♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

June 6, 2018

Wednesday, June 06, 2018

Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare

Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare
Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare | Assalamualaikum, hi guys, salam ramadhan yang ke 21, sedar tak sedar kita semakin menghampiri bulan kemenangan umat Islam setelah berpuasa selama sebulan, mesti para suri rumah amnya berpusu-pusu membuat kuih raya, shopping baju raya dan shopping kelengkapan rumah dan sebagainya, nak cari duit lebih tak?? meh sha nak share dekat korang cara jana pendapatan dari rumah dengan BolehCompare :)


Apa itu BolehCompare?

Pada sha, ianya adalah laman web yang membantu pengguna mencari produk dengan perbandingan harga yang paling kompetitif, dimana pengguna dapat menjimatkan masa dan wang. Dengan adanya laman web sebegini pengguna lebih berhati-hati dalam pemilihan produk yang melibatkan ketidaksesuaian harga dan kekurangan sesuatu produk berkenaan.

BolehCompare menawarkan service ini secara percuma, jadi korang boleh bandingkan harga, kebaikan dan keburukan sesuatu produk bila-bila masa, dimana sahaja korang berada.

BolehCompare bandingkan Produk, antaranya :-

1. Broadband - Lebih dari 70 perbandingan dibuat setakat ini, korang boleh bandingkan kelebihan dan kekurangan dari segi Contract, Data Quota, Max Speed, dan Cost, kan dah jimat masa korang, selain itu juga korang boleh jimat duit hihi.



2. Postpaid Plan - Biasanya kalau postpaid plan akan sekali dimasukkan ke dalam pakej dengan upgrade mobile phone, so inilah masa korang bandingkan phone apa sesuai dengan telco yang mempunyai kelebihan serta plan yang terbaik.

Korang boleh buat 3 perbandingan antara plan untuk menentukan plan sesuai dengan korang punya penggunaan sebulan, seperti gambar dibawah.


Tapi kalau nak sim kad sahaja, korang boleh klik pada Telco > Postpaid Plan (Simcard only), sama seperti postpaid plan diatas cumanya, hanya buat perbandingan untuk bayaran sebulan, data, call dan sms sahaja, mobile phone tiada, jimat sikit kan kalau sudah ada mobile phone tinggal pilih telco terbaik sahaja.

3. Bank - Terbahagi kepada 3 perbandingan iaitu Card Credit, Home loan dan Personal Loan, sebenarnya part loan ini memang popular dikalangan kita, si peminjam, al-maklumlah, nak cari bank yang sesuai kena dengan kadar interest yang rendah, dalam web site BolehCompare ini disenaraikan bank yang memang sesuai dengan jangka masa long term atau short term pinjaman korang untuk korang plan berapa bayaran balik. Ikut kemampuan ya..


4. Insurance - Semestinya insurance sangat penting sekarang ini, baby dalam kandungan pun, parent dah boleh apply insurance tau, so dah boleh start untuk mencari perbandingan insurance terbaik untuk anak kita. Lagi satu, takdir menimpa ahli keluarga amnya kita sebagai pekerja, kos hospital kena tanggung, so insurance medical boleh bantu 100%, tapi kena banding betul-betul kotlah kan ada insurance yang tidak cover 100% tu, rugi tau.



Begitu juga dengan asset korang, seperti kereta, korang boleh renew dekat website ini, wow senang kan? renew secara online ja, jimat masa caranya korang hanya perlu isi borang seperti gambar dibawah.
Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare

Sha dah terangkan secara menyeluruh tentang website ini, maka dengan itu mari sha nak share dekat korang cara menjana pendapatan pula, ish ish senang ja goyang kaki duit masuk zaman sekarang ni kan..hihi

1. Pergi ke laman web >> BolehCompare

2. Isi details korang pada link diatas


Sesudah berjaya sign up, secara automatik, korang akan mendapat RM100 sebagai bonus tapi untuk redeem bonus ini korang kena mencapai RM200.

3. Sign in dan pergi ke PROMOTE NOW



Copy link dan share dimedia sosial korang, buat caption menarik untuk pelanggan korang mahu klik dan seterusnya sign up produk yang korang share tadi. Tips fokus kepada produk yang tengah hangat orang cari sekarang, contohnya postpaid plan, insurance dan personal loan.


Sesudah pelanggan korang klik pada button pink diatas gambar, mereka akan mengisi satu borang untuk register. 

4. Lepas itu korang boleh semak status langganan mereka tadi di Lead Status pada portal utama

5. Klik Button Sales untuk lihat berapa komisen yang korang dapat

Senang bukan? so apa tunggu lagi jom Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare >>Klik sini :)

June 5, 2018

Tuesday, June 05, 2018

Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com

Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com

Pencarian bloglist bagi bulan Julai, Ogos dan September 2018 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 5 Jun 2018, iaitu tepat jam 9.00 pagi sehingga hari esok, 9.00 pagi 6 Jun 2018. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #30 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2018.

** jom support Mia Liana....

May 31, 2018

Thursday, May 31, 2018

Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin

Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin
Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin | Assalamualaikum, hi korang selamat berpuasa, alhamdulilah hari ini sudah puasa yang ke 15, tidak terasa cepatnya ramadhan berlalu, bagi korang yang masih tidak putus untuk membuat resepi berbuka puasa didapur sendiri, tahniahh, bukan mudah untuk tahankan hati lagi-lagi nak beli belah dekat bazaar ramadhan, maklumlah setahun sekali kan..hihi so hari ini sha nak kongsikan Resepi Berbuka Puasa - Burger Sardin


Comel kan? kalau korang nak tahu, ini adalah kali pertama sha buat makanan kegemaran sha ini, hihi dah berlaki baru nak berjinak-jinak buat kuih hasil tangan sendiri nak bagi suami makan lah kan..dapat pahala hihi. Ok sha kalau pergi bazaar mesti akan beli RM1 kuih burger sardin ini, tapi sha buat kuih ni memang puas hati, inti sardin banyak dan timun fresh punya, lagi kriuk kriuk bila dimakan hahaha.

Bahan-Bahan :-

4 cawan Tepung gandum
1/2 paket yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam 
3 sudu gula pasir (blend gula biasa)
1 sudu majerin (sha pakai minyak masak)
2 sudu susu tepung (sha pakai susu cap junjung)
Sedikit garam 
Sedikit air untuk mencanai doh

Untuk inti sardin; Masak sardin bersama bawang putih, bawang besar dan sedikit garam


Cara buat :-
  • Campurkan dan kacau sehingga larut yis bersama gula pasir, biarkan sehingga berbuih
  • Masukkan tepung, buatkan satu lubang ditengah tepung tadi, masukkan majerin, susu tepung, garam, adunkan dengan sedikit air untuk menjadikan satu doh 
  • Biarkan sehingga 30-40minit, selepas itu, tumbuk perlahan doh tersebut untuk hilangkan angin
  • Buat bentuk mengikut saiz kesukaan sendiri dan biarkan doh mengembang.
  • Panaskan minyak dan goreng burger dengan api perlahan
  • Apabila kekuningan, toskan burger tunggu sehingga sejuk baru belah 2 (jangan belah sehingga putus)
  • Masukkan inti sardin dan timun


Untuk satu doh boleh buat sehingga 10-15 biji burger, so puas hati bila masak sendiri kan..jom try..selamat berpuasa :)


May 30, 2018

Wednesday, May 30, 2018

Paras Gula Tinggi Ketika Hamil

Paras Gula Tinggi Ketika Hamil
Paras Gula Tinggi Ketika Hamil | Assalamualaikum, 15hb May yang lalu sha ada mention dekat FB yang sha akan jalani test air gula untuk ibu mengandung buat kali pertama, of cos lah sha gementar, sebab ramai orang cakap tidak berapa elok tentang test ini haha, ada yang siap bagi tips senang minum air gula, alhamdulilah sha lalui proses ini dengan mudah tapi sedihnya Paras Gula Tinggi huhu

