18 January 2017

Misi Tawan Gunung Kinabalu Kali Kedua


Alhamdulilah, sha masih diberi peluang untuk menikmati Pendakian Gunung Kinabalu untuk kali kedua..yeahhh..Sha dan Team sangat-sangat teruja hahaha..Untuk pendakian kali pertama, korang boleh baca di link :-


15 December 2016, adalah tarikh kedua Team Mitaki @ Misi Tawan Kinabalu merancang lebih padat untuk kembali mendaki Gunung tertinggi di Asia ini,walaupun pada awalnya kami memilih 31 December seperti mana pendakian yang pertama, tapi sedihnya tarikh tersebut telah diambil pendaki lain..

 Image may contain: 18 people, outdoor

 Pagi yang indah, Terima Kasih Allah, walaupun hujan lebat pada jam 4 pagi, cuaca kembali cerah pada seawal 8 pagi, sekaligus memudahkan pendakian kami, berkat doa dari ahli team..hihi. Kami, seramai 20 team pendaki ; pakej 10 Sabahan dan 10 Malaysian (dalam gambar lebih 2 orang dari team Mitaki 1 :D)

Image may contain: one or more people 
Sebelum memulakan pendakian, kami diberi taklimat oleh Ketua Guide, En Pollelly, bersama 3 guide lain di Timpohon. Mereka yang akan menjaga dan mengiringi disepanjang pendakian kami.


 Tekun betul ahli Mitaki mendengar taklimat..hahaha

Pendakian bermula dengan Bismillahirahmanirahim

9.30 AM - Cuaca cerah, trek licin sebab pagi tadi hujan  dan semua pendaki memulakan pendakian ke Laban Rata sejauh 6 KM, untuk kilometer pertama memang akan excited naik, maklumlah gunung yang dirindui..hihi..rugi tau tak naik lagi...


Once again, Big thanks to Pakcik Anik (lelaki paling belakang) tolong angkatkan beg sha dari pendakian yang lalu dan kedua ni, pakcik kesian tengok sha angkut beg besar dari orangnya hahaha, so kalau rasa tak larat mahu angkat, korang boleh gunakan service porter 1kg RM13, kalau guide tolong angkat, dorang akan cas mahal, so plan awal..hihih




Di sepanjang pendakian memang akan jumpa tangga, batu dan tumbuhan hijau, so take your time to having berapa banyak picture yang korang nak, nanti turun dah malas mau gambar-gambar dah..




 
 

Terjumpa dengan pendaki korea, sha dah lupa namanya, tapi memandangkan time mendaki tu famous drama Legend of the blue sea, sha namakan dia Lee Min Ho, hahaha...

harap oppa baca blog sha ni, hahahaa, macam lah dia faham :P





3.30 PM - Cuaca sejuk melanda, kabus tebal, penat mendaki, kaki dah kebas, akhirnya sha sampai di Laban Rata, apa yang sha pertama fikir ialah, cafe dah buka? lapar oooow..hahaha..inilah laban rata yang cantik lagi megah, eh yang megah tu gunung belakang tu..hihi..




My team rupanya ada blogger selain sha, presenting SYUSAIDIL korang boleh follow dia di syusaidil.blogspot.my wajib follow tauu...sha pun tengah tunggu entry pendakian versi puja pula..hihi..Happy meals guys, rest well besok akan naik puncak. 

8.52 PM - Hujan lebat, tilam dan selimut  jadi sejuk, sha jadi sesak nafas, report dekat guide, (kesian dorang tengah rest terpaksa bangun tengok sha..huhu)..Terima kasih sufrie dan kawan-kawan tolong sha time emergency tu, lepas jirah offer guna inhaler, alhamdulilah, nafas sha dah ok, guide cakap kalau berterusan, sha tak boleh naik puncak besok..wahhh..nak nangis dengar, tapi sha nak juga naik..nak juga..lepas settle semua, sha tidur dengan tenang dan sejuk huhu.

16 Disember 2016 : Puncak, here I come

02.30 AM - Sha langsung tiada mood mau makan, sejuk dan rasa malas pun ada, tapi tetap nak naik, then sha dan kawan-kawan mendaki naik ke puncak, thanks once again to Sufrie temankan sha naik atas, memang tahap sejuk tak rasa sangat dari pendakian lalu, tapi tetap rasa nak give up tu ada..hahaha..itulah perlunya kuatan mental dan fizikal..

04.30 AM - Rekod lama sha kekalkan untuk sampai ke Sayat-Sayat, rindunya mau borak dengan guide dalam pondok tu, ewahh, tapi kan time sha nak guna toilet, sejuk gila air dari gunung..haha..tak dapat dibayangkan korang haha..then sha pun memulakan pendakian ke puncak..


