Ini Jawapan sha mengenai pertukaran domain

by - Wednesday, December 19, 2012


www.opzzpinky.my

Setelah bertukar ke own domain iaitu opzzpinky.my alhamdulilah banyak sangat tetamu datang jenguk..thanks korang..dan macam2 soalan yang dorang tanya..dah macam blogger retis lah pula kan :P perasan kau sha!! so sha nak jawab semua persoalan itu..hope sangatlah sesuai dengan soalan hehe.. 

Kawan : bertuahnya sha... nak tanya takde perubahan ke sha.. sama seperti dulu... takut ada yg kena ubah ha haru kak nanti... nk try tapi takut dah la buta IT

Sha : Perubahan dari segi blog..emm rasanya domain ja yang tukar kot..owner still SHA juga hehe

Kawan: tahniah sha...makin advance blog sha..tp knp bukan .com ye..

Sha : Seperti cik innanie kata : Ini adalah Projek di bawah MOSTI jadi kita akan dapat [dot my] sebab MY dibelakang bermaksud MALAYSIA!!! *proud to be Malaysian! 

Kawan : wah Sha dah ada domain sendiri. bagus.. tapi tiada masalh dengan nuffnang ka? takut juga mo tukar...

Sha : Kod nuff wajib tukar..sebab kalau tak tukar jadi error..dan rajin2lah update survey kat nuff ya :)

Kawan : Ape yg bestnyevguna domain eh??

copy dari blog cik innanie
BLOG = Kereta
HOSTING = Driver 
DOMAIN = Nombor Plate

Jadi, untuk sesebuah kereta... macam mana kita nak tahu kereta ni milik siapa, adalah kita tengok pada nombor platenya dulu. Nombor plate akan bagitahu sapa drivernya. So, domain adalah satu "alamat" yang memperkenalkan blog / laman web korang di enjin carian (Google etc.). Bila korang ada alamat sendiri, lagi mudah enjin carian, cari korang sebabnya kita tak menumpang alamat lagi. Direct terus pada kita. 

Kawan : wah suda tukar ka?? bgus..

Sha : ya dah tukar tadi hehe.. 

So semua dah terjawab..hehe..em..tu ja hehe..kalau nak domain sendiri..klik SINI free !! dan kalau nak tukar tapi tak tahu caranya..insyallah kalau sha ada masa nanti sha tolong..PM HERE bagi yang betul2 nak..dan ianya FREE juga..ikhlas :D

You May Also Like

13 Comments

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)