♪ ♫ opZZpinky ♫ ♪

July 17, 2018

Tuesday, July 17, 2018

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda
Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda | Assalamualaikum, iya untuk peminjam PTPTN, kerajaan PH mengumumkan berita baik dimana penangguhan bayaran pinjaman sehingga gaji peminjam RM4000 ke atas dikecualikan dari blacklist, tapi guys bunga dari pinjaman tetap akan jalan setiap bulan. So ini cara mudah untuk kemas kini pendapatan PTPTN melalui handphone.

Memandangkan laptop sha tinggal di rumah, update blog pun guna handphone, why not sha sharig dengan korang benda simple ni kan..sama-sama peminjam lah kata kan haha.

Cara Kemas Kini Pendapatan PTPTN melalui Handphone Anda

1. Pergi serbu laman web PTPTN https://www.ptptn.gov.my dan klik link kemaskini maklumat pendapatan (rujuk gambar dibawah)

2. Isi IC dan no. Pinjaman (boleh dapatkan dari email PTPTN)


3. Isi maklumat korang dan siap


Senang kan, tapi korang, hutang kena bayar yaa..jangan lah tunggu sampai gaji kita mencecah 4k baru nak bayar kan..bunga makin tinggi hihi..semoga kita dipermudahkan membayar hutang aminnn..



July 15, 2018

Sunday, July 15, 2018

Tips Mudahkan Bersalin

Tips Mudahkan Bersalin
Tips Mudahkan Bersalin | Assalamualaikum, mengandung saat yang paling berharga buat para ibu, terutamanya sha yang baru 1st mengalaminya, ternyata perjalanan mengandung bukanlah senang dan mudah seperti yang dibualkan walaupun sha bukan jenis yang ada alahan seperti muntah yang teruk. Tapi setiap ibu mengandung selalu mengharapkan proses kelahiran itu berjalan dengan mudah dengan izin Allah..dengan tu sha kongsikan dengan korang tips mudahkan bersalin.


👉2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga. Ini kerana proses kelahiran memerlukan tenang untuk push baby keluar.

👉Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah. Ermm boleh ka tak nak telan telur mentah? Hihi sha pun belum try lagi..hihi

👉Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka. Sha baru dengar tips ini, mungkin boleh try.

👉Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction..kena siapkan awal2 rebusan ini.

👉Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin. Ini boleh mula membaca dari baby 3bulan.

👉Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin

👉Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (nanti baby lahir kulitnya bersih je) selain dari tu boleh bersihkan air kencing.

👉Makan kurma dalam bilangan ganjil..jangan makan banyak nanti kencing manis..hihi

👉Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby..ini sha dah praktis start kandungan 6 bulan lebih hihi..penjalan sha ni.

👉Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby..rebus buat ulam sedap ni hihi..husband sha suka makan.

👉Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

👉Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sbb nt koyak teruk

👉Amalkan menyapu minyak kelapa dara di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut. Banyak para ibu yg consume..baru sha tahu bole sapu dibahagian tut..hihi

👉Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2

👉Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air

👉Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu..ok fine hihi

👉Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang :) ini sha ada dengar juga..nanti pesan husband siap siap

InsyaAllah tips ini sedikit sebanyak dapat membantu mudahkan para ibu bersalin..memang bersalin ini adalah kesakitan kedua paling sakit dalam dunia selepas mati, tapi dengan izin Allah..mudahan kita dipermudahkan..

Sakit itu kan penghapus dosa 😊
Kalau sakit itu tidak dapat ditanggung oleh para ibu, xkanlah ada anak selepas baby itu lagi kan..hihihi..

Tips credit to fb : Shuhara Shukri
Gambar credit to google

July 14, 2018

Saturday, July 14, 2018

Lirik Lagu Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena Mentor

Lirik Lagu Tuhan Jaga Dia Untukku – Fiena Mentor

Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Ku Amat menyayanginya
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Tolong jaga dia untukku
Kerana hidup ini
Tidak Bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Ku Amat menyayanginya
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Tuhan
Tolong Jaga dia untukku
Kerana Hidup ini
Tidak Bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Kau Utuskanlah
Rinduku Kepadanya
Agar Dia tahu
Tentang Perasaanku padanya
Tuhan
Tolong jaga dia untukku
Kerana hidup ini
Tidak bermakna tanpanya
Tuhan
Hantarkan Malaikat untuknya
Supaya Dia tenang hadapi segalanya
Tuhan
Ku Mencintai dia
Namun Ku terpaksa tinggalkannya
Saturday, July 14, 2018

Raya Berdua 2018

Raya Berdua 2018

Raya Berdua 2018 | Assalamualaikum hi guys, habis dah raya, dan sha baru nak up entry hari raya haha..sha tersangat excited dapat beraya berdua bersama suami, InsyaAllah tahun depan raya bertiga dengan baby...

Tema raya tahun ini adalah peach, maklumlah raya pertama sebagai isteri, suami kena ikut tema hahaha..overall isteri yang kena plan everything sampailah sesi beli kain dan hantar tailor, memang harga baju raya lelaki lagi mahal dari perempuan kan? Huhh..tapi alhamdulilah my husband jenis yang masuk air ja..apa apa lah isteri dia buat yang penting isteri dia happy hahha.

