11 February 2016

Pertama Kali Naik Banana Boat Spitang, Sabah

 

Wahhhh...1st time sha join wet activity, apa yang boleh sha cakapkan..memang best..best sangat walaupun nervous lagi sha tak pandai berenang..ulang sekali lagi..sha tak pandai berenang..ahhhhh...menangis dalam hati bila kawan ajak sha naik Banana Boat..


Ok dipendekkan cerita, sha bercuti 4 hari dekat Beaufort untuk kali kedua..bersama Team Misi Tawan Kinabalu hari tu, so planning nak mandi sungai, memandangkan hujan kami singgah Pantai Taman Negara Spitang, bila tengok ada Banana Boat, laju ja kawan sha tanya..actually dorang yang punya Banana Boat memang nak pulang dah..kami lambat sampai..pujuk punya pujuk..dapat juga naik..

Fee : RM10/seorang (6 orang) time ni promosi, harga sebenar RM15

Bila dah selesai pembayaran, kami pun pakai life jacket, sedia naik Banana Boat..Ya Allah nervous nya bukan main hebat, sampai menitis air mata sha..lagi lucu silap terbaca doa makan..jangan risau ada guide yang tolong bila lemas nanti..tu ja sha fikir..haha


Big Thanks to Pakcik Pejal tolong rakam detik 1st time sha dan kawan2 naik Banana Boat..
Pertama naik tu, memang best..happy sangat berada tengah2 laut..haha..excited pun ada..dorang pandu boat memang slow ja..halus ja..bila part kemuncak tu..laju bukan main...kami tewas bila boat tu dahlah laju..selekoh tajam...semua jatuh..hahaha...bila dah jatuh sempat lagi ketawa..sha dah fikir lemas dah tu..nasib baik pakai life jacket..terapung la juga

4 kali juga kami jatuh naik balik Banana Boat, actually setiap permainan tu, diberi masa 15minit, tapi kami dapat setengah jam..untungkan..siap ada orang tolong rakam lagi..memang sporting guide tu..

Aksi cubaan untuk melompat, tapi tak dapat..haha..kuat ombak..apapun puas hati try benda baru..terima kasih team HashtagMITAKI ...

27 January 2016

Turun 7kg Selepas Alergik


Hahaha sha pun tak tahu nak happy atau sedih hilang 7kg selepas sha kena alahan pada kacang bulan november hari tu..ahh nak sangat kurus kan..macam lah cantik sangat..mama cakap la haha..

Bila sha post gambar ni dekat Wechat, semua kawan cakap kurusnya..rasa macam arghhh ja..dulu time gemuk tak pula cakap gemuk hahaha...lepas tu boleh pula kawan sha seorang ni cakap bagi sikit alergik tu, dia pun nak kurus..hahaha..

Sha merana tiada selera makan selama 2 bulan..takkan la korang nak alergik sha pula..

Alhamdulilah, alergik sha beransur pulih sebelum naik Gunung Kinabalu hari tu, cuma ada lah bekas alergik yang payah nak hilang..so sha panggil orang datang ke rumah sha buat scrub satu badan..best tauu..segar ja rasa..

Alternative sha untuk hilangkan alergik ni:-

1. Jumpa Doktor, mesti dia bagi banyak ubat tapi sha dah warn awal2 jangan bagi ubat makan..ahh berkurun baru makan tu..so dia bagi ubat sapu ja..2 kali pergi tengok doktor 1st kena jarum second kena bagi ubat..ubat dah habis alergik still gatal juga...suruh datang setiap minggu sha malas haha..

2. Cari Ubat Kampung, mama cakap sha dah semakin kurus time pulang Sandakan hari tu, takut juga dia syak something yang sihir berlaku..mana lah tahu kan..so sha pergi jumpa nenek dekat kampung abg ipar sha..kena bagi air minum dan air sapu..alhamdulilah kurang gatal time malam

3. Beli Sabun Alergik, sampai sekarang sha guna sabun tu..wangi dan buat kulit lembut ja..beli dekat farmasi harga dalam RM13++

4. Derma Darah, warrrhhhh yang ni sha tak mau..takut jarum..so alternative ni sha angkat bendera putih..hihihih

Apapun alternative sha, back to Allah juga..berdoa, solat, yang penting JANGAN MAKAN KACANG !!


12 January 2016

Barang Keperluan untuk Mendaki Gunung Kinabalu


 
Ok, seperti yang dijanjikan sha nak bagitahu Barang Keperluan khas untuk mendaki Gunung Kinabalu, tidak boleh bawa barang lain sesuka hati..karang ada yang tinggalkan masa naik Laban Rata nanti...ingat senang nak bawa beg naik atas hahaha...Boleh baca pengalaman sha naik Laban rata dekat sini..menangis tak berlagu...

Untuk barang keperluan hendaklah disediakan paling lewat 1-2 minggu sebelum mendaki..

Barang Keperluan untuk Mendaki Gunung Kinabalu :-

Makanan dan minuman
1. 1 Botol kecil mineral (nanti boleh topup dekat every pondok)
2. Coklat size kecil, dalam 5-10 bungkus penting sebab akan lapar nanti
3. Apple untuk tambah tenaga

Ubatan
1. Minyak kapak untuk pening sakit sendi
2. Panadol untuk sakit kepala
3. Spray/Yokoyoko untuk kaki krem

Barangan Lain
1. Tongkat beli dekat daiso RM5.30 atau yang boleh laras..tongkat buatan sendiri tidak dibenarkan
2. Glove sebab nanti naik atas akan terasa sejuknya
3. Kasut hiking, kasut sukan pun boleh..boleh pakai adidas kampung tapi bila turun sangat sakit
4. Baju gantian tuk mendaki ke Puncak esoknya 1set, tak payah bawa tuala berat nanti beg
5. Head Lamp untuk mendaki ke Puncak sebab start pendakian jam 2.50 pagi
6. Penutup Mulut untuk ke Puncak esok, sebab udara sangat sejuk dan nipis..pakai kalau tak mau sesak nafas ya..
7. Tak perlu bawa tisu sebab nanti mandi guna air panas juga..ala sha mandi juga walaupun sejuk ok apa hihi..bawa berus gigi yaa
8. Beg ringan untuk masukkan barang..jangan pakai beg yang sedia berat..
9. Sweater paling penting..sejuk d atas puncak macammmm 5x sejuk dia bila ujan...sesak nafas gia

Apa lagi sha terlupa..?

Walaupun sha tak sampai puncak tapi sha dah buat yang terbaik untuk sampai sayat-sayat...In sha Allah next time bulan 3 sha pasti naik puncak..doakan..

Apapun naik kena kuatkan semangat..mesti sampai puncak gia..mesti kalau tidak akan menyesal tak kesudah hahaha..apapun semua nya berdasarkan pengalaman sha..so kena naik puncak tauu..

Good Luck untuk pendakian kamu ke Gunung Kinabalu

08 January 2016

Pengalaman Beli Power Bank Di Lazada

Hujung bulan 12 tahun lalu, rasa macam lama dah..haha..Lazada ada buat SALE besar-besaran, so sha pun grab lah power bank seketul, dalam harga RM39.90 termasuk postage..beli semata-mata nak bawa naik gunung kinabalu, tapi malangnya rosak, langsung tak hidup

So kena hantar balik dekat lazada tempoh 7-14 hari..kena isi form bagai..rasa rushing juga takut tak sampai on due...dah lah website lazada, form kena minta manual..so bazir masa sikit..

Power bank tak jadi bawa naik gunung, bila pulang dari kundasang, dah sampai dah power bank tu, cepat juga pihak Lazada hantar...tapi tak bayar pun duit postage..ermm..anyway thanks Lazada...

03 January 2016

Semangat kena kuat untuk ke Puncak Kinabalu


01/01/2016 - Allahu, malam sebelum kepuncak, sha dah berputus asa..sebab ada guide cakap keadaan puncak sekarang makin curam..kena lagi sha orang yang gayat..memang tak akan pergi la..tapi semua team pendaki bagi semangat..try mana yang mampu..alhamdulilah sha try juga naik..

Malam tu sha memang tak dapat tidur sebab sha kena gastrik..kembung perut dan rasa nak muntah ja..so malam tu sha tidur dalam sejam gitu..kena tidur juga yang bikin herannya, semua tidur pakai selimut..lena ja..yang sha langsung tak pakai selimut..tak sejuk pun..emm..

Bangun jam 1.30 bersiap lepas tu turun makan..makan bubur ja memandangkan sha tak boleh makan nasi awal pagi..bubur boleh sebab favourite sha..hihih..

Bila nak start jalan tu, rasa macam hilang semangat, rasa nak balik bila kawan sha yang tadinya excited, tak jadi ikut mendaki..baru beberapa langkah sha dah rasa sesak nafas..rasa macam orang cekik sha ja..dahlah tangga tinggi..curam gila..

Nasib baik ada lelaki dari team kami..sanggup tunggu dan jaga sha..sha dah tak larat, dia naikkan semangat sha..dia cakap sha kuat stamina tapi semangat kurang..terima kasih pakcik pejal..kalau korang mendaki kena ada lelaki yang boleh tarik tangan kalau gayat la..kalau tak gayat pun kena ada juga sebab sangat curam dah batu besar

Tiada gambar sebab time tu sangat gelap dan sejuk

Start jalan 2.50 am sampai ke check point tu dalam jam 3.30 am, sha dah tak tahan,,kaki sha luka kena batu, tangan sejuk, muntah-muntah kena AMS sejenis penyakit sejuk bila naik gunung..memang sha tak mampu..dan malangnya sha tak sampai puncak..sedihnyaaa....

Bila tak sampai puncak, kami stay rest dekat gate,,dalam bilik tu pun sangat sejuk..tak boleh pulang selagi tiada matahari..takut nanti tak dapat turun..sejuk sangat





Guide yang temankan sha turun ke Laban Rata..terima kasih Zen sebab tolong sha turun dan tolong ambil gambar hahah..Dia dah jadi bestfriend sha..haha..muda lagi dia ni lahir tahun 1994 tapi naik gunung macam tiada apa-apa ja..dah biasa dahh..Insya Allah kalau sha naik lagi nak dia jadi guide sha..hensem kan dia?? hihi..

Selepas selfie bagai..turunlahh..ingatkan curam sangat rupanya tak pun..sikit ja..jangan risau ada tali..tapi mesti kena pegang tangan juga (ada gloove) sebab curam sikit..sha tak berani..

Disebabkan sha tak sampai puncak, terpaksa balik ke Laban Rata awal untuk bergerak pulang ke Timpohon..gerak Jam 9 am dan sampai ke Timpohon Gate Jam 1.30 pm improve 2 jam setengah ja dari start naik ke Laban Rata haha..

Untuk pengetahuan korang, turun lebih senang dari naik..tapi kena control kaki..so kasut kena ngam..sebab batu sangat banyak dan licin..mahu patah juga kaki..hahah

Finally kami selamat naik dan turun..seramai 5 orang tidak dapat tawan puncak termasuk sha..tapi sha happy dapat buat semampu hingga 3668.10 meter, dah ok kan..hihi





Bagi pendaki yang tak sampai puncak akan dapat sijil hitam putih dan duit RM 8.00..terima kasih banyak-banyak buat team mendaki gunung kinabalu 31/12/2015 - 01/01/2016 atas kerjasama dan pertolongan yang diberikan..