Image result for gula naik ketika hamil
Credit to google

Tadi pagi ada nurse dari klinik datang periksa memandangkan sha sekarang berklinik hanya sebulan sekali, jadi dorang bagitahu result keputusan test air gula hari tu tinggi sampai paras 10, sejujurnya sha langsung tidak tahu menahu tentang paras normal atau tinggi pasal air gula ini, sebab dah lalui proses minum air gula itu pun sha dah cukup happy, tapi memandangkan paras 10 itu terlalu tinggi maka sha wajib minum air gula lagi pada isnin depan sebanyak 3 kali dalam sehari, ya Allah, terus terkenangkan tangan sha kena jarum 3 kali nanti..huhu

Related image
Credit to google
Berikut adalah peringkat bacaan gula dimana paras10 adalah yang sangat tinggi

5 risiko kepada kandungan apabila kita gagal mengawal paras gula :-
  1. Bayi meninggal semasa dilahirkan & keguguran. 
  2. Kelahiran pra-matang 
  3. Kecacatan bayi semasa kelahiran terutama yang berkaitan atau berkaitan dengan otak, jantung dan tulang belakang 
  4. Bayi anda terlebih besar di dalam rahim. Tanpa kawalan gula semasa hamil, gula yang berlebihan boleh memasuki tali pusat dan mencetuskan insulin tambahan pada bayi menyebabkan bayi terlalu besar untuk dilahirkan normal. 
  5. Mencegah komplikasi pada ibu seperti preeclampsia, tekanan darah tinggi ketika mengandung.
Allahu Akhbar, mudahan semua ini tidak berlaku pada bayi dalam kandungan kita, maafkan ummi sayang, ummi terlalu ambil mudah dengan perkara manis sebegini, alhamdulilah Allah sedarkan ummi untuk terus berhati-hati.

7 tips makanan untuk mengawal paras gula.
  1. Sayuran Mentah, Dimasak, atau Panggang
  2. Sayuran hijau
  3. Minuman berkhasiat, rendah kalori
  4. Makanan Serat Tinggi
  5. Tomato
  6. Pisang
  7. Telur
4 amalan gaya hidup sihat bagi mengawal paras gula
  1. Hadir Setiap Sesi Pemeriksaan Kehamilan dengan doktor
  2. Makan ubat-ubatan yang diberikan doktor
  3. Konsisten amalakan pemakanan sihat
  4. Bersenam

InsyaAllah dengan perkongsian ringkas ini dapat membantu sha dan mama diluar sana untuk mengawal paras bacaan gula ketika hamil, jangan ambil mudah, kesannya kepada baby..doakan paras gula sha menurun ataupun dalam keadaan normal sepanjang tempoh sha mengandung ini, terima kasih semua..

May 18, 2018

Friday, May 18, 2018

Sinopsis Cinta Fatamorgana

Sinopsis Cinta Fatamorgana
Sinopsis Cinta Fatamorgana | Assalamualaikum, guysss, selamat berbuka puasa semua, macam biasa, Sabah adalah negeri yang terawal berbuka puasa heee, mesti korang tengah layan habis cerita ini kan? sha tak berapa suka tengok drama TV3 jam 7 tapi since cerita ini lain dari yang lain, terlayan lah juga kan haha..mari baca Sinopsis Cinta Fatamorgana

Image result for sinopsis cinta fatamorgana

Cinta Fatamorgana mengisahkan tentang Huzair dan Rifqi yang telah bersahabat baik sejak mereka masih kecil lagi. Kedua-duanya menyimpan perasaan terhadap seorang gadis bernama Nur Wildad. Selepas selesai SPM, ayah Huzair telah membiayai pengajian mereka di sebuah universiti. Ditakdirkan Huzair dan Wildad bertunang. Namun Huzair selalu sibuk dengan kerjanya membuatkan Wildad semakin rapat dengan Rifqi. Suatu hari Huzair ditimpa kemalangan yang menyebabkannya lumpuh sebelah kaki dan hilang penglihatan. Setelah kembali sembuh, Huzair kembali untuk menjalin hubungan dengan Wildad. Dan Rifqi mengalah demi menjaga persahabatan mereka. Namun akhirnya Huzair menyedari bahawa Wildad lebih menyayangi Rifqi berbanding dirinya.

Apakah pengakhiran cerita ini? kenalah tengok kan haha, sha pun ternanti-nanti episode akhirnya..eh korang jangan lupa pergi solat terawih tauu..selamat berpuasa :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin