♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

October 12, 2019

Saturday, October 12, 2019

3 Abdul

3 Abdul
Image may contain: 3 people, people sitting

3 Abdul | Assalamualaikum, kita throwback dulu gambar masa majlis akikah baby sazie (tengah) bersama abang dan adik, ala comel pula gambar ni macam ada cerita disebaliknya..korang rasa apa? haha sha rasa edan dan baby sazie macam nak pujuk ja baby adrian supaya jangan menangis kan..haha..sweet

Apapun umie doakan 3 abdul ni sentiasa murah rezeki, membesar dengan sihat dan bila besar nanti jadilah ustaz  atau pencetus ummah atau dai ka..perjuang agama Islam ya anak2 umie sekalian..hihi..nanti kita jumpa lagi ya..

October 11, 2019

Friday, October 11, 2019

Anak dah Setahun, Tapi tak Pandai Jalan?

Anak dah Setahun, Tapi tak Pandai Jalan?
Anak dah Setahun, Tapi tak Pandai Jalan? Assalamualaikum, hi, macam stress ja tajuk entry ni, haha, alhamdulilah edan dah setahun, tapi edan belum pandai jalan huhu..someone boleh teriak dekat telinga umie tak yang it's a normal until umurnya 18 bulan..gelisah betul anak belum pandai jalan ni..haha..dont push sangat, kesian baby..

Image may contain: 2 people, baby and close-up

Edan sekarang sha tengah selalu urut perlahan, secara bulatan dekat lutut dia, sebab ada dengar orang tua kata nak cepat berjalan setiap pagi urut lutut, alhamdulilah sejak sha buat tu, memang tunjukkan yang dia dah pandai berdiri, berpaut pada almari dan cuba lepaskan tangan dia, kadang2 kita sebagai ibu kena ransang juga anggota badan dan emosi dia, penat dia berdiri, kadang malas dia mau berjalan sebab badan tak stabil kan..

Tapi bila dengar mak mak yang anak dia dah pandai berjalan, tak menang tangan dan kaki kejar anak-anak terus sha angguk kepala haha..tadi nak sangat anak pandai berjalan, sekarang dah berjalan ahh rasa kau, kejar sampai kurus umie dibuatnya haha

Anyway, umie tenggah tunggu baby carrier order dekat shopee, wargghh tak larat nak angkat edan tanpa baby carrier, macam pikul beras 10kilo naik tangga 3 tingkat, baby carrier lama hilang entah ke mana. hoeply sampai besok ya..hihi

So, cepat ka lambat ka milestone anak masing-masing, just alert sampai tahap mana perlu jumpa doktor, jangan dengar sangat bawangan orang, yang ada cuma sakit jiwa haha..remind to myself haha..edan pandai jalan sikit masa ja lagi..haha..umie yang positif haha..






October 10, 2019

Thursday, October 10, 2019

Akaun Bank Perniagaan Tanpa Premis

Akaun Bank Perniagaan Tanpa Premis
Akaun Bank Perniagaan Tanpa Premis | Assalamualaikum, sha pernah juga google cari bank mana yang sesuai untuk memulakan perniagaan tanpa premis, agak sukar juga ya sebab semua bank memerlukan banyak kriteria termasuklah deposit RM10k, mana nak cari kan? aduh pening kepala peniaga kecil kecilan mencari deposit sebanyak itu, so sha tolong korang singkatkan masa memikirkannya, jom kita borak pasal akaun bank mana yang menyenangkan peniaga lagi-lagi peniaga yang tanpa premis macam sha ni hihihi.

Awal bulan Ogos lalu, sha dan suami decided untuk buat perniagaan tanpa premis, lalu kami pun urus trading lesen di Majlis Perbandaran Sandakan, sudah siap berurusan, kami terus proceed kepada pembukaan akaun bank, jangan guna akaun sendiri ya, better buka akaun bank untuk korang grab banyak benefit termasuklah loan dan memperbesarkan lagi perniagaan insyaAllah


So sha dah try tanya banyak jugalah bank area sandakan, mostly 3 hari waktu bekerja sha urus, then baru dapat buka akaun dengan CIMB

Image result for cimb

Sha langsung tiada kad CIMB, husband pun sama, so kami pergi cawangan dekat IJM, Batu 6, serahkan salinan trading lesen yang telah disahkan, dan mereka akan check CTOS, bila sudah clear, dorang akan panggil untuk pakej Insuranse dan Saving, tapi sha tak ambil pakej ni, boleh ja kalau nak dengar hihi.

