♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

April 23, 2019

Tuesday, April 23, 2019

Kedai Cuckoo ONLINE sha

Kedai Cuckoo ONLINE sha
Image may contain: text

Assalamualaikum hi guys, beberapa hari lagi nak puasa, meh nak cerita sikit tetang periuk cuckoo ni,

Percaya tak kalau sha cakap 2 periuk ni boleh 'bangun' siapkan makanan sahur korang?? 

Ahhh... Betul lah..hanya set timer pada periuk ni.. Dan dia akan masak atau panaskan lauk on time.. 

Bajet RM50 dan RM70 untuk 24 bulan


senang lah sahur korang nanti kalau nak masak tak perlu nak bangan panaskan, periuk ajaib ini tolong masakkan nanti..

lagi satu, beli barangan cuckoo sekarang tak perlu bagi dokumen, korang just beli dekat kedai cuckoo online sha, hari ini order, besok terus sampai senang kan?


just klik link diatas ya..

selamat membeli hihi

April 22, 2019

Monday, April 22, 2019

Resepi Kek Sarang Semut Menggunakan Periuk Cuckoo

Resepi Kek Sarang Semut Menggunakan Periuk Cuckoo
Image may contain: food

Assalamualaikum, dekat nak puasa ni bolehlah try resepi simple kek sarang semut aka kek gula hangus, kali ni sha try guna periuk Black HN10 Cuckoo, perghh hebat sekejap ja dah masak tau, hasil nya memang terbaik..terima kasih Cuckoo

Bahan-bahan
Gula hangus 1 cawan
Tepung 1 cawan stgh
Susu pekat 1 tin 
3 sudu mkn majerin
1 sudu mkn soda 
1 sudu mkn baking
1 cawan air
4 biji telur

Caranya
1. Hanguskan gula guna api sederhana perlahan. 
2. Bila sudah cair dan perang, masukkan air  
3. Bila gula sudah larut, tutup api dan masukkan butter, biarkan sejuk pada suhu bilik. 
4. Blender telur 10 minit atau kacau sampai sebati. 
5. Masukkan susu pekat kacau hingga sebati. 
6. Masukkan soda bikarbonat dan baking powder.
7. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit, kacau sampai sebati (guna mixer pun boleh). 
8. Akhir skali masukkan air gula yg sudah disejukkan, kacau higga sebati atau smpai tidak berketul (guna mixer). 

Kemudian masukkan dalam periuk cuckoo dan set kan button oven, set masa 20minit dan siap

# untuk periuk ini, ada button khas untuk kek, tapi kalau nak ranggup diatas kek guna button oven..simple kan..nasib ada cuckoo..hihi

April 21, 2019

Sunday, April 21, 2019

Sepupu Edan

Sepupu Edan
Assalamualaikum guys, edan kalau diikutjab kan sebelah adik beradik sha memang banyak sepupu, latest edan cucu ke 9 dari 10 orang tapi yang sebelah baba dia, just ada seorang sepupu sahaja memang semirip dengan muka edan, anak adik husband sha..

Image may contain: 2 people, people smiling, baby

Nama sepupu edan Dato Ryzal, eh lelaki ka? ingatkan perempuan tadi, haha..yup edan hanya ada 2 kakak sepupu ja, next adik edan maybe kan..umie haha..insyaAllah..


April 11, 2019

Thursday, April 11, 2019

Kerjaya ku Di Cuckoo

Kerjaya ku Di Cuckoo

Assalamualaikum, hi guys, ok blog sha rasanya hambar kebelakangan ni, adapun entry pasal edan, so far ok, tapi mood ke laut la pula, so sha decide nak buatkan entry blog ni simple, sahaja, memandangkan sha masih suri rumah sepenuh masa, just jaga edan at the same time eyahh Im blogger yg kurang nak aktif haha, mungkin sebab dah jadi mak haha..alasan tak boleh pakai..orang lain pun beranak juga, tetap aktif blog, jeles sha tauu..

So kerjaya sha nak share dekat korang, bukan mau hasut nak join tau, ini entry santai ja, sambil2 ayun edan, actually sha dah mula join sejak bulan 1, tapi xla aktif sangat sebab masih busy jaga edan, haha alasan lg, sebab edan masih kecil kan, terpengaruh dekat husband yang baru beberapa bulan join mampu dapat sales 10 net wahhh..masyukk..

Benarlah kata orang usaha tangga kejayaan, kami dah bergabung tenaga kumpul sales, of cos bukan mudah, kena menghadap hp dan laptop setiap masa, nak curi masa, terkejar2 dengan kerja hakiki lagi, guys sha suri rumah, bukan goyang kaki tau, cuci kain pakai tgn, masak semua sha buat sendiri memandangkan dah ada rumah baru, rumah pun belum kemas lg haha..

Apa sha nak kata, yang penting usaha, tawakal dan berdoa, insyaAllah Allah nampak, apapun bisnes yang kita join memang kena consider yg di Atas sana, dia pemberi rezeki, tapi kalau dah join, cepat give up, tak buat kerja..mana ada sales haha..kan

Sha harap dengan cuckoo ni dapat membantu masalah kewangan kitaorg, sekarang pun semuanya perlukan duit, lagi2 edan nak membesar kan, banyak keperluan nak sedia kan..yang mak mak juga melopong, dalam hati tak apalah asal anak aku dapat yang terbaik untuk ku..ko tak nak ka? hihi

banyak lagi sha nak share, sikit2 la nak kena paksa hati hadap blog untuk terus update, sayang tau domain bayar sampai 2021 kalau blog hambar kann..hihi

siapa nak join cuckoo, eh kata tadi tak paksa haha..kot la kan nak join ka nak beli cuckoo ka, sha cover ja seluruh malaysia, simple

ni nah pergi kedai online sha, shopping dekat sana..

https://store.cuckoo.com.my/estore/sharina/

cau cin cau..
wassalam

March 22, 2019

Friday, March 22, 2019

Edan kena warded

Edan kena warded
Assalamualaikum, sha baru keluar ward kemarin sebab edan demam panas dan cirit birit berdarah sejak selasa tu.


Al kisahnya ini kali pertama edan demam mencecah 37.6, disertai dengan cirit birit lebih dari 8kali sehari, lagi teruk terdapat sedikit lendiri bercampur darah dekat najis edan..ibu mana tidak risau walaupun ramai yang cakap edan dalam proses nak ringan kan badan memandangkan dia sudah mula bertiarap dan mau masuk umur 6 bulan

Pengalaman pertama kali warded sangat pahit buat umie dan edan, bila nampak edan kena jarum ambil darah kedua2 tanganya dan edan sangat trauma bila nurse mula pegang tangan nya..manatah nya 4x edan kena jarum, nak salahkan nurse tak pandai ambil darah pun susah nak cakap, sha lagi suka pakar yang buat..steady ja edan..

Maafkan umie nak, umie terlalu careless bab makan sedangkan umie masih breastfeed edan sepenuhnya, dan juga careless dalam kebersihan mainan edan..memandangkan edan sudah mula suka memasukkan semua benda kedakam mulut.

Doktor syak edan ada jangkitan kuman menyebabkan cirit birit yang kerap..maafkan umie nak..ermm

Sehingga hari ini edan masih berak, tapi warna najis sudah bertukar warna kuning..kesian anus edan merah dan berbadas..

Korang ada petua tak untuk hilangkan cirit birit dan sembuhkan badas ni?

Doktor memang sarankan kerapkan bfeeding..dan minum air garam tuk gantikan air yang hilang dalam badan edan dan ada bekalkan cream khas untuk badas.

Hopely edan cepat sembuh nak.

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin