15 September 2012

Cara nak invite blogger lain untuk menjadi author


Ok tutorial ni khas untuk sweet couple or suami isteri yang gemar berkongsi or pengedit blog macam sha..eh..apa kena mengena pula kan? ah..korang mesti tak tahu ni kan?? so tanpa melenggahkan masa..siapa-siapa yang nakkan service edit blog sha kenalah follow benda ni..sebab sha tak perlu lah nak minta passwod korang kan..sha tak perlulah nak sign in sign out blog sha kan..hehe..ikut gambar ja ok??

Step 1 : Pergi Dashboard > Setting > Permission > Add Author

Step 2 : Taip email blogger yang korang nak invite tu..contoh dalam picture atas ni..tu email sha tau :)

Step 3 : ini untuk blogger yang korang invite tu..sila check email dan klik link sebijik macam atas ni

 
     

Step 4 : ok kembali pada step 1-2, so korang kena klik lagi satu link yang bertaip Grand Admin Privileges itu untuk bertujuan button yang tidak lengkap seperti gambar dibawah ini muncul.



So dah nampak kan perbezaan di atas tu..alhamdulilah setelah kian lama mengedit blog baru pula terfikir benda ni..haha..hope korang faham..mana-mana yang tak faham boleh drop message kat bawah ni..insyallah nanti sha tolong..dah macam cigu lah pula..hehe

Nota Pink : Dah lama tak buat tutorial hehe..lately sangat busy..tak lama lagi nak exam..time ni pula banyak masalah..mudah2an Allah permudahkan..amin :)