31 August 2016

Sinopsis Doctors | Korean Drama

Image result for doctors kdrama
SINOPSIS DOCTORS || Sebuah drama yang menceritakan realita dalam hubungan antara dokter dan pasien dan sangkaan sosial, latar belakang, pendidikan dan asal usul..Yoo Hye jung ( Park Shin Hye ) adalah seorang pengganggu di sekolah dengan kepribadian yang sulit di kendalikan dan bandel... Dia memiliki banyak bekas luka dari masa kecilnya dan dia ingin menyembuhkan luka itu.., Hye Jung membuat hatinya menutup diri dari orang lain . Namun, ia berubah setelah bertemu mentornya bernama Hong Ji Hong ( Kim Rae Won ) yang memainkan peran kunci dalam mengubah hidupnya dari seorang gangster yang tak berdaya menjadi dokter penuh kasih...

DETAIL K-DRAMA:
  • Judul Drama: Doctors
  • Sebelumnya Berjudul: Doctor Crush
  • Genre: Medical, Romance
  • Jumlah Episode: 20 Episode
  • Stasiun TV: SBS
  • Periode Tayang: 20 Juni 2016 sampai 23 Agustus 2016
  • Jadwal Tayang: Senin dan Selasa Pkl.22:00 KST
Image result for doctors kdrama
Habis dah, drama ni best juga..awalnya sha rasa bosan tengok, skip sampai pertemuan antara Hye Jung dan Hong Hong Hong, hahaha, tua dah dia..then bila nampak hye jung semangat nak buktikan pembedahan neneknya adalah kesalahan dari doktor yang mana bapa kepada bekas kawan baiknya..

Dan bila banyak pembedahan dijalankan, sedikit sebanyak ilmu dipelajari..jangan main-main cerita korea ni, dorang buat macam betul tau..

Image result for kim min suk

and also, sha memang suka sangat tengok lakonan this little Neurosurgery, Choi Kang Soo (Kim Min Suk), dia juga pernah berlakon sebagai askar pada drama Descendant of the sun yang lalu..Cuyopta~~

Siapa tengok drama ni? apa komen anda ?  heee...

 

 

30 August 2016

Pengalaman berbekam dan kebaikannya

Terwujudnya perasaan nak berbekam bila badan sha rasa lesu, lemah dan tidak berdaya..asyik layu ja bila kerja..then google lah apa penyebab dan solution..banyak yang syorkan bekam, ianya pun sunnah Nabi..dan soalan wajib adalah, sakit tak berbekam?

Bekam ada tiga jenis, iaitu Bekam Angin, Darah dan Api..untuk ketiga-tiga bekam tersebut sha pernah cuba dan paling sakit ialah Bekam darah. Tipulah kalau dorang cakap tak sakit..eh tak sakit lah...errr....sakit tau..rasa macam kena tores ja badan huhuhu...*Nangis Jap*


Image result for masalah bekam

Bekam Darah ni, dilakukan selepas bekam angin..bila dah urutan lembut pada bekas bekam angin tu, diletakkan minyak dan di cucuk-cucuk untuk ditarik oleh bekam..Pada sesi tersebut berlangsung memang sakit sikitlah..tapi releks ja, tenangkan fikiran, rasa nak tertidur pun ada...bila dah selesai baru tersedar, eh dah habis?
Image result for masalah bekam

Lepas ja Bekam Darah, rasa macam ringan ja badan, bangun pagi pun tanpa alarm..hahaha..tapi badan sakit..rasa macam kena pukul ja..sakit sangat..dalam 5-6 hari juga sembuh.

Bekam Api untuk kaki yang cepat sejuk, sha pun sebelum ni kaki cepat sejuk, terpaksa pakai selipar dalam rumah. lepas dari itu, memamg hangat ja kaki..tak payah pakai stokin bila tidur.


