Pengikut

Cantikkan Border Sidebar

by - Jun 17, 2012
Selamat petang semua, sebelum sha nak gerak ke hostel petang ni, sempat lagi rasanya sha nak buat tuto, maklumlah dah lama sepi ja tuto sha kan??..ok kali ni sha nak tunjukkan cara simple cantikkan border sidebar macam sha..yakah cantik? what ever hehe !!


Ikut Step ini
1. Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates
2. Cari kod h2 [Ctrl + F] 
3. Copy Kod bawah ni
-moz-border-radius-topright: 50px;
  border-top-right-radius: 50px;
  -moz-border-radius-topleft: 50px;
  border-top-left-radius: 50px;
  -moz-border-radius-topright: 50px;
  border-top-right-radius: 50px;
  font: normal normal 120% Verdana, Geneva, sans-serif;
  text-align: center;
  background-image:url(
url background);
  border-top: 1px dotted #000000;
  border-bottom: 1px dotted #000000;
  border-right: 3px solid #F6358A;
  border-left: 3px solid #F6358A;
  padding: 2px;
  margin: .5em 0;
Take a Note
  • Url Background boleh ambik di sini
  • color biru ketebalan border
  • color coklat warna pilihan korang boleh ambik di sini
4. Paste bawah kod h2 
5. Preview then save !

Kalau korang nak bentuk lain boleh tengok sini..kalau dah siap tu, cer komen sikit hehe..
ok..nak p hostel dlu..da~

You May Also Like

14 Comments

  1. bagus sha kongsi tuto edit blog ni..kak fieda nk belajar edit2 blog tp bab2 coding ni buat pening pale..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe~ html mmg payah la kak..pening tul pala sha, lau xjd lagi ngamuk tapi bila da jadi ctk cute..wah..trus nak coding lg..kunun dah terer heheh

      Padam
  2. rajin nye =) leh la akak mencube.. thanks

    BalasPadam
  3. nak try nanti.. nak cantikkan lg blog... akak tiru camni bolah la ye ^_^.. kalau nak coding sendiri alamat kat situ la jawabnya

    BalasPadam
    Balasan
    1. bgus2 hehe..try la..lau xphm nnt sha tlg ajar (mcmla terer) hehe

      Padam
  4. h2 ada bnyk. yg mn 1 ye :)

    BalasPadam

Assalamualaikum..terima kasih sebab singgah, komen yang baik2 ja tau !! nanti sha singgah blog korang..In Sha Allah :)