♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

August 17, 2018

Friday, August 17, 2018

Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri?

Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri?
Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? || Assalamualaikum, alhamdulilah minggu ini sha dah nak masuk 33 minggu, dup dap dup dap kan..mestilah nak tahu sangat jantina baby dalam kandungan, eh ummie dia excited sangat hahaha..setahu sha, jantina baby dalam kandungan dah boleh dikesan pada awal usia 3bulan, tapi dengan syarat guna scan 4D haha baru jelas, tapi kan persoalannya Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? hurmmm...


Sha ada post pertanyaan ini dekat Facebook, ramai juga mommy yang setuju dan tidak setuju, yang atas pagar tu pun ada itu mesti tengah mengandung juga hahaha..


Beberapa pendapat yang bersetuju based on pengalaman diorang mengandung anak lelaki wajah tidak berseri..eh kurang serinya hihi

1. Suzyanna Yap dr pengalaman ya..mengandung umur 20an nmpk mcm 40an..lepas bersalin baru ada yg tegur oh muda lagi pula Haha aduhai, sama lah dengan sha muka baru 20an konon..bluerkk jangan jeles, tapi sejak mengandung ni perghhh serabaiii..ok kita tunggu sha lepas bersalin ya..tungguuu..

2. Flower Ring Betul..pglmn sndiri ngandung ank lelaki 5 org Ok ini betul-betul based on pengalaman, ternyata mengandung anak lelaki itu kurang seri nya..kurang ok kurang hihi

3. EmaSaimah Awang Mmg pucat tu ank llaki bnyk putus urat Betul tu, kalau bersalin anak perempuan urat cuma 1 ja yang putus, kalau lelaki ada 2 urat ummie akan putus, huhu..seram lak rasa kan..

Pendapat yang tidak bersetuju based on pengalaman diorang mengandung anak lelaki wajah sangat berseri..ermmm

1. Nurul Atika Klu aq muka berseri seri sekali scan baby boy..rakan FB sha ini pun mengandung juga, anak pertama macam sha, tapi itu baru scan kan? hihi..

2. Shafizah Man Saya girl ka boy ka, sama ja. Macam tiada seri. Haha hahaha pun ada juga, nda apalah kalau tiada seri yang penting kemas kan hihi

3. Aiin Baharom Kalau sya tbalik😂baby girl x seri..sbb seri baby dah tarik hihi mesti baby kelaur comel orangnya sebab seri dah kena tarik :P

4. BalQish NurAafiyah Humairah Tidak jua tu, aku gegurl sakai abes jua.. Selekeh mo mampos lg.. Cuci muka pun malas, apa lg mo bbedak bedak bergincu gincu.. Mekap jau sekali la.. Tiada seri mengandung langsung. tapi baby keluar comel orang nya kan kak sue hihi

5. Salmiah Awang Mengandung baby girl berseri-seri. Mengandung baby boy berseri je Haha 1 seri ja ya? muka sha langsung xda seri, sebab semua seri baby kat dalam yang ambil..oww mesti baby cute macam ummie dia kan erkkk hahaha

Sha tidak kisah sebenarnya berseria ataupun tidak sebab sebelum kahwin pun sha memang jenis yang tidak pakai mekap, muka berubah jadi cantik bila time sha kahwin ja la haha, bila awal mengandung pula sha suka berhias, tapi sekejap-sekejap ja, lepas tu bila masuk 5bulan sha suka pakai eyebrow, blusher,foundation dan lipstik..bila jalan tu husband tegur pakai dekat rumah ja..haha kadang curi-curi pakai.

Then bila masuk 3rd trimester ini macam malas ja nak berhias, muka jadi pucat sebab sha kurang minum air, rambut serabai, muka pun lesu hahaha..

Jadi Betulkah Mengandung Anak Lelaki Wajah Tidak Berseri? itu cuma pembawaan baby, tidak kisahlah baby perempuan atau lelaki, kalau itulah pembawaan baby, apa boleh buat, yang penting jaga kebersihan sahaja..dan yang penting stay comel ya hihi..