Bila dah cerita-cerita dengan staff, dia akan suruh kita isi borang, IC, trading lesen original jangan tinggal ya, lepas siap semua, dia akan bagi kad ATM (cas RM15 akan ditolak pada deposit nanti), Cheque (ni terserah kalau korang mau pakai) sha tak ambil sebab 3x tendang, akaun terus tutup, ahh naya kau, then yang terakhir CIMB Click, ini buat sendiri.

Simple nya, tak sampai 1 jam dah siap..akaun dah aktif dan korang dah boleh mulakan perniagaan..sha nak cerita pasal bank mana yang bank songgeh tu (maybe next entry) terlampau banyak kriteria sampai bosan edan nak tunggu umie dia ni berurusan, tapi alhamdulilah settel semua masalah..hihi..hopely entry sha membantu ya..


October 9, 2019

Wednesday, October 09, 2019

Tutorial Buat Cop Bulat Syarikat menggunakan Ms.Word

Tutorial Buat Cop Bulat Syarikat menggunakan Ms.Word
Tutorial Buat Cop Bulat Syarikat menggunakan Ms.Word  | Assalamualaikum, lamanya sha tak buka laptop haha, selama ni update guna phone ja, so hari ni gigih nak buat cop syarikat memandangkan sha sekarang dah ada bisnes sendiri, tapi tanpa premis, itu nanti sha sharing..



Bisnes sha lebih kepada online, so no need real cop untuk sahkan apa2 dokumen, sebab office sha dekat rumah ja, so dokumen dihantar melalui whatsapp dan email, edit sikit dekat photoshop then send back, so sha perlukan softcopy cop bulat tu, mana nak buat ya?

Google punya google, terjumpa 1 sumber dari laman web ni, so memang senang cuma sha edit sikit ikut style sha hihi..hope dapat membantu korang yang tengah fikir macam mana nak buat cop syarikat sendiri, lepas ni dah boleh buat sendiri kan..

i) Buka Ms. Word dan klik blank document
ii) Pergi ke button insert dan button shapes
iii) pilih bentuk donut

i) adjust 2 bahagian yang di bulatkan mengikut size yang korang nak

i) pada button insert, korang cari button wordart
ii) pilih design word korang nak

i) selepas itu, korang taip nama syarikat, jika nak cantik tekan space 2x untuk memastikan ada jarak pada ayat, contohnya HEE DAN ENGINEERING (space 2x) SANDAKAN

i) adjust nama syarikat dan masukkan pada bulatan donut tadi
i) dah siap
ii) korang boleh mencipta sendiri logo syarikat dan letakkan pada tengah cop
iii) atau letak alamat atau no. hp atau pun no syarikat korang..

semoga bermanfaat



September 24, 2019

Tuesday, September 24, 2019

Happy 1st birthday EDAN

Happy 1st birthday EDAN
Happy 1st birthday EDAN | Assalamualaikum guys setahun berlalu maka hari ni genaplah usia edan setahun..maka genaplah juga setahun umie lahirkan edan..



hadirnya edan di rahim umie atas rasa cinta umie dan baba, mula2 kahwin dulu memang umie teringin terus ada anak..nekadnya umie jaga batas sebelum bernikah supaya darah daging yang dilahirkan sesuci cinta kami..alhamdulilah dengan izin Allah, maka harapan itu, dimakbulkan.

Time mengandungkan edan, umie kurang kena alahan, makan tidur semua ok, cuma diuji pada akhir peringkat kehamilan..namun kelahiran edan menepis semua mimpi ngeri..umie terkaku melihat lahirnya manusia kecil dari rahim umie

Allahu hebatnya ciptaan Allah..

Setiap detik umie dan baba tatang edan penuh kasih sayang sampailah edan berusia setahun.gelak tawa..tangis manja semua umie dan baba tak akan lupa

Edanlah penyeri keluarga kecil kami..erima kasih edan sebab senang sangat dijaga..makan tidur jalan semua baik belaka..senang umie dan baba tidur malam..dan sehingga hari ini..umie masih salurkan susu terbaik umie kepada edan..mudah2an edan membesar dengan sihat dan hebat

Muhammad fyirdhan uthman, ketahuilah bahawa edan penguhi pertama di rahim umie yang paling umie sayang dunia akhirat..amanat Allah yng tiada terhingga pasti umie akan jaga dan sayang selamanya..

Umie bertuah diberi peluang lihat edan membesar depan mata umie..insyaAllah besar nanti edan akan sayang dan jaga umie dan baba..

Happy 1st birthday edan..umie baba love u so muchh

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin