Tips nak Jimatkan Duit Ketika Study - ♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

Breaking

Home Top Ad

Post Top Ad

June 19, 2012

Tips nak Jimatkan Duit Ketika Study

picture dari google

Selamat petang kawan-kawan, hari ini sha nak bagi tips nak jimatkan duit ketika study, eh..ini penting tau !! hidup sebagai student kena berjimat cermat, tahulah korang guna elaun PAMA (Elaun dari Papa dan Mama) tapi sampai bila kan nak harapkan duit mereka..ok dah tau tips ni..hope dapat membantu, me as student baru terfikir nak buat ha ha ha...

1. Beli Buku 2nd hand - Bagi student Uitm macam sha, sha lagi suka beli buku 2nd hand, sebab murah, senang cari dan free slide and past year paper..hehe..

Berbaloilah guna Celcom dari plan yang lain..
Dulu Penyu sekarang Gajah pula? apa cer??

2. Jual Buku Semester Lalu - Yup, sha akan jual buku sem lalu, kalau sem sebelumnya sha akan biarkan ja buku-buku tu atas meja, maklumlah dah habis exam, buku malas nak bawa pulang, rezeki koranglah lau dapat bilik sha tu..membazir tau !! cuba korang jual, dapatlah juga Rm20-50..untung kan??

3. Buat Side Income - I'm taking Business, so sha buka bisnes top up, kalau orang beli Rm5 top up sha akan jual Rm 5.50 standard lah tu, semua pun jual gitu, so sha akan untung 50 sen..then sha ada Says, Nuffnang, Churp2..sha juga buat tempahan blog (ada kah yang nak??) semua tu membuahkan hasil, biarpun sikit tapi sha rasa berbaloi sebab sha boleh buat kerja yang berfaedah selain belajar..

Amacam berguna kan? korang pun boleh bah, atau mungkin korang ada tips time student dulu yang lebih advance dari sha?? mungkin nak dikongsikan..cuba cerita sikit..hehe~
Nota Pink : Malam ni nak pergi dengar ceramah pasal kolej kediaman..mesti bosan kan? -.- huh ~

14 comments:

  1. tips yg berguna , thank you for share :)

    ReplyDelete
  2. mse dulu..nak jimat jgn slalu kuar..jgn beli barang bukan2

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe~ ah// sama la sha kalau p shopping mall..singgah ja cuci mata xbeli pun kekek

      Delete
  3. bags ni bisnes kecil-kecilan..
    pandai berdikari..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe~ yala kak..sha mmg xmo nyusahkan ibu bapa..

      Delete
  4. bagus pandai berdikari.. cari duit poket sendiri ^_^

    ReplyDelete
  5. kitorang x bleh beli buku secondhand.. coz dlm bku tu ada kod utk quiz online. kena gak lh guna rm200 lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya..ada certain lect dia xkan suru student beli buku 2nd..ikut lectrur la..hehe

      Delete
  6. ...heheh slmt dgr ceramah..jgn tido tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan la mama hehe..tido x..cuma bbual la ma kwn2..

      Delete

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)

Post Bottom Ad