😂  

August 16, 2018

Thursday, August 16, 2018

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah

Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah
Image result for Lirik Lagu Haram - Hael Husaini dan Dayang Nurfaizah

selalu salah salah salah aku
memilih cinta aku dulu
mati rasa aku

dan benar benar benar kali ini
memilih kamu
mencintai aku

rahsiakan cinta ini
biar tersimpan hingga sampai
akhir nanti

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu
kita saja tahu

ternyata benar benar kali ini
memilih kamu
mencintai aku

rahsiakan cinta ini
biar tersimpan hingga sampai
akhir nanti

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu

kan ku haramkan hati
selain diri ini
hanya kita berdua

oh biar rasa ini
tersimpan hanya untuk aku
kamu saja tahu

oh biar rasa ini
hanya sekadar engkau tahu
aku ada bila perlu
kita saja tahu
kita saja tahu

August 15, 2018

Wednesday, August 15, 2018

Blogwalking Time #August2018

Blogwalking Time #August2018

Assalamualaikum guys, jom kita main blogwalking, sha dah lama tak join BW, asyik line down ja sejak pindah rumah ni, siapa nak join klik banner ya..have fun

August 14, 2018

Tuesday, August 14, 2018

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki
Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki || Assalamualaikum hi guys, sha dah scan kandungan sejak usia baby mencecah 27 minggu, dan ianya lelaki, alhamdulilah geng baba, geng biru hahaha..korang dah scan ka belum?? sudah ka belum scan jom make sure betul ka tidak Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki

Image result for its a baby boy
Picture credited to google

Tanda-Tanda Mengandung Anak Lelaki
  • Ibu yang sedang mengandung mengalami degupan jantung kurang dari 140 beat/minit.  ~ ok check balik buku mengandung, nurse start kira degupan jantung baby sha pada minggu ke 17 tapi degupan jantung baby sha semua 150 ke atas..hurmm???
  • Bahagian perut ibu mengandung akan lebih menonjol atau tajam ke hadapan. ~ yes, perut sha memang tajam kedepan, ala-ala bentuk telur gitu hihi
  • Perut ibu hamil pada bahagian bawah akan kelihatan membesar. ~ betul juga, macam berat kebawah
  • Kulit ibu akan sedikit gelap, kusam. Malah ada juga sebilangannya ditumbuhi jerawat-jerawat kecil. Tapi ia akan hilang selepas bersalin. Jangan risau! ~ haha betul sangat kusam dan lesu, ada jerawat halus membiak dibahagian dahi, tapi masih cute :P
  • Tidak mengalami morning sickness. Tapi mungkin ada cuma tidak berat ~ yup sha tiada morning sickness atau apa2 sickness, tapi awal kandungan memang ada sikit...tak berpanjangan lah..hihi
  • Ibu lebih menggemari makanan masin dan protein seperti keju dan daging. ~ sha kurang suka ayam, daging yes, sha suka makan tapi husband tak bagi makan sebab takut nanti ada darah tinggi
  • Kulit ibu akan kelihatan kering. ~ sebab sha malas minum air putih haha, jangan amalkan tau kesian baby
  • Rambut lebih lebat dan berkilat sepanjang kehamilan ~ indeed, rambut sha tiada gugur dan semakin lebat, mungkin sebab makan acid folic?
  • Hidung kelihatan lebih kembang ~ hahaha maybe :P
  • Payudara kanan lebih besar dari kiri ~ opsssss...ntah hahahha, sejujurnya no !
  • Sakit kepala sering menyerang ibu mengandung ~ jarang jugalah tapi selalu pening sebab high blood rendah
  • Bayi lebih suka pergi ke arah sebelah kanan dalam perut ibu. ~ yes, baby suka gerak sebelah kanan 
  • Garisan hitam pada perut ibu dari bawah ke atas nampak gelap dan tak putus.  ~ betul sangat tiada putus dan nampak jelas
ada beberapa fakta kurang tepat, tapi sha yakin kandungan sha baby boy, baju pun dah beli, nama pun dah cari, hopely baby senang keluar dan sihat hendakNya, amin..

Sumber rujukan : https://my.theasianparent.com/tanda-hamil-anak-lelaki-menurut-islam/



 

August 13, 2018

Monday, August 13, 2018

GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com

GIVEAWAY PERTAMA by diyanatjuman.blogspot.com

Assalamualaikum, Giveaway dari orang sabah, hi cikgu diyana, kalau berkenan marilah join group sabahan; http://www.sabahanblogger.com/, letakkan no hp tuk sha masukkan dalam group whatsapp, jangan risau sha xpublish punya hihi, eh teriklan sebentar guys, bah jemput join GA pertama cikgu diyana ya..gud luck...nak patung tuuuu..hihi

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin