takda error, korang boleh SAVE.

Sidebar
 From your blog, Layout > Add A Gadget > Choose HTML/Javascript.
 Copy code Nuffnang tu.
 Di ruangan HTML/Javascript tu, korang paste je lah code Nuffnang tu :) Letakkan position iklan tu di sidebar korang.
 Save and preview your blog.

Body
 Macam biasa, Template > Edit HTML > Proceed > Tick Expand Widget Templates.
 Tekan CTRL+F/F3, cari code ni : 
<data:post.body/>
 Korang copy code Nuffnang tu, dan pastekan kat di BAWAH code <data:post.body/>.
    #Kalau tak jumpa code <data:post.body/>, cari code :
</b:includable> 

dan pastekan di ATAS code tersebut.
 Preview and save.


7 comments:

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Post Bottom Ad