Image result for masalah bekam

Bekam Darah dikepala? belum pernah cuba, InsyaAllah Next time, sebab selalu juga migrain..sakit ka tu?takut pula hahaha..


Untuk perkhidmatan bekam seluruh Kota Kinabalu, Sabah

26 August 2016

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com



{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun
1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu

3. Follow instagram :
@acik21,

4. Copy code di bawah dan paste ke ruangan html di blog kamu





03 August 2016

Hubungan Kerana Allah.

"Allah tidak beri apa yang kita INGINKAN tapi Allah beri apa yang kita PERLUKAN" 

Alhamdulilah, dia pergi tanpa kata, tapi penggantinya adalah yang lebih indah..Allah telah aturkan segalanya mengikut aliran masing-masing, tapi itu belum cukup untuk kita kata yes..yang penting usaha dan doa..

Apa yang ingin dikatakan?

Hihihi, cukuplah kamu tahu, diri ini telah melalui saat gemuruh yang tidak terhingga pada berbulan yang lepas...bukan kahwin laa..adui haha..fikir lagi...fikir lagi...sampai kamu jemu..hahaha

Hubungan yang sunyi itu, (ehhh..kan dah terbongkar tentang hubungan) hahaha..Alhamdulilah, aku dipertemukan secara tidak langsung dengan stalker terhebat mengalahkan perempuan...hahaha, he was strange..and I was huhu...

Kenapa aku pilih dia? or kenapa dia pilih aku?

Peribadinya, aku lebih senang dengan dia sebab dia ada hubungan kuat dengan Allah..dan aku tahu, dia adalah pilihan yang tepat..sip amat hahahha..dan aku memutuskan untuk biarkan hubungan sunyi tanpa siapa pun tahu dengan siapa pilihan ku..

Katanya, jika itu membuatkan lebih bermanfaat, apa salahnya, dan jika itu lebih mengaibkan..lebih baik jangan..pendamkan saja

lebih kurang begitu jugalah ayat dia..dan kenapa sastera aku pekat malam ni? hahaha

Terlalu awal kali aku mengatakan tapi Insyallah hubungan ini adalah kerana Allah..


Wassalam :)



02 August 2016

Berhenti jadi Designer?


Lama sudah tidak update blog..terlalu lama, rindu nak ceritakan masalah yang telah banyak disimpan, "Patutlah jantung kamu panas, semua simpan dekat hati..iya?" hahaha...entahlah..apapun sangat beruntung bila digerakkan hati untuk menaip dalam sebuah entry..(sibuk memanjang tengok korea, apatah nya) hahaha...

Welcome back, opzzpinky..oh ya...since dah lama tak buka service edit blog, ramai juga yang tanya..

"Edit blog still available?"

"....."

Tak tahulah kalau masih pandai lagi nak edit-edit blog ni hahaha
Dan ada seorang ni, boleh pula tanya

"Blog masih ada? "

Ketara sangat nak stalk..hahaha...ada tapi tak aktif..terus diamkan diri..kesian blog OPZZPINKY, bayar domain tahun-tahun, tak aktif..huhu..

Ok banyak sangat sindiran 'hati' ini..hahahaha..

Actually, before this sha ambil part time jadi designer since tahun lepas..dekat setahun juga kan.., design logo, banner, poster anything berkaitan dengan marketing..tak sibuk cuma penat dari kerja seharian..sambung dengan kerja malam..of course is too stress kejar dateline dan karenah client membuatkan diri ini berhenti jadi designer untuk company itu...untuk company itu sahaja..

Maybe lepas ni, boleh open edit blog..hahaha...gatai tangan nak edit baru 2 hari kot berhenti jadi designer...hahaha...bagi masa nak kaji balik code html..wooo...bukan sehari dua hari..woo...hahaha...InsyaAllah..

I feel free now...no stress, no dateline and no side income yang tetap hahaha...percaya pada rezeki yang Allah bagi..mana-mana pun ada..yang penting usaha..arasi??

Wassalam :)