Okey, raya pertama dirumah sha, rumah sha dengan kampung husband nda berapa jauh..dekat area sandakan juga..dibeluran drive pun hanya makan masa sejam sahaja..tiada gaduh gaduh macam dekat facebook tu hihi..so raya kedua boleh pergi kampung husband..tapi raya kedua rumah sha ada buat kenduri doa selamat..lagipun family husband tahun ni beraya dekat taman mawar, sandakan..so memang dekat sangat hihi.

Macam raya tahun sebelum ni, kerja hakiki sha tetap iron baju raya adik adik tambah 1 pasang baju raya suami haha..dan ingatkan sha tengah pregnant boleh skip kerja mencuci piring yang tegar rupanya huuuu...tapi it's ok haha..

Apapun sha terasa raya berdua bersama suami tahun ni best sangat haha..siap salam beremosi lepas solat raya tu hahaha..semoga ramadhan dan syawal tahun ni bermakna buat kita semua..

June 6, 2018

Wednesday, June 06, 2018

Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare

Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare
Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare | Assalamualaikum, hi guys, salam ramadhan yang ke 21, sedar tak sedar kita semakin menghampiri bulan kemenangan umat Islam setelah berpuasa selama sebulan, mesti para suri rumah amnya berpusu-pusu membuat kuih raya, shopping baju raya dan shopping kelengkapan rumah dan sebagainya, nak cari duit lebih tak?? meh sha nak share dekat korang cara jana pendapatan dari rumah dengan BolehCompare :)


Apa itu BolehCompare?

Pada sha, ianya adalah laman web yang membantu pengguna mencari produk dengan perbandingan harga yang paling kompetitif, dimana pengguna dapat menjimatkan masa dan wang. Dengan adanya laman web sebegini pengguna lebih berhati-hati dalam pemilihan produk yang melibatkan ketidaksesuaian harga dan kekurangan sesuatu produk berkenaan.

BolehCompare menawarkan service ini secara percuma, jadi korang boleh bandingkan harga, kebaikan dan keburukan sesuatu produk bila-bila masa, dimana sahaja korang berada.

BolehCompare bandingkan Produk, antaranya :-

1. Broadband - Lebih dari 70 perbandingan dibuat setakat ini, korang boleh bandingkan kelebihan dan kekurangan dari segi Contract, Data Quota, Max Speed, dan Cost, kan dah jimat masa korang, selain itu juga korang boleh jimat duit hihi.



2. Postpaid Plan - Biasanya kalau postpaid plan akan sekali dimasukkan ke dalam pakej dengan upgrade mobile phone, so inilah masa korang bandingkan phone apa sesuai dengan telco yang mempunyai kelebihan serta plan yang terbaik.

Korang boleh buat 3 perbandingan antara plan untuk menentukan plan sesuai dengan korang punya penggunaan sebulan, seperti gambar dibawah.


Tapi kalau nak sim kad sahaja, korang boleh klik pada Telco > Postpaid Plan (Simcard only), sama seperti postpaid plan diatas cumanya, hanya buat perbandingan untuk bayaran sebulan, data, call dan sms sahaja, mobile phone tiada, jimat sikit kan kalau sudah ada mobile phone tinggal pilih telco terbaik sahaja.

3. Bank - Terbahagi kepada 3 perbandingan iaitu Card Credit, Home loan dan Personal Loan, sebenarnya part loan ini memang popular dikalangan kita, si peminjam, al-maklumlah, nak cari bank yang sesuai kena dengan kadar interest yang rendah, dalam web site BolehCompare ini disenaraikan bank yang memang sesuai dengan jangka masa long term atau short term pinjaman korang untuk korang plan berapa bayaran balik. Ikut kemampuan ya..


4. Insurance - Semestinya insurance sangat penting sekarang ini, baby dalam kandungan pun, parent dah boleh apply insurance tau, so dah boleh start untuk mencari perbandingan insurance terbaik untuk anak kita. Lagi satu, takdir menimpa ahli keluarga amnya kita sebagai pekerja, kos hospital kena tanggung, so insurance medical boleh bantu 100%, tapi kena banding betul-betul kotlah kan ada insurance yang tidak cover 100% tu, rugi tau.



Begitu juga dengan asset korang, seperti kereta, korang boleh renew dekat website ini, wow senang kan? renew secara online ja, jimat masa caranya korang hanya perlu isi borang seperti gambar dibawah.
Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare

Sha dah terangkan secara menyeluruh tentang website ini, maka dengan itu mari sha nak share dekat korang cara menjana pendapatan pula, ish ish senang ja goyang kaki duit masuk zaman sekarang ni kan..hihi

1. Pergi ke laman web >> BolehCompare

2. Isi details korang pada link diatas


Sesudah berjaya sign up, secara automatik, korang akan mendapat RM100 sebagai bonus tapi untuk redeem bonus ini korang kena mencapai RM200.

3. Sign in dan pergi ke PROMOTE NOW



Copy link dan share dimedia sosial korang, buat caption menarik untuk pelanggan korang mahu klik dan seterusnya sign up produk yang korang share tadi. Tips fokus kepada produk yang tengah hangat orang cari sekarang, contohnya postpaid plan, insurance dan personal loan.


Sesudah pelanggan korang klik pada button pink diatas gambar, mereka akan mengisi satu borang untuk register. 

4. Lepas itu korang boleh semak status langganan mereka tadi di Lead Status pada portal utama

5. Klik Button Sales untuk lihat berapa komisen yang korang dapat

Senang bukan? so apa tunggu lagi jom Jana Pendapatan Dari Rumah Dengan BolehCompare >>Klik sini :)

Simple Blogger Jump to Top Button Plugin