Sha tak ingat jam berapa sampai di KM8 ni, tapi yang pastinya perut sha dah mula masuk angin, kepala dah pusing, asyik muntah-muntah dan give up teruk, AMS menguasai diri, sha dah rasa berjalan macam mayat hidup dah, semuanya weak, alhamdulilah atas dorongan Sufrie, akhirnya sha mau juga teruskan perjalanan, dan sedinya ini bukan puncak wawawa...haha


7.00 AM - Finally, Sharina was at the highest peak of Asia, yeahhh..allhamdulilah, macam di usung naik ja sha rasa, sikit pitam pun ada, rasa nak terbang pun ada time naik tu, haha..muka pucat sangat



 


Sejujurnya, untuk merasa nikmat kepuasan diatas puncak untuk kali pertama ni, sha memang tak puas, dengan keadaan sha turun ke Laban Rata sangat lemah, didukung oleh kawan dan guide, sangat sedih bila ingat balik, tambahan ada 'drama' berlaku time diatas puncak, huhhh, sha dah maafkan..sha pun bukan kawan yang baik, apapun sampai puncak sangat best..hihi


10.03 AM - Sha sampai di laban rata, oww...lamanya proses nak turun dari puncak hahaha..terbang RM100 sha untuk bayar guide yang dukung sha haha, sampai ja laban rata, sha makan, alhamdulilah lepas dah makan, tenaga dah charged, siap-siap nak turun Timpohon

04.26 PM - Sha sampai Timpohon, masih lapar seperti selalu, hahaha, penat sangat kaki sakit, tapi sijil berwarna dan kenangan adalah reward terindah sepanjang 2016, terima kasih kepada Team Mitaki, Guide Gunung kinabalu dan keluarga Fuza..



Good luck korang yang merancang naik Gunung Kinabalu, make sure korang prepare fizikal dan mental, mesti dalam keadaan sihat supaya tak banyak menyusahkan orang (pengalaman mengajar sha) hihi, jangan bawa benda yang tak perlu bila naik nanti..haha..

At least mesti sampai puncak, masukkan dalam wishlist korang, terutamanya orang Sabah..kalau ada rezeki dan diberi kesihatan yang baik, sha nak naik setiap tahun..hahah..(orang dah warning dah, jangan naik lagi..erghhh)

InsyaAllah, Gunung Kinabalu, akan didaki lagi..
Sentiasa dihati kami, Team Mitaki <3

Bertukar Ke UMOBILE, Bye Maxis

Hye semua, sharina is back..haha..entry pertama 2017, banyak sangat habuk kan? hahaha..then saja nak bagitahu kita dah tukar ke Umobile dengan nombor yang sama...happy !! ☻☻

Untuk pakej internet Umobile ni, jika nak dibandingkan dengan Maxis, jauh panggang dari api, kedekut sangat..dahlah kalau hujan turun line like a chipsmore..chipsmore lagi sedap lah hahaha..

Jom tukar berjemaah, untuk bahagian Kota Kinabalu, Umobile Centre ada dekat bangunan Api-Api Centre, just bawa IC sahaja, pertukaran adalah percuma ya, tak sampai 24jam dah tukar ke Umobile.

Apapun terima kasihlah maxis sebab bagi minit percuma sepanjang 9 tahun guna..haha..jangan sedih ya, boleh improve service korang dulu..

Now is time to surfing...

10 GB = RM30
Maxis ado?? hahahah

06 September 2016

Tips Hilangkan Blackhead dekat hidung

Image result for blackhead
 
 Banyak produk yang sha nampak dijual untuk menghilangkan blackhead yang ada dekat hidung, ada yang mahal, ada yang mampu milik..tapi tips kali ini, sha nak bagitahu, bahan merupakan benda yang kita gunakan setiap hari..nak tahu? jom baca dulu apa itu blackhead :)

Blackhead adalah lebihan minyak dan kulit mati yang terkumpul pada kelenjar “sebaceous”. Senang cerita, blackhead adalah pori yang tersumbat tetapi dalam keadaan permukaan kulit terbuka.

Apabila terdedah kepada udara, akan berlaku pengoksidaan yang menyebabkan warna lebihan minyak dan kulit mati yang tersumbat itu berwarna hitam.

So, untuk menyelesaikan masalah tersebut, sha menggunakan BERUS GIGI dan UBAT GIGI sahaja, Caranya sama macam korang memberus gigi, tapi ini untuk berus dekat hidung, berus perlahan-lahan selama 2-5minit, dan bersihkan menggunakan air. siap..

