Letakkan Status Twitter Di header

by - Monday, July 23, 2012



Selamat berpuasa semua..hari ini sha nak ajar cara-cara letakkan Status twitter di bahagian header macam header cik shiraz or paling senang korang boleh tengok di header baru sha..hehe..promote sikit..

Kena buat Tutorial ni - ADD Gadget Di atas Header

sebelum tu, korang kena design header transparent dulu..kalau nak tempah dengan sha boleh ja..hehe..ok..dah buat header..Upload header seperti biasa dan, korang ikut step bawah ni..

Step 1. Dashboard > Design > Add gadget > html/javascript
Step 2. Kemudian copy code bawah ini
<div class='widget-content'>
<a class="followMe" href="http://twitter.com/TWITTER-ID"></a><div class="block-twitter"><div style="background: url('') no-repeat; padding-left: px; margin-auto: 0px; width:0px; height:0px; "><br /><div id="twitter_div" style="width:210px; height:200px; font-size:17px; color:black; padding-left: 450px; "><ul id="twitter_update_list"></ul></div></div></div>
<script src="http://twitter.com/javascripts/blogger.js" type="text/javascript"></script>
<script src="http://twitter.com/statuses/user_timeline/TWITTER-ID.json?callback=twitterCallback2&amp;count=1" type="text/javascript"></script>
</div>
  • TWITTER-ID ganti dengan TWITTER ID korang.
  • Warna hijau adjust ikut kesesuaian. 17 pulak ialah size font.kalau nak kecil sikit tukar la ke 12 ke 14 ke.
  • Warna oren adalah kedudukan status twitter korang adjust mengikut kreativiti korang ya..try and error ja..jangan give up..ok !
Step 3. Save and Preview ya..kalau jadi..korang boleh update status di twitter..

You May Also Like

5 Comments

  1. nak cuba la.. (^_^)
    dah boleh buat bisnes dah ni..

    ReplyDelete
  2. ada twitter tapi buat zimat..
    tak pernah bukak pun..
    sebab takde apa yang nak di twett kan..huhuhu

    ReplyDelete
  3. kakl fieda pun ada twitter tp perap jer..

    ReplyDelete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)