Untuk hasil mantap, pakailah Masker Vietnam RM5 sahaja beli dekat IG @shaelyana-shop

04 September 2016

We Don't Talk Anymore lirik

Image result for "We Don't Talk Anymore" 

"We Don't Talk Anymore"
(feat. Selena Gomez)


[Charlie Puth:]
We don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
What was all of it for
Ohh, we don't talk anymore, like we used to do...

I just heard you found the one, you've been looking
You've been looking for
I wish I would have known that wasn't me
Cause even after all this time
I still wonder
Why I can't move on
Just the way you did so easily

Don't wanna know
Kind of dress you're wearing tonight
If he's holdin onto you so tight
The way I did before
I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Ohh, it's such a shame

That we don't talk anymore
We don't talk anymore
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
What was all of it for?
Oh, we don't talk anymore
Like we used to do

[Selena Gomez:]
I just hope you're lying next to somebody
Who knows how to love you like me
There must be a good reason that you're gone
Every now and then I think you might want me to
Come show up at your door
But I'm just too afraid that I'll be wrong

Don't wanna know
If you're looking into her eyes
If she's holdin onto you so tight the way I did before
I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Oh, it's such a shame

[Charlie Puth & Selena Gomez:]
That we don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
(We don't we don't)
What was all of it for?
(We don't we don't)
Oh, we don't talk anymore
Like we used to do
Like we used to do

Don't wanna know
Kind of dress you're wearing tonight
If he's giving it to you just right
The way I did before
I overdosed
Should've known your love was a game
Now I can't get you out of my brain
Oh, it's such a shame

That we don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
(We don't we don't)
We don't talk anymore
Like we used to do
We don't laugh anymore
(We don't we don't)
What was all of it for?
(We don't we don't)
Oh, we don't talk anymore
Like we used to do

(We don't talk anymore)
Don't wanna know
Kind of dress you're wearing tonight (Oh)
If he's holding onto you so tight (Oh)
The way I did before
(We don't talk anymore)
I overdosed
Should've known your love was a game (Oh)
Now I can't get you out of my brain (Woah)
Oh, it's such a shame
That we don't talk anymore

03 September 2016

Tunggu Habis Belajar, Then Dia Kahwin Dengan Orang Lain.



Well, based on pengalaman sangat mengajar untuk kita kuat, untuk tunggu habis belajar terkadang membuatkan kita sangat excited, apatah lagi tinggal 2-3 semeste saja lagi. Rupanya bahagia bersama orang tersayang itu hanya indah pada janji...hahaha..

Tipulah tak kecewa Cik Sharina, 6 Tahun kot perkenalan plus everything yang kita dah list nak buat sama-sama, diharungi dengan ketidak-izinan arwah bapa sha..huh..bukan mudah tauu..

Kita dah siap-siap nak selangkah lagi ke arah "itu" dan our relationship was gone begitu sahaja..macam kelopak bunga berterbangan..ala-ala drama gitu..

Nak bangkit itu satu hal juga, saat kebangkitan seorang yang kecewa, mula la ramai yang meluah itu, ini, alah, kita tak ready lagi la...haha..macamlah hot sangat Sharina ni...hahaha

Then my sister cakap, jangan biarkan SYAITON menguasai diri anda..makan dalam nampak..yalah sebab bila dah brake up ni banyak sangat hasutan luar dan dalam..

And..patah hati selama almost 1 tahun, terubat juga akhirnya..dengan kedatangan seorang yang STRANGER, kita tak kenal dia langsung.and he was my good stalker became my..dot dot haha..

Pesanan sha terhadap orang yang menjanjikan gula-gula kepada student..(saya tahu awak sedang membaca blog saya), hihi..tak terlalu lama untuk tunggu seorang student habis belajar, jika bagimu terlalu lama, maka anda tidak layak baginya, iya maybe I was wrong dalam perhubungan kita yang lalu, tapi perkara menyakitkan hati itu, tak perlu anda buat untuk anda mahu saya yang putuskan.

And the most important thing, pilih Allah jika jumpa orang macam ni, serah pada Dia jodoh kita, InsyaAllah Dia tahu mana yang elok.


Dear EX : Awak pun dah kahwin, saya doakan kebahagian awak dengan pasangan, Insyallah, Saya menyusul..dan bolehlah tengok kebahagian saya hidup tanpa awak sebab saya dah public kan fb saya..opss lupa, saya dah blok awak ya? hahaha..tak apa..awak fokus ja dengan wife